Zobacz pełną wersję : Jak oświetlić?
Hej,
Mam do zrobienia zdjęcie obuwia zimowego. Obuwie jest wysokie, pod samo kolano i na obcasie. Ma być na białym tle.
Mam do dyspozycji Yongnuo 565, canona 50d, 4 zarówki światła stałego (po 2 na statyw) chyba 40W, wiem, ze słabe oraz namiot bezcieniowy
Wysokość buta wymusza poniekąd pionowy kadr, ale wtedy lampa pomimo obracanej głowicy świeci lekko z boku. Pojawia się ostry cień z tyłu, a but jest nierówno oświetlony (góra jaśniej).
Jak sobie z tym lepiej poradzić?
przy okazji temat może zostanie dla potomnych z podobnymi problemami ;)
zeby uniknąc cienia dobrym rozwiązaniem bedzie oswietlic tło lampą (jak nie masz wyzwalaczy to fotocelą)a moze tymi zarowkani rownomiernie fotografowany przedmiot.
czerwiniak
05-10-2011, 13:39
Najlepiej na warsztaty się udać, ew. kombinować do bólu.
Plus jeszcze jedna opcja, wywołać dobrze RAW, tj. lekko jaśniejszą partię buta przyciemnić. Raczej nie będzie to wyglądać, że jedna połówka przepalona, a druga ledwo naświetlona, myślę, ze różnice będą na tyle małe, że można to skorygować w RAW, a jeśli chodzi o cień to kontra z tych żarówek nie da rady ?
Cóż, probowałem kontrą i było tak sobie. Troche kombinowania i zadowalajacy efekt uzyskałem przy uzyciu wbudowanej fotoceli i umieszczeniu lampy dosyc wysoko, wycelowanej w sufit namiotu. Lampa na poł mocy. Odbite światlo dosyć dobrze oświetliło przedmiot, a 2 lampy po bokach namiotu dodały troche porządanych refleksów. Do tego Raw i drobne korekty :).
Temat do zamknięcia, albo niech żyje dla podobnych problemów. Decyzja nalezy do modów ;)
Janusz_K
05-10-2011, 20:01
A czemu nie zrobisz buta na jakimś konkretnym tle, które później będzie można wymaskować i po prostu wyrzucić - będziesz miał białe tło i bez cieni. Stawiasz buta na szybie, pod szybą zaokrąglony kawałek tła (w ostateczności arkusz brystolu), a oświetlenie halogenkami, kupionymi hurtowo (2 razy po 4 sztuki rozwiązuje sprawę) w najtańszym supermarkecie. Halogenki z odblaskiem mocujesz na kawałkach sztywnego drutu i masz reflektory do takiej "produkcji". Oczywiście, nawet jak zastosowałeś brystol, to go później maskujesz i usuwasz.
To jedyna metoda, żeby wszystko wyglądało profesjonalnie, a żeby nakłady zamknęły się w kwocie 100 złotych. Aparat, rzecz jasna na statywie, bo tu bawienie się głębią ostrości, to rozmazanie buta, a nie zdjęcie do katalogu.
jest to jakas metoda, ale wolałbym zrobić jak najwięcej na etapie robienia zdjęcia, niż później maskować np 100 zdjęć ;).