Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szybkie pytanieo filtr...

kawo
08-09-2011, 15:28
Kupiłem sobie polara i po nakręceniu go na obiektyw zauważyłem, że ten ruchomy pierścięn ma trójkoątny znacznik, ale na tym pierścieu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...) i teraz pytanie: domyślam się, że ten znacznik ma jakiś związek z używaniem polara: i pytanie jaki? czy ktoś tu jest w stanie krótko wyjaśnić jak z rozmysłem używac polara? chodzi o kołowy oczywiście.

lMl
08-09-2011, 15:38
kawo, ja zawsze na oko kręciłem

rOOmak
08-09-2011, 16:13
Na temat używania polara to byyyło...
Najmocniejszy efekt jak masz słońce prostopadle do osi obiektywu.
Obracasz polara aż do uzyskania pożądanego efektu.
A znacznik to jest raczej żebyś wiedział jak ustawiłeś polar. Możesz sobie notki robić na przykład, że dane zdjęcie było zrobione przy ustawieniu polara na godzinie 9.

kawo
08-09-2011, 16:35
kawo, ja zawsze na oko kręciłem

na oko to wiem, ale lubie wiedzieć jak coś się książkowo w fotografii robi..:) ale ok, dzięki.

akustyk
08-09-2011, 20:06
Kupiłem sobie polara i po nakręceniu go na obiektyw zauważyłem, że ten ruchomy pierścięn ma trójkoątny znacznik, ale na tym pierścieu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...) i teraz pytanie: domyślam się, że ten znacznik ma jakiś związek z używaniem polara: i pytanie jaki? czy ktoś tu jest w stanie krótko wyjaśnić jak z rozmysłem używac polara? chodzi o kołowy oczywiście.

z reguly jest tak, ze ten znacznik podpowiada kierunek polaryzacji*.
w prostych zolnierskich slowach znaczy to tyle, ze jesli obroci sie polar tym znacznikiem w strone do slonca, to efekt polaryzacji jest najmocniejszy.

to nie musi sie zawsze sprawdzac w praktyce, bo wymaga dokladnego zablokowania szybki filtra w pierscieniu (a to nie zawsze jest sztywne polaczenie), ale jako regule kciuka mozna przyjac. zreszta - nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzic na swoim filtrze czy tak jest naprawde i w razie potrzeby bialym korektorem namalowac na oprawce wlasciwy znacznik...

* - tak de facto, juz nie w slowach zolnierskich, ale stosownych dla magazyniera-inzyniera polibudy - znacznik wskazuje tak naprawde kierunek ortogonalny do kierunku polaryzacji swiatla przez filtr. no ale pisze prosto, zeby humanisci tez mieli szanse... ;)

grzegorzki
08-09-2011, 23:27
ten ruchomy pierścień ma trójkątny znacznik, ale na tym pierścieniu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...)

Ustawiasz filtr do kadru panoramicznego (horyzontalnego) i można sobie narysować znacznik na części nieruchomej. Pięknie. Teraz przestawiasz aparat w pozycję portretową (wertykalną) i zakopiańska bryndza. Musisz przekręcić filtr i nowy znacznik. Odwracasz sie, robisz odbicie w szybie i następny znacznik itd itd.

kuzi4
11-09-2011, 18:13
Kilka razy sprawdzałem jak się ma trójkącik i jego ustawienie do prawidłowej polaryzacji i powiem szczerze, że już zapomniałem o trójkąciku bo ma się nijak ;-) Ustawiam polara ręcznie na niebo lub szybę i jest dobrze.