Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka pierwsza lampa do C400D ze zdalnym wyzwalaniam

jcsjacekj
21-09-2011, 13:13
Witam.

Posiadam C400D (szkło 50mm 1.8 EF). Amatorsko robię zdjęcia ludzi, głównie w plenerze. Bardzo lubię fotki przy świetle zastanym, jednak czasami doświetlam (lampa wewnętrzna ustawiona na -1..-2ev) postacie.

Chce kupić lampę zewnętrzną która :
- będzie działała z C400D
- będzie niedroga - 200-300zl
- ma obracany palnik (pionowo+poziomo)
- ma możliwość zdalnego wyzwalania

Chciałbym mieć możliwość trzymania lub ustawienia lampy pod kątem (z boku) i łatwego wyzwalania zdalnego. Nie wiem jak zrobić to najprościej.

Lampe będę używał do doświetlenia wraz z naturalnym światłem w dużych pomieszczeniach lub w plenerze.

Szukam czegoś co pozwoli mi na naukę pracy z lampą i tanio oraz łatwo pozwoli wyzwalać lampę zdanie.

Co byście mi polecili?

RadOs41
30-09-2011, 17:10
Opisałem się i coś mnie wylogowało, i straciłem cały tekst :(

Witaj!

Więc od nowa w skrócie. Ja bym polecił C430exII, ale w tej cenie nawet używanego nie znajdziesz. Może pracować tylko jako odbiornik. Po założeniu na body, nie ma opcji wyzwalania drugiej lampy (np. tak jak 580exII). Ja 430exII używałem i w 95% sytuacji jest OK. Oczywiście jakiś dyfuzor lub softbox - im większe źródło światła tym bardziej łagodne i przyjemne, a i nie wszędzie da się odbić błysk od sufitu, czy ściany.

Jeżeli chodzi o zdalne wyzwalanie lampy, to w/w model - o ile się nie mylę - nie ma takiej funkcji, więc będziesz musiał zainwestować w zdalny wyzwalacz.

Ja staram się używać latarki tam tylko gdzie to konieczne i tak jak piszesz "z EV na minusie", do "uzupełnienia" światła zastanego. Zdecydowanie wolę statyw, ale tego też nie wszędzie można użyć, tak jak lampy. Wtedy pozostaje ISO.

Nie wiem czy coś pomogłem - Pozdrawiam.

miczael
01-10-2011, 07:47
Witam
Pierwszą lampkę w tej cenie poszukałbym na rynku wtórnym 380EX/420EX. Dostajesz pełny E-TTL z 100% kompatybilnością, oraz możliwość na kabelku odsunięcia lampy od aparatu. Pod tanie wyzwalacze potrzebne są lampy z ustawieniami manualnymi i tutaj jak chcesz to Metz 48 AF-1 ale to już ok 500zł lub 430 EX/EX II również wyższa cena. Zdalne wyzwolenie może odbywać się poprzez wbudowaną fotocelę (Metz 48/50/58) lub za pomocą transmitera ST-E2 + 430EX/EX II. Podsumowując najbardziej uniwersalny dla Twoich potrzeb okazuje się Metz, który ma manuala i możesz wyzwolić go poprzez lampę wbudowana w 400D.

malutka00
27-12-2011, 16:40
Witajcie, dołączam się do pytania wyżej.
Chciałabym kupić lampę do 500D i mieć równiez możliwość jej zdalnego wyzwolenia za małe pieniądze. Chcialabym robić zdjęcia dymu (więc lampa musi stać z boku). Jak mogę ją wyzwolić? Co polecacie? Jaką lampę i co muszę do niej dokupić. Proszę o pomoc, bo kompletnie się nie znam :(
Budżet gdzieś do 600zł...

swallow77
27-12-2011, 18:09
w małych budżetach to Nissiny i YN'y.. eTTL działa na sankach, a wbudowana fotocela umożliwia wykorzystanie ich jako slave (tylko na manualu, oczywiście) przy wyzwoleniu z wbudowanej lampki. Wykonanie, w porównaniu Canona, byle jakie - ale ta cena...
Mam Nissina 622, światło jak z C430. Wolno ładuje i piszczy - na początek całkiem ok, ale wcześniej czy później C580 to to czego potrzeba.

G11
27-12-2011, 18:12
Nie warto inwestować w tanie, tymczasowe rozwiązania. Dozbieraj kasę na 480 lub 580 exII.

malutka00
27-12-2011, 20:16
Nie warto inwestować w tanie, tymczasowe rozwiązania. Dozbieraj kasę na 480 lub 580 exII.
No ok, nawet kupując 430 bądź 480, to w takim wypadku jak je tanio zdalnie wyzwalać?

alnico
27-12-2011, 20:53
No ok, nawet kupując 430 bądź 480, to w takim wypadku jak je tanio zdalnie wyzwalać?

1. Ustawiasz dodatkową lampę w tryb slave (jeśli taki ma, Canon 430EX czy 580EX akurat ma) i wyzwalasz lampą wbudowną. Patrz instrukcja aparatu.
lub
2. Ustawiasz lampę dodatkową na wyzwalanie fotocelą (jeśli ma) i wyzwalasz lampą aparatu. Tu nie będzie automatyki.
lub
3. Łączysz lampę z aparatem odpowiednim kabelkiem dostosowanym do E-TTL. Wada kabelek plącze się pod nogami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do wyzwolenia w trybie slave z 400D lub 500D to niech może się wypowie kto taki posiada, ponieważ nie wiem jak to wygląda w tych konkretnych modelach, ew. spojrzeć do instrukcji.

malutka00
27-12-2011, 21:15
No właśnie, bo gdzieś czytałam, że akurat Canony nie mogą wyzwalać lampy zewnętrznej poprzez swoją wbudowaną :/

piciuok
27-12-2011, 21:22
Ja zamówiłem dziś Nissina Di622 MK II za 5 stówek :) Jutro przyjdzie i po przeleceniu wielu testów i recenzji, a także po zapoznaniu się z wadami i zaletami stwierdzam, że jest dla mnie aż nad to. Możesz brac śmiało :) Jakbym miał te 3 stówki jeszcze to bym brał tego Di866 również MK II no ale...kompromisy :)

alnico
27-12-2011, 21:28
No właśnie, bo gdzieś czytałam, że akurat Canony nie mogą wyzwalać lampy zewnętrznej poprzez swoją wbudowaną :/

Mój akurat wyzwala. Może ktoś kto ma 500D się wypowie.

andymis
27-12-2011, 21:35

O ile sie orientuję :) pozostaje tylko kabelek - 400d nie ma tak jak np. 60d możliwości zdalnego wyzwalania lamp za pomoca lampy wbudowanej.

alnico
27-12-2011, 21:50
W 60D jest taka możliwość.
Pogrzebałem w internecie - i faktycznie w 500D z lampy wbudowanej się nie wyzwoli, więc najtaniej wyjdzie chyba kabelek.
Co do 60D to źle Cię andymis zrozumiałem w pierwszym momencie.
Co do fotoceli to też nie mam pewności czy się da w tych aparatach (manual flash), cho ć ktoś tu pisał, że się da.

andymis
27-12-2011, 23:54
Nie ma najmniejszego problemu - wpisałem 400d bo zaczeło sie od tego modelu, 500d został dopięty do wątku. Z mojej wiedzy to albo stopka aparatu albo kabelek. W każdym innym wypadku inna lampa , lub inny osprzęt i duzo wieksze pieniądze. Pozdrawiam

malutka00
28-12-2011, 16:33
a mógłby ktoś podać taki przykładowy zestaw? Jakaś niedroga lampa i te potrzebne kabelki, żeby to wszystko działało? :) będę wdzięczna, bo naprawdę sporo tego w internecie a się nie znam i nie mam pojęcia co wybrać

alnico
28-12-2011, 21:31
a mógłby ktoś podać taki przykładowy zestaw? Jakaś niedroga lampa i te potrzebne kabelki, żeby to wszystko działało? :) będę wdzięczna, bo naprawdę sporo tego w internecie a się nie znam i nie mam pojęcia co wybrać

Jeśli chodzi o kabelki to szukaj czegoś w rodzaju:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=kabel+e-ttl+oc-e3&category=0&sg=0

A jeśli chodzi o lampę to zależy za ile i do czego, sporo na ten temat na forum było pisane - poszukaj.

malutka00
29-12-2011, 12:46
Tak, tak wiem że to było wiele razy poruszane, ale ile opinii tyle zdan i cięzko się zdecydować. W każdym razie przez taki kabel będzie działała każda lampa zdalnie tak? Czy to Canon, czy Metz, czy Nissin?

alnico
29-12-2011, 13:02
Kabel taki (do Canona, E-TTL) działa jak przedłużenie gniazda i każda lampa działająca z aparatem powinna też tak samo działać za pośrednictwem kabla.

miszak
04-01-2012, 14:11
Nissina 622 mozna trafic na rynku wtórnym za kwote pomiędzy 200 a 300 zł i jest to oferta warta zainteresowania. Palnik obracany w pionie i poziomie, TTL, fotocela świetnie współpracująca z lampą wbudowaną, manual - to bardzo dobre wyposażenie jak za te pieniądze a nie mysle aby posiadacz 400dchciał inwestować w 580 ale może się mylę ?