PDA

Zobacz pełną wersję : FF w zoomie na konkretnej ogniskowej

mirhon
09-01-2006, 16:31
Mam tamrona 28-75 i jedyne do czego mogę się czepić to FF w zakresie 28 (35 i większe jest ok). Na co stawiać: puszka do regulacji czy obiektyw?
Jak to jest z FF/BF czy regulacja dot. konkretnej ogniskowej czy konkretnego obiektywu? Czy można wyregulować sam obiektyw? Wolałbym żeby mi w puszce nie grzebali? Jak samemu sprawdzić te 28mm? Podpiąć np stałkę 28mm czy inny zoom od 28mm?

feder
09-01-2006, 17:04
U mnie front focus był tym wyraźniejszy, im krótsza ogniskowa. Przy 75mm wogle nie dawało się tego odczuć.
Czy na stałce 50 mm masz też jakieś odchylenia? Bo możliwe że po prostu masz źle ustawioną kompensację AF w puszce. A jak to wygląda na innych szkłach? Acha - dopóki miałem samego kita, to FF też nie zauważyłem.

Aparat wylądował w serwisie i od tamtej pory mam święty spokój.

mirhon
09-01-2006, 19:32
U mnie front focus był tym wyraźniejszy, im krótsza ogniskowa. Przy 75mm wogle nie dawało się tego odczuć.
Czy na stałce 50 mm masz też jakieś odchylenia? Bo możliwe że po prostu masz źle ustawioną kompensację AF w puszce. A jak to wygląda na innych szkłach? Acha - dopóki miałem samego kita, to FF też nie zauważyłem.

Aparat wylądował w serwisie i od tamtej pory mam święty spokój.

Na stałce nie bawiłem się w sprawdzanie FF/BF bo jestem z fotek zadowolony tzn. nie zauważyłem jakoś aby nie ostrzył tam gdzie chciałem. Ale sprawdze z ciekawości dokładniej...
Zastanawiam się jak się odbywa regulacja obiektywu (tylko). Tam w środku też jest jakaś "śrubka" jak w body? Jak bym oddawał coś do regulacji to raczej wolałbym szkło, boję się że "fachowcy" z żytniej coś mi spier...

anwa
14-01-2006, 11:50
Stawiam zdecydowanie na obiektyw. Miałem podobna historię z Canon EF 28-200. Przy 135mm FF słabe, a przy 200mm nie istniało. Miałem bardzo duże opory, ale wysłałem jedno i drugie na Żytnią. Efekt - wszystko "chodzi" jak burza. Wymagało ponownego ustawienia soczewek ( podejrzewam justacja ) obiektywu. Nie mam naprawdę nic do zarzucenia fachowcom z Żyniej, a przeciwnie dziękuję za naprawę. Obawiam się, że i w tym przypadku konieczna będzie wysyłka i aparatu i obiektywu. pzdr

mirhon
14-01-2006, 12:56
Stawiam zdecydowanie na obiektyw. Miałem podobna historię z Canon EF 28-200. ....

Tak ale tutaj sprawa jest prosta, całość canona. Ja nie wiem co jest winne body czy obiektyw, ale chyba jednak body... Miałem okazję podpinać do 20d i było wszystko ok...a testowany przeze mnie 24-70 miał na moim body przy 24mm duży FF (na 20d było ok). Czyli wychodzi mi że puszka ma problemy przy <30mm. Jak długo czekałeś na usługę? W ramach gwarancji? Gdzieś chyba czytałem tu na forum że tamrony na żytniej (usługi gwarancyjne) też robią? Czy serwis jest czynny również w soboty?

anwa
14-01-2006, 13:13
Usługę wykonano w ciagu około 7-10 dni. Za naprawę obiektywu zapłaciłem w granicach jak dobrze pamietam 50-70 zł.( był sprowadzony z USA ). W ramach gwarancji wgrano do 20D nowe oprogramowanie - póki co różnicy nie widzę.Podaję linka do Żytniej www.e-csi.pl powodzenia

feder
14-01-2006, 20:06
Ja wysłałem na Żytnią samo body. Ale najpierw przetestowałem zachowanie na innych obiektywach - na wszystkich wyszedł BF, tylko wraz ze zwiększaniem się ogniskowej to zjawisko zanikało.
Acha, przy 28 mm pomyłka w ocenie odległości siegała 80%. Przy 75 było już prawie OK

Maciek_DDA
15-01-2006, 12:17
www.e-csi.pl

sory za OT ale szalenie spodobalo mi sie:
możliwości sprzętu kinotechnicznego
to moj 20D tez jest kinotechniczny8-)
pozdrawiam