PDA

Zobacz pełną wersję : 430 EX - wspomaganie AF ale bez błysku

Morti1977
20-09-2011, 15:37
Hej, mam pytanie.

Czy wiecie czy możliwe jest takie ustawienie skonfigurowanie lampy błyskowej żeby działo wspomaganie AF ale lampa nie wyzwalała błysku?

5DmkII + 430 ex
zastosowanie - np. wesele, jest ciemno więc AF potrafi się gubić albo wolno łapie więc wspomaganie AF z lampy jest super - ale jednak chciałbym zdjęcie w świetle zastanym.

czy to jakos można skonfigurować? mnie sie nie udało :(
Jakieś porady?

janmar
20-09-2011, 16:11
W Cfn aparatu wyłącz lampę "does not fire".A poza tym zanim spytasz, korzystaj z instrukcji aparatu i materiału w wątkach forumowych.To nie boli.Powtarzanie tych samych pytań bez zadania sobie trudu poszukania ,nie jest mile widziane,ani nagradzane.

rollo
20-09-2011, 16:13
można to zrobić z poziomu body, nie lampy

artd4
20-09-2011, 20:35
W Cfn aparatu wyłącz lampę "does not fire".A poza tym zanim spytasz, korzystaj z instrukcji aparatu i materiału w wątkach forumowych.To nie boli.Powtarzanie tych samych pytań bez zadania sobie trudu poszukania ,nie jest mile widziane,ani nagradzane.

1D MarkII N + 550EX
W którym miejcu instrukcji lampy jest opis czynności, pozwalający autorowi wątku na pożądane przez niego ustawienie???

Ja też jestem zainteresowany takim ustawieniem.

Adlatus
20-09-2011, 21:08
1D MarkII N + 550EX
W którym miejcu instrukcji lampy jest opis czynności, pozwalający autorowi wątku na pożądane przez niego ustawienie???
To są ustawienia aparatu. Dla 1DsMkIII strona 165 instrukcji obsługi

"C.Fn II -6
Wyzwalanie lampy błyskowej
Włącza lub wyłącza wyzwalanie zewnętrznej lampy błyskowej lub lampy producenta innego
niż Canon podłączonej do złącza PC.
0: Włącz
1: Wyłącz
Funkcja jest przydatna, gdy użytkownik chce skorzystać tylko z oświetlenia
wspomagającego AF emitowanego przez zewnętrzną lampę błyskową. Uwaga:
Emitowanie oświetlenia wspomagającego AF zależy od ustawienia C.Fn III -14."

artd4
21-09-2011, 15:55
No tak....
Mozliwe, że 1Ds MkIII tak jest.
To dużo nowszy model
Tylko, że ja mam staruszka 1D Mark II N i jakoś nie mogę tej funkcji znależć
A może żle szukam...

Adlatus
21-09-2011, 16:12
W moim 30d w funkcjach zaawansowanych jest:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img685.imageshack.us/my.php?image=tmp6thpxd.png)

a 30d jest starsze od 1d II N o pół roku.

artd4
21-09-2011, 17:01
Widzę, że faktycznie w 30d jest...
Moze ktoś powie gdzie jest to w 1d Mk II N?

airhead
21-09-2011, 18:03
Widzę, że faktycznie w 30d jest...
Moze ktoś powie gdzie jest to w 1d Mk II N?
również w C.fn Custon functions, dam głowę, ze tez podobnie się nazywa

artd4
23-09-2011, 01:43
Przyznaję kolegom racje.
Tylko...ze ja jakoś nie mogę znależć tej funckji.
Może z wiekiem tracę wzrok
i zamiast fotografii zostanie mi np. śpiewanie...
a strasznie fauszuję z wyjątkiem " Sto lat" i "Góralu czy ci nie żal"

Opa_Apo
23-09-2011, 08:57
Ha ha, chyba jednak nie musisz przerzucać się na śpiewanie artd4. O ile tylko ta lista (http://www.naturescapes.net/072004/ej0704.htm) jest prawdziwa. Najlepsze jest jednak to, że w jeszcze starszym 20D taka funkcja jest XD Wiem, bo niedawno sam używałem. Wygląda na to, że jedynkom pozostaje ten ST-E2 czy jak on się tam zwie ;p Airhead, głowę poproszę ;p

Em Es
23-09-2011, 14:06
w 5d2 wyłączasz błysk nie w CFn tylko ze zwykłego menu :
menu główne , 7 ikona od lewej , teraz w dół > sterowanie zewn. Speedlite , set , nastawy lampy , set , na dół do > Lampa błyskowa - wybierz Wyłącz

...i już masz wspomaganie AF bez błysku :)

artd4
24-09-2011, 00:23
W 5d2 jest więcej fuckcji niż w starej 1d, która ma 5 zakładek
Koledze Opa_Apo dziękuje za uratowanie ludzkości przed moim wyciem.
10d,20d,30d mają ,jak wiadomo, lampe wbudowaną
A taka funkcja w lampie wbudowanej nie miałaby sensu,bo albo ją podnosisz albo nie.
Najważniejsze,że nie śpiewam...

Janek1977
24-09-2011, 02:39
Miałem kiedyś 1D pierwszą wersję i też nie było można wyłączyć błysku. Co do ST-E2 to z jedynką działa chyba tylko oryginalny Canona (nie mam), bo w wersji Yongnuo nie udało się go odpalić.

mxw
03-10-2011, 14:57
oj, nie trzeba wyć :roll:

można kupić za grosze jakąś starą lampę canon'a - czasami wystarczy przeszukać własne szuflady - i znaleźć lampę np. serii EZ. zapinasz na aparat - i nie będzie błysku (bo lampa jest niekompatybilna z ETTL, ma tylko ATTL), ale wspomaganie będzie działać. nic nie trzeba nigdzie przełączać.

ja w tym celu używam takiej, bo jest mała i mi została po jakimś analogu:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1n/Flash/Canon_200E/index.htm

wspomaga tylko centralny, ale w pomieszczeniach daje radę. 8-)

A taka funkcja w lampie wbudowanej nie miałaby sensu,bo albo ją podnosisz albo nie.
no właśnie ma sens!
nie wiadomo, czy nie większy: bo canon wymyślił sobie w tych aparatach wspomaganie AF za pomocą błysków właśnie lampy wbudowanej (tzw. "spawarka"). więc musisz kukułkę podnieść i musi być funkcja wyłączenia błysku, żeby wspomagała ale nie błyskała :mrgreen: