Zobacz pełną wersję : Wężyk Spustowy
Myślałem ostatnio o zakupie wężyka spustowego do canona 30d do zdjęć z dłuższym czasem naświetlania. Szczególnie zależy mi na funkcji zablokowania migawki w trybie bulb do robienia zdjęcia z bardzo długim czasem naświetlania ( 2 - 10 H ) chodzi mi o zdjęcia nocne krajobrazu + gwiazdy ( przy czasie 1,5 H są widoczne białe smugi pozostawione przez poruszające się gwiazdy po swoich ,, orbitach '' ). Widziałem parę takich zdjęć i naprawdę bajecznie wyglądają.
Chciałbym się dowiedzieć czy do zrobienia takiego zdjęcia jest potrzebny wężyk i czy można robiąc takie zdjęcie uszkodzić matryce. I częste pytanie na tym forum: jeśli już miałbym kupić to czy wybrać oryginalny canona ( ok. 200 zł ) czy zamiennik ( najtańsze ok. 25 zł ).
Jest takie rozwiązanie konstrukcyjne wężyk + pilot PIXEL RW221 dla Canona i nie tylko.
Obsługuje tryby - pojedyncze zdjęcie, seria, bulb i czasówka. Cena zestawu 99zł :)
sylwek2k
29-09-2011, 00:55
Chciałbym się dowiedzieć czy do zrobienia takiego zdjęcia jest potrzebny wężyk i czy można robiąc takie zdjęcie uszkodzić matryce. I częste pytanie na tym forum: jeśli już miałbym kupić to czy wybrać oryginalny canona ( ok. 200 zł ) czy zamiennik ( najtańsze ok. 25 zł ).
Najtansze, sa po okolo 7-8 zeta z przesylka z Chin :P
Z automatem odliczajacym czas, sa juz od okolo 40 zeta z przesylka z Chin :P
Przy naswietlaniu na dlugich czasach warto zaopatrzyc sie w GRIP, bo baterie sa blyskawicznie pozerane (moze sie okazac, ze bateria nie wytrzyma nawet jednego takiego zdjecia - zwlaszcza jak masz wlaczone automatyczna redukcje szumow)
LondonCalling
29-09-2011, 12:03
Na Twoim miejscu kupiłabym Pixela (http://www.foto-tip.pl/sklep/elektroniczny_wezyk_pixel_tc_252_do_canon_rs_60-p-2008.html), może to nie jest najtańszy zakup (125 zł), ale działa znacznie lepiej niż chińskie noname'y za grosze.
Na Twoim miejscu kupiłabym Pixela (http://www.foto-tip.pl/sklep/elektroniczny_wezyk_pixel_tc_252_do_canon_rs_60-p-2008.html), może to nie jest najtańszy zakup (125 zł), ale działa znacznie lepiej niż chińskie noname'y za grosze.
Że tak zapytam, w czym lepiej działa? Oparłeś tą opinię na jakimś doświadczeniu?
Przy naswietlaniu na dlugich czasach warto zaopatrzyc sie w GRIP, bo baterie sa blyskawicznie pozerane (moze sie okazac, ze bateria nie wytrzyma nawet jednego takiego zdjecia - zwlaszcza jak masz wlaczone automatyczna redukcje szumow)
Niestety, nowy grip canona kosztuje ok. 500 - 600 zł. a używany można utrafić za ok. 350 - 400 zł. a w tej chwili planuje zakup Fisheye Samyang 8mm f/3.5 ok. 900 - 950zł a więc na gripa w tej chwili nie znajdę środków...
Niestety, nowy grip canona kosztuje ok. 500 - 600 zł. a używany można utrafić za ok. 350 - 400 zł. a w tej chwili planuje zakup Fisheye Samyang 8mm f/3.5 ok. 900 - 950zł a więc na gripa w tej chwili nie znajdę środków...
No to sam sobie odpowiedziałeś - kupisz najpierw to, co Ci jest najbardziej potrzebne. Totalnego badziewia "no name" nie warto kupować, bo padnie nim sie nacieszysz a co gorsza w najmniej odpowiedniej chwili :(