PDA

Zobacz pełną wersję : Zacinająca się lampa w 400D

meus
13-09-2011, 11:14
Witam
Mam problem z 400D, otóż po jakimś czasie nieużywania biorę sprzęt do ręki i okazało się że lampa błyskowa nie zawsze wyskakuje mimo że słychać dźwięki zwalniające ją, następnie wywala error
Gdy pomogę jej ręcznie wyskoczyć wszystko jest w porządku aż do następnego włączenia aparatu po dłuższym czasie.
Zapewne obstawiam że jest to wina sprężyn, porównywałem z 20D oraz drugim 400D i doszedłem do wniosku że w wadliwym 400D opór przy chowaniu lampy jest dużo mniejszy niż być powinien.
Da się jakoś naciągnąć mechanizm zwalniania lampy? Jak się do niego dostać?

MacGyver
13-09-2011, 11:22
Oddaj to w ręce fachowca. Każdy dobry szpec od naprawy foto sobie z tym poradzi i skasuje kilkadziesiąt złotych.

meus
13-09-2011, 11:47
Dobrze wiem że każdy fachowiec to zrobi :)

Jednak pytałem czy ktoś spotkał się z takim problemem i naprawił to samodzielnie? Sam mam już jako takie doświadczenie, więc myślę że dałbym radę. Chodzi tylko o to jak dostać się do mechanizmu, czy miał ktoś z tym do czynienia?

MacGyver
13-09-2011, 12:22
Na YouTube znajdziesz sporo filmików pokazujących jak rozebrać i złożyć 400D
http://www.youtube.com/results?search=Search&resnum=0&oi=spell&search_query=canon+400d+repair&spell=1&suggested_categories=28%2C22&sa=X
http://www.youtube.com/results?search=Search&resnum=0&oi=spell&search_query=canon+400d+repair&spell=1&suggested_categories=28%2C22&sa=X

misiek0813
13-09-2011, 17:49
Może zabrzmi to jak herezja albo ;-) ale u mnie w podobnym przypadku pomogło WD40.
Po otwarciu lampy delikatnie naniosłem kilka kropel WD40 na widoczne w środku hmm... "zawiasy" i poruszałem kilkukrotnie lampą, tak, żeby WuDe się rozprowadziło w tych zawiaskach.

Na jakiś czas w zupełności wystarczało. Innym funkcjom aparatu to nie zaszkodziło.

meus
13-09-2011, 19:53
Myślałem o WD już wcześniej, ale niestety gdzieś mi się zapodział.
Po przeczytaniu Twojego posta postanowiłem ponownie zainwestować w ten magiczny spray i praca lampy wróciła do normy bez skutków ubocznych :)

Dzięki!

Naprawiacz
13-09-2011, 21:24
WD40 jest niestety nieporozumieniem. To nie brak smarowania powoduje zacinanie się lecz kleiste (słodkie) ciecze, które dostają się do obudowy lampy. WD40 pomaga jedynie chwilowo, powodując później odkładanie się dużo większego zanieczyszczenia, a często także dymienie z palnika przy użytkowaniu lampy.

MacGyver
14-09-2011, 15:11
No to teraz pozostaje "zadozowanie" izopropanolu (byle na wyłączonym aparacie i bez prób "na żywo: :-) )