Zobacz pełną wersję : Canon 24-105 na co zwrócić uwagę przy zakupie
shadowman25
11-10-2011, 13:44
Zamówiłem właśnie przez internet swoja pierwsza eLkę 24-105. Obiektyw będzie do odbioru w sklepie stacjonarnym.
Poradźcie mi na co zwrócić szczególną uwagę przy testowaniu tego sprzętu na sklepie tak by nie utopić długo odkładanych pieniędzy, moje body to Canon 50d.
Kiedyś czytałem o wadliwej serii tych obiektywów. Ten konkretny obiektyw który planuje kupić ma serię: UZ 0732.
Wszelkie rady mile widziane. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
MacGyver
11-10-2011, 13:58
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2784&highlight=sprawdzanie+obiektywu
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7177
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30448
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52411
shadowman25
12-10-2011, 11:12
Dzięki MacGyver za linki.
Jeśli możecie napiszcie proszę, jeszcze parę konkretów co do kupna właśnie tego konkretnego modelu, na co szczególnie zwrócić uwagę i jak to jest z numerem seryjnym.
MacGyver
12-10-2011, 11:28
...na co szczególnie zwrócić uwagę...
Na to żeby Ci sprzedawca podbił gwarancję Canon-Europe lub Canon-Polska.
Nie szukaj dziury w całym, eLka to eLka a nie 50/1,8 czy Tamron, który może mieć trefny AF :-)
24-105 są raczej równe i z tego co wiem nie ma problemów z nieudanymi sztukami. Oczywiście w sensie ogólnym, bo jedna na ileś tam zawsze może się trafić gorsza. Natomiast generalnie nie ma tu widocznego rozrzutu jakościowego. Sprawdź po prostu podstawowe sprawy: czy działa IS, AF, czy gładko chodzą pierścienie i na szybko czy zdjęcia nie są mydlane.
michael_key
16-10-2011, 12:29
Sprawdź po prostu podstawowe sprawy: czy działa IS, AF, czy gładko chodzą pierścienie i na szybko czy zdjęcia nie są mydlane.
Wszystko w temacie.
Nie popadaj shadowman25 zbytnio w fobie.
ja to bym zwrócił uwagę na cenę zakupu, która zapewne jest niezbyt adekwatna do jakości tego ciemnego i nie pozbawionego wad obiektywu :-)
Bogdan56_Ch
16-10-2011, 16:47
Dla niektórych jasność obiektywu jest wyznacznikiem jakości. Canon 24-105 jest bardzo dobrym spacer zoomem i jako taki nie musi być aż tak jasny. Co do wad, jakość takich nie widzę, może tylko to że ma wysuwany tubus, ale nie krędzi mordką więc jest OK.
Tomeksad2
16-10-2011, 17:19
ja to bym zwrócił uwagę na cenę zakupu, która zapewne jest niezbyt adekwatna do jakości tego ciemnego i nie pozbawionego wad obiektywu :-)
Który obiektyw jest bez wad ? Jak ktoś potrzebuje jasno to niech kupuje ze światłem 2,8 albo stałki. Lustrzanki mają właśnie to do siebie, że mają wymienną optykę i można w miarę możliwości finansowych dobrać odpowiedni obiektyw dla siebie, balansując między zakresem, światłem, budową, AF-em, IS-em i ceną. Ja zamieniłem jasnego t 17-50 na ciemnego 24-105, bo światło mi nie przeszkadza (2,8 nie używałem), jest wystarczająco szeroki ( przydaje mi się to co pow. 50 mm) , a AF, IS i budowa to bajka w porównaniu z T. Co do ceny to jest wart tych pieniędzy. Gdyby miał kosztować połowę tego co kosztuje to Tamrony powinni dawać za darmo ( nie ujmując nic Tamronowi, bo to bardzo dobry obiektyw w swoim przedziale cenowym).
Chyba trochę odeszliśmy od tematu głównego. Moim zdaniem jeśli sklep jest pewny i gwarancja producenta, a nie sprzedawcy to nie ma co cudować. Ja zamawiałem ze sklepu internetowego i wszystko jest w najlepszym porządku. I niech Cię nie przeraża mikro - luz na pierścieniu zooma (wyczuwalny przez upierdliwców). To normalne i w normalnej pracy już niezauważalne. Miłej zabawy.
Wszystko w temacie.
Nie popadaj shadowman25 zbytnio w fobie.
Radzę przeczytać o 24-105L w kilku tutejszych wątkach :) Żebyś potem nie marudził, że masz lekki BF czy Twoje szkło świszczy.:mrgreen:
Aha, jeszcze przypomniało mi się, że była kiedyś taka seria, w której mogła wystąpić wada polegająca na tym, że w pewnych warunkach oświetleniowych pod pewnym kątem robiła się dziwna flara. Ale to nie dotyczy nowych partii szkieł. Piszę, żeby było uczciwie o wszystkim, natomiast ja bym się tym nie przejmował, ponieważ to muszą zajść jakieś szczególne warunki, a poza tym to nie dotyczyło wszystkich egzemplarzy danej serii, a tylko niektórych.
A pisanie o tym, że to ciemne szkło jest bez sensu jak ktoś już wcześniej zauważył, bo to nie dyskusja nad sensem kupowania 24-105 tylko o tym na co zwrócić uwagę.
MacGyver
17-10-2011, 17:41
A pisanie o tym, że to ciemne szkło jest bez sensu jak ktoś już wcześniej zauważył, bo to nie dyskusja nad sensem kupowania 24-105 tylko o tym na co zwrócić uwagę.
Chcących się poużalać nad ciemnym jak nieczynna kopalnia f/4 odsyłam do odpowiedniego wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77800
shadowman25
18-10-2011, 11:54
Witam
Obiektyw już kupiony i pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.
Taka jeszcze mała prośba jaki dokupić filtr UV ?, bardzo proszę o konkretne modele ( a najlepiej link do wskazanego modelu)
Witam
Taka jeszcze mała prośba jaki dokupić filtr UV ?, bardzo proszę o konkretne modele ( a najlepiej link do wskazanego modelu)
HOYA HMC SUPER 77mm UV(0) MADE IN JAPAN (przepisałem z filtra :-))
......
B+W MRC UV-Haze 77mm (przepisałem z filtra :mrgreen: )
ja mam Marumi Super DHG i nie narzekam.
ja mam Marumi Super DHG i nie narzekam.
ale nikt tu nie narzeka :wink:
ale nikt tu nie narzeka
Oczywiście, że nie .... tylko zaraz dyskusja zejdzie na temat który się łatwiej czyści ;-)
Tak na marginesie, to osobiście nigdy bym się nie zdecydował na zakup obiektywu przez internet - przy odbiorze osobistym OK.
P.S. Po co filtr UV? Chyba jedynie do zabezpieczenia przedniej soczewki. Ja nigdy nie używałem a przednie soczewki wyglądają jak pupa niemowlaka ;).
Witam
Daj sobie spokój z filtrem UV. Kup do niego dobrego polara, to Ci się przynajmniej odwdzięczy ładniejszymi zdjęciami w pewnych warunkach. A zamiast UV zakładaj na niego dołączoną osłonę przeciwsłoneczną. Ona lepiej ochroni przednią soczewką przed nieprzewidzianymi zdarzeniami.
Od niedawna mam aparat Canon 60D poprzednio używałem Canona 400D i mam pytanie czy ktoś z użytkowników 60D korzysta w obiektywu canon 24-105 L i jakie ma wrażenia? Dlaczego pytam ponieważ mam trzy szkła C18-135 IS, C70-300IS no i wspomniany C24-105 L IS. Nie potrafię się dopatrzeć jakiejś szczególnej różnicy w zdjęciach oczywiście pomiędzy tymi obiektywami a trzeba powiedzieć że różnica w cenach tych szkieł jest szokująca. A więc czy może trafiłem na felerny egzemplarz C24-105? czy to w ogóle możliwe?
mam trzy szkła C18-135 IS, C70-300IS no i wspomniany C24-105 L IS. Nie potrafię się dopatrzeć jakiejś szczególnej różnicy w zdjęciach oczywiście pomiędzy tymi obiektywami
A możesz napisać w jaki sposób porównywałeś te obiektywy?
Od niedawna mam aparat Canon 60D poprzednio używałem Canona 400D i mam pytanie czy ktoś z użytkowników 60D korzysta w obiektywu canon 24-105 L i jakie ma wrażenia? Dlaczego pytam ponieważ mam trzy szkła C18-135 IS, C70-300IS no i wspomniany C24-105 L IS. Nie potrafię się dopatrzeć jakiejś szczególnej różnicy w zdjęciach oczywiście pomiędzy tymi obiektywami a trzeba powiedzieć że różnica w cenach tych szkieł jest szokująca. A więc czy może trafiłem na felerny egzemplarz C24-105? czy to w ogóle możliwe?
Moje subiektywne zdanie jest takie, że na cropie faktycznie specjalnej różnicy na pierwszy rzut oka w obrazie pomiędzy C18-135IS i 24-105L nie widać. Dotyczy to w szczególności ostrości obrazu. 24-105L obraz jest przyjemniejszy, ma lepszą saturację i kontrast ale dla przeciętnego foto pstrykacza różnicy nie będzie. Nawet powiem szczerze IS w tym 18-135IS działa przyzwoicie, jak dla mnie porównywalnie do L. Myślę że posiadanie 24-105 na cropie mija się z celem, żadnej przyjemności dodanej ponad tańsze szkło się nie otrzymuje. Co innego na FF, wtedy 24-105L dostaje skrzydeł. Testowane na 40d. Odczucia subiektywne na podstawie spacerowych fotopstryków i zabaw w "studio".
Przemek_PC
19-03-2012, 00:03
Czytam wątek od początku i odpowiem tym, którzy odradzają zakup UV. Też byłem przeciwnikiem do czasu kiedy z kamerą Canona XH-A1 poszedłem filmować żużel i jakimś cudem jednak założyłem UVi bardzo dobrze, że założyłem bo kamień spod koła motoru uszkodził mi UV a nie przednią soczewkę obiektywu. Od tej pory ZAWSZE zakładam UV.
Nie ma dużego doświadczenia z obiektywami systemu C, testowałem tylko S18-180, C17-85, C28-85 i właśnie C24-105 (o jasnych stałkach nie ma tu do wspominać). C24-105 wydaje mi się być obiektywem z innej, lepszej planety, ale może to wina mizernych konkurentów. Mogę go za to porównać do szkieł ZUIKO, które uchodzą za bardzo dobre i według mnie niczym nie odbiega od olkowych 14-54 oraz 12-60, a to już bardzo dobra rekomendacja. Jest szybki i celny więc jeżeli nie przeszkadza Ci masa i tylko f/4: polecam !!
... z dobrym UV oczywiście, chyba, że lubisz hazard ;)
pezetwpr
19-03-2012, 13:44
Ja ze swojej strony dodam historię bez happy endu;) Otóż mój 24-105 miesiąc po upływie terminu gwarancji pokazał error 01. Czyszczenie styków nic nie dało. Trafił na Żytnią. Okazało się, że poszła przysłona. Bardzo szybka naprawa (dziękuję!), ale 4 miesiące później powtórka z rozrywki – to samo. Podobno problem z tasiemką. Po naprawie (w ramach gwarancji po poprzedniej) obiektyw sprzedałem. Kupiłem następny, ale ten po miesiącu pokazał, zgadnijcie co?... error 01. Poszedł na Żytnią, po odbiorze (znów szybko) nie działał IS. Lubiłem to szkło, zrobiłem nim sporo fajnych zdjęć, ale naprawione tanio sprzedałem i kupiłem 24-70 L. który od kilku lat działa (odpukać) bezproblemowo:grin: