Zobacz pełną wersję : Osłona szklana na mały LCD w Canonie 5D MkII?
Witam, wiem ze nie istnieje taka firmy GGS, ale moze ktos z Was słyszal o czyms takim innej firmy, ew. moze dalo by sie dopasowac cos z takich oslon od Nikona? Bo jak widze do Nikona sa takie zestawy na duzy LCD ale i na ten maly.
Pozdrawiam
Jacek
Na 1 Ds istnieje na wszystkie trzy okienka.Możliwe że to ten sam rozmiar.
Ja zastosowałem w 5DmII na duży ekran szybkę przyklejaną GGS a na mały ekranik folię ochronną do przycięcia "Digital Camera" firmy Opticam ze ściereczkami i szpatułką do wygładzania/wyciskania bąbelków powietrza.
Do EOS 50D dostałem osłonkę z tworzywa, ale nie polecam.
Osłonka jest prosta a w aparacie szybka na górnym LCD jest lekko
wypukła przez to co jakiś czas muszę dociskać brzegi bo się lekko odklejają
i odstają.
GGS robi raczej szklane a nie z tworzywa więc musieli by zrobić już fabrycznie zakrzywioną, no chyba że na małe lcd zrobią z tworzywa.
OrzelPiotr
04-10-2011, 08:56
Ja dzieki tej metodzie porysowalem szkielko gornego wyswietlacza w 7d, po instalacji szybki wszystko wygladalo ok, jednak po czasie klej przestal trzymac co zaowocowalo bujaniem sie jej na wypuklej srodkowej czesci wyswietlacza, po odklejeniu oslonki na wypuklej czesci zostaly rysy. Od tego czasu stosuje tylko oslone tylnego lcd i zupelnie wystarcza.
Szkoda, moze kiedys zrobia zakrzywiona co bedzie pasowala.
A dla potomnosci , sa tez szklane GGS do lampy 580EX i 430EX, nie wiem jak z ta do 430EX ale z 580EX jest tez problem zakrzywieniowy, szybka GGS nakleja sie nie na wyswietlacz do srodka, tylko na margines ok 2 mm obudowy czarnej, niestety ta obudowa w tej lampie nie jest rowna i szybka na bokach sie odkleja:(
Pozdrawiam
Zastosowanie w tym wypadku szybki na górny wyświetlacz nie daje oczekiwanego rezultatu. Jedyne co się nadaje to poliwęglan - mam naklejone w 7D i jest OK.
Mam trzeci rok szybki GGS na wszystkich trzech wyświetlaczach.Nie widzę problemu :shock:
janmar czy szybkę GSS do 5D Mark II na górny wyświetlacz można nabyć osobno ? Jeśli tak, to podrzuć namiar gdzie nabyłeś swoją. Mnie udało sie jedynie zakupić GSS wer III na tylny ekran i jest super, bo nic nie trzeba kleić.
Tak, tak, napisz Janmar skad masz i czy to ta od 1Ds, bo pisalem do firmy co sprzedaje takie szybki i napisali ze od 1Ds nie pasuje do 5D MkII, bo sie odkleja:(
Z allegro jako komplet do 1 Ds[~~3lata]Jesli gdzies jakis ślad adresu sie zachował,to Ci napiszę.
Hmm,trzeba by wziąść obie puszki i popatrzeć na te okienka,może krzywizny czy wymiary są inne .
B o g d a n
21-10-2011, 09:21
Ja osobiście nie widzę sensu stosowania takich "szybek" na LCD.
zależy jak kto używa sprzęt, ja widzę... bo puszki praktycznie nie leżą w torbie a lcd dość często przecieram czymkolwiek mam pod ręką :) a wymienić szybkę prościej łatwiej i taniej.
Na górny nie mam ale tylni mam z ggs już rok i nie ma problemów.
ja podobnie jak Bolek uzywam folii z poliwęglanu na górnym wyświetlaczu c7d i c5d2 i sprawdza się znakomicie.