Zobacz pełną wersję : Współpraca 350D z obiektywami M42 oraz z lampą METZ T54
Witam jestem tu po raz pierwszy więc Proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanko- jestem na kupnie 350D i nie wiem na 100% czy moje obiektywy M42 które, m.in. używałem do mojego eosa100 będę mógł używać z 350d. Nie wiem czy i jak będzie wyglądała współpraca z moją lampą metza t54, domyślam się że będzie trzeba zmienić stopkę ale czy to wystarczy i czy współpraca będzie pełna?
Jeśli jest ktoś kto mi może pomóc to z góry dzięki.
Co do obiektywow to beda wspolpracowaly w 100% przy uzyciu adaptera. Co do lampy to nie mam pojecia...
Co do obiektywow to beda wspolpracowaly w 100% przy uzyciu adaptera. Co do lampy to nie mam pojecia...
Ja się nie znam ale jak może być 100% jak nie będzie AF, przesłony z korpusu i na przykład potwierdzenia ostrości. Dobrze natomiast bedzie działał pomiar światła. więc powiedzmy, że w 65% będzie współpracował:wink:
Ja się nie znam ale jak może być 100% jak nie będzie AF, przesłony z korpusu i na przykład potwierdzenia ostrości. Dobrze natomiast bedzie działał pomiar światła. więc powiedzmy, że w 65% będzie współpracował:wink:
Fakt, nie znasz sie... lub podchodzisz do tematu na swoj sposob.
Obiektywy M42 to z zasady obiektywy manualne wiec ich funkcjonalnosc w polaczeniu z 350D bedzie 100%. Ich praca z 350D w niczym nie bedzie sie roznila od ich pracy z lustrzankami analogowymi do ktorych sa dedykowane, moze poza automatyka przyslony w niektorych z nich.
A mowienie ze: "nie będzie AF, przesłony z korpusu i na przykład potwierdzenia ostrości", jest chyba troche nie na miejscu bo to sprawa wiadoma, kolega ktory pyta uzywal ich z Lustrzanka Canona wiec chyba jest zorientowany w tych niuansach...
Obiektywami M42 z 350D mozna robic takie fotki:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://andee.nwz.pl/galeria/galleries/Ludzie/%5B%280%29%5D.jpeg)
Widzisz tu gdzies 65% funkcjonalnosci ;), zauwazasz gdzies brak autofocusa lub automatyki przyslony? Widzisz piasek ktory oderwal sie od obuwia skatera?
Ależ ja nie kwestionuje jakości zdjęć z obiektywów manualnych a stwierdzenie, że coś będzie pracowało z czymś w 100% dla mnie jest jednoznaczne i oznacza, że ani jeden ani drugi element z tych dwu które maja współpracować nie traci na funkcjonalności. I zgadzam się szkło nie traci , ale body jak najbardziej tak bo nie mozna z niego sterować parametrami o których pisałem powyżej. Dobra przyczepiłem się do tych 100%Odpowiedź jest jednoznaczna: Obiektywami m42 w połączneniu z 350D zrobisz świetne fotki (Jak kolega Andee powyżej)
Rootsman
08-01-2006, 04:28
Obiektywami M42 z 350D mozna robic takie fotki:
Fajny bokeh. Czym robione?
Il fuoco
08-01-2006, 12:52
sonnarem zeissa, pewnie 200 mm f2.8
Tak to 2.8/200 Zeiss Sonnar...