PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 18-55 II + tulipan - można uszkodzić ?

riwo
10-09-2011, 02:33
Witam,
zamontowałem ostatnio osłonę przeciwsłoneczną do kitowego obiektywu i zacząłem się zastanawiać czy można uszkodzić obiektyw kładąc aparat i opierając go na tulipanie ? Chodzi o to, że wtedy część ciężaru spoczywa na tubusie, który wydaje się być bardzo delikatnym.

Wiem, że pewnie za jakiś czas sam się będę z tego śmiać, ale póki co to obchodzę się z nowym sprzętem jak z jajkiem.. :)

mareqm
10-09-2011, 07:32
Wiesz,jak ktoś ma pecha to......
A tak na poważnie to nie powinno to stanowić żadnego zagrożenia.Jak rozumiem pytasz o takie położenie aparatu w którym "stoi" on na spodniej stronie i lekko podparty jest na osłonie obiektywu.

janmar
10-09-2011, 09:45
Obiektyw powinien byc stawiany [jeśli już] na bagnecie a nie przedniej soczewce.Oczywiście z kapturkami.Tym samym nie jest zalecane opieranie na oslonie.
Nie sądzę aby sie zaraz uszkodził,ale jeśli nie ma takiej konieczności ,wolalbym tego nie robić na wysuniętym tubusie..

michael_key
10-09-2011, 10:27
[...]czy można uszkodzić obiektyw kładąc aparat i opierając go na tulipanie ?
Wiesz, wszytko zależy od tego jak mocno jest wysunięty tubus oraz jaki jest ciężar całości (głownie chodzi mi o body).
Jednak słusznie zauważył janmar, że lepiej unikać takich sytuacji. Nie ma co wywoływać wilka z lasu :smile:

iso
10-09-2011, 12:08
(do kita powinno się używać okrągłej osłony, nie tulipana)

fafinek
10-09-2011, 14:11
To dlaczego oryginalną osłoną Canona dedykowaną do danych obiektywów w zestawach (kit) jest tulipan?

Janusz Body
10-09-2011, 14:35
Obiektyw powinien byc stawiany [jeśli już] na bagnecie a nie przedniej soczewce.Oczywiście z kapturkami.Tym samym nie jest zalecane opieranie na oslonie.......

Hmmmmm... ehm... zawsze stawiałem obiektyw na przedniej soczewce. Tak podobno jest poprawnie bo można postawić na stole bez dekla. Właśnie dlatego, że można postawić bez dekla. Oczywiście sam obiektyw bez aparatu. Wyjątkiem są rozmaite fishe gdzie soczewka wystaje. :-)

Dla samej przekładni to i tak bez różnicy.

90% toreb, plecaków itp jest tak zrobionych, że aparat spoczywa na obiektywie. Niby boki są nieco podparte ale jak torba w bagażniku a auto na polskich drogach to.... wiadomo. Na stole to bym nie stawiał aparatu na obiektywie ale w torbie to się często zdarza. :-)

OrzelPiotr
10-09-2011, 15:09
To dlaczego oryginalną osłoną Canona dedykowaną do danych obiektywów w zestawach (kit) jest tulipan?

Z powszechnie dostępnych informacji wynika, że dedykowaną osłoną do obiektywu C18-55 jest EW-60C która to nie jest tulipanem, do C55-250 ET-60 tuleja. Dopiero od kitów 17mm zaczynają się tulipany.

janmar
10-09-2011, 15:38
To czy osłona jest doniczką czy tulipanem zależy od kształtu pola obrazowego obiektywu.Te zbliżone [w rzucie]do koła to doniczka,elipsoidalne .tulipan.
Dlatego nie kierujmy sie przypadkiem czy urodą osłony.

Hmmmmm... ehm... zawsze stawiałem obiektyw na przedniej soczewce. Tak podobno jest poprawnie bo można postawić na stole bez dekla

jeszcze bez dekla. :)

marfot
10-09-2011, 15:48

Tulipan nadaje się do obiektywów, które nie kręcą przednią soczewką. W przeciwnym razie musi być doniczka.
Oczywiście przy tele tulipan nie miałby sensu.

Las3k
10-09-2011, 16:37

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://blog.francis.vachon.net/canon20d.jpg)
Canon chyba jakiś sens dostrzegł...

riwo
10-09-2011, 17:01

Źle się wyraziłem. Do kita 18-55 mm mam osłonę (zamiennik) EW-60C, która na rzucie prostopadłym do osi daje pierścień. Doniczka - tego określenia nie znałem wcześniej.
Co do głównego problemu, to rozumiem, że należy unikać opierania aparatu o dolną powierzchnię i zamontowaną osłonę. Więc pozostaje stawianie go na tylnej ściance, obiektywem do góry.
A jeżeli już musimy go tak położyć, to na maksymalnie schowanym tubusie w głąb obudowy..

Jago
10-09-2011, 17:05
Tym samym nie jest zalecane opieranie na oslonie.

Jeżeli tubus jest niewysunięty to oparcie na osłonie nie ma chyba żadnego negatywnego wpływu na elementy optyczne i mechaniczne obiektywu.

90% toreb, plecaków itp jest tak zrobionych, że aparat spoczywa na obiektywie. Niby boki są nieco podparte ale jak torba w bagażniku a auto na polskich drogach to.... wiadomo.

Zgadza się i właśnie ja z tego powodu w swoim plecaku i torebkach na dnie położyłem 3 centymetrową gąbkę, aby szkiełko miało wygodniej i bezpieczniej - no i staram się aby wszystko było wkładane na lekki "wcisk".

Leon007
10-09-2011, 20:19
Co do głównego problemu, to rozumiem, że należy unikać opierania aparatu o dolną powierzchnię i zamontowaną osłonę. Więc pozostaje stawianie go na tylnej ściance, obiektywem do góry.
A jeżeli już musimy go tak położyć, to na maksymalnie schowanym tubusie w głąb obudowy..

To jest najbardziej naturalne położenie aparatu z zamontowanym obiektywem. Nie daj się zwariować.

fafinek
11-09-2011, 16:11
Tulipan nadaje się do obiektywów, które nie kręcą przednią soczewką. W przeciwnym razie musi być doniczka.

Pierwsze słyszę!:
Dedykowana osłona do C18-135IS, który jest dodawany do zestawu to!:
"Oslona przeciwodblaskowa EW-73B" <- ze strony CANONA.
Autora tego postu proszę zatem o dalsze wyjaśnienia. Poza tym, jeśli do tele nie ma sensu tulipan: Canon 70-200/f2.8 -> osłona

iso
11-09-2011, 17:39
mówimy o 18-55 II

fafinek
11-09-2011, 18:32
Ale jednak kolega zaczął snuć jakiś wątek o tele, co zupełnie mija się z prawdą.

OrzelPiotr
11-09-2011, 18:50
Fafinek - jakich wyjaśnień potrzebujesz - wszystko jest jasne jak słońce - obiektywy od mniej więcej 100mm nie mają tulipanów. Natomiast 70-200 ma bo ma zakres zaczynający się od 70 mm + światło 2.8.

Sprawdziłem tak na szybkiego w swoim 70-200 i zakrycie wyciętych elementów osłony nie powoduje winietowania na ogniskowej 70mm czyli pewnie chodzi o światło.

fafinek
12-09-2011, 13:52

Chyba nie do każdego :) bo obiektywów dodawanych do zestawu jest wiele, a to jest właśnie KIT.

iso
12-09-2011, 15:06
no 24-105 to też kit niby, ale raczej jak się mówi kit, to mamy na myśli te malutkie biedne 18-55 :D

mirias
17-11-2011, 14:03
Mam takie pytanie, czy bagnet w osłonie dedykowanej EW-60C do kita jest taki sam jak w innych osłonach canonowskich/zamiennikach o tej samej średnicy mocowania?
Chodzi mi dokładnie o głębszą osłonę od jakiegoś , ale nie wkręcaną, którą można by założyć na bagnet w kicie. Pomijam tu kwestię winietowania.