Zobacz pełną wersję : Brak JPEG przy RAW w 300d ??
Witam serdecznie wszystkich na Forum.
Niedawno przeszedłem na format RAW i wszsytko ok tylko jak pamietam z instrukcji powinien byc dołączony JPEG o wielkosci troche zmniejszonej.
U Mnie niema JPEG jest tylko maly obrazek wielkosci ikonki i raw normalny.
A jestem pewien ze jak kiedyś sprawdzalem to JPEG byl jak nalezy
w aparacie mam orginalny soft.
zdiecia sciagam przez czytnik.
Aparat jeszcze do maja na gwarancji;) Po wygaśnięciu gwarancji wgrywam soft UnD
Co moglo sie stac prosze o jakies porady
Przejrzyj instrukcję - dokładnie :)
A po co ci jpg przy raw ? U mni ejpg wygląda jak wyprany obrazek i tylko niepotrzebnie zajmuje miejsce , robiąc w raw i tak musisz przekonwertować na tiff lub jpg
Wiem ze jpeg to jest tylko dodatek do RAW. A instrukcje czytałem dokładnie ale zajże dzisiaj jeszcze raz jak wrócę do domu.
Jak coś nie jest tak jak ma byc, to pytam sie dlaczego ??:)
300D nie robi jednocześnie jpga i RAWu. W sumie to nawet nie wiem po co są te opcje w wyższych modelach..
Riccardo
09-01-2006, 16:03
300D nie robi jednocześnie jpga i RAWu. W sumie to nawet nie wiem po co są te opcje w wyższych modelach..
zeby mozna bylo wykorzystac przycisk direct print....
oskarkowy
09-01-2006, 18:45
1. Robisz dużą sesję, powiedzmy 500 zdjęć.
Na szybko musisz wybrać i obrobić 30. W czasie, gdy RAWy będą się jeszcze ładowały do C1 ja będę miał wybrane te właściwe. Ich skopiowanie, załadowanie do C1 i wykonanie tiffów będzie trwało przynajmniej 10x krócej.
2. Robisz tę samą sesję do klienta. On uparł się, że chce wybrać zdjęcia. Zgrywasz mu jpgi na płytkę, niech przebiera ile chce. W innym przypadku musiałbyś korygować i wywoływać wszystkie te rawy..
Jakby ktoś się pytał, po co ten guzik do drukowania w 5D, to też nie wiem :mrgreen:
Tomasz Golinski
09-01-2006, 20:13
Robi jednocześnie. Tylko i wyłącznie tak robi.
W instrukcji pisza ładnie na str49 ze. aparat po wybraniu Raw Aparat zapisuje w raw+dodatkowy Jpeg u mnie to wyglada tak ze dostaje plik [A.crw(7.6mb) i miniaturowy plik a.thm(11.7kb)]. I nijak to sie niema do instr.
I Co na to powiecie ?????
Mam dokladnie tak samo. Sam RAW bez JPEGA rowniez prosze o rade.
Tomasz Golinski
09-01-2006, 23:52
JPG jest wewnątrz tego .crw.
To co trzeba zrobic zeby go stamtad wyciagnac?:grin:
Tomasz Golinski
09-01-2006, 23:58
Pod windowsem to nie mam bladego pojęcia. Najlepiej przeczytać instrukcję do softu. A może IrfanView potrafi (podgląda, może i zapisuje)
Il fuoco
10-01-2006, 00:36
Irfan tak samo;)
Moj AcdSee w wersji 7.0 nie widzi nic oprocz RAWow ktore otwiera niewywolane.
sciąglem sobie IrfanView 3.98 i przetestuje zobaczymy czy sie odnajda zaginione jpegi:?: :wink:
Dodam ze rowniez w CS 2 ich nie widac.
Widac tylko : 1 plik RAW + 1 plik thm i jeszcze jakis jeden plik co zajmuje jakies 4 kb ale nie da sie go otworzyc.
JPG jest wewnątrz tego .crw.
Wielkie dzieki za info wodzu:-D