PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie O Ef-s Canona

KOKO74
10-01-2006, 14:12
Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów o ich zdanie na temat obiektywu

Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/attachment.php?attachmentid=817&stc=1&d=1136894858)

DANE TECHNICZNE:

• Konstrukcja optyczna: 17 soczewek w 12 grupach
• Napęd: wbudowany silnik USM
• Kąt widzenia: 78° 30' - 18° 25'
• Minimalny otwór przysłony: 32
• Minimalna odległość ostrzenia: 0,35 m
• Średnica filtra: 67 mm
• Osłona przeciwsłoneczna: EW-73B (opcjonalnie)
• Wymiary: 78,5 x 92 mm
• Waga: 475 g
• W komplecie: dekiel przedni i tylny

Canon EF-S 17-85 to standardowy zoom do lustrzanek cyfrowych. Z mnożnikiem ogniskowej 1,6x obiektyw ten daje odpowiednik zakresu ogniskowych 27-136 mm w małym obrazku. Wbudowany system stabilizacji obrazu zapobiega rozmyciu obrazu przez kompensację drgań aparatu. Umożliwia wykonywanie zdjęć z ręki na dłuższych czasach naświetlania. Obiektyw pozwala na szybką ręczną korektę ustawień ostrości AF bez potrzeby przełączania z trybu AF w MF.

Mnie niedoświadczonemu amatorowi za te pieniądze wydaje się naprawdę fajny
+ naprawdę długie ogniskowe
+ ma nowy system stabilizacji
- jest trochę ciemny
- no i to ograniczenie EF- S – ale cóż to właściwie znaczy ??????

O co chodzi z tym ( S) ????

No i jeśli ten obiektyw nie przypadł wam do gustu to dlaczego i co możecie polecić podobnych ogniskowych tak do 2000zł

Kubaman
10-01-2006, 14:19
proponuję, i to zupełnie bez złośliwości skorzystać z forumowej wyszukiwarki. Było na ten temat (EF_S oraz 17-85) w sumie co najmniej kilkanaście ciekawych wątków. Drugim źródłem jest poszukanie informacji na stronie Canona, lub wygooglować.

EF-S działa tylko na body z cropem 1,6 z podpięcie go do puszki z większą matrycą będzie skutkowało rozwaleniem lustra aparatu. Reszty poszukaj sam.

muflon
10-01-2006, 14:23
Wałkowane co tydzień... Standardowa litania: wpisz w wyszukiwarkę "17-85". Na oko z 18 wątków które mi wyskoczyły, większość zawiera takie opinie, o które pytasz. Pół dnia czytania. Zamykam.