Zobacz pełną wersję : Ilość zdjęć na jednej baterii 5dII
Witam
w tym topiku proszę właścicieli 5d mark II o wpisywanie ilości zdjęć jakie możecie zrobić na jednej baterii,
ja mam 2 orginalne roczne baterie na jednej zleciał mi już 1 kwadracik zużycia (aparat pokazuje 11 000 zdjęć) i robię na niej 600 zdjęć na drugiej mam pełną skalę na zużyciu i robię około 800 zdjęć, baterii używam mniej więcej tyle samo jedna w aparat druga do ładowania.
na innym forum już uzyskałem odpowiedź od Mirka i jest ona bardzo niepokojąca...
aparat był na sprawdzeniu w serwisie i podobno wszystko jest ok...
pozdrawiam
Jacek
Ja na jednej baterii dochodze do 2k baterie maja prawie 2 lata. Podglad 2s, nie nagrywam filmow i nie uzywam LV.
michael_key
09-09-2011, 13:28
Mi wychodzi coś jak opisuje tojacc choć nie liczyłem dokładnie.
Kurczę zaskakuje mnie Twój wynik Mad_Mac :???:
zazwyczaj robie około 1700 na jednej baterii i jeszcze zostaje pare procent, dosc zadko przegladam na lcd
zazwyczaj robie około 1700 na jednej baterii i jeszcze zostaje pare procent, dosc zadko przegladam na lcd
Dopisze sie pro-forma, jako że wspomniany przez Jacka Mirek, to ja.
Potwierdzam średnie wyniki Garego, chociaż ostatnio, moja starsza bateria wykonała 900 zdjęć. Było to jednak w okresie 1-1,5 miesiąca, co zawsze jest odchyleniem od liczby zdjęć, wykonanych w kilka dni.
Wskazywany stan zużycia jest nadal full-kwadracików.
moja bateria ma już na koncie z 70k i dwa kwadraciki życia. przy normalnym ( w moim wypadku używaniu zdjęcie-> podgląd 2s) wytrzymuje 1000 spokojnie. bez lcd 1500.
W moim przypadku bateria zgubiła jeden kwadracik i daje 800-1000 klapnięć w zależności od czędstotliwości używania LCD.
iktorn92
09-09-2011, 14:14
Moja ma jakies 30k najechane 2 kwadraciki i 1500 klatek spokojnie z podgladem 2s i czasem kasowanie na bieżąco..
hmm 2 oryginały, na jednym sa już 2kwadraciki (nie wiem jaki ma "przebieg") i ta ma już ponad 2lata, druga jest tegoroczna i 3kwadraciki (podejrzewam, że ma jakieś 50k mniej napukane klatek) i ogólnie obie trzymają mi tak samo, tj. ok 1700 zdjęć podgląd 2s, czasem LV, niekiedy przegladanie i kasowanie plików. W tym na pewno połowa jak i nie więcej z fleshem.
Ogólnie na 1akku robię jeden ślub i plener na luzie, jeszcze kilka-kilkanaście % zostanie.
Jeżeli ładuję akku to tylko do pełna ale nie rozładowuję ich raczej do końca - po prostu i tak ładuję raz w tygodniu i nie zdążą się rozładować do następnej tury :-P
Nigdy jeszcze za jednym razem nie zrobiłem tylu zdjęć, aby całkowicie wyładował mi się akumulator. Nawet jak fotografowałem maraton w trybie seryjnym, to zdjęcia zakończyłem, gdy zapełniły mi się wszystkie karty pamięci (łącznie 20 GB), a akumulator jeszcze dawał radę.
bateria 3 miesieczna tak jak i aparat, wszystkie 3 kwadraciki i bez problemu do 1500/1700 dochodzi, czesto to okolice 2000, dzisiaj w trakcie sesji napstrykane 495 klatek i pokazuje 82% naladowania, wiec mysle ze spokojnie by przekroczylo 2k zdjec, najczesciej bez podgladu, ewentualnie czasami 2s
baterie 18 miesięcy , wychodzi około 1700
Nie straszcie chłopaka... Liczba zdjęć, jaką da się wykonać na jednej baterii, zależna jest od wielu czynników. W skrajnych przypadkach może to być 300 zdjęć i mniej, jak i ponad 2k. Zależy to od przypiętego obiektywu - z is czy nie, od techniki robienia zdjęć - długie mierzenie, celowanie, częste ostrzenie, pomiar światła itd. bez focenia czy seria zdjęć bez mierzenia, długie korzystanie z lcd czy krótkie, robienie filmów czy też nie, liczba zdjęć w ciągu sesji - czyli czy bateria głównie leży miesiącami w body czy wyczerpuje się po 2k zdjęć w ciągu kilku godzin itd. itp... Myślę, że ciężko jest porównywać się w oderwaniu od powyższych czynników.
Mi średnio wychodzi 800, ale udało mi się raz zrobić 1800 a innym razem 80, w tym kilka filmów...
Żeby była jasność, nie używam LV ani nie kręcę filmów, sprawdzam tylko ostrość i histogram na szybko, te 800 zdjęć starczy mi na miesiąc gdzieś... nigdy nie zrobiłem więcej niż 700 zdjęć na jedno podejście....
obiektywy to:
50% 24L vI
30% sigma 50/1,4
20% 135L
więc IS nie ma, ale często przeostrze bo i 24 i 50 mają tendencję do przestrzelenia ostrości tylko 135 jest boski od pierwszego pomacania spustu ;-)
Przy moim trybie pracy bateria wytrzymuje 600 do 800 zdjęć. Jakieś 60% zdjęć z IS-em mojego C70-300L (dosyć ciężka armata), kadruję długo, niekiedy kilka razy zanim zrobię zdjęcie (wyostrzam przy tym). Oglądam histogram, czasami ostrość w powiększeniu, przeglądam co też narobiłem. Sporadycznie korzystam z LV. Wydaje mi się, że najwięcej energii pożera IS.
U mnie na slubach z 2 bateriami ostatnio 1600 cykniec i zostało 58 i 59% baterii. Generalnie dochodzę do 2000 na baterii a maja już prawie 2 lata
Misiek87
10-09-2011, 14:43
1400-1500 - bez lv, podlgad 4 sekundy - czasem cos przejrze, skasuje
3-letnie baterie z dwoma kwadracikami, po 2000 zdjęć na nich robię, przeglądam dosyć sporo, bo w wolnych chwilach kasuję to co mi się nie podoba, żeby mieć mniej roboty w domu. ostrzę głównie manualnie, więc dlatego mi bateria długo wytrzymuje.
dwa skrajne przypadki tj
1.ok 100 fotek 50 zwykłych + 50 nocnych ( astrofoto od 8 do 120s naświetlenia)z redukcją zakłóceń na długich czasach zużycie baterii 70 pare %
2. ślub ok 1200 fotek -wyczerpanie baterii w 65%
Ja robię średnio 1200 RAWów. Z poglądem, przeglądaniem. kasowaniem etc.
u mnie około 1k
jeśli nie ostrze ręcznie i nie używam LV
Brak podglądu, szkła bez IS, czasami LV do S14, zamiennik i oryginał podobnie - ok 2k zdjęć
Mam cztery akku do 5D i 60D, używam ich rotacyjnie. To, ile wytrzymują, zależy głównie od sposobu fotofrafowania. Jeśli robimy mało zdjęć, a aparat dużo leżakuje, wtedy na jednej baterii można pocisnąć z 500 zdjęć. Jeśli robimy dużo zdjęć na raz, 1000 zdjęć nie jest zbytnim problemem.
Ja zazwyczaj po dwóch sesjach (ok 500-700 zdjęć) baterie wrzucam do ładowarki, tak dla świętego spokoju.
Ciekawi mnie ile wytrzyma bateria w temperaturze poniżej zera. Moja 1d przy temp ok -10 trzyma jakieś 300-400zdjęć. Zastanawiam się jak wygląda to w piątce, bo przymierzam się do zakupu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Temat tym bardziej aktualny, bo dzisiaj spadł pierwszy śnieg w Zakopanem :)
Z tego co pamiętam, to nie było jakiejś rewelacji, około 500 zdjęć, ale to zależy od stylu fotografowania. Kiedy nie pracuję aparatem, bateria ląduje w ładowarce średnio co 2 tygodnie. Jak pracuję, to i tak przed każdą większą sesją cały komplet akumulatorów się grzeje pod ścianą :)
Ostatnio na koncercie zrobiłem w godzinkę 500 zdjęć i bateria spadła do 80%, co mnie nieco zaskoczyło :)
zawsze po ok. 800 RAW (mam 2 ),
kolega ma nastawione serie zdjęć ( zawsze robi po kilka ) i w jpg robi ok. 2500 fotek
A wiecie może jak się ma sprawa z baterią w 5d mkI ???
Zauważyłem, że żywotność mi strasznie spadła przy intensywnym używaniu 85L. Także sądzę, że rodzaj szkła też bardzo wpływa na ilość zdjęć. Co prawda wszystkie moje szkła nie ważne jak bym ich używał raczej utrzymują średnią na bardzo zbliżonym poziomie to prądożerność 85L mnie zaskoczyła.
wiktor2323
01-11-2011, 17:52
Zauważyłem, że żywotność mi strasznie spadła przy intensywnym używaniu 85L. Także sądzę, że rodzaj szkła też bardzo wpływa na ilość zdjęć. Co prawda wszystkie moje szkła nie ważne jak bym ich używał raczej utrzymują średnią na bardzo zbliżonym poziomie to prądożerność 85L mnie zaskoczyła.
Pewnie dlatego, że tam soczewki ważą sporo i chyba wszystkie ogniskują ? ;)
Ruchoma jest tylko przednia szyba :p
Moim zdaniem to kwestia tego, że AF jeździ dłuuugo, a nawet na manualu musisz trzymać spust do połowy żeby działał :D
Ogólnie zaskoczyło mnie to, że nagle akku ledwo dociągnął do 1000 zdjęć
wiktor2323
02-11-2011, 12:39
Ruchoma jest tylko przednia szyba :p
Moim zdaniem to kwestia tego, że AF jeździ dłuuugo, a nawet na manualu musisz trzymać spust do połowy żeby działał :D
Ogólnie zaskoczyło mnie to, że nagle akku ledwo dociągnął do 1000 zdjęć
Nigdy nie macałem, ale dzięki za uświadomienie ;)
1000 zdjęć na jednym aku to w porównaniu do tego w 50D i tak dużo...:D
zeusik123
02-11-2011, 17:33
Jako ciekawostka. 5dmkII z baterygripem (2x oryg. aku). W ciągu 4 miesięcy zrobione około 400 zdjęć. Praktycznie nie wyjmowany z torby :) Baterie pokazują ok 15% naładowania :)
Michał Świerkot
04-11-2011, 02:28
ok. 1200 zdjęć na oryginalnej baterii, bez problemu :) Od czasu do czasu włączany podgląd.
seti_60d
24-11-2011, 06:37
Na C60D wychodzi mi jakieś minimum 1000 zdjęć, ale bez lampy i LV. Na gripie z 2 aku potrafii 3-4 tys. fot zrobić.
Na C5DMkII już trochę mniej wydajne te same aku są (o jakieś 20%). Teraz patrzę 2s na ostatnie foto (albo nie patrzę, ale lcd świeci) i po jakichś 600-800 chyba się rozładowuje. Szczerze mówiąc muszę dokładnie to zbadać, bo mam kilka kompletów aku i przestałem zwracać uwagę na czas pracy.
wiktor2323
26-11-2011, 11:40
Na C60D wychodzi mi jakieś minimum 1000 zdjęć, ale bez lampy i LV. Na gripie z 2 aku potrafii 3-4 tys. fot zrobić.
Ale Wy cały czas mówicie o takich ilościach z jednego " podejścia" ? :)
Ja robię dużo mniejsze przebiegi, ale to głównie dlatego, że aparat pomiędzy sesjami leżakuje:) Hmm ale z gripem na weselach na jednym kpl baterii robie około 700 zdjęć i z wyświetlacza znika jedna kreska :)
Jako ciekawostka. 5dmkII z baterygripem (2x oryg. aku). W ciągu 4 miesięcy zrobione około 400 zdjęć. Praktycznie nie wyjmowany z torby :) Baterie pokazują ok 15% naładowania :)
Problem z oszacowaniem polega na tym, że jedni robią po 1000-1500 zdjęć dziennie a inni robią tyle na rok :) Jeżeli bateria lezy nieużywana przez parę m-cy to tez słabnie niestety :(
michael_key
26-11-2011, 15:11
Problem z oszacowaniem polega na tym, że jedni robią po 1000-1500 zdjęć dziennie a inni robią tyle na rok :) Jeżeli bateria lezy nieużywana przez parę m-cy to tez słabnie niestety :(
Jak najbardziej.
Najlepiej człowiek się o tym przekonuje jak samemu to zauważy. Podany przeze mnie we wcześniejszym poście wynik wykonania zdjęć na jednym ładowaniu był w okresie leżakowania puchy w szafie.
Obecnie jest przyzwoicie. Poniżej 1100 nie schodzi. LV nie jest dla mnie w tym przypadku przeszkodą do szybszego rozładowania, korzystam :)