Zobacz pełną wersję : 70-200 sport - plener
DAWIDSON
30-09-2011, 20:21
witam, chciałbym poprosić posiadaczy 50 D + 70-200 f/4.0 IS o opinię/radę - jakie ustawienia stosują do zdjęć typu - piłka nożna w plenerze.
lukasz5DmkI
30-09-2011, 21:40
Masz w stopce więc penie kupiłeś ? Po co ci opinie ?
DAWIDSON
30-09-2011, 22:24
Masz w stopce więc penie kupiłeś ? Po co ci opinie ?
co to za odpowiedź? nie zrozumiałeś pytania?
chciałbym dowiedzieć się jakie ustawienia body i obiektywu stosują użytkownicy do uzyskania najlepszej jakości tego typu zdjęć. Czy wyłączać IS, czy robić na "al servo" etc. - wszystkie ustawienia
Szczerze powiem, że dość dziwne pytanie... Ale spróbuję się z nim zmierzyć :)
Jeżeli chodzi o ustawienia/parametry pracy body to wszystko zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia (oczywiście nie piszę o podstawach takich jak głębia ostrości, panoramowanie itp)
Jeżeli chodzi o IS to przy czasach krótszych jak 1/250 powinno się go wyłączyć czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Czy AIServo, czy OneShot to kwestia pozycji z jakiej będziesz focił i dynamiki akcji, czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Ale się rozwinąłem... ;)
Tak na prawdę WSZYSTKIE USTAWIENIA I PARAMETRY zależą od dwóch rzeczy:
1. warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia;
2. tego co chcesz na zdjęciu pokazać
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie o ustawienia body do otrzymania zdjęć dobrej jakości... Przecież to są tak bardzo zmienne parametry, że nie da się na nie konkretnie odpowiedzieć...
A tak nawiasem mówiąc to odpowiedź mojego poprzednika nie do końca jest taka bez sensu... Ja bym ją zrozumiał tak: "kupiłeś i masz to ćwicz,ćwicz, ćwicz..."
Pozdrawiam, Marcin
DAWIDSON, spróbuj, poćwicz. Jesteś z Wrocławia, to przejedź się na ul. Sztabową na stadion,
młode drużyny i nie tylko, grają tam codziennie od rana do wieczora.
Pogadaj wcześniej z trenerem, czy możesz robić zdjęcia i ćwicz.
Jak coś, to mieszkam niedaleko.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1004997&postcount=54
I wszystko w temacie.
lukasz5DmkI
01-10-2011, 10:47
Przepraszam nie zrozumiałem o co Ci chodzi :)
DAWIDSON
01-10-2011, 20:57
zdjęcia robię min. 2x w tygodniu na turniejach, nie wiem jak wam wytłumaczyć o co mi chodziło, ale miało to być coś, jak np: " mam ten obiektyw z 50d, najczęściej robię na ustawieniach:" krajobrazy,AWB, słońce lub chmury, pomiar punktowy lub wielosegm. Iso staram się jak najniższe - max do 400, do sportu staram się uzyskiwać jak najkrótsze czasy.Do tej pory najczęściej AF na one shot, lecz zauważam że na al servo -lepsza ostrość. Co do obiektywu - stabilizer mode na 1 -dla poziomu, 2 -dla pionu, stabilizacja wyłączona (najczęstsze czasy to 500). pomiar dla piłki nożnej na 3m."
o coś takiego mi chodziło Panowie - wątek umieściłem w technikach fotografowania a nie w obiektywach.
Merde -a to co wszystko w temacie -to z kolei ja nie wiem o co Ci chodzi :)
Merde chyba wątki pomylił :)
Tobie nie trzeba nic tłumaczyć - kumasz jak ustawić parametry. Jak robisz zdjęcia w hali lub słabym świetle to nie bój się wyższego ISO - w "Twoim" sporcie priorytetem jest mimo wszystko krótki czas. Jeżeli chodzi o mnie to zdecydowanie częściej (80-90%) używam AIServo i wielosegmentowego pomiaru - to ostatnie może być moim błędem ale niestety nie prędko będę mógł to sprawdzić :( Stabilizacja powyżej 1/250 oczywiście off, odległość ostrzenia większa. Styl to najczęściej mój własny set lub "dokładny" - w moim sporcie się sprawdza ale proszę, oceń to sam: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=40371 Przy okazji - oczywiście jak tylko będziesz miał ochotę ;) możesz zobaczyć jak "ewoluowałem" przez trzy lata... Usłyszeć od miclesa "O pacz, nawet lepsze pod względem kolorów! :)" - BEZCENNE ;) :D Pozdrawiam, Marcin.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Napisałeś, że robisz zdjęcia 2x w tyg... Dawaj no je poka w galerii :)
Jeżeli chodzi o IS to przy czasach krótszych jak 1/250 powinno się go wyłączyć czyli zależy od warunków w jakich przyjdzie Ci robić zdjęcia.
Z czego to wynika ?
Z czego to wynika ?
W moim przypadku tylko i wyłącznie z tego, że przy 1/250 i krócej istnieje niewielkie ryzyko poruszenia zdjęcia. Przy dłuższych czasach już takiej pewności i zaufania do siebie nie mam :D Oczywiście przy panoramowaniu włączam tryb 2 bez wzgjędu na czas.
Po pierwsze w piłce nożnej IS jest kompletnie nie przydatny. W tym sporcie się nie panoramuje. Jeżeli kupiłeś szkło z ISem specjalnie pod piłkę nożną to zkrewiłeś - trzeba było wziąć wersję 2.8...
Przede wszystkim czas. 1/500 przy cropie na 200mm to raczej niezbędne minimum.
Nie wiem jaki sens jest w ograniczaniu sobie ISO do maks 400? W 50D 1600 można używać bez strachu... Ważne żebyś trzymał czas powyżej 1/500 a im mniej tym lepiej.
Bezwzględnie AI-Servo!! Śledzisz cały czas zawodnika i cykasz jak będzie coś ciekawego, ale tu ważne jest przewidywanie sytuacji i dobry refleks.
A Merde wcale nie pomylił wątków... W kwestii stosowanych ustawień jest konfiguracja stosowana praktycznie przez większość reporterów sportowych. To dla nich powstał przycisk AF-On.
Do tej trzeba było przestawiać AF-a na "*" żeby go mieć pod kciukiem. Chodzi to o przekadrowywanie w sporcie. AF na kciuku i jeżeli chcesz zrobić przekadrowanie to puszczasz AF, przekadrowujesz i wciskasz spust. Mając af normalnie na spuście do połowy w trybie Servo nie możliwe jest przekadrowanie!
Jednak ustawianie AF-a na "*" wiązało się z powiązaniem AE Lock z wciśnięciem spustu do połowy więc nie wszystkim to odpowiadało. Dlatego dodano przcisk AF-On w 40D i później w 1DmkIII.
Jest to idealne ustawienie zwłaszcza pod piłkę nożną.
Tłumacząc łopatologicznie:
Przestawiasz w Cf.n Autofocus na przycisk AF-On, przełączsz puszkę w tryb AI-Servo
Od teraz jeżeli chcesz śledzic cały czas obiekt i robi mu w międzyczasie zdjęcia to cały czas wciskasz AF-On i spustem strzelasz foty.
Jak chcesz śledzić i zrobić przekadrowanie z obiektem w ruchu to Wciskasz AF-On, w momencie gdy chcesz wykonać fotę puszczasz AF-On, przekadrowujesz, wciskasz spust (Oczywiście aby Ci obiekt nie wypadł z GO musisz byc bardzo szybki :-D )
Ale przydaje się to też w innych sytuacjach. Po prostu masz One-Shot i AI-Servo naraz bez szukania i przestawiania na body.
Merde -a to co wszystko w temacie -to z kolei ja nie wiem o co Ci chodzi :)
Skonfiguruj aparat jak w tamtym wątku i poużywaj jakiś czas.
Załapiesz o co chodzi na 100%.
To jest najbardziej uniwersalna metoda konfiguracji pracy autofokusa, sprawdza się w zasadzie w każdym zastosowaniu. Gietrzy "reklamuje" to dosyć regularnie, aż dziwię się że jeszcze trafiają się ludzie, którzy mają AF "pod spustem" :mrgreen:
Najfajniej się na niej wychodzi jak daje się komuś aparat z prosbą :
proszę mi zrobic zdjęcie :evil::lol:
Jak dla mnie to w zależności od tego co ,czym, robię machinalnie narzuca się metoda ostrzenia.Nie ma jednej uniwersalnej.
Dlatego warto nauczyć się wielu.
Np.ze szkłem słabo trafiającym kilka ostrzeń ,przed naciśnięciem spustu.
Z kolei w Dsie z dobrym szkłem ,nic nie kombinować .Wszystko pod spustem i praktyczne jednym płynnym szybkim ruchem ruchem -cyk.Jest tak pewny i szybki że kombinowanie powoduje gorszy efekt.
Oczywiście pomysleć trzeba.
Przy korzystaniu z AFon i AE + pomiar światła po opanowaniu tej palcówki
osiąga się b,dobre efekty bo zmusza do fotografowania ze zrozumieniem,analizą kadru ,przewidywaniem skutków wyboru punktów pomiaru światła ,trybów itp.
Trzeba to umiec i stosować.Uczy fotografowania jak nic innego.
A dalej to już znów różnie :)
Kolekcjoner
02-10-2011, 18:57
Wątek poczyściłem ze śmieci. Proszę się trzymać tematu. Kolega zadał konkretne pytanie.
Nie pomylił, nie pomylił... Pośpieszyłem, za co przepraszam.
Goomis
Przestawiasz w Cf.n Autofocus na przycisk AF-On, przełączsz puszkę w tryb AI-Servo
Od teraz jeżeli chcesz śledzic cały czas obiekt i robi mu w międzyczasie zdjęcia to cały czas wciskasz AF-On i spustem strzelasz foty.
Jak chcesz śledzić i zrobić przekadrowanie z obiektem w ruchu to Wciskasz AF-On, w momencie gdy chcesz wykonać fotę puszczasz AF-On, przekadrowujesz, wciskasz spust (Oczywiście aby Ci obiekt nie wypadł z GO musisz byc bardzo szybki )
też nie znam tego ustawienia bo dopiero raczkuje w fotografii.. :( Czy mogę prosić o pomoc z wykonaniem tego typu ustawienia? np C.Fn IV 1/(odpowiedni numer)?? oraz jeśli można to o podobne optymalne dobranie ustawień menu aparatu do wykonywania zdjęć sportu?
Ustawiłem sobie tak i działa, jest jeden szkopuł - nie można zrobić jakoś w 40D, żeby podświetlał przy AI Servo pkt AF, na który właśnie wyostrzył? Szukałem, nie znalazłem, zgadywanka jest irytująca.
też nie znam tego ustawienia bo dopiero raczkuje w fotografii.. :( Czy mogę prosić o pomoc z wykonaniem tego typu ustawienia? np C.Fn IV 1/(odpowiedni numer)?? oraz jeśli można to o podobne optymalne dobranie ustawień menu aparatu do wykonywania zdjęć sportu?
ale wszystko co i jak jest w instrukcji, jak nie masz to na forum jest link do wersji elektronicznej. Instrukcja jesli chodzi o konfigurację przycisku AF'a dość jasno i klarownie wyjaśnia co do czego. Nie ma sensu jej przepisywać. Nikt nie da przepisu jak skonfigurować masz sobie aparat. Masz jeszcze C1 i C2, zapisz sobie tam różne ustawienia, poćwicz i zobacz które najbardziej spełniają twoje oczekiwania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ustawiłem sobie tak i działa, jest jeden szkopuł - nie można zrobić jakoś w 40D, żeby podświetlał przy AI Servo pkt AF, na który właśnie wyostrzył? Szukałem, nie znalazłem, zgadywanka jest irytująca.
Jeśli wybrałeś punkt ręcznie to ostrość jest na ten punkt, jeśli automatycznie to ostrzenie jest na punkt centralny, jeśli obiekt wyjdzie po za ten punkt to ostrzenie przejmują pozostałe punkty na które "wszedł" obiekt
"jeśli automatycznie to ostrzenie jest na punkt centralny, jeśli obiekt wyjdzie po za ten punkt to ostrzenie przejmują pozostałe punkty na które "wszedł" obiekt"
O, o takie info mi chodziło, dzieki.
ale wszystko co i jak jest w instrukcji, jak nie masz to na forum jest link do wersji elektronicznej. Instrukcja jesli chodzi o konfigurację przycisku AF'a dość jasno i klarownie wyjaśnia co do czego. Nie ma sensu jej przepisywać. Nikt nie da przepisu jak skonfigurować masz sobie aparat. Masz jeszcze C1 i C2, zapisz sobie tam różne ustawienia, poćwicz i zobacz które najbardziej spełniają twoje oczekiwania.
Jasne, rozumiem. Instrukcję już przejrzałem nie jeden raz, po prostu nie wiem czy tu chodzi o opcję w C Fn Iv-1 (spust migawki/przycisk AF-ON) z ustawieniem nie na 0:Pomiar+AF Start a na 2:Pomiar start/Pomiar + AF start. Chciałbym sprawdzić o jakim ustawieniu AF-On konkretnie jest w tym wątku i czy to mi na prawdę pomoże robić łatwiej zdjęcia obiektów w ruchu.
Jasne, rozumiem. Instrukcję już przejrzałem nie jeden raz, po prostu nie wiem czy tu chodzi o opcję w C Fn Iv-1 (spust migawki/przycisk AF-ON) z ustawieniem nie na 0:Pomiar+AF Start a na 2:Pomiar start/Pomiar + AF start. Chciałbym sprawdzić o jakim ustawieniu AF-On konkretnie jest w tym wątku i czy to mi na prawdę pomoże robić łatwiej zdjęcia obiektów w ruchu.
A co tu jest do nierozumienia?
Wartość 0 jest ustawieniem domyślnym czyli AF-On po prostu działa jako dodatkowy przycisk AF...
W wartości 2 masz wyraźnie opisane i rozdzielone przez "/" co odpowiada danemu przyciskowi...
Więc tak wartość 2 jest tą o której mowa.
Poza tym nawet jak się nie zrozumiało tego co jest napisane to tak trudno ustawić każdą z opcji i wypróbować czy działa "tak jak ma działać"?
Tylko nie zapomnij jeszcze o przestawieniu trybu AF w AIServo...
Dzięki za odpowiedź i przepraszam za głupie pytania.
Podobno nie ma głupich pytań, jedynie głupie odpowiedzi ;)
Sęk w tym, że zamiast czas przeznaczony na wejście na forum i napisanie posta mogłeś spędzić nad samodzielnym zrozumieniem tego co masz na dłoni napisane na wyświetlaczu aparatu ;)
Przeczytaj jeszcze raz mój post który na początku cytowałeś w tym wątku. Jak nie zrozumiesz to jeszcze raz i tak do skutku a potem ćwicz i zobacz jakie ustawienia aparatu Ci najbardziej pasują ;)
Ostatnimi czasy cały czas to robię ;) testuje, sprawdzam i oglądam jakie zdjęcia udało mi się wykonać. Zawsze używałem Af pos tym samym przyciskiem, którym też robiłem zdjęcia dlatego też zainteresowałem się tym tematem :) a widzę, że jest to chyba bardzo popularna i dobra metoda więc pomyślałem, że warto ją sprawdzić.