PDA

Zobacz pełną wersję : Jak prawidłowo mierzyć (doświetlić) obraz (Punktowy pomiar światła przez ETTL)

Łukasz Oleksiak
23-10-2011, 11:57
Dzień dobry,
koledzy spotkałem się z następującym problemem mianowicie posiadam 2 lampy z serii Speedlite 580EX i ST-E2 (transmitter) zamontowany na stopce aparatu. Wczorajszego dnia robiłem test sprzętu! Wszystko byłoby w porządku, prawidłowo działa "RATIO" w transmitterze, lampy przechwytują sygnał z transmittera nawet przy dużym słońcu, kompensacja błysku, synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania, grupy. Wszystko super i o.k. no prawie wszystko albo ja popełniam gdzieś błąd! Mianowicie chodzi o błysk (w mojej sytuacji bezprzewodowy) przy próbie pomiaru punktowego (Canon 1Ds) a sytuacja przedstawia się następująco! Na twarz mojego modela z prawej strony świeciło słońce a lewa strona była niedoświetlona, tzn. przy pomiarze przy pomocy pomiaru ewaluacyjnego prawa część twarzy była prześwietlona. Przełączyłem na (mój ulubiony) pomiar punktowy. Ustawiłem punkt pomiaru na prześwietlonej części obrazu i wykonałem zdjęcie. Miejsce wcześniej prześwietlone teraz okazało się idealnie naświetlone ale niestety reszta twarzy za ciemna. Postanowiłem doświetlić twarz na otrzymywanym obrazie ustawiając po lewej stronie lampę. Zacząłem mierzyć światło punktowo w trybie Av. Na początku zmierzyłem niedoświetloną część twarzy i wykonałem zdjęcie. Lampa błysnęła a lewa część twarzy okazała się prawidłowo naświetlona. Niestety prawa część twarzy została znów prześwietlona. Postanowiłem przy tym samym ustawieniu zmierzyć światło (punktowo) na prawej części twarzy (pomyślałem że wszystko teraz będzie o.k. ha ha) no nic otrzymany obraz był po obu stronach twarzy prześwietlony!!! Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem lub wytłumaczcie mi na nowo :))) jak prawidłowo mierzyć (doświetlać) w systemie ETTL :)

janmar
23-10-2011, 12:10
W 1 Ds masz możliwość wykonania pomiaru światła przez kilka pomiarów punktowym w wybranych wrażliwych miejscach kadru,aparat podpowiada średnią wartośc,optymalną dla całości.Przez umiejętny dobór miejsc pomiaru i ich ilości a następnie jesli potrzeba korekcji
uśrednionego wyniku przez bracketing osiągniesz swój cel.
Poczytaj o roli przycisku "fel" przy pomiarze światła.
To samo można wykonać ręcznie w każdym aparacie z pomiarem punktowym,lub światłomierzem z punktowym pomiarem.
Analiza kadru to zawsze strategiczny moment dla efektu końcowego.
Analiza wszechstronna pod kątem realności wykonania,ujęcia kadru,mocnych punktów,warunków ekspozycji,czasu jaki mamy do dyspozycji...

Jeśli czasu mamy mało ,rezygnujemy z analizy i robimy szybko i poprawnie zdjęcie :wink:

Opis funkcji jw. z 1Ds mIII.
Dwie lampy to już małe studio,więc użycie blendy np i inne sposoby wpływu na swiatło
stosowane w studio.

miczael
23-10-2011, 12:16
Ettl jest nie przewidywalny, np jak masz błysk z lampy w kadrze lub silne źródło swiatła np słońce w kadrze to przy 2 i więcej lamp się gubi. Zostaje wtedy tylko tryb manualny który zawsze wyzwoli lampę jak Ty chcesz. Sam myślałem nad ST-e2 ale czytając wcześniej o tych problemach zdecydowałem się na pixel king, gdzie z ettl mogę zawsze przejść na M i oddzielnie każdą lampę ustawić.
Pozdrawiam