PDA

Zobacz pełną wersję : 1Ds Mark II + Speedlite 430EX II przepalenia

stintrepid
28-09-2011, 09:46
Witam, jakiś czas temu pisałem w innym wątku ze zamierzam kupić lampę Metza lub Nissina ze względu na cenę nie brałem pod uwagę Canona jednak w międzyczasie ku wielkiej radości kupiłem 1DsM2 który nie działał z moja lampą Nissin Di622 natomiast działał prawidłowo z lampią właściciela była to 430 Mark I. Wiec chciał czy nie dla świętego spokoju przez portal aukcyjny kupiłem 430 mark II.
Wczoraj dotarła i po podpięciu do 1Ds okazało sie ze przepala. Nigdy nie miałem odczynienia z lampami Canona wiec przepoiłem do 50D i tam okazało sie ze podobnie jak Nissin dział prawidłowo.
Nie wiem co jest źle ustawione ponieważ 1Ds z lampą 430 działał prawidłowo a z nowa 430 II przepala nawet przy ustawieniu TTL. Firmware mam najnowszy 1.1.6. jedyne co zezuwałem to to ze po podpięciu do 50D i zmianie zooma na wyświetlaczu lampy zmienia sie odległość od fotografowanego obiektu a przy podpięciu do 1Ds ciągle pokazuje 18m niezależnie od tego ze ustawi ostrość na obiekt w odległości 2m.
Problem jest w ustawieniach 1Ds czy porostu kupiłem walnięty egzemplarz?

allxages
28-09-2011, 10:22
Nie działa w pełni ETTL. Problem może być na stykach, prawdopodobnie po stronie 1Ds2, bo starszy sprzęt niż 50D czy lampa, może się zabrudziły, zaśniedziały, wytarły etc. ?

stintrepid
28-09-2011, 10:27
Styki są ok, nawet czyściłem i bez efektu, dziwne było to ze w ogóle nie chciał pracować z lampą Nissin Di622 a po podpięciu 430 działał prawidłowo.

allxages
28-09-2011, 10:42
A co to znaczy "ok"? Mierzyłeś rezystancje per styk?

Nissin to Nissin. Tak czy owak w obu przypadkach (Nissin i 430II) problem może być ten sam, jeden lub więcej ze styków nie bangla prawidłowo i różne lampy różnie się zachowują. Canonowskie mają tak, że jak ETTL nie bangla to wali pełną mocą...i prześwietla zdjęcia.

Tim
28-09-2011, 12:42
mam podobny (jak nie identyczny) problem z moim dsII i 580exII. Na 40d wszystko ok, na ds nie działa ettl i też przepala wszystko. Styki były czyszczone, rozkręcane i nic. Nie wiem, coś musiało w środku siąść. Chyba tylko Żytnia pomoże, choć jak Ci się uda jakimś domowym sposobem wygrać, daj znać, chętnie spróbuję.

stintrepid
28-09-2011, 13:24
A co to znaczy "ok"? Mierzyłeś rezystancje per styk?

Nissin to Nissin. Tak czy owak w obu przypadkach (Nissin i 430II) problem może być ten sam, jeden lub więcej ze styków nie bangla prawidłowo i różne lampy różnie się zachowują. Canonowskie mają tak, że jak ETTL nie bangla to wali pełną mocą...i prześwietla zdjęcia.

Pomiarów nie robiłem miałem na myśli fizyczne czyszczenie po za tym 430 mark I działała prawidłowo.

allxages
28-09-2011, 16:01
Zanieś na żytnią. diagnoza jest darmowa.

stintrepid
28-09-2011, 16:37
Chyba nic innego mi nie pozostaje.

kuzi4
30-09-2011, 22:23
Nie zapomnijcie dać znać co zdiagnozowali technicy z Żytniej.