Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa YN468/Di-622 czy 430ex

Bffist
14-10-2011, 11:45
Witajcie,
Temat niewątpliwie przerabiany milionowy raz. Nie mniej jednak mam problem z podjęciem decyzji, i tutaj prośba.
Poszukuję lampy głównej, ogólnie interesuje mnie reportaż i zdjęcia z imprez. Ogólnie żeby doświetlać sobie w pomieszczeniach. Oprócz tego lampa będzie miała pracować z wyzwalaczem, przy portretach - najprawdopodobniej z drugą lampa już tylko do strobingu yn460II. Nie mniej jednak właśnie z wyborem głównej mam problem.

Po przeczytaniu sporej ilości wątków wytypowałem :
- Najsłabszą ale najtańszą Yongnuo yn-468, którą kupił bym nową.
- Nissina di-622II którego też mógł bym kupić nowego.
- trzecia opcja to nić innego jak szukanie używanej 430ex.

Teraz pytanie, która opcja jest najlepsza ?

miczael
14-10-2011, 12:13
Stałem przed podobnym wyborem, z doświadczenia wiem, że lampa główna powinna być najmocniejsza. Moją główną do niedawna był Metz 50 Af-1 ale po wakacjach w Turcji gdzie z LP-50 z w/w Metza dostałem w słoneczku 1,8m (zasięgu) do manewru(doświetlając tylko cienie) doznałem lekkiego szoku i szybko dokupiłem Metza 58 AF-2. Podsumowując jak chcesz mieć uniwersalną lampę na różne okazje to bierz najmocniejszą i z pełna automatyką, 580EX II lub Metz 58 AF-2 ewentualnie Nissin Pro mark II 866 nie warto oszczędzać na lampie bo porostu kiedyś nie zrobisz tych zdjęć....
Pozdrawiam

Bffist
14-10-2011, 12:34
niestety na tak drogą lampę mnie aktualnie nie stać..

miczael
14-10-2011, 13:20
Możesz jeszcze przemyśleć taką lampkę Yongnuo YN 565 EX o ile nie będzie Ci przeszkadzać brak HSS. Sama lampa zbiera pochlebne recenzje oraz nie kosztuje dużo w stosunku do jej możliwości.