Zobacz pełną wersję : Speedlite 420ex
Witam. Czy opłaca mi się kupować tą lampę za 250 zł? Ma ona podobno pstryknięte ok 100 zdjęć. Znajomemu popsuł się aparat, kupił nikona i od jakiegoś roku leży u niego w szafie.
Pozdrawiam.
Dobry znajomy? Wiesz, 420EX to dośc stara konstrukcja; praktycznie nie realne by było z nią zrobione zaledwie 100 fotografii. Choć cena dość atrakcyjna, aczkolwiek ja omijałbym takie propozycje z daleka.
Znajomy jest fotografem zawodowym. Dlaczego byś omijał takie propozycje?
Ja jestem fotoamatorem i nie wiem czy była by mi potrzebna lepsza lampa. Mój sprzęt to 1000D z KITowym obiektywem i Tamron 55-200. Jeśli to wam coś pomoże w podpowiedzi. Pozdr.
Witaj
Jeśli to Twój znajomy to sprawa jest prosta. Lampa jest OK i cena na poziomie 380EX. Minusem dla mnie jest brak manuala.
Pozdrawiam
Mirek
250zł za tę lampę to bardzo mało, jeżeli jej stan wskazuje na te 100 zdjęć to brałbym bez większego zastanawiania się.
Ja swoją sprzedałem nieco gorzej, choć przebieg był sporo większy, aczkolwiek była w idealnym stanie. Prócz manuala tej lampie nic nie brakuje. Tryb ręczny przydaje się raczej tylko poza sankami aparatu, więc bardzo rzadko jeśli jesteś amatorem.
Jeśli lampa w bardzo dobrym stanie i za 250 zł to brałbym na Twoim miejscu. Koszt znikomy a lampa fajna (sam mam taką). Porównywalna nowa 430 EX II to koszt ok 900 zł.
krolewicz
19-09-2011, 23:11
tez zastanawiam się nad zakupem tej lampy
miałaby współpracować z 50d, jakie są ewentualne różnice względem 430ex?
lampy chciałbym używać do reporterki, wielka moc nie jest mi potrzebna, czasami trzeba po prostu delikatnie lub trochę mocniej błysnać
przesiadłem się z nikona i do końca jeszcze nie rozgryzłem systemu canona