Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bezlusterkowy system Nikona - crop x2,7

Piotr_0602
21-09-2011, 08:21
I w końcu jest:

http://dpreview.com/news/1109/11092120nikonlaunch.asp

http://dpreview.com/news/1109/11092115nikonlenses.asp

http://dpreview.com/news/1109/11092118atthelaunch.asp

Crop x2,7, dwa body, 4 obiektywy (zoomy takie małe nie są w porównaniu do tego co ma m43 z większa matrycą crop x2).

No to jeszcze Canon nic z bezlusterkowców nie ma, bo Olympus, Panasonic, Sony, Samsung, Pentax, Ricoh i teraz Nikon...

Cichy
21-09-2011, 08:41
crop x 2,7 i wszystko w temacie :) zabaweczka.

Na chwilę obecną NEX-7 zamiata.

PS.
Jest jeszcze nadzieja na D800 :)

http://iamcomings.com/

MC_
21-09-2011, 08:44
Dziękuję, postoję.
Nie ta matrycka.

Piotr_0602
21-09-2011, 08:50
Matryca crop x2,7 i ciemnawa optyka. Jeden naleśnik f/2.8 i zoom f/3.5-5.6, f/3.8-5.6, f/4.5-5.6. Plusy? Podobno bardzo szyki AF. Szybki AF ma już micro43, a Nikon ma być szybszy? NEX-7 podobno (?) rewelacji w AF nie pokazuje, jest wolniej niż w lustrzankach.

akustyk
21-09-2011, 08:53
zabaweczka za MSRP 900$ z lensem...

nie wiem, ale jak dla mnie to ziew. jedyne co mnie rozsmieszylo, to...

The new Nikon 1 system is a completely original concept, engineered specifically to strike the ultimate balance of performance, intuitive simplicity and portability to chronicle life like never before.

wyciete z notki prasowej (np. dpreview.com). moj mozg jest nieprzeformatowany do odpowiedniej niemarskosci, kompatybilnej z marketoidami, ktore to ogloszenie pisaly... bo to zdanie sie na moj inzynierski leb ni czorta nie pokrywa z rzeczywistoscia - moze poza zaimkami :)

Piotr_0602
21-09-2011, 09:06
Crop x2,7 tylko dlatego żeby nie urwać sprzedaży luster Nikona:

"If you accept that Nikon has to produce a competitor in the mirrorless market, you also have to conclude that it would want to do so in a way that wouldn't risk jeopardizing its DSLR sales."

http://dpreview.com/articles/9716229576/why-make-a-small-sensor-mirrorless-camera

I porównanie rozmiarów matryc:

"To put it in context, the Nikon 1 system's sensor is 4 times bigger than the one in most compact cameras and 2.5x bigger than the 1/1.7" type used in expensive enthusiast compacts. However, it is half the size of the sensor in a Micro Four Thirds camera and one third the size of the APS-C format used in most DSLRs."

2 razy mniejszy od m43, 1/3 APS, ale 4 razy większy niż w większości kompaktów i 2,5-raza większy od matrycy topowych kompaktów (XZ-1, LX5, G12, EX1). Choć przy zoomie f/3.5-5.6 i matrycy z cropem x2,7 nie bardzo widzię przewagę wobec XZ-1, który ma co prawda 2,5 raza mniejsza matrycę, ale zoom f/1.8-2.5. Pytanie czy Nikon więcej nie straci na małej matrycy (kiepski % rynku bezlusterkowów) niż nie straci na urwaniu rynku swoich luster.

Widać każdy broni swojego stanu posiadania. I producenci chcą produkować lustra jak najdłużej się da (mimo ich wad). Canon bedzie musiał wejść na rynek bezlusterkowców - pytanie czy z tą samą taktyką co Nikon?

BuRton
21-09-2011, 09:12
Nie jest źle ;) Jest tragicznie :D Chociaż myślę, że kilku nabywców się znajdzie ;)

koniecpolska
21-09-2011, 09:15
No nie, nie jest tak źle ... z zaawansowanymi kompaktami powalczy.

Widać każdy broni swojego stanu posiadania. I producenci chcą produkować lustra jak najdłużej się da (mimo ich wad). Canon bedzie musiał wejść na rynek bezlusterkowców - pytanie czy z tą samą taktyką co Nikon?Tak się patrzę na to co jest na rynku bezlustrowców i na oczekiwania potencjalnych użytkowników i myślę, że Canon przebiłby wszystkich wypuszczając bezlustrowca z FF.

Swoim lustrom FF by nie zaszkodził, bo ergonomia użytkowania nie ta ... nikt z BL FF nie będzie robił kotleta.

Dla luster aps-c też by nie był zaporą, bo mógłby mieć spokojnie cenę puszki 5D, a dodatkowo zmieniłbym bagnet, żeby ludkowie musieli kupować nowe szkiełka (mniejsze niż do DSLR np. coś w stylu naleśników Pentxa). Oczywiście dla picu przejściówka na bagnet DSLR by była, ale wiadomo droga i duża :wink:

Poza tym, jeśli ktoś jednak porzuciłby DSLR aps-c dla Canona BL FF, to przecież nie byliby to wyłacznie użytkownicy aps-c DSLR Canona.

PS
A jak się wyklaruje po latach sprawa BL vs DSLR aps-c to zawsze można wypuścić model BL z aps-c.

Piotr_0602
21-09-2011, 09:28

Nie tylko. Powalczy jeszce z bezlusterkowcami Pentax Q.

Ale kilka ciekawych rzeczy ten Nikon ma. Szybki (podobno) AF, elektronczną migawkę, wbudowany EVF (1,4 Mpixeli).

Canon pewenie też pójdzie tą drogą, z tą samą motywacją co Nikon - nie obciąć sprzedaży swoich luster. Bezlusterkowca FF na pewno nie wypuści, z tego głównego powodu.

arra
21-09-2011, 09:34
No to jeszcze Canon nic z bezlusterkowców nie ma, bo Olympus, Panasonic, Sony, Samsung, Pentax, Ricoh i teraz Nikon...

I bardzo dobrze, lepiej, żeby nie mieli (to nie jest obowiązek) zwłaszcza, że topowi gracze (Panas/Oly) właściwie skompletowali systemy, a więc konkurencja duża. Lepiej, żeby nie wypuszczali, niż żeby puścili takiego bąka jak Nikon.

Wolałbym osobiście Canona, ale coś ala X100 z zoomem 2.0-2.8 (takim 24-60 IS), może być nawet na matrycy 2,7x, tak żeby był mały, ale z dobrą L-optyką, to byłoby coś fajnego, a nie kolejny "system".

Z drugiej strony pierwszy raz widzę w komentarzach taką zgodność jeśli chodzi o ocenę dzisiejszej premiery Nikona ;)

BuRton
21-09-2011, 09:38
Życzę wszystkim zainteresowanym Canoniarzom żeby Wasza firma nie narobiła Wam takiego wstydu jak Nikon ;) :D

akustyk
21-09-2011, 09:39
Nie tylko. Powalczy jeszce z bezlusterkowcami Pentax Q.

a jaki ulamek promila rynku (bezlusterkowcow) ten Q zajal?
w krajach innych niz ludzi malych, zakochanych w elektronicznych gadzetach i skanowaniu swoimi aparatami Europy :)

Ale kilka ciekawych rzeczy ten Nikon ma. Szybki (podobno) AF, elektronczną migawkę, wbudowany EVF (1,4 Mpixeli).

przede wszystkim, to Nikon, w odroznieniu od Pentaksa, ma jakis marketing i to moze mu dac jakas sprzedaz. ale realnie na rzecz patrzac, to to jest produkt z gatunku "me too" i ten marketing bedzie tu musial bokami robic, zeby ludziom wyprac mozg.

z drugiej strony... sam mam iPada i widze na wlasne oczy, jak pranie mozgu potrafi byc skuteczne i zrobic z nedznego i koszmarnie drogiego produktu bestseller... :D

Canon pewenie też pójdzie tą drogą, z tą samą motywacją co Nikon - nie obciąć sprzedaży swoich luster. Bezlusterkowca FF na pewno nie wypuści, z tego głównego powodu.
na moje oko, nedza tej premiery Nikona (tak realnie z punktu widzenia produktu) dosc wyraznie pokazuje, ze na rynku mikrusow nie ma az tyle miejsca. i mnie sie jednak wydaje, ze Canon to realnie przeliczy na jeny i mu wyjdzie, ze to nie ma sensu.

inna kwestia - skad w ogole przekonanie, ze Canon musi zrobic bezlusterkowca? moze po prostu 1200D bedzie mial wyjete lustro. ot...

Piotr_0602
21-09-2011, 09:53
inna kwestia - skad w ogole przekonanie, ze Canon musi zrobic bezlusterkowca? moze po prostu 1200D bedzie mial wyjete lustro. ot...

Półprzepuszczalne lustro ma już Sony i pewnie opatentowało co mogło by przyblokować innych.
Bezlusterkowce to jest jakiś % rynku, na pewno większy niż ten na którym jest model G12. Jak cię tam nie ma to na nim nie zarabiasz, a główni akcjonariusze pytają prezesa zadają pytanie "dlaczego?". Skoro Nikon tam wlazł, i Canon musi. Pytanie jak bardzo obawa o utratę sprzdaży luster skurczy matrycę?

wain
21-09-2011, 09:55
życzę wszystkim zainteresowanym canoniarzom żeby wasza firma nie narobiła wam takiego wstydu jak nikon ;) :d

amen.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Półprzepuszczalne lustro ma już Sony i pewnie opatentowało co mogło by przyblokować innych.
Bezlusterkowce to jest jakiś % rynku, na pewno większy niż ten na którym jest model G12. Jak cię tam nie ma to na nim nie zarabiasz, a główni akcjonariusze pytają prezesa zadają pytanie "dlaczego?". Skoro Nikon tam wlazł, i Canon musi. Pytanie jak bardzo obawa o utratę sprzdaży luster skurczy matrycę?

Bedzie o 1mm dluzsza na kazdym boku od nikona a marketing zadba o to zeby wszyscy sie o tym dowiedzieli .. .

gietrzy
21-09-2011, 10:03
Na chwilę obecną NEX-7 zamiata.

(janmar) Mogę zapytać czym oprócz ceny?

akustyk
21-09-2011, 10:06
Jak cię tam nie ma to na nim nie zarabiasz, a główni akcjonariusze pytają prezesa zadają pytanie "dlaczego?". Skoro Nikon tam wlazł, i Canon musi.
na takiej samej zasadzie Canon powinien byl co najmniej robic sredni format. a nie robil. Leo, why?

wychodzisz ze swoich zalozen jakby to byly aksjomaty. a sek w tym, ze nie sa. ja sam od dobrych 2 lat (jesli nie dluzej) powtarzam, ze Canon nie musi miec bezlusterkowca. i poki co jestem blizszy prawdy :D

Piotr_0602
21-09-2011, 10:11

NEX-7 - plusy:

+ największa matryca (i chyba najlepsza na chwilę obecną technologia matryc)
+ solidne body z przyciskami i kółkami
+ odchylany LCD (świetnej jakości)
+ EVF (o największej rozdzielczości)

minusy:
- najwyższa cena za body
- wolniejszy (prawdopodobnie) AF od micro43 (i być może od Nikona)
- mały wybór optyki
- spory % obiektywów optycznie nie za bardzo (a są w katalogu i za szybko następców nie będzie)
- obiektywy Carl Zeiss bardzo drogie (24mm f/1.8 za 1000$, gdy Leica-Panas 25mm f/1.4 za 600$, o 20mm f/1.7 nie wspominając)
- obiektywy mają większe gabaryty od konkurencji z mniejszymi matrycami (m43, Nikon)

na takiej samej zasadzie Canon powinien byl co najmniej robic sredni format. a nie robil. Leo, why?

Bo średni format to 0,00x% rynku (albo i mniej) i się kurczy. A bezlusterkowce to kilkanaście lub kilkadziesiąt % rynku który się powiększa. Wraz z rozwiązywaniem problemów wieku dziecięcego będzie jeszcze większy (AF już jest szybki w m43, EVF już są sensowne w m43, jeszcze lepsze u Sony).

Cichy
21-09-2011, 10:23

Matryca. Dla mnie to jedyny istotny element aparatu. Reszta bajerów nie ma wpływu na efekt końcowy, zakłądając że podpinam najwyższej klasy optykę manualną.

akustyk
21-09-2011, 10:32
Bo średni format to 0,00x% rynku (albo i mniej) i się kurczy.

ale 1Ds tez ;)

A bezlusterkowce to kilkanaście lub kilkadziesiąt % rynku który się powiększa.

owszem. dzisiaj.

rynek DSLR tez sie powiekszal jeszcze 4 lata temu. i takie aparaty klepalo nawet Fuji. ba, Olympus tez robil DSLR...

na podobnej zasadzie rynek kompaktow byl duzy i rosnal i nawet taki Ricoh robil cyfrowe malpki.

sek w tym, ze to sa wszystko jednak mocno rozlaczne sektory rynku. mozna klepac srednie nie robiac malego obrazka. mozna klepac DSLR nie robiac bezlusterkowcow.

Wraz z rozwiązywaniem problemów wieku dziecięcego będzie jeszcze większy (AF już jest szybki w m43, EVF już są sensowne w m43, jeszcze lepsze u Sony).

i nic nie stoi na przeszkodzie, zeby Oly, Panas i Sony robily swoje maluchy z wymienna optyka. ale z tego nie wynika jeszcze, ze Canon je musi tez robic.

gietrzy
21-09-2011, 10:35
Matryca. Dla mnie to jedyny istotny element aparatu. Reszta bajerów nie ma wpływu na efekt końcowy, zakłądając że podpinam najwyższej klasy optykę manualną.

Dzięki.

Bangi
21-09-2011, 10:35
Abstrahując od kwestii technicznych IMHO ten aparat jest nabrzydszy, że wszystkich bezlusterkowców.
Odnoszę wrażenie, że Nikon zrobił go niejako "na siłę" ,to talnie od niechcenia, bo chyba po prosty wypadało... ;)

Cichy
21-09-2011, 10:41
No niestety, wydaje mi się, że jedynego bezlusterkowca dla Pro będzie tłukła dość długo tylko Leica. Siłą rzeczy w tym roku nie będzie następcy M9 (bo po co, akoro konkurencja nie ma nic), a nie jestem pewien, czy i za rok się pokuszą...

Wynalazki typu tego Nikona należy uznać jako ciekawostkę fotograficzną, bo przecież skoro i tak trzeba kupować do tego nową szklarnię, to każdy rozsądny człowiek sięgnie po produkty konkurencji o dużo większych możliwościach.

Piotr_0602
21-09-2011, 10:42
mozna klepac srednie nie robiac malego obrazka. mozna klepac DSLR nie robiac bezlusterkowcow.

Żeby robić średnie trzeba mieć technologię średnich matryc.
Mając DSLR wystarczy wywalić lustro i przy tej samej matrycy mamy bezlusterkowca. Reszta to szczegóły do dopracowania (AF, ale DSLR mają już AF w trybie LiveView), EVF (choć niekoniecznie, bo większość bezlusterkowców go nie ma). Cała reszta już jest, R&D nie musi wymyślać dynamitu, tylko dopracować know-how który już ma.

Rynek DSLR już się nasycił i albo firma się rozwija (i wchodzi w nowe, obiecujące sektory) albo zwija. Oczywiście, może być tak że wszyscy robią bezlusterkowce, a Canon zamyka oczy i udaje, że tego rynku nie ma.

Choć teoretycznie, teraz ma Canon wszystkie informacje o tym rynku.
Może popatrzyć jakie są systemy:
- Ricoh - modułowy
- Pentax Q - matryca 1/2.5''z kompaktów
- Nikon CX - crop x2,7
- Pentax i Olympus - micro43 - crop x2
- Samsung NX - crop x1,5
- Sony NEX - crop x1,5
- Fuji - X100
Widzi jaką optykę każdy wypuścił, jaka jest sprzedaż, jakie zainteresowanie i komentarze. Jakie wynalazki, jakie akcesoria.

Ma pełne informacje by podjąć sensowną (lub nie) decyzję.
Tylko na rynku robi się już ciasno, a 3 systemy (Sony, Samsung, m43) już nieźle się rozpędziły. Takie micro43 ma już prawie kompletny system.

Cóż, były już firmy giganty produkujące komputery, w których szefowie twierdzili że nie ma żadnego powodu by ktoś chciał mieć w domu komputer. Albo że na rynku jest miejsce tylko dla kilku komputerów.

gietrzy
21-09-2011, 10:43
Abstrahując od kwestii technicznych IMHO ten aparat jest nabrzydszy, że wszystkich bezlusterkowców.
Odnoszę wrażenie, że Nikon zrobił go niejako "na siłę" ,to talnie od niechcenia, bo chyba po prosty wypadało... ;)

Co nie przeszkadza temu by taki ultra żółty talib zakupił sobie go na wycieczki lub podczas serwisu swoich D3x.
Imho na obecną chwilę brakuje tego samego co wszędzie (oprócz FF):

- jasnych ekwiwalentów 24, 50, 100, 24-70 i megazuma (to już mają).

Super sprzęt nie wstyd dla kogoś kogo bierze na wymioty jak patrzy na obecne jotpegi z kompaktów klasy $300 i/lub BSI. Oczywiście taki systemik na razie tylko obok FX bo brak szkieł, potem może być jako główny dla WSZYSTKICH nie zarabiających na foto fanów marki. Nie mam złudzeń, że odstawią matrycą i/lub postprocesem (jpg) mikro, pytanie tylko jak daleko? Około 2 EV od jest przecież imho kosmiczny (jak na cenę patrzymy) D5100.

Wynalazki typu tego Nikona należy uznać jako ciekawostkę fotograficzną

Kiedyś Panas tak myślał o LX3, później o całym mikro. Teraz LX5 kosztuje $150 więcej niż LX3 na samiutkim początku, jest S90..., EX500?, XZ-1 i Fuji cośtam.
To teraz panowie z mikro puszczają czym prędzej 45/1.8 czy 25/1.4

bo przecież skoro i tak trzeba kupować do tego nową szklarnię, to każdy rozsądny człowiek sięgnie po produkty konkurencji o dużo większych możliwościach.

O jakiej konkurencji (jak myślę szklanej) piszesz, chyba nie Sony?

Piotr_0602
21-09-2011, 10:57
Imho na obecną chwilę brakuje tego samego co wszędzie (oprócz FF):

- jasnych ekwiwalentów 24, 50, 100, 24-70 i megazuma (to już mają).

Chyba nie wszędzie. M43 startowało pierwsze i ma już do wyboru z optyki:
- Olympus 12mm f/2 (ekw. 24mm)
- Panasonic 20mm f/1.7 (ekw. 40mm)
- Leica-Panasonic 25mm f/1.4 (ekw. 50mm)
- Olympus 45mm f/1.8 (ekw. 90mm)
- Panasonic 12-35mm f/2 (ekw. 24-70mm)
A megazoomów tam jest chyba kilka.

Samsung NX też się powoli dorabia zestawu jasnych stałek.

Nikon startował tak jak wszyscy - dwa podstawowe (ciemne) kity, megazoom i jeden nieco jaśniejszy naleśnik. Za kilka lat dorobi się pewnie i zestawu jasnych stałek. W 2015?

Cichy
21-09-2011, 11:08
O jakiej konkurencji (jak myślę szklanej) piszesz, chyba nie Sony?

No chyba nie powiesz, że nie wolisz jakieś mikro 4/3 + 24/1.4 ?

Grimes
21-09-2011, 11:22
http://www.youtube.com/watch?v=sC2ICGrfs_U

Z pewnością wielu amatorów ten sprzet zadowoli. My patrzymy na to trochę inaczej, ale tak naprawdę to użytkownicy specjalistycznych forów to jaki to jest odsetek użytkowników aparatów?

rauf
21-09-2011, 11:29
Kompakt w wymienną optyką?

Ale brzydal...:confused:

gietrzy
21-09-2011, 11:31
No chyba nie powiesz, że nie wolisz jakieś mikro 4/3 + 24/1.4 ?

Czuję dym więc zamilczę bo nie mam tu lekko z Zielonymi ;)
Powtórzę, dla żółtego taliba: takie Nikon coś z dzisiaj plus FX zestaw bajka; jeden do pracy zarobkowej drugi po godzinach ;)

Piotr602: mikro nie ma jeszcze Janka czyli jasnego 12-35 (24-70)

Kolekcjoner
21-09-2011, 11:42
Ja myślę że po tej premierze Canon może spać spokojnie :lol:.

Cichy
21-09-2011, 11:44
Powtórzę, dla żółtego taliba: takie Nikon coś z dzisiaj plus FX zestaw bajka; jeden do pracy zarobkowej drugi po godzinach ;)

No nie jestem pewien, czy po pracy z FX ktoś sięgnie po takie badziewie. Ja po sobie widzę, że "po godzinach" mam pewne opory robiąc zdjęcia APS-C, a co dopiero taką wydmuszką.

Grimes
21-09-2011, 11:45
Ciekawe co będzie o 18 :D
By mogli zaprezentować D700s i D700x :)
Taka partyzantka. Wszyscy się spodziewają oficjalnej premiery bezlusterkowców a tu 2 lustra :D
To fajny sprzęt dla tych, co lubia spacerować i nie chce im się targać ciężkiego sprzętu. Sam na spacerki zabieram Vilię i Lumixa, bo nie chce mi się torby targać.
A tu do Nikona ładne stylowe pokrowce nawet dają.

arra
21-09-2011, 11:47
Ciekawe jak szybko będzie AF działał z AF-S ami. W sumie taki AF-S 70-300 pomnożony przez 2,7 może być ciekawym i w sumie niedrogim zestawem dla tych którzy myślą 810mm to jest to.

gietrzy
21-09-2011, 11:55
Ciekawe jak szybko będzie AF działał z AF-S ami. W sumie taki AF-S 70-300 pomnożony przez 2,7 może być ciekawym i w sumie niedrogim zestawem dla tych którzy myślą 810mm to jest to.

Nie zapominaj o gęstości. To ma tylko 10 MPx. Nie wiem jak to się ma do innych, ktoś zainteresowany na pewno sobie przeliczy.

No nie jestem pewien, czy po pracy z FX ktoś sięgnie po takie badziewie.

Sam jesteś badziewie :mrgreen:
Zrobią - poooowoli - to co w m/43 czyli jasne stałki i po godzinach WYSTARCZY.

Ja po sobie widzę, że "po godzinach" mam pewne opory robiąc zdjęcia APS-C, a co dopiero taką wydmuszką.

Ja jak spoglądam na fotki z 2009 roku z 7D i 17-55 za każdym razem szczękę podnoszę. W sumie w 7D II wystarczyłoby gdyby zdjęli niebiesko-fioletowy zafarb na h-iso.
Marzeniem byłby filtr aa rodem z D70, 1D czy E-PL1.

Bangi
21-09-2011, 12:04
Ja myślę że po tej premierze Canon może spać spokojnie :lol:.
dokładnie, a najlepiej to by chyba było jakby dał sobie spokój z takimi pomysłamy ;-)

Nie zapominaj o gęstości. To ma tylko 10 MPx. Nie wiem jak to się ma do innych, ktoś zainteresowany na pewno sobie przeliczy.

to akurat chyba w tym przyapdku można uznać in plus :cool:

gietrzy
21-09-2011, 12:08
to akurat chyba w tym przyapdku można uznać in plus :cool:

Nie w kontekście o którym pisał arra.

MacGyver
21-09-2011, 12:13
No nie jestem pewien, czy po pracy z FX ktoś sięgnie po takie badziewie. Ja po sobie widzę, że "po godzinach" mam pewne opory robiąc zdjęcia APS-C, a co dopiero taką wydmuszką.
To chyba jednak system dla innego klienta.
Niemniej, jeśli sprzęt trzeba targać na plecach przez ileś dni a foci się głównie na f/8 to taki zestawik może być rozwiązaniem nawet dla bardziej wymagających.

Bangi
21-09-2011, 12:16
Nie w kontekście o którym pisał arra.

ale taka sytuacja to już chyba ekstremum:lol:

gietrzy
21-09-2011, 12:17
Niemniej, jeśli sprzęt trzeba targać na plecach przez ileś dni a foci się głównie na f/8 to taki zestawik może być rozwiązaniem nawet dla bardziej wymagających.

Mówisz masz

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=39379048

ale taka sytuacja to już chyba ekstremum:lol:

Ojojoj niekoniecznie. Każdy ptasznik etc ci to powie, poza tym sukces szkieł 45-200 czy obecnie 100-300 (oba do mikro43) całkiem wyraźnie mówi ludzie chcą zuma. Do fotek Księżyca, na mecz w nogę czy do podglądania kobitek na plaży, nieważne. Chcą, mają.
Poszukaj fotek zwierzyny z SX30 IS na dpreview, koleś robi magię. Cały trick polega na tym, że masz zły humor bierzesz kita, masz dobry bierzesz 12/2.0 ;).

czornyj
21-09-2011, 12:30

Bardziej wymagający nie domkną w tym usrojstwie przysłony powyżej f4, w porywach do f/5,6. Rozdzielczość tego wyskroba wynosi 146lp/mm, czyli przyjmując kryterium MTF50 dla średniej długości fali (555nm) dyfarkcja nie pozwoli zbytnio poszaleć na przysłonach powyżej f/4,5.

gietrzy
21-09-2011, 12:41
Bardziej wymagający nie domkną w tym usrojstwie przysłony powyżej f4, dyfarkcja nie pozwoli zbytnio poszaleć na przysłonach powyżej f/4,5.

Dlatego patrz moją odpowiedź do Cichego w poście #34.

F/1.8 + 2EV do optimum i jest rzeź. Zresztą wg fotek z dpreview mają cały system gotowy tylko nie wyskoczą z tym jak Filip. Jest duża portretówa, pewnie 1.8, jest "zum f/2.8" standard i tele. Jasno to mówi, że odrobili lekcje po mikro. Szkoda tylko, że nie wyskoczyli na starcie z 24mm f/2.8 ;)

MacGyver
21-09-2011, 12:52
Bardziej wymagający nie domkną w tym usrojstwie przysłony powyżej f4, w porywach do f/5,6.
To f/8 było w odniesieniu do FF. Przy ogniskowej 10 - 12 mm i tak małej matrycy to f/4-f/4.5 powinno wystarczyć. A to że zamiast jednej puszki i uniwersalnego zooma będziesz mógł zabrać jeszcze tele i jakiś mikro-statyw to jednak duży plus.
Niemniej, innych "poważnych" zastosowań nie wiedzę :-)

Bangi
21-09-2011, 12:55
Ojojoj niekoniecznie. Każdy ptasznik etc ci to powie, poza tym sukces szkieł 45-200 czy obecnie 100-300 (oba do mikro43) całkiem wyraźnie mówi ludzie chcą zuma. Do fotek Księżyca, na mecz w nogę czy do podglądania kobitek na plaży, nieważne. Chcą, mają.
Poszukaj fotek zwierzyny z SX30 IS na dpreview, koleś robi magię. Cały trick polega na tym, że masz zły humor bierzesz kita, masz dobry bierzesz 12/2.0 ;).

Masz rację, tylko, że do końca to nie można tak mnożyć cropa z ogniskowką, z przyczyn myślę znanych, ale to w sumie inna kwestia

waldekgdynia
21-09-2011, 13:04

Racja ale tylko z kompaktami ale już z Sony i Samsungiem nie.
Do czego to doszło ?? :shock:

koniecpolska
21-09-2011, 13:44
Racja ale tylko z kompaktami ale już z Sony i Samsungiem nie.
Do czego to doszło ?? :shock:I bardzo dobrze, przynajmniej ceny spadną.
Dasz 1200$ za NEX-7 i 1000$ na dokładkę za CZ24/1.8? Bo ja nie dam.

waldekgdynia
21-09-2011, 14:21
Dla mnie rozsądną granicą ceny bezlusterkowca ( z matrycą APS-C ) z jasnym naleśnikiem jest 1500 zł.
Więcej nie zainwestuję ponieważ powyżej tej ceny są już lepsze lustrzanki.

Piotr_0602
21-09-2011, 14:59
Dlaczego Nikon przy cropie x2,7 ma takie wielkie obiektywy?
-> Nikor 10-100 f/4.5-5.6 - ekwiwalent 27-270mm ma średnicę filtra 72mm
Przynajmniej patrząc na średnicę filtra.

Tymczasem micro43 przy cropie x2 (dwa razy większa powierzchnia) ma mniejsze obiektywy:
- Olympus 14-150mm w micro43 (ekw. 28-300mm) ma średnicę filtra 58mm
- Panasonic 14-140mm (ekw. 28-280mm) ma średnice filtra 62mm
- Panasonic 100-300mm (ekw. 200-600mm) ma średnicę filtra 67mm

Na logikę, skoro robi się mniejszą matrycę, to i obiektywy powinny być mniejsze. Po co dawać takie ogóry?

koniecpolska
21-09-2011, 15:00
Dla mnie rozsądną granicą ceny bezlusterkowca ( z matrycą APS-C ) z jasnym naleśnikiem jest 1500 zł.
Więcej nie zainwestuję ponieważ powyżej tej ceny są już lepsze lustrzanki.No to na dziś skompletujesz coś nowego z NX z 20 lub 30mm. NEX-5 z E16 też jest poniżej 1500zł. No i może coś używanego z m4/3 z 14, 17 lub 20mm - choć tu trzeba dać nieco więcej za używane niż 1500zł - ciekawe dlaczego?

-> Nikor 10-100 f/4.5-5.6 - ekwiwalent 27-270mm ma średnicę filtra 72mm
Przynajmniej patrząc na średnicę filtra.
To jest obiektyw do filmowania, więc może z tego powodu, stabilizacja, cichy silnik, cicha przysłona, dobra jakość optyczna. A może do jego konstrukcji użyli jakieś kalmoty od szkieł DX/FX?

waldekgdynia
21-09-2011, 15:04
...
Na logikę, skoro robi się mniejszą matrycę, to i obiektywy powinny być mniejsze. Po co dawać takie ogóry?

Poczekajmy - może się okazać, że te obiektywy będą ostre również w rogach a nie tylko w centrum.
Jak widać system Nikona jest kompletny. Za to należy mu się plus.
Reszta wyjdzie w trakcie robienia zdjęć.

Z ostatniej chwili : ( za forum Nikona )

Nikon 1 J1 w zestawie z obiektywami od 2399 zł.
Nikon 1 V1 od 3399 zł. :shock:

gietrzy
21-09-2011, 15:21
Nikon 1 V1 od 3399 zł. :shock:

D5100 i jako jeden jedyny lens 35/1.8, ostatecznie D3100.

koniecpolska
21-09-2011, 15:35
Nikon 1 V1 od 3399 zł.
D5100 i jako jeden jedyny lens 35/1.8, ostatecznie D3100.I to jest właśnie strategia Nikona na bezlustrowce, przecież przy innej realizacji/cenach odcięliby gałąź na której siedzą ....

PS
Niestety Canon pójdzie tą samą drogą... a ceny m4/3, NEX, NX nie spadną w takim stopniu w jakim mogłyby spaść.

konradl
21-09-2011, 16:39
Bez sensa z tym cropem.
To jest polaczenie wad systemu lustrzankowego i kompaktowego dlatego za nic nie potrafie zrozumiec tego posuniecia.

waldekgdynia
21-09-2011, 16:44
Nie jest tak źle. :wink:
Nikon mistrzem marketingu - 1 na korpusie to świetne posunięcie.
Kolejno będzie 2,3,4 itp.

arra
21-09-2011, 16:55
Kolejno będzie 2,3,4 itp.

Będzie, albo i nie. Jak się nie sprzeda, to nie będzie, a niestety po opiniach ludzi i po cenach wszystko wskazuje na to, że nie będzie...

BTW. Marketing może wiele, ale musi mieć choć minimalne wsparcie opinii generowanych w mediach opiniotwórczych (np. forach), a tego jakoś nie widzę ani jednego ahu lub ohu. Gdyby chociaż opakowanie dali takie jak Fuji (+10 do lansu) to zapewne by szansa była.

Kolekcjoner
21-09-2011, 17:30
BTW. Marketing może wiele, ale musi mieć choć minimalne wsparcie opinii generowanych w mediach opiniotwórczych (np. forach), a tego jakoś nie widzę ani jednego ahu lub ohu. Gdyby chociaż opakowanie dali takie jak Fuji (+10 do lansu) to zapewne by szansa była.

Zależy do kogo jest to kierowane. Jeśli targetem są np. gadżeciarze to wystarczy w kilku odpowiednich pismach zapłacić za ochy i achy i będzie się sprzedawało. Pamiętajcie, że to ma nazwę Nikon, a nazwa czyni cuda.

zanussi
21-09-2011, 18:17
I AM COMING nie działa... buuuuu :( ;)

Canion
21-09-2011, 18:49
swoja drogą to sie trzeba niezle nakombinowac zeby zrobic nowy system ktory jest dokladnym przeciwienstwem tego na co czekali nikoniarze. idealne precyzyjne olanie oczekiwan. Martwi mnie tylko to ze canon moze tez pojsc ta drogą.

zanussi
21-09-2011, 18:51
Mnie nic nie martwi. Nie jestem właścicielem ani akcjonariuszem marki Canon :) Jest sporo alternatyw :)

Canion
21-09-2011, 18:55
ja tam bym przyjal z otwartymi rekoma taka leice pod szyldem canona i z jedynie slusznym bagnetem. a niech kosztuje dyszke. ale niech bedzie alternatywa i nieco bardziej kompaktowy korpus ff do podpiecia eL. nawet niech odkurza stare linie produkcyjne matryc z 5d mkI. :-) i wladuja to w obudowe od x100. to tak z grubsza.

eh . rozmarzylem sie.

Tomek67
21-09-2011, 19:02
http://imaging.nikon.com/lineup/acil/bodies/v1/sample.htm

5y12u3k
21-09-2011, 19:39
Czy w tym "małym cudzie" od Nikona nie ma czegoś takiego jak bracketing ekspozycji ? bo nie mogę się doszukać w specyfikacji.

Canion
21-09-2011, 19:40
mozna sobie tylko wyobrazac jak dzis odetchnelo sony ze swoimi nexami. oj chyba szampany strzelily.

waldekgdynia
21-09-2011, 20:05
http://imaging.nikon.com/lineup/acil/bodies/v1/sample.htm

Zdjęcia normalne - nic specjalnego.
Robione na iso 100 i dużych przysłonach.

Ciekawe jak będzie szumiał bo szumieć musi ale interesujące będzie od jakich wartości.

Kolekcjoner
21-09-2011, 20:50
mozna sobie tylko wyobrazac jak dzis odetchnelo sony ze swoimi nexami. oj chyba szampany strzelily.

Nie byłbym taki pewien. Marka Nikona jest na rynku foto bardzo mocna, a rynek bezlusterkowców jest ciągle ciasny i co chwilę ktoś coś tam kroi z tego jakby nie było wciąż małego tortu. Co prawda Sony sobie odbije na matrycach które kupi od nich Nikon :mrgreen:.

Merde
21-09-2011, 20:59
Ciekawe jak będzie szumiał bo szumieć musi ale interesujące będzie od jakich wartości.

Mnie zastanawia co innego - dlaczego jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na "żółtaczkę"? :mrgreen:

waldekgdynia
21-09-2011, 21:00
Po przeczytaniu recenzji na Optycznych wszytko stało się jasne :

cytuję

"Wystarczy raz nacisnąć przycisk migawki, a aparat zarejestruje 20 zdjęć w wysokiej rozdzielczości i z dużą prędkością, a następnie automatycznie wybierze pięć najlepszych ujęć, bazując na wyrazie twarzy, kompozycji i ostrości."

Nikon wypuścił aparat do którego nie jest potrzebny fotograf. :-o

zanussi
21-09-2011, 21:24
A jednak! Trzeba nacisnąć spust! Czyli fotograf jeszcze JEST potrzebny :)

czornyj
21-09-2011, 22:02

Tylko w wersji przedprodukcyjnej, w finalnym firmware opracowanym przy współudziale Kena Rockwella (Chucka Norrisa fotografii) aparat zacznie podejmować decyzje sam. Użytkownik będzie mieć tylko możliwość zmiany preselekcji kadru:
P[erfect]
A[Awesome Priority]
T[Totally Awesome Priority]
M[ajestic]

zanussi
21-09-2011, 22:18
Czyli japończycy nie będą już jeździć do Europy. Będą tu wysyłać same aparaty :)

arra
21-09-2011, 22:53
Czyli japończycy nie będą już jeździć do Europy. Będą tu wysyłać same aparaty :)

Nie wiem czy to jest smieszne, czy straszne ;)

Mnie zastanawia co innego - dlaczego jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na "żółtaczkę"? :mrgreen:

Nie chcieli być po prostu posądzeni o rasizm ;). Żółte też jest piękne.

Zdjęcia normalne - nic specjalnego.
Robione na iso 100 i dużych przysłonach.

Jest iso400, szumi jak iso400 na matrycy 2.7x ;)
http://imaging.nikon.com/lineup/acil/bodies/v1/img/sample/img_02_l.jpg

Kuwa te sample są takie same jak cały system. Czy to na pewno jest Nikon, heloł?
Sample na optycznych: http://www.optyczne.pl/4275-nowo%C5%9B%C4%87-Zdjecia_przyk%C5%82adowe_wykonane_aparatami_i_obie ktywami_sytemu_Nikon_1.html

OMFG: iso400: http://pliki.optyczne.pl/Nik1/10-100/nik10_fot02.jpg

Nie pociągną tego systemu zbyt długo.
OK. Cała prawda o "systemie" kryje się w tej focie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/news/1109/nikon/firstimpressions-large.jpg)

OK. Teraz wszystko jasne ;)
Barbie cam?

https://canon-board.info/imgimported/2011/09/037-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/479/026/037.jpg)

Sergiusz
22-09-2011, 02:14
A jak dla mnie jest to absolutna rewelacja. Od razu pojawił się system z popularnym aparatem gdzie nikt nie będzie się przyglądał szumom i innym takim bo docelowego klienta różowego czy niebieskiego kompakta to nie interesuje. I drugi aparat już nieco lepszy ale od razu z celownikiem. Do tego lampa błyskowa ( szkoda, że z niekompatybilnym mocowaniem z SB) ale za to adapter, z którym działa AF ze wszystkimi obiektywami Nikona, przyzwoita prędkość ze śledzącym AF 10 klatek na sekundę lub 60 bez śledzącego AF i ciekawa funkcja MSS.

micles
22-09-2011, 03:12
No nie jestem pewien, czy po pracy z FX ktoś sięgnie po takie badziewie. Ja po sobie widzę, że "po godzinach" mam pewne opory robiąc zdjęcia APS-C, a co dopiero taką wydmuszką.True, true. Canon, you can! (make FF EVIL for us! :D)

waldekgdynia
22-09-2011, 08:46
Jak dotąd to znalazłem jedyne sensowne zastosowanie tego aparatu - teleobiektyw np. 500 x 2.7

http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/479/026/html/053.jpg.html

arra
22-09-2011, 08:59
Jak dotąd to znalazłem jedyne sensowne zastosowanie tego aparatu - teleobiektyw np. 500 x 2.7

http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/479/026/html/053.jpg.html

Coś mi się wydaje, jak na to patrzę, że po jednym przebiegu AF-a takiej 500-tki, trzeba będzie ładować aku w V1 :mrgreen:

akustyk
22-09-2011, 09:18
Tylko w wersji przedprodukcyjnej, w finalnym firmware opracowanym przy współudziale Kena Rockwella (Chucka Norrisa fotografii) aparat zacznie podejmować decyzje sam.
brzmi zupelnie jak Apple. i zapewnie efekty beda rownie beznadziejne... :D

alez skad. fotograf musi zdecydowac kiedy nacisnie sie spust. a jak znam zycie to i z komorki bedzie mozna to kontrolowac i niekoniecznie interaktywnie. a jesli nawet - to kwestia bledu w firmware. nic nie stoi na przeszkodzie, zeby aparat sam raz na jakis czas walil serie sweet-foci i sam wybieral te najbardziej emejzing.

Jest iso400, szumi jak iso400 na matrycy 2.7x ;)
http://imaging.nikon.com/lineup/acil/bodies/v1/img/sample/img_02_l.jpg

a trzeba pamietac, ze to sa sample na stronie Nikona, a oni raczej znani sa z puszczania mocno dopieszczonych (zeby nie powiedziec podrasowanych) sampli. w realu to sie do tego nie zblizy...

Kuwa te sample są takie same jak cały system. Czy to na pewno jest Nikon, heloł?

kaman, no zakamuflowane, ale jednak bluzgi i musze z kartki pojechac ;) to juz nawet ja przestalem bluzgac na tym forum, ku oslupieniu Viteza...

no musze, no... nie chcem, ale muszem...

EDIT: pink morduje. chociaz zastanawiam sie, czy moja corka, by to lyknela. bo chyba nawet dla niej tego pink jest jakby ciut... za duzo.

gietrzy
22-09-2011, 09:36
True, true. Canon, you can! (make FF EVIL for us! :D)

No po Nex i teraz Nikonie CX to imho muszą coś wybrać (z magicznej półki R&D: already made) i puścić na rynek, nawet jeśli będą musieli wrzucić to w koszty ;)

FF evil: jedyny kandydat to tylko Sony, tylko oni jeszcze walczą, nawet o pierwotny rynek (dslr), cała reszta czytaj: fantastic 2 ma to głęboko, przynajmniej do czasu kiedy projekty Nex-7@CZ24/1.8 będą schodzić jak bułki z jagodami ;) czytaj nie prędko - $1500-1200 z kitem CZ.

Przeleciałem sample i:

- LumixG lepszy; automatyczna korekcja CA*, czego nie widać w CX
- m43/NX lepsze; więcej naleśników
- CX może coś urwać jeśli będzie działać w realu af-c i w video i w fotkach, natomiast porównywanie GF3 do V1 jako stosunek motorynki do myśliwca czy co to tam jest jest kpiną z siebie!
Zakładam, że każdy zaproszony dziennikarz (zapewne właściciel lustra) miał w ręku przynajmniej E-P3 plus szkło MSC i GF3 z 14/2.5 i te zabawki nie pozostawiają im żadnych złudzeń: M43 = Nikon fast CDAF bez przelotek, bez kłopotek...
No, ale czego się spodziewać po firmie zatrudniającej ochronę do eventu...

* - nie dotyczy szkieł Leica

Podsumowując: CX? Tak, ale po trzech małych, jasnych naleśnikach, ekwiwalentach 24-50-90 a jak ktoś naprawdę chce wspomóc firmę to strategię Janko proponuję: body plus mega zum na prze/do czekanie.

wain
22-09-2011, 10:00
Tylko w wersji przedprodukcyjnej, w finalnym firmware opracowanym przy współudziale Kena Rockwella (Chucka Norrisa fotografii) aparat zacznie podejmować decyzje sam. Użytkownik będzie mieć tylko możliwość zmiany preselekcji kadru:
P[erfect]
A[Awesome Priority]
T[Totally Awesome Priority]
M[ajestic]

:lol:

Ależ ja byłbym za! Wyobraźcie sobie ze taki użytkownik zrobiłby łącznie 5 zdjeć w życiu - aparat nie wyzwoli migawki/skasuje zdjęcie jesli nie spelni kryteriow :D. Niestety musieliby szybko updatem zrobić tryb B[i know Better].

Kolekcjoner
22-09-2011, 12:23
- CX może coś urwać jeśli będzie działać w realu af-c i w video i w fotkach, natomiast porównywanie GF3 do V1 jako stosunek motorynki do myśliwca czy co to tam jest jest kpiną z siebie!

Pytanie czy na półce w sklepie będzie też to będzie tak wyglądało? Szczególnie dla laika nie wgłębiającego się w meandry i szczegóły techniczne. Z jednej strony Nikon z drugiej Panas no i sprzedawca, który może użyć niepodważalnego "argumentu", bo wie Pan - "Nikon to Nikon" :cool:.

koniecpolska
22-09-2011, 13:20
Pytanie czy na półce w sklepie będzie też to będzie tak wyglądało? Szczególnie dla laika nie wgłębiającego się w meandry i szczegóły techniczne. Z jednej strony Nikon z drugiej Panas no i sprzedawca, który może użyć niepodważalnego "argumentu", bo wie Pan - "Nikon to Nikon" :cool:.Są jeszcze ceny:
GF3 kit 1600zł (w prostej linii odpowiednik J1 - bo brak możliwości podpięcia wizjera i lampy zewnętrznej)
GF2 kit 1700zł
G3 kit 2000zł
Olympus od 1000zł za E-PL1 kit
Sony od 1300zł za NEX-5 z E16 i 1700 z kit 18-55
Samsung od 950zł za NX5 kit

I niestety przy tej wielkości sensora w CX wszystkie systemy złoją mu skórę w dziedzinie jakość obrazka na wyższym ISO - m4/3 co najmniej o 1ev, inne o co najmniej 2eV.

akustyk
22-09-2011, 13:35
pozyjemy, zobaczymy.

z punktu widzenia entuzjasty uzywajacego dzis DSLR ten nowy sprzet Nikona to ziew.

natomiast trzeba tez miec swiadomosc, ze w Coolpiksach od dosc dawna byla bieda i brak jakiejs wizji poza iterowaniem i ew. kopiowaniem z Canona. a te nowe zabawki sa raczej w ten rynek kierowany (pomijam chwilowo ceny :D ) i zajmuja nisze, w ktorej nic nie bylo.

a Nikon ma ogolnie dobre parcie marketingowe i potrafi swoje sprzedac...

Kolekcjoner
22-09-2011, 13:51
I niestety przy tej wielkości sensora w CX wszystkie systemy złoją mu skórę w dziedzinie jakość obrazka na wyższym ISO - m4/3 co najmniej o 1ev, inne o co najmniej 2eV.

Tak tyko w sklepie nikt tego nie zobaczy. Ja sądzę że nie ma się co obawiać. Swoich nabywców to coś ;) znajdzie :cool:.

Bangi
22-09-2011, 13:58
(...)sprzedawca, który może użyć niepodważalnego "argumentu", bo wie Pan - "Nikon to Nikon" :cool:.
mi się wydaje, że sprzedawca to raczej Sony będzie wciskał, tak jest zazwyczaj ;)

Kolekcjoner
22-09-2011, 14:02
mi się wydaje, że sprzedawca to raczej Sony będzie wciskał, tak jest zazwyczaj ;)

Może u nas ale na świecie różnie to może wyglądać.

akustyk
22-09-2011, 14:07
Może u nas ale na świecie różnie to może wyglądać.

ze znanych mi "na swiecie" to NL niestety nie wyglada roznie... tez Playstation jest ostro wciskane w sklepie. a w gazetach Nikon robi za towarzysza Lenina...

koniecpolska
22-09-2011, 14:13
Swoich nabywców to coś ;) znajdzie :cool:.Na pewno. Tak w zasadzie, z punktu widzenia potencjalnych nabywców aparatu foto, to Nikon zrobił dobry ruch, CX dziabnie zarówno segment zaawansowanych kompaktów jaki i segment bezlustrowców. Czyli powinno być taniej, a w obliczu nadchodzącego kryzysu nie powinno być drożej niż jest.

Piotr_0602
22-09-2011, 15:45
"The result is, according to Nikon, the fastest autofocus of any camera the company has ever made - including its professional flagship DSLR, the D3S. Not only that, the 1 system cameras can shoot at 10 frames per second while maintaining focus on a moving subject."

http://dpreview.com/articles/3281713418/nikon-1-system-first-impressions

Jak ktoś podsumował w komentarzach - przypomina to kompakty Casio sprzed kilku lat. Była taka seria superszybkich kompaktów.

gietrzy
22-09-2011, 17:07
przypomina to kompakty Casio sprzed kilku lat. Była taka seria superszybkich kompaktów.

Oni o AF ty o kl/s...

KUBAwo
22-09-2011, 17:17
A jak jeszcze w swoje łapy weźmie go boski Robbie na koncercie i powie I'm V1 to już w ogóle żaden inny bezlusterkowiec nie ma szans... :)

waldekgdynia
22-09-2011, 18:31
Aj tam. To może być całkiem niezły aparat.
System jest kompletny. Obiektywy gotowe.
Kolejna odsłona to jasne naleśniki.
Jak ten J1 będzie w sensownej cenie to sprzeda się nawet w Polsce.

Teraz pozostaje czekać na większą matrycę w tym systemie.
I w 2012 będzie nr 1 wśród "małp".

Jak w międzyczasie Canon czegoś nie pokaże to na rynku zostanie tylko Sony z 7. :shock:

akustyk
22-09-2011, 20:10
nie no... nie robmy sobie jaj z pogrzebu... nie ekstrapolujmy zaglady Canona z faktu, ze Nikonowi udalo sie wyprodukowac cos, co laczy wady kompaktow (beznadziejny obrazek i AF) z wadami lustrzanek (wymienna optyke i cene)... :)

serio... to jako nowosc pewnie sie pojawi w rankingach sprzedazy, ale moglbym sie zalozyc, ze te dwa przerosniete kompakty nie przebija wynikow sprzedazy canonowskich Rebeli. pojedynczo. chyba, ze z wejsciem do sklepu bedzie cashback na polowe obecnej ceny...

waldekgdynia
22-09-2011, 20:23
nie no... nie robmy sobie jaj z pogrzebu... nie ekstrapolujmy zaglady Canona ...

Byłem mało precyzyjny. :-?
Chodziło mi o segment bezlusterkowców - oczywiście.
To co tam się dzieje pokazuje, że chodzi wyłącznie o kasę a nie o jakość "wypluwanych" zdjęć.

Sergiusz
22-09-2011, 20:34
nie no... nie robmy sobie jaj z pogrzebu... nie ekstrapolujmy zaglady Canona z faktu, ze Nikonowi udalo sie wyprodukowac cos, co laczy wady kompaktow (beznadziejny obrazek i AF) z wadami lustrzanek (wymienna optyke i cene)... :)

...

A mi się zdaje, że Nikon połączył niewielkie koszty produkcji kompaktów z wysokimi cenami sklepowymi lustrzanek.

czornyj
22-09-2011, 20:47
nie ekstrapolujmy zaglady Canona z faktu, ze Nikonowi udalo sie wyprodukowac cos, co laczy wady kompaktow (beznadziejny obrazek i AF) z wadami lustrzanek (wymienna optyke i cene)... :)

Łamałem sobie głowę co do cholery Nikon chce osiągnąć i w końcu uknułem pewną teorię, więc myślę że co do jednego nie masz racji - heca będzie polegać na tym, że właśnie AF wcale nie będzie badziewny, a wręcz przeciwnie.

Myślę, że AF będzie szybki jak kobra - małe obiektywki będą szybko się kręcić, 2MLN senseli na matrycy przerobionych na detektory fazy będzie szybko ustawiać ostrość, co będzie tym łatwiejsze, że GO będzie po skurczybyku. Do tego aparat na wszelki wypadek będzie rąbał seriami gdy tylko muśniemy spust.

W efekcie żaden rozbiegany bachor z ADHD nie uniknie uwiecznienia, żadna wiewióra w parku nam nie sp..., żaden ptaszor nie odfrunie, żadna sąsiadka nie zdąży założyć stanika. Dotychczas kompakty były zbyt wolne, a DSLR z szybkimi obiektywami zbyt skomplikowane, trudne w obsłudze i drogie - teraz to się zmieni.

To jest prawdopodobnie infernalna kompakto-lustrzankowa hybryda mająca za zadanie zrobić zdjęcia, których dotąd amatorom nie udawało się wykonywać bo zbytnio ograniczał ich sprzęt lub umiejętności. Tatusiowie będą wreszcie mieli piękne zdjęcia synala rżnącego w piłeczkę i kosza, mamusie trzasną potret roztańczonej córuni na baleciku, Dziadzie skatalogują wszystkie sikory opychające się na jego działce itp...

akustyk
22-09-2011, 20:57
Byłem mało precyzyjny. :-?
Chodziło mi o segment bezlusterkowców - oczywiście.
To co tam się dzieje pokazuje, że chodzi wyłącznie o kasę a nie o jakość "wypluwanych" zdjęć.

a to rzecz gustu. Panasa bym osobiscie przygarnal jako pstrykadlo na codzien (zamiast 450D, ktory teraz mam i ktory bynajmniej nie jest dostatecznie maly i nie ma tego fun factor). natomiast w przypadku tego czegos Nikona...

... no ja najwyrazniej nie jestem docelowym odbiorcom tego...

Łamałem sobie głowę co do cholery Nikon chce osiągnąć i w końcu uknułem pewną teorię, więc myślę że co do jednego nie masz racji - heca będzie polegać na tym, że właśnie AF wcale nie będzie badziewny, a wręcz przeciwnie.

Myślę, że AF będzie szybki jak kobra - małe obiektywki będą szybko się kręcić, 2MLN senseli na matrycy przerobionych na detektory fazy będzie szybko ustawiać ostrość, co będzie tym łatwiejsze, że GO będzie po skurczybyku. Do tego aparat na wszelki wypadek będzie rąbał seriami gdy tylko muśniemy spust.

W efekcie żaden rozbiegany bachor z ADHD nie uniknie uwiecznienia, żadna wiewióra w parku nam nie sp..., żaden ptaszor nie odfrunie, żadna sąsiadka nie zdąży założyć stanika. Dotychczas kompakty były zbyt wolne, a DSLR z szybkimi obiektywami zbyt skomplikowane, trudne w obsłudze i drogie - teraz to się zmieni.

To jest prawdopodobnie infernalna kompakto-lustrzankowa hybryda mająca za zadanie zrobić zdjęcia, których dotąd amatorom nie udawało się wykonywać bo zbytnio ograniczał ich sprzęt lub umiejętności. Tatusiowie będą wreszcie mieli piękne zdjęcia synala rżnącego w piłeczkę i kosza, mamusie trzasną potret roztańczonej córuni na baleciku, Dziadzie skatalogują wszystkie sikory opychające się na jego działce itp...

vriend... nie wiem co fajczyles, ale podaj namiary, to sobie podjade (no bo zakladam, ze w PL nie kupiles 8-), bo przeciez nielegalne)... :twisted:

pozyjemy, zobaczymy. moze byc jak piszesz - inna kwestia, ze przy takim paznokietku i szklach zaczynajacych sie od f/4 to trzeba naprawde makro robic, zeby cokolwiek nieostrego zlapac... a ww. szmaciankokopacze, corunie na baleciku (nie doceniasz tematu... a moja to nawet na flamenko teraz! :D ) do makro sie nie kwalifikuja....

gavin
22-09-2011, 21:14
porównanie

http://www.pocket-lint.com/news/42175/nikon-v1-vs-sony-nex-5n

waldekgdynia
22-09-2011, 21:21
porównanie
http://www.pocket-lint.com/news/42175/nikon-v1-vs-sony-nex-5n

No cóż - zaczyna się nachalny marketing.
Trzeba promować i dyskredytować konkurencję żeby się zaczął sprzedawać.
Być może będzie szybki. Zobaczymy.
Ale ta mała matryca stawia ten aparat w segmencie "małp" a nie bezlusterkowców.

czornyj
22-09-2011, 22:07
inna kwestia, ze przy takim paznokietku i szklach zaczynajacych sie od f/4 to trzeba naprawde makro robic, zeby cokolwiek nieostrego zlapac... a ww. szmaciankokopacze, corunie na baleciku (nie doceniasz tematu... a moja to nawet na flamenko teraz! :D ) do makro sie nie kwalifikuja....

O to właśnie chodzi - wszystko, co w tym aparacie wydaje się takie beznadziejnie badziewne nabiera sensu w kontekście priorytetu szybkiego, precyzyjnego i skutecznego ustawienia ostrości.

O ironio może to być aparat, który w praktyce będzie robił znacznie ostrzejsze zdjęcia niż cokolwiek innego - nie dlatego, że będzie miał pierdylion megapikseli, szkła f/1 i wielką matrycę, a dlatego że po prostu dobrze nastawi piep... ostrość.

Nie czarujmy się - 99% przeciętnych juzerów ma z tym problemy, do tego jakieś backfocusy, frontfocusy, wadliwe AF-y w D7000 itp schizy - tu prawdopodobnie będziemy mieć doczynienia z bardzo przeciętnym aparatem, który będzie robił przeciętnej jakości zdjęcia, który nie będzie bił rekordów czułości, nie będzie miał niesamowitej rozdzielczości, DR większej od negatywu, hiperjasnej optyki i tym podobnych zbędnych bajerów, którymi ekscytują się onaniści sprzętowi.

Natomiast nie przepuści żadnej wiewiórce w parku, będzie bezlitości celny niczym snajper SAS.

atsf
22-09-2011, 22:17
Około pół roku temu snułem na tym forum, przy okazji dyskusji o optyce takie rozważania
:
"Jest to zresztą temat na dyskusję, co nas czeka w najbliższej przyszłości. Ja widzę, że kończy się era robienia obiektywów maksymalnie dobrych pod względem optycznym uzyskanych w wyniku wyrafinowanych technik przemysłowych, a zaczyna się era obiektywów wspomaganych oprogramowaniem. Wystarczy zrobić optykę ostro rysująca, wysokorozdzielczą, a kwestie winietowania, aberracji i dystorsji załatwia oprogramowanie. Po co też tak upakowane matryce, jak 18 Mp na APS-C? To wg mnie tylko poligon dla sprawdzenia ich w boju i ja węszę, że czeka nas kolejny krop do matrycy wielkości około połowy APS-C, i nowe obiektywy z tym samym mocowaniem EF-S, ale o krótszych ogniskowych i ze dwie działki przesłony jaśniejszych".

No i widzę, że to się sprawdza! Mamy nowy, mniejszy od APS-C format matrycy, wymienną optykę, z czasem do tego megaogryzka dostaniemy superjasne szkła, ale najpierw firmy muszą jeszcze wytrzepać sporo kasy z tego stada baranów, do jakiego należymy, zanim dostaniemy to, o co nam chodzi. Bo to będzie także sprzęt "profi", ze wspaniałymi, ultrajasnymi obiektywami o wielkich rozpiętościach ogniskowych, z którego zdjęcia nie będą się dramatycznie różniły od dzisiejszych uzyskiwanych z profesjonalnych i półprofesjonalnych aparatów. To kwestia czasu, ale już widać, że inwestowanie dzisiaj w duże i ciężkie "elki" skończy się tym, że ci, którzy przesadzą, będą się latami nabawiać schorzeń kręgosłupa i kląć, że ci, którzy sie dziś powstrzymali za niedługi czas będą mogli ganiać ze sprzętem 10x lżejszym, a tak samo dobrym.

jaś
22-09-2011, 23:35
Około pół roku temu snułem na tym forum, przy okazji dyskusji o optyce takie rozważania
:
"
Po co też tak upakowane matryce, jak 18 Mp na APS-C? To wg mnie tylko poligon dla sprawdzenia ich w boju i ja węszę, że czeka nas kolejny krop do matrycy wielkości około połowy APS-C, i nowe obiektywy z tym samym mocowaniem EF-S, ale o krótszych ogniskowych i ze dwie działki przesłony jaśniejszych".

No i widzę, że to się sprawdza! Mamy nowy, mniejszy od APS-C format matrycy, wymienną optykę, z czasem do tego megaogryzka dostaniemy superjasne szkła, ale najpierw firmy muszą jeszcze wytrzepać sporo kasy z tego stada baranów

często podnoszona w materiałach reklamowych łatwość budowy jasnej, lekkiej i mniejszej optyki pod aps-c jest jak na razie marketingowym chłytem, jasnej optyki dedykowanej pod aps-c jak na razie nie ma i nie widać żeby się miała pojawić, lekkość i małość uzyskuje się poprzez użycie lekkiego fantastycznego plastiku nawet na bagnecie, nie chcę wiedzieć z czego są soczewki, ten sprzęt ma działać na przeciętnych wartościach przysłony, podobnie będzie z jeszcze mniejszymi matrycami.

atsf
23-09-2011, 00:26
Niezupełnie. Są nowe konstrukcje bardzo jasnych stałek i zoomów pod APS-C, chociażby 2,8/18-50 Tamrona czy analogiczny Sigmy są zdecydowanie mniejsze i lżejsze niż ich FF odpowiedniki 2,8/28-70 itp. To, że nie robi się już jaśniejszych zoomów, niż 1:2,8 pod APS-C nie oznacza, ze w końcu się ich nie zrobi; może na osłodę, na sam schyłek systemu, gdy juz nowy system będzie mocno osadzony. Mam obiektyw Canon EF-S 4-5,6/55-250 mm, czyli odpowiednik obiektywu 88-400 mm pod FF, a jest on bardzo lekki i poręczny, oraz o bardzo dobrej jakości optycznej. Na APS-C jeszcze nie występuje tak dramatyczny głód małej GO, jak przy formatach matryc P&S, więc można się spodziewać, że producenci stopniowo będą go zaspokajać. Jaskółka w postaci zooma o świetle 1:1,8 w kompakcie Olympusa czyni jednak wiosnę, bo to, co teraz Nikon proponuje do swojego nowego systemu, czyli standardowy zoom o świetle 3,5-5,6 jest robieniem sobie na razie jaj z publiczności- wszakże kompakty mają jaśniejszą optykę. Ale, jak napisałem wcześniej, na razie trzeba wysondować rynek, nabić kasy na badziewiu, a dopiero póóóóźniej dać klientom to, na co czekają. Nic na sam początek, bo zaspokojone na dzień dobry oczekiwania klienta to minimum 10 lat marazmu w sprzedaży ;)

klasyk
23-09-2011, 00:34
Uważam, że w segmencie profi, nic podobnego się nie wydarzy, choćby z uwagi na czysto fizyczne ograniczenia zdolności rozdzielczej układu obietyw-matryca, nie mówiąc już o innych ograniczeniach układów mała matryca/krótka ogniskowa.

gietrzy
23-09-2011, 08:09
O to właśnie chodzi - wszystko, co w tym aparacie wydaje się takie beznadziejnie badziewne nabiera sensu w kontekście priorytetu szybkiego, precyzyjnego i skutecznego ustawienia ostrości.

Chodzi o lag.
Czornyj, krótkie pytanie, krótka odpowiedź: miałeś GF2 z 14/2.5 w rękach, tak czy nie? Może E-P3 z 12/2? Tak czy nie?

Gdzie Nikon może urwać to lag, przed fotką (EPL1, mniej, ale jeszcze jest w GF1; w E-P3 już jest OK jak na kompakt) i co ważniejsze lag PO ZROBIENIU FOTKI.
Nie jest możliwe zrobienie zdjęcia, naciśnięcie play i wyświetlenie fotki (GF1, E-PL1, GH2).
Trzeba sekundę odczekać. Na lag u Nikona to za bardzo bym nie liczył, jeszcze na Expeed 3 :mrgreen: I teraz ciekawe czy AF-c podczas filmików będzie szybszy od 14/14-140/45-200/14-45... jeśli nie to z automatu dzięki sobie (patrz slajdy z dpreview) zrównają się do... motorynki/skutera (GF3 na ich slajdzie).

O ironio może to być aparat, który w praktyce będzie robił znacznie ostrzejsze zdjęcia niż cokolwiek innego - nie dlatego, że będzie miał pierdylion megapikseli, szkła f/1 i wielką matrycę, a dlatego że po prostu dobrze nastawi piep... ostrość.

To (beep-> cyk-> fotka) jest od dawna czytaj od czasów G1 a jak ktoś udaje snoba i ma uczulenie na Pana/Oly napis na korpusie sam sobie jest winien.
Nikonowi pomoże (tylko) 10 MPx, (jeszcze) mniejszy sensor i Expeed 3

Do MC_:

Mała GO w 43 na 12/2 nie jest mała?
http://www.stevehuffphoto.com/wp-content/uploads/2010/01/jack12mm.jpg

* - before you go zauważ, że w przeciwieństwie do Ciebie jestem grzeczny i nie spolszczyłem ci tego Rycerza.

Opa_Apo
23-09-2011, 09:12
A mi się wydaje, że czornyj może mieć rację. Wydaje mi się, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, ale ten aparat potrafi zrobić zdjęcie przed i po wciśnięciu spustu. Nie wiem jak to ma funkcjonować ale tak twierdzi newsletter. To by była jeszcze jedna funkcja "przyśpieszająca" ten aparat.

gietrzy
23-09-2011, 09:24
A mi się wydaje, że czornyj może mieć rację. Wydaje mi się, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, ale ten aparat potrafi zrobić zdjęcie przed i po wciśnięciu spustu. Nie wiem jak to ma funkcjonować ale tak twierdzi newsletter. To by była jeszcze jedna funkcja "przyśpieszająca" ten aparat.

Ja to rozumiem i czytam tak: kolejna lekcja wyciągnięta z LX i mikro, idealne? połączenie odpowiednio AF-Q i iA. Tylko dlaczego nie pociągnęli dalej i nie zrobili softwarowej korekcji chociaż CA. Kolejny firmware, "pro" model?

waldekgdynia
23-09-2011, 09:27
A mi się wydaje, że czornyj może mieć rację. Wydaje mi się, że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, ale ten aparat potrafi zrobić zdjęcie przed i po wciśnięciu spustu. ...

OK ale trzeba zdjąć dekielek z obiektywu czy nie ? :lol:

A na poważnie - jeżeli tak to znaczy, że on jest notorycznie w trybie "uśpienia" i reaguje na ruch aparatu.
Na ile więc wystarczy bateria ?

gietrzy
23-09-2011, 09:31
Na ile więc wystarczy bateria ?

No to jest najnowsza technologia, spodziewałbym się skoku typu 5D->5D2.

koniecpolska
23-09-2011, 09:44
"The result is, according to Nikon, the fastest autofocus of any camera the company has ever made - including its professional flagship DSLR, the D3S. Not only that, the 1 system cameras can shoot at 10 frames per second while maintaining focus on a moving subject."

Należy połączyć te dwie informacje i wyciągnąć wniosek.
Jeśli aparat przed wciśnięciem spustu migawki ma zrobione zdjęcie, to dlaczego po wciśnięciu spustu migawki nie miałby zrobić szybko zdjęcia? Przecież wszystko ma ustawione.

Z resztą takie działanie nie jest innowacyjne, dużo wcześniej widziałem coś takiego w LX5 i NEX-3 (podejrzewam, że np. w m4/3 Panas i ostatnie Olki, też coś takiego funkcjonuje) - no może bez robienia zdjęcia przed. Pisałem już o tym. LX5 i NEX na bieżąco (online) ustawiają ostrość, nawet jak nie wciskamy spustu migawki, wystarczy ruszać aparatem i obserwować LCD. Super to widać w NEX z opcją zakreślania ostrych obszarów (takie wsparcie dla MF). Dzięki temu naocznie to zobaczyłem, nie wyłączyłem zakreślania ostrych fragmentów po przełączeniu na AF i zobaczyłem jak NEX sobie wyostrza wstępnie gdy przesuwam aparat. Efekt w postaci szybkiego AF murowany - po prostu aparat nie musi nic wyostrzać wciskam migawkę i robi się zdjęcie.

To samo był na filmiku pokazującym jak E-P3 potrafi błyskawicznie ostrzyć z ZD12-60 na przelotce 4/3->m4/3. Zmysły, Panowie (i Panie) zmysły ... można oszukać :wink: Co nie wyklucza, że firmy poprawiają szybkość AF samego w sobie.

jaś
23-09-2011, 10:22
Niezupełnie. Są nowe konstrukcje bardzo jasnych stałek i zoomów pod APS-C, chociażby 2,8/18-50 Tamrona czy analogiczny Sigmy są zdecydowanie mniejsze i lżejsze niż ich FF odpowiedniki 2,8/28-70 itp. To, że nie robi się już jaśniejszych zoomów, niż 1:2,8 pod APS-C nie oznacza, ze w końcu się ich nie zrobi; może na osłodę, na sam schyłek systemu, gdy juz nowy system będzie mocno osadzony. Mam obiektyw Canon EF-S 4-5,6/55-250 mm, czyli odpowiednik obiektywu 88-400 mm pod FF, a jest on bardzo lekki i poręczny, oraz o bardzo dobrej jakości optycznej. Na APS-C jeszcze nie występuje tak dramatyczny głód małej GO, jak przy formatach matryc P&S, więc można się spodziewać, że producenci stopniowo będą go zaspokajać. Jaskółka w postaci zooma o świetle 1:1,8 w kompakcie Olympusa czyni jednak wiosnę, bo to, co teraz Nikon proponuje do swojego nowego systemu, czyli standardowy zoom o świetle 3,5-5,6 jest robieniem sobie na razie jaj z publiczności- wszakże kompakty mają jaśniejszą optykę. Ale, jak napisałem wcześniej, na razie trzeba wysondować rynek, nabić kasy na badziewiu, a dopiero póóóóźniej dać klientom to, na co czekają. Nic na sam początek, bo zaspokojone na dzień dobry oczekiwania klienta to minimum 10 lat marazmu w sprzedaży ;)
APS-C już trochę lat ma więc nie jest dziwne że trochę optyki się pojawia Tamron i sigma i canon oczywiście 17-50/2.8 no i ok jest to standard jeśli tego by nie było to byłaby porażka na całej linii jeśli pojawi się o działkę jaśniejsze to się zgodzę że jest jasny standardowy zoom dedykowany pod aps-c ale i tak jest nieźle, co do 55-250 to już nie jest tak wesoło zaliczyłbym go raczej do kategorii plastic-fantastic, niech zrobią dedykowany aps-c 100-400/4 lub nawet 100-300/4 skoro tak łatwo można robić lekką małą i jasną optykę pod aps-c już nawet nie mówię o wersji L ale niech bagnet będzie metalowy a jakby jeszcze nie kręcił mordą i miał wewnętrzne ogniskowanie i USM to się zgodzę że się coś pojawia bo jak na razie to tylko marketingowy bełkot.

gietrzy
23-09-2011, 11:10
V1 vs. wybierzcie sami

http://www.lesnumeriques.com/duels.php?ty=1&ma1=31&mo1=1521&p1=11887&ma2=60&mo2=1302&p2=10222&ph=21

Nikon podzielił los Samsunga :mrgreen:
Okazuje się że łatwo kogoś zbesztać w necie (Sams) czy na slajdzie (Nikon) a życie wszystko prostuje,
hej!

gavin
23-09-2011, 11:31
a miało być tak pięknie...

grzeSiuu
24-09-2011, 10:02
... a wyszło jak zwykle

waldekgdynia
24-09-2011, 12:56
Garść informacji o nowych obiektywach do V1 i J1 (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-1-systemowe-obiektywy-24475.html)

Oczekiwanie na przejściówkę do lustrzankowych obiektywów Nikona wydaje się pozbawione sensu.
Prawie z każdego obiektywy robi się teleobiektyw.
I tak tani i przyzwoity 35/1.8 daje kąt widzenia obiektywu 95 mm
Czy to ma sens ?

Pozostaje więc zbierać kasę na w/w obiektywy i czekać na nowe naleśniki.
A to będzie kosztować. :roll:

Kolekcjoner
21-10-2011, 00:53
Od 20 października mają być w sklepach, podali też ceny:
http://www.optyczne.pl/4332-nowość-Nikon_1_-_znamy_ceny.html
Powiem że trzeba będzie sporo determinacji żeby zdecydować się na zakup tego czegoś w tej cenie.

Bangi
21-10-2011, 08:08
Jestem bardzo ciekawy jak będzie szła sprzedeż... Śmię twierdzić że nawet nie trzeba jakiejś mega wiedzy z zakresu techniki foto by tego sprzętu nie kupić, po porównaniu z innymi bezlusterkowcami, no chyba,że dla kogoś ważne będzie to, iż to Nikon :mrgreen:

Kolekcjoner
23-10-2011, 18:21
Jestem bardzo ciekawy jak będzie szła sprzedeż... Śmię twierdzić że nawet nie trzeba jakiejś mega wiedzy z zakresu techniki foto by tego sprzętu nie kupić, po porównaniu z innymi bezlusterkowcami, no chyba,że dla kogoś ważne będzie to, iż to Nikon :mrgreen:

Hmmm.. a ja twierdzę coś częścowo odwrotnego ;) właśnie ludzie bez pewnej wiedzy w temacie kupią Nikona choćby dlatego, że to właśnie "Nikon".

jacek_73
23-10-2011, 18:25
Jestem bardzo ciekawy jak będzie szła sprzedeż...

Są już cityboardy reklamujące cudeńka w FotoJokerze - dowiemy się :mrgreen:

Sergiusz
23-10-2011, 18:40
Są już cityboardy reklamujące cudeńka w FotoJokerze - dowiemy się :mrgreen:

I w telewizjii.

jacek_73
23-10-2011, 18:43
I w telewizjii.

Telewizja manipuluje :evil:

rysiek30d
23-10-2011, 20:19
Dziś oglądałem na wystawie w Fofojokerze. Nikon J1 jest naprawdę mały.

Bangi
23-10-2011, 21:08
Dziś oglądałem na wystawie w Fofojokerze. Nikon J1 jest naprawdę mały.

Być może to jest właśnie tą kluczową przewagą nad innymi ;)

gadget_zary
23-10-2011, 21:57
widziałem przelotem chyba w FJ we Wrocławiu i się zastanawiałem co to jest., Tak czy siak cena przesadzona patrzac na oferty innych firm

trrr
23-10-2011, 22:48
dla ptaszków i sportu idealny dla amatora i może semi-pro

ayu
09-12-2011, 03:19
Ciekawe tylko jak będą działać "duże " szkła przez adapter bo jeżeli dobrze to może być faaaaaaajny TC. Z takiego 200/2,8 robi się nagle 540/2,8 a to daje dużo do myślenia.

gavin
09-12-2011, 14:41
Nic się nie "robi" bo ogniskowa zostaje ta sama.

Cichy
09-12-2011, 17:07
Ciekawe tylko jak będą działać "duże " szkła przez adapter bo jeżeli dobrze to może być faaaaaaajny TC. Z takiego 200/2,8 robi się nagle 540/2,8 a to daje dużo do myślenia.

Nie bardzo rozumiem, "jak się robi".

micles
10-12-2011, 00:58
Się robi, tylko pixle bardziej zagęszczone i przez to pewnie też utrata ostrości z uwagi na graniczną rozdzielczość szkła dostosowanego do krycia pewnie tak gdzieś z 50mpix@FF

jacek_73
10-12-2011, 11:40
...i przez to pewnie też utrata ostrości z uwagi na graniczną rozdzielczość szkła dostosowanego do krycia...

Na to bym nie patrzył, przecież to Nikon:mrgreen: Aparacik naprawdę milusi, jednak patrząc co oferują np. Sony czy Samsung to poprzeczka cenowa ustawiona jest zbyt wysoko.

ayu
10-12-2011, 14:25
To i ja się pogubiłem "jak się robi" , chyba trochę źle była przekazana moja myśl. Wiadomo crop x2,7 i z 200 wychodzi 540.

Wysłane z SGS-Tapatalk

Sergiusz
10-12-2011, 18:42
Pierwszy wynalazek tego typu Canona też miał matrycę identycznej wielkości tyle, że nieco mniej pikseli. I adapter od małego obrazka.

Łopal
15-01-2012, 21:30
To i ja się pogubiłem "jak się robi" , chyba trochę źle była przekazana moja myśl. Wiadomo crop x2,7 i z 200 wychodzi 540.

Wysłane z SGS-Tapatalk

Tak, wychodzi, niestety z przysłoną też się nieco zmienia...

Na marginesie, widziałem wersję różową w FJ. OMG...