Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy DPP wskazuje hot pixele ?

4kwiatek
16-10-2011, 10:49
Witam...

Moja puszka złapała w centralnym punkcie hot-pixela. Nie boleję nad tym - jest na gwarancji. Zdjęcia które ostatnio robiłem to typowa dokumentacja (ściany, kable itp). Zdarzyło mi się że kilka ujęć jednak wyszło potężnie niedoświetlonych i musiałem wyciągać. Oczywiście szum itp. Włączyłem odszumianie w DPP i ku mojemu zdumieniu podczas odszumiania chrominancji wokół hot-pixela wyświetliło się kółko (czerwone jak ten hot pixel ale duużo wieksze). Widać przy okienku podglądu. Po obróbce hot zostaje ale obwódka znika.

Pytanie - nowa featura ? Zapowiedź usuwania hotów w DPP ? Błąd algorytmu wizualizacji ? Ciekawostka ?

Wersja DPP 3.10.1.0

Pozdrawiam...

Merde
16-10-2011, 11:18
Pokaż screena, dla mnie to nowość.

4kwiatek
16-10-2011, 12:19
Hi...

Screen shoty:

http://img856.imageshack.us/img856/3371/bezobwodki.jpg

Po odszumianiu - widok tylko w tym oknie

http://img811.imageshack.us/img811/645/zobwodka.jpg

Dziwne rzeczy - jak załadowałem RAW'y ponownie to wyświetlił najpierw odszumiony, a potem wrócił "bez korekcji" pokazując +4 +4. Dopiero suwnięcie suwakiem o +1 dało znowu efekt na ekranie.

Zaczynam podejrzewać że coś jest niedorobione w ogóle w tym odszumianiu. W starszej wersji DPP tego nie widziałem, ale też odszumianie chrominancji to moim zdaniem tam była pomyłka :).

Pozdrawiam...

KacperP
16-10-2011, 12:37
Proponuję wyczyścić matrycę. Hot pixel zwykle jest spowodowany pyłkiem, przypuszczam że takim który przewodzi prąd. Miałem takich kilka, włączyłem kilka czyszczeń z menu i pomogło.

4kwiatek
16-10-2011, 12:47
Hi..

Proponuję wyczyścić matrycę. Hot pixel zwykle jest spowodowany pyłkiem, przypuszczam że takim który przewodzi prąd. Miałem takich kilka, włączyłem kilka czyszczeń z menu i pomogło.

Ta operacja (czyszczenie matrycy) podobno mapuje hot pixele. Znam ten patent i zamierzam z niego skorzystać :). Pyłki o których mówisz - są zwykle na filtrze przed matrycą.

Tutaj mowa jest o DPP który wyraźnie wyróżnił hoty podczas odszumiania. W pierwszy podejściu wyglądało to na podglądzie wręcz jak zaznaczenie (jak taki celownik).

Teraz jednak sądzę że to nieoczekiwana featura..

Pozdrawiam...

airhead
16-10-2011, 22:26
Ta operacja (czyszczenie matrycy) podobno mapuje hot pixele. potwierdzam