PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie blendy kupić?

aqua
10-10-2011, 00:38
Nie zglebialem tego tematu wiec pytam doswiadczonych, wiem ze sa rozne wielkosci i kolory, przeznaczenia to doswietlanie ludzi, bo do makro przyrody to jakies male potrzebne pewnie :) ?

GalaktycznyMuczaczo
10-10-2011, 03:00
jezeli chcesz oswietlic duzy przedmiot osobe weź dużą, jeżeli maly przedmiot lub tylko twarz weź mnejszą, jeżeli chcesz aby blenda dawała ci cieplejsze światło kup zlotą, jezeli chcesz zeby dawala ci mocny kontrast weź srebrną :) uważam że z taką wiedzą i wiedzą własną na temat tego co chcesz osiągnąć z uzyciem blendy uda ci się zakupić odpowiedni sprzęt

aqua
10-10-2011, 09:50
jezeli chcesz oswietlic duzy przedmiot osobe weź dużą, jeżeli maly przedmiot lub tylko twarz weź mnejszą, jeżeli chcesz aby blenda dawała ci cieplejsze światło kup zlotą, jezeli chcesz zeby dawala ci mocny kontrast weź srebrną :) uważam że z taką wiedzą i wiedzą własną na temat tego co chcesz osiągnąć z uzyciem blendy uda ci się zakupić odpowiedni sprzęt

To weme duza bo, a jakiej wielkosci do oswietlenia osoby, co do kolorow to chyba kupic taki zestawik 5w1, a sa nawet 7w1?

adawro
10-10-2011, 13:39
Najlepiej kup dwie
Bardzo dużą i małą
Dużą weźmiesz tam gdzie na pewno będzie potrzebna.
Duża niestety w plenerze strasznie lata jak jest większy wiatr.

A małą brać częściej - "a nuż się przyda"

madc0w
10-10-2011, 14:14
ze złotą blendą uważaj, dla mnie to ma tylko zastosowanie przy zachodzącym słońcu inaczej da Ci z **** kolor skóry i będziesz się bawił żeby uzyskać dobry kolor pozniej w postprocesie

luc_october
10-10-2011, 14:48
Jedną dużą srebrno-białą i jedną transparentną białą.

GalaktycznyMuczaczo
10-10-2011, 18:48
ja mam 107cm 5w1 i idealnie sie sprawuje do moich zdjęć plenerowych. większa, mogłaby byc ale ciężko to utrzymać jak wieje

tryton
10-10-2011, 21:43
Podepnę się. Do makro mała złota będzie czy też za żółto?

rOOmak
10-10-2011, 23:14
Złota, jest bardzo złota. Do zadań specjalnych ;) Jak chcesz trochę ocieplić temat(lub ochłodzić tło) to "sunlite" i "sunfire" się lepiej sprawują. Tak to nazywa firma lastolite. Ogólnie chodzi o powierzchnie w paski złote i srebrne w różnych proporcjach.
Co do rozmiarów to im większa tym lepsza w sensie światła i większe urwanie d...y na wietrze.
Dobrze jest mieć małe i duże. Może nie małe , ale średnie ;)
I tak biała, średnia się przydaje do rozjaśniania oczu, gdy słońce za modelem lub fotografujesz w cieniu. W cieniu może tak samo się przydać srebrna ponieważ biała może się okazać za słaba. Kwestia warunków i gustu. Srebrnej nie warto używać w słońcu bo oślepia modela, chyba że jako oświetlenie włosów...
Złote według mnie są najmniej praktyczne, ale to moje zdanie. Kwestia gustu;) Osobiście może bym spróbował złotej w cieniu, ale jakoś do tej pory nie spróbowałem bo nie chce mi się jej zabierać.
Prześwitujące są dobre gdy masz słońce za plecami(swoimi :) ) i model jest oświetlony. Robisz cień na twarz i zmiękczasz światło. Do tego biały reflektor z boku do smaku i efekt jak w studio :)
Co do marki to prawdopodobnie, jak zwykle, jakość rośnie z ceną...
Podsumowując. Jeżeli zazwyczaj fotografujesz sam to kup takie które będziesz mógł utrzymać jedną ręką. Jeżeli często będziesz miał pomoc to zacznij od dużych... Jeżeli jakość tych 5w1 "wash n' go" jest akceptowalna to może być dobry wybór. Jak nie, to zacznij od białej/srebrnej i może prześwitującej jako drugiej.
Mam nadzieje, że trochę ci rozświetliłem temat :lol:

RadOs41
15-10-2011, 15:06
Dzięki za Wasze cenne uwagi, bo ja również zamierzam kupić blendę. Pozdrawiam.