Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 3 vs EOS 1N

Dio
10-10-2011, 11:17
Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem forum, jednak trochę doświadczenia w fotografii mam, głównie cyfrowej. Fotografuję cyframi 5D i 40D, ale tu nie chodzi o cyfrę. Ostatnio tzn od około roku bawię się też w fotografię analogową. Zaczynałem od początku czyli od Canona A-1 (genialny sprzęt). Potem przesiadłem się na EOS Rebel G (EOS 500 jak kto woli), jednak zaczął mi on nie wystarczać, więc podarowałem go szwagrowi. Zakupiłem EOS 50e oraz EOS A2E (czyli EOS 5). Bardzo jestem zadowolony z obu tych aparatów. Jednak fotografia analogowa ma swoje ograniczenia - trzeba czekać aż skończy się film. Czasem chce się zrobić zdjęcia danej sytuacji na kilku nośnikach np. Provia, Reala czy Elite Chrome (głównie bawię się slajdami). Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. Zastanawiam się nad EOS 3 i EOS 1N. Fotografuje przede wszystkim pejzaże i ludzi.
Proszę o pomoc, bo w sprzęcie analogowym nie siedzę zbyt głęboko a i o jakieś informacje dosyć jest trudno.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

zanussi
10-10-2011, 11:23
EOS 3. Nowsza konstrukcja. Też mocna.

Merde
10-10-2011, 12:20
Zdecydowanie trójka.

fanciemni
10-10-2011, 15:14
Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem forum, jednak trochę doświadczenia w fotografii mam, głównie cyfrowej. Fotografuję cyframi 5D i 40D, ale tu nie chodzi o cyfrę. Ostatnio tzn od około roku bawię się też w fotografię analogową. Zaczynałem od początku czyli od Canona A-1 (genialny sprzęt). Potem przesiadłem się na EOS Rebel G (EOS 500 jak kto woli), jednak zaczął mi on nie wystarczać, więc podarowałem go szwagrowi. Zakupiłem EOS 50e oraz EOS A2E (czyli EOS 5). Bardzo jestem zadowolony z obu tych aparatów. Jednak fotografia analogowa ma swoje ograniczenia - trzeba czekać aż skończy się film. Czasem chce się zrobić zdjęcia danej sytuacji na kilku nośnikach np. Provia, Reala czy Elite Chrome (głównie bawię się slajdami). Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. Zastanawiam się nad EOS 3 i EOS 1N. Fotografuje przede wszystkim pejzaże i ludzi.
Proszę o pomoc, bo w sprzęcie analogowym nie siedzę zbyt głęboko a i o jakieś informacje dosyć jest trudno.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Jeśli myślisz/ wydaje Ci się, że zrobisz lepsze zdjęcia eosem 3 lub 1 niż A-1, to jesteś w błędzie.

Merde
10-10-2011, 15:16
Jeśli myślisz/ wydaje Ci się, że zrobisz lepsze zdjęcia eosem 3 lub 1 niż A-1, to jesteś w błędzie.

Ekhm, gdzie ty takie stwierdzenie widziałeś?
"Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. "

fanciemni
10-10-2011, 15:23
Ekhm, gdzie ty takie stwierdzenie widziałeś?
"Krótko mówiąc potrzebuję jeszcze jedną puszkę analogową. "

No tak. Kup jeszcze jedną puszkę analogową, jakąkolwiek. Pomiar ekspozycji jest taki sam dla wszystkich aparatów i tych samych diapozytywów/ negatywów. No, chyba że tych ludzi fotografujesz biegających...na provi 400 lub 1600, wtedy pewnie eos1 jeśli ciężary nie straszne.
A.

Franek_
10-10-2011, 16:31
Eos 3 jak najbardziej wart polecenia. Tak jak Eos 1, Eos 5 czy Eos 33. Dużej różnicy nie będzie, zaś można zaobserwować zależność 'lepsza/droższa/bardziej profesjonalna puszka = sprzęt w gorszym stanie'.

Dio
11-10-2011, 10:41

Do A-1 nie pasują mi szkła z mocowaniem EF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

MAF
11-10-2011, 13:10
1V czy 3 to się można zastanawiać, ale od 1N zdecydowanie 3.

Szczególnie jak Ci przyjdzie lampę kiedyś do niego założyć...

miczael
11-10-2011, 17:15
Jednak fotografia analogowa ma swoje ograniczenia - trzeba czekać aż skończy się film.
posiadając 50E masz w CF funkcję pozwalającą zwinąć film na dowolnej klatce, zapisujesz sobie na filmie nr a potem zakładasz go ponownie przelatując do zapisanego. Tym sposobem możesz w dowolnej chwili zmieniać błonę. Co do aparatu mi wystarczał 50E choć wtedy śniła mi się 3 z jej eye control znacznie bogatszym niż 50E.

Merde
11-10-2011, 17:42
Gość wybiera pomiędzy EOS 3 i 1N, a wy mu wszelkie inne puszki doradzacie... Po co?

zbychu
11-10-2011, 18:22
Ja mam trójkę... strasznie głośno klapie lustrem, oprócz tego polecam.

matti_1989
11-10-2011, 18:53
Ja miałem 3 i 1n. Obydwa bardzo głośnie - przesuw filmu. Wolałem 1n. Eos 3 ma pełno punktów af na matówce, troszkę mnie to denerwowało. Eos 1n tylko 5 ułożonych w linii przez całą szerokość matówki. 3 niby nowsza i w ogóle , ale ja tam nie odczuwałem różnicy.
ps Co do głośności to kiedyś w tv wadziłem program gdzie pani fotografowała naturę eos'em 3 i działał on bezszelestnie. Wydawało się, że dźwięk nie był podłożony, ale nigdy nie odnalazłem tej "cichej" funkcji w aparacie. Może trzeba mieć grip PB-E2.

BAKS
11-10-2011, 19:08
Jak będziesz robił filmy uczulone na podczerwień to 1N, jeśli nie to 3 bo ma lepszy AF (45 pt.), miałem oba - zostawiłem sobie 5 - bo z gripem najlepiej się trzyma w pionie oraz 1V - bo pancerna, szybka i 45 pt. AF
pozdrawiam

seweryn1
12-10-2011, 14:57
Eos 3 bardzo dobra konstrukcja i w przeciwieństwi do 1 łatwiej trafić nie zjechany egzemplarz. Ja swojego wyrwałem za 700 zł w dobrym stanie i z małym przebiegiem. bardzo fajna puszka i żałuje że musiałem się jej pozbyć.

grafplast
07-12-2011, 20:15
siema, 3ka i nic więcej. 3 lata nim trzaskam i bez problemu. czuły w nocy, szybki, a że głośnawy? bo ma zębaty przesuw a nie taśmowy jak w 5-ce. poza tym eye jest też oki. używam ciągle. 45 pkt w różnych kombinacjach i funkcja fel w połączeniu z wielokrotną expo dają efekty że nawet w eosie 1d nie zrobię takiego bajeru. polecam, kupuj, nawet za 800 w super stanie dostaniesz i... będzie pan zadowolony:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, lustro jest hamowane mechanicznie i zatrzymane może tak zostać nawet rok. sprawdzałem.

krisv740
09-12-2011, 16:28
3 ma jedną wadę.... -brak kalibracji dioptrii - o ile dobrze pamiętam... - dlatego sprzedałem - poza tym 1n sie nie umywa - rozsądne wyjście 1v - ale trzeba mieć farta do tego aby "zajechańca" nie trafić...- no i oczywiście inna kasa....

Merde
09-12-2011, 16:48
3 ma jedną wadę.... -brak kalibracji dioptrii - o ile dobrze pamiętam...

Dobrze pamiętasz. To jest konsekwencja wprowadzenia Eye Control (wyłącznik EC jest w miejscu gdzie normalnie jest pokrętło korekty dioptrii).

tdfoto
09-12-2011, 18:00
Pamietaj o zasilaniu TROJKA ma 2CR5 a seria jedynek chyba akumulatory,zasilacze czyli zanika czar analoga bo musisz nosic kolejne kable, ladowarki ...

matti_1989
09-12-2011, 18:20
1n ma też 2cr5, lub 8 paluszków w gripie pb-e1/e2

punky
09-12-2011, 19:29
zagripowana 3 też ma koszyk na paluszki