Zobacz pełną wersję : czy okulary przeszkadzają w fotografowaniu lustrzanką
witam.
Mam pytanie do osób fotografujących w okularach:
czy okulary Wam w tym przeszkadzają?
dostałem od okulisty zalecenie noszenia okularów (wada jakaś
nie wielka bo do tej pory nie musiałem nigdy nosić okularów) i
mam pewne obawy z tym związane ....
proszę o wasze opinie i spostrzeżenia : czy jest to jakiś problem dla
was , fotografujących lustrzankami .
Paweł
strideer
16-09-2011, 13:18
W gałach masz małe szanse zobaczyć w wizjerze jednocześnie cały kadr od brzegu do brzegu wraz z informacjami elektronicznymi pod obrazkiem. Trzeba ruszać okiem, na co nie zawsze jest czas przy akcjach reportażowych. Skutek jest taki, że potem zdjęcia potrzeba trochę podocinać na kompie, przynajmniej w moim przypadku. Niestety nie znalazłem rozwiązania, które pozwoliłoby mi widzieć w wizjerze całość kadru. Może ktoś inny coś doradzi w tej kwestii.
witam.
Mam pytanie do osób fotografujących w okularach:
czy okulary Wam w tym przeszkadzają?
dostałem od okulisty zalecenie noszenia okularów (wada jakaś
nie wielka bo do tej pory nie musiałem nigdy nosić okularów) i
mam pewne obawy z tym związane ....
proszę o wasze opinie i spostrzeżenia : czy jest to jakiś problem dla
was , fotografujących lustrzankami .
Paweł
Nie powiedziałbym, że przeszkadzają bo je zdejmuję.
W Bydzi jest taki jeden fotoreporter co to nagubił już tyle par okularów, że teraz nosi na sznurku na szyi. Śmiesznie to trochę wygląda jak robi foty, potem zamienia aparat na okulary, ogląda na LCD i potem znowu zamiana na aparat :D
Aparat ma korekcję dioptrii więc nie musisz robić przez okulary.
Niestety nie znalazłem rozwiązania, które pozwoliłoby mi widzieć w wizjerze całość kadru. Może ktoś inny coś doradzi w tej kwestii.soczewki dystansujące?
mi najbardziej przeszkadza w fotografowaniu w okularach to, że strasznie mi się poharatały i optyk nie mógł uwierzyć, że to przez wizjer aparatu
strideer
16-09-2011, 13:24
Co to są soczewki dystansujące? Jeśli mówisz o soczewce wprowadzającej korekcję dioptryczną, to w przypadku mojej wady najsilniejsze takie szkiełko z oferty Canona (czyli -3) plus korekcja w aparacie to za mało. Jeśli mówisz o tym dodatku co powoduje zmniejszenie wizjera, to testowałem i delikatnie mówiąc - nie przypadł mi do gustu.
Robię zdjęcia w okularach i da się.
Ale:
1. ograniczają pole widziane w wizjerze
2. kiedy przyciskamy oko w okularach do wizjera, szkło okularów brudzi się od tłuszczu na skórze powiek i policzku
3. (moja prywatna teoria) między okiem, a okularami tworzy się przestrzeń przez którą wpada światło do wizjera, co niekiedy miewa wpływ na błędne wskazanie światłomierza.
Ze wszystkim w/w mozna sobie radzić i nie zauważać na codzień problemu. Ja jednak coraz częściej zdejmuję okulary do fotografowania.
Aparat ma korekcję dioptrii więc nie musisz robić przez okulary.
korzystam z tej korekty i przez wizjer w tej chwili widzę wszystko poprawnie...
więc wystarczy , że zdejmę okulary to będę pewnie widział przez wizjer tak jak teraz....
zobaczymy....
najwyżej będę musiał sobie też taki sznureczek do okularów kupić .... haha ;-)
Paweł
najwyżej będę musiał sobie też taki sznureczek do okularów kupić .... haha ;-)Ja nie mam sznureczka. Noszę tylko okulary do dali więc widzę co na ekraniku bez nich. Okularki na czas focenia chowam do torby.
Ja od ponad dwóch lat stosuje to Muszla oczna (http://fripers.pl/product_info.php/info/p682_MUSZLA-OCZNA-do-Canon-400D-350D-450D-50D-40D-30D-FreePower.html#nclid=34f510868e23efb69ee7c138db340 db8).
Nie obijam się o okulary i daje dystans między "palcyma" od których najczęściej brudziły mi się okulary.
W pełni się zgadzam z dinderi - dokładnie mam takie same przemyślenia, przy czym dodam, że jak używam Lv to żadengo problemu nie ma :cool:
Nie mam żadnych problemów z foceniem w okularach. Widzę wszystko.
dziobolek
16-09-2011, 16:30
Ja również problemów nie mam, aczkolwiek przeszkadzają... ;)
Jeśli nie ma pośpiechu, to wolę bez.
Pozdrówka!
Też z aparatu korzystam w okularach. Nie ukrywam że bez nich jest wygodniej, jednak bez nich słabiej widzę. Regulacja dioptrii pomaga, ale to nie to samo co okulary. Myślałem w ogóle o soczewkach, jednak te odpowiednie dla mnie kosztują majątek.
Co to są soczewki dystansujące? Jeśli mówisz o soczewce wprowadzającej korekcję dioptryczną, to w przypadku mojej wady najsilniejsze takie szkiełko z oferty Canona (czyli -3) plus korekcja w aparacie to za mało. Jeśli mówisz o tym dodatku co powoduje zmniejszenie wizjera, to testowałem i delikatnie mówiąc - nie przypadł mi do gustu.
no to, rozumiem, że poza korekcją powiększają też przestrzeń między wizjerem a okiem
strideer
19-09-2011, 13:56
Miałem kiedyś takie szkiełko korekcyjne do 10D i nie pamiętam, żebym mimo jego użycia widział cały kadr w wizjerze (chociaż na pewno widziałem ostrzej). Potem jest przypadkowo stłukłem (serio, nie pytajcie jak) i do tej pory nie udało mi się dokupić do nowego aparatu - w sklepach nie ma - więc nie mogę powiedzieć czy w większym wizjerze 5D byłoby jakoś lepiej.
trzeba mieć tylko w kieszeni chusteczkę chig. do częstego przecierania okularów trochę się paćkają od wizjera a jak jeszcze jesteś lekko zgrzany to co chwile parują ale wszystko da się wytrzymać - taka nasza dola okularników
zdejmować okularów nie warto - np focąc przyrodę nie da się latać po lesie bez oczów i co chwile żonglować oprawkami i aparatem - nosić i co jakiś czas przecierać w miarę potrzeby papierem
strideer
jak nie ma,jak są ? np http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=soczewki+korekcyjne+canon
A ja mam astygmatyzm, więc jestem skazany na okulary i korekcja w puszce mi nie pomaga. W niczym mi nie przeszkadzają. Po prostu mocniej dociskam i wszystko pięknie widzę. Jedyny problem jest taki, że okulary strasznie się paćkają... No i szkła są mocno styrane.
Cześć,
Mi osobiscie na samym początku przeszkadzały, nie mogłem się przemóc i w okularach patrzeć przez wizjer więc po prostu do zdjęć je ściągałem ale z czasem się przekonałem i stwierdziłem że jednak można i w okularach pstrykać. Reasumując wg mnie jest to kwestia osobistych preferencji.
Pzdr :)
Ciągle szukam jakiegoś rozwiązania, bo denerwuje mnie to ciągłe zdejmowanie i wkładanie okularów.
jmarcinkowski
22-09-2011, 22:26
Witam.
Też mam okulary i nie przeszkadzają mi w fotografowaniu. Może trochę z początku, ale szybko się przyzwyczaiłem.
Pozdrawiam.
odkopię w celu uzupełnienia i może połączenia:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78137
Okulary nie przeszkadzaja, tylko efektem ubocznym jest wieczne wykrzywianie okularow w jedną stronę. Bo ja odruchowo patrzę nad okularem i przez to je wyginam
fotografuję w okularach, dodtakowo bez muszli ocznej, efekt co jakiś czas trzeba zmienić "szkło" w okularach bo się rysuje. fotografowanie w okularach to kwestia przyzwyczajenia ja jakoś nie mogę się przyzwyczaić do korekcji dioptrii w korpusie po prostu wolę w okularach.
Efektem ubocznym fotografowania w okularach są wiecznie upaćkane szkła, dlatego szmatka przydaje się nie tylko do wycierania szkieł obiektywów:mrgreen:
... dlatego szmatka przydaje się nie tylko do wycierania szkieł obiektywów:mrgreen:
Dlatego my, okularnicy, mamy czyste obiektywy, bo szmatka zawsze jest pod ręką :-D
Zbyszko666
22-11-2011, 21:49
fotografuję w okularach, dodtakowo bez muszli ocznej, efekt co jakiś czas trzeba zmienić "szkło" w okularach bo się rysuje. fotografowanie w okularach to kwestia przyzwyczajenia ja jakoś nie mogę się przyzwyczaić do korekcji dioptrii w korpusie po prostu wolę w okularach.
dokładnie mam tak samo jak ty. Od czasu do czasu wymiana szkieł ,bo niestety są porysowane. No i korekcja zrobiona w body i cały czas w okularach.:neutral:
semyazza
22-11-2011, 23:34
fotografuję w okularach, dodtakowo bez muszli ocznej, efekt co jakiś czas trzeba zmienić "szkło" w okularach bo się rysuje.
wystarczy zalozyc szkla mineralne.
Juz od pewnego czasu tak robie, bo ciagle rysowaly mi sie plastiki.
W poprzednich okularach mialem hoye albo hame (nie pamietam dokladnie), teraz mam roedenstock'a. Sa duzo ciensze i lzejsze niz poprzednie
Napiszcie proszę z jakimi największymi wartościami spotkaliście sie nakładkach korekcyjnych na wizjer,.Czy można założyć dwie razem? To się sumuje? tzn -2 i -2 da razem wartość -4