Zobacz pełną wersję : sony NEX-5 i zdjecia pokazowe
korzystając z wolnej chwili w pracy przeglądając allegro natchnąłem się na aukcje z obiektywem do NEX-5 wraz z zdjęciami pokazowymi które rzekomo zrobione zostały tym szkłem. Zdjęcia bardzo mnie zaskoczyły ale czy naprawdę został wykonane tym właśnie obiektywem? Czy to oszustwo? Oceńcie sami.
http://allegro.pl/sony-18-55-sel1855-stabilizacja-najtaniej-nex-5-i1823728998.html
możesz jeszcze samle podejrzeć na Optycznych, Googlach, flick, itp...
IMHO te sample to chyba nie oszustwo, ale chyba nie zrobione przez wystawiającego, tylko gdzieś z netu ściągniete...
Przeglądałem zdjęcia NEX-5 na z różnych testów i odbiegają jakością od tych w tej aukcji. Jeśli ten soniacz robi takie foty to sprzedaje swojego 50d, obiektywy, kupuje nex-a i jeszcze sporo mi zostanie :] Ale wątpię żeby to były zrobione foty tym aparatem.
mam Nexa i ten obiektyw. duzo zalezy od ustawień ogniskowa/przysłona/czułość/tryby. no i od obróbki. Myśle, ze więcej tu robi matryca Nexa niz to szklo. obrazki wcale nie szkokuja, uwazam, ze tym zestawem mozna osiagnac taki efekt. zapytajcie zreszta innych neksiarzy. Faktem jest, że pod Nexa mozna podpiąc wszystko, moze facet doszedl do tego wniosku i pozbywa sie kita (jednak).
generalnie nawet najbardziej "kitowym" szkłem można zrobic "niekitowe" zdjęcia - trzeba tylko umieć :), gdzieś tu nawet kiedyś czytałem o jakimś "ślubniaku" co focił kitem i miał świetne efekty,
Ja jestem totalnym amatorem i nie ma zbyt wielkiego doświadczenia ale te zdjęcia z nex-5 mnie rozwaliły. Chyba jeszcze nie widziałem tak dobrych zdjęć zrobionych kitowym obiektywem. Ja posiadam 50d + kitowy obiektyw canona 18-55 i nawet się nie zbliżyłem do takiej jakości zdjęć.
a takie robi nex 3 ze szkłem za 200zł ;)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76834
waldekgdynia
19-09-2011, 13:34
...ale czy naprawdę został wykonane tym właśnie obiektywem? ...
Może i tym ale nie wiadomo :
- na jakiej ogniskowej ?
- przy jakiej przysłonie ?
- i na koniec czy zdjęcia były obrabiane ?
Czyli nic nie wiadomo ponieważ nie ma exif-a
Czyli nic nie wiadomo ponieważ nie ma exif-a
dlatego wydaje mi się, że to może być jakaś sciema
waldekgdynia
19-09-2011, 16:35
Niekoniecznie.
Każdy obiektyw ma swoje optymalne parametry + drobny "retusz" i mamy takie śliczne zdjęcia.