Zobacz pełną wersję : Jak zrobić zdjęcie FULLHD ?
Zawsze robię aparatem zdjęcie o rozdziałce 3264x2448 w aparacie, niestety nie mam opcji zrobienia zdjęcia FULLHD. Monitor mam FULLHD i zdjęcie wygląda trochę dziwnie z taką rozdziałką. I teraz takie pytanko czy da się sformatować, prze konwertować czy jak się to może zwać takie zdjęcie na wymiary FULLHD (1920x1080) ?
Bardzo prosiłbym o pomoc
Otwórz sobie zdjęcie w jakimkolwiek programie graficznym i zmniejsz do wymiarów 1920x1080, o to chyba chodzi ?
OrzelPiotr
19-09-2011, 18:48
Nazywa się to kadrowanie, jest to integralna funkcja każdego programu do obróbki zdjęć.
http://bartheq.com/picasa/edycja/
przy czym musisz przyciąć zdjęcie z proporcji 3:2 do 16:9
tak działa marketing FullHD porywająca nazwa i miesza w głowach
widziałem nawet soczewki do oczu z nazwą produktu FullHD :D ciekawe czy też widzisz w 16:9
Polecam darmowy picassa tak jak wyżej pokazali nic prostrzego
W dowolnym programie się nie da raczej.
Próbowałem w Photoshopie i jak dam sobie 1920 to mi długość sama dopisuje i tak na odwrót.
MacGyver
20-09-2011, 11:26
W dowolnym programie się nie da raczej.
Próbowałem w Photoshopie i jak dam sobie 1920 to mi długość sama dopisuje i tak na odwrót.
Zmieniasz rozmiar na 1920x1280 a następnie kadrujesz, odcinając te zbędne 200 px w pionie. Możesz to zrobić ręcznie narzędziem do kadrowania albo funkcją "canvas size" (obetnie z góry, z dołu, lub po równo z góry i z dołu).