Zobacz pełną wersję : Za mała rozdzielczość RAW
Witam serdecznie.
Mam problem ze swoim 20D. Mam w ustawieniach formatu zaznaczoną opcję - RAW. Pliki docelowo na karcie zapisują mi się w rozd. 1536x1024 i nie wiem jak to mogę przełączyć, by było w maksymalnej rozd. ok. 3500x2335 czy jakoś tak...
Używam IrfanView do przeglądania plików RAW(CR2) i jpg. ale w nim też docelowo widać 1536x1024. Bardzo potrzebne mi są zdjęcia w największej rozdzielczości... jak to ustawić?
Janusz Body
18-09-2011, 12:10
W ifranie oglądasz zaszytą podglądówkę a nie samego RAWa. Podglądówka jest mniejsza.
Wywołaj RAWa DPP i zobacz jaki będzie rozmiar. :-)
Wywołaj RAWa DPP i zobacz jaki będzie rozmiar. :-)
A jak to zrobić?
Otwórz rawa w programie DPP i zapisz go jako jpg (opcja convert and save).
Janusz Body
18-09-2011, 12:21
A jak to zrobić?
Zobacz też Zoombrowsera - daje identyczne wyniki jak jpeg prosto z puszki.
Żaden program do "oglądania" RAWów nie pokazuje w pełnej rozdzielczości. Bridge/Lightroom robią sobie własne podglądówki. RAWa bez "wywołania" obejrzeć się nie da.
4kwiatek
18-09-2011, 12:47
A jak to zrobić?
Uruchom DPP, wybierz w lewym oknie katalog w którym masz RAW, wybierz w prawym oknie plik RAW do wywołania. Z menu File wybierz Convert and save. Wybierz format który Ci pasuje. Zapisz. Prawdopodobnie uzyskasz przez to plik JPG - który będzie wywołany "as shot". Oczywiście można zmienić ustawienia DPP, ale jeśli nie zmieniałeś wcześniej sam to jest duża szansa że tak masz zainstalowane.
Zakładam że masz DPP zainstalowane i działa Ci prawidłowo :).
Pozdrawiam...
No właśnie nie mam DPP... sciągnąłem ze strony canona jakąś 30mb paczkę (rzekomo z tym programem) ale nie chce się zainstalować. Jakieś rady skąd mogę pobrać DPP?
Ściągnij wersję 1.0. Tylko ona da się instalować na kompie bez płyty. Później zainstaluj na nią nowszą wersje