Zobacz pełną wersję : Krótkie błyski - Yongnuo
dunablaster
27-10-2011, 16:52
Witam,
wie może ktoś, co można zrobić z krótkimi błyskami, gdyż jak wiadomo, Yongnuo Speedlite 565EX w swojej specyfikacji ma czasy dużo krótsze niż 1/250s. Czy da radę coś zrobić ze znacznie krótszymi błyskami, mając Canona EOS 30d - są tylko kurtyna #1 i #2. . .
Pozdrawiam, salut.
chodzi ci o czas trwania blysku? bo nie bardzo rozumiem
dunablaster
27-10-2011, 17:18
Tak, czas trwania błysku, żeby można było zrobić na dwukurtynowym Canonie który minimalny czas dla wbudowanego błysku ma 1/250.
Hmmm, 1/250 to jest ograniczenie aparatu - jest to najmniejszy czas, przy jakim migawka jest zupelnie otwarta i nie zasłania sensora.
Kazdy krotszy czas naswietlania powoduje, ze sensor nigdy nie jest w calosci odsloniety - otwor migawki "przesuwa" sie nad sensorem.
Czas blysku lampy to ok 1/10000s.
I teraz problem jest taki, ze jak chcesz robic z czasami krotszymi niz 1/250, to nie bedziesz mial naswietlonej calej klatki.
Aby pokonac bariere 1/250 wymyslone High Speed Sync - czyli lampa blyska seria krotkich blyskow, zeby naswietlic caly sensor gdy migawka sie przesuwa.
Ale taka opcje to maja chyba tylko lampy Canona.
McMelassa
27-10-2011, 19:27
Nie tylko. Wyższe modele firm trzecich takich jak Metz, Nissin posiadają tą funkcję. Niestety Yongnuo na razie nie.(Przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo)
High Speed Sync umożliwia zdjęcia w słońcu przy dużych przysłonach co pozwala na użycie lampy do wypełnienia cieni itd.
HSS nie zapewni zamrożenia ruchu o co, domyślam się, chodzi autorowi.
Krótsze czasy są przy mniejszej mocy błysku a dłuższe przy większej mocy.
Czas migawki zapewnia kontrole nad światłem zastanym.
Czas Sync w aparacie jest to najkrótszy czas przy którym sensor jest w pełni odsłonięty.
Przy w pełni otwartej migawce błysk lampy nie będzie przysłonięty przez żadną kurtynę. Jeżeli nie mamy żadnego dodatkowego źródła światła krótki błysk zadziała jak krótki czas migawki.
Dobrze wytłumaczone jest to (po angielsku) tutaj:
http://vimeo.com/13784118
Jak nie rozumiesz angielskiego to zerknij mimo wszystko bo jest to dobrze zademonstrowane:)
dunablaster
28-10-2011, 14:43
To o co chodzi? O ustawienie kurtyny na 1-szą czy 2gą? Jest mi niejasno, po drugie jestem słabosłyszący... :| Może byś mi łaskawie, rOOmak wyjaśnił o co chodzi z kurtyną i co należy mniej więcej ustawić w sprzęcie? :)
To może napisz dunablaster, jaki efekt chcesz osiągnąć, bo twoje pytanie jest trochę niejasne :-)
Jak chcesz doświetlać na czasach krótszych niż 1/250 - to, jak już było napisane, tą lampą się nie da.
dunablaster
28-10-2011, 16:27
Chodzi o zastosowanie błysku do zamrożenia ruchu. Przepraszam bardzo za nieścisłości.
AMMarshall
28-10-2011, 16:51
Na 1/250 + błysk zamrozisz większość tematów.
No chyba że chcesz pociski fotografować/mrozić.
dunablaster
28-10-2011, 17:38
A nie da się zamknąć dostęp do światła, żeby nic nie świeciło na 1/250 i błysnąć na początku otwierania się kurtyny? :-)
Weź pod uwagę teoretyczną sytuację.
Znajdujesz się w totalnej ciemni z obiektem który się porusza (w głębi ostrości ;) ) i jedynym dostępnym światłem jest światło lampy błyskowej.
Jeżeli migawka otworzy się na czas 1s to i tak nie dotrze do sensora żadne światło odbite od obiektu poza błyskowym. Błysk będzie trwał, powiedzmy 1/1000s co skutecznie zamrozi ruch.
Praktycznie ustawiasz wartości ekspozycji tak żeby światło zastane nie miało szansy naświetlić klatki, a błysk miał moc wystarczającą do właściwej ekspozycji.
Ustawienia na 1szą i 2gą kurtynę to trochę inna sprawa.
Te ustawienia mają praktyczne zastosowanie w przypadku gdy podczas "dłuższego" czasu naświetlania, światło zastane naświetla sensor. Powoduje to nam rozmazany obiekt(efekt ruchu).
Błysk przy 1szej kurtynie nastąpi na początku naświetlania. Błysk przy 2giej kurtynie nastąpi w ostatniej chwili przed zamknięciem sensora. Wybór ustawień to kwestia gustu ale w większości sytuacji lepiej sprawdza się ustawienia na drugą kurtynę.
dunablaster
28-10-2011, 20:39
Hmm.. Ja wiem, że musi być dosyć ograniczony dostęp światła jak na ekspozycję 1/250 s.
To jak jest z wyzwalaniem? Mogę sobie spokojnie dać koło 1/200 z lampą ustawioną na krótszy czas?
AMMarshall
28-10-2011, 20:51
(...)z lampą ustawioną na krótszy czas?
Jeśli dasz radę to wyjaśnij ten kawałek.
dunablaster
28-10-2011, 21:02
Znowu gafa :-|
Lampa na czas krótszy niż 1/250 s.
Można to jakoś bez HSS i przy jedynie dwóch kurtynach? Nie chcę żeby pojawiały się paski na obrazie :wink:
Aha i temat od teraz kieruję na ogólnie błyskówki, w tym studyjne. I co z fotocelą?
Oj,chyba musisz coś poczytać o budowie migawki szczelinowej np i o technice fotografii lampą błyskową..
dunablaster
28-10-2011, 21:25
Może masz jakiś dobry materiał od którego powinienem zacząć? Cały dzień grzebię w google próbując znaleźć cokolwiek.
AMMarshall
28-10-2011, 21:37
Przede wszystkim instrukcja obsługi Twojego aparatu. Tam znajdziesz najkrótszy czas synchronizacji z lampą błyskową, najprawdopodobniej będzie to 1/200 lub 1/250.
Później:
http://maciejko.net/cbsearch/
np:
http://www.google.pl/search?num=100&q=fotografowanie+z+lamp%C4%85+b%C5%82yskow%C4%85++ site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1
Spróbuję jeszcze raz...
Migawka i przysłona ogranicza światło zastane.
Załóżmy że 1/100s i f/8 są wystarczające na ograniczenie światła zastanego którym powiedzmy byłaby żarówka w rogu pokoju.
Zrobisz zdjęcie i jest ciemno.
Teraz ustawiasz lampę i mierzysz przy fotografowanym obiekcie na f/8. Ustawienia mocy lampy zależeć będzie ściśle od odległości lampy od obiektu.
Przy wyzwoleniu lampy, światło będzie emitowane (teoretycznie na potrzeby przykładu) przez czas 1/1000s.
Mimo że migawka będzie otwarta przez "długi" czas 1/100s to światło które dotrze do sensora będzie emitowane tylko przez "krótki" czas 1/1000s.
Co z tego wszystkiego wynika? Nie potrzebujesz krótkiego czasu migawki, żeby skorzystać z krótkiego czasu flasha.