PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry HAMA

Dio
22-10-2011, 08:39
Nie mogę znaleźć na forum podobnego wątku, więc zacząłem nowy (mam nadzieję że nie dostanę znów upomnienia). Mianowicie, spotkałem się ostatnio z kolegą profesjonalnym fotografem i gdy tylko spojrzał na moje szkło 24-70 f2.8 zapytał czy mam ostre zdjęcia. Odpowiedziałem że zdarza mu się delikatnie gubić ostrość, delikatnie ale się zdarza. On na to: "bo masz filtr hama". Faktycznie zmieniłem na Marumi i jest o niebo lepiej. Stąd zrodziło się moje pytanie: jakich filtrów używać a jakie omijać z daleka? Z góry dziękuję za pomoc.

Gimli
22-10-2011, 10:13
To na wstępie można poczytać

http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html

kuzi4
22-10-2011, 21:49
Tan test wiele Ci wyjaśni. Przez kilka lat używałem wielu różnych filtrów UV ale ostatecznie mam tylko Hoya HMC i na szerokie szkła Pro1 Digital. (dodam, że test z Optycznych przed chwilą zobaczyłem pierwszy raz)

jaś
23-10-2011, 00:10
tak do 24-70 zakładamy filtr hama, a 24-70 z 1Ds stawiamy na statywie tej samej firmy - jakoś trudno w to uwierzyć - wątek traktuję jako kryptoreklamę innego produktu. kup se heliopana jak to u mnie na wsi gadają.

Dio
23-10-2011, 09:11
tak do 24-70 zakładamy filtr hama, a 24-70 z 1Ds stawiamy na statywie tej samej firmy - jakoś trudno w to uwierzyć - wątek traktuję jako kryptoreklamę innego produktu. kup se heliopana jak to u mnie na wsi gadają.

Problem autentycznie występował i wciąż występuje. Zamieniłem Marumi z powrotem na nieszczęsną Hamę i problem wrócił, potem przykręciłem Hoyę i problemu nie ma. Na szkle 70-200 mm f2.8 zaobserwowałem to samo zjawisko. Dziwny zbieg okoliczności. Próba wykonana na 5D.

TempleGrandin
16-11-2011, 14:32
Ja od początku użytkowania filtrów korzystam z Hoyi i nie mogę powiedzieć złego słowa - no poza jednym, do średniej półki cenowej to one nie należą. Tańsze są chyba tylko tutaj (http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya-c-31_38_44.html).

akustyk
16-11-2011, 14:37
filtr filtrowi nierowny. Hama miala kiedys przypadki, ze filtry robily koszmarne mydlo, m.in. polary byly z tego znane. ale z drugiej strony, kiedys w pudelkach Hamy byly pakowane filtry Hoyi i nie dalo sie na to narzekac. tak ze ja bym nie uogolnial nadmiernie...

Bolek02
16-11-2011, 22:16
Miałem kiedyś filtry HAMA i szybko się ich pozbyłem, bo były ogólnie słabej jakości. Przesiadłem sie na filtry HOYA i MARUMI i jest znacznie lepiej.