Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić (sztuczny bądź prawdziwny) szron na plastiku?

eruditusfaber
07-09-2011, 23:18
Mam taką zagwozdkę, muszę sfotografować kawałek plastiku na którym ma być szron. Zdjęcie będzie raczej z bliska, nie koniecznie makro 1:1, ale na pewno będzie widać szron na zdjęciu, także musi wyglądać co najmniej przyzwoicie. ;)

Na razie czekam na "szron w sprayu" i zobaczę jakie da efekty.
Próbuję też uzyskać coś dzięki bardzo zimnej zamrażarce oraz parze wodnej, niestety jak do tej pory efekty nie są specjalnie zadowalające. ;/

Macie jakieś pomysły albo jeszcze lepiej sprawdzone sposoby?

piday
07-09-2011, 23:33
Większość plastików po wyjęciu z zamrażarki na -21 stopni w wilgotny dzień pokrywa się natychmiast szronem. Jak ma być mocniejszy - ustawić zamrażarkę na niższą temperaturę. Jeśli trzeba szybko i nie ma wilgotnego dnia do dyspozycji, to można wziąć najpierw w małej łazience długi i gorący prysznic i tam wejść z zimnym plastikiem.

pkoprowski
10-09-2011, 20:42
Poszukaj na stronie http://snowart.pl/ mają różne patenta do śniegu/szronu/lodu itp. Kiedyś używałem ich spray-u tworzącego sztuczny szron na kwiatach. Na plastiku też powinien podziałać.
W zamrażanie raczej bym się nie bawił - jeśli sesja potrwa to szron się nie utrzyma, zwłaszcza jak zostanie podgrzany lampami/pilotami.

Plexa
16-09-2011, 11:21
Kiedyś robiłem zdjęcia piwa ze szronem, i dość dobre efekty można uzyskać nakładając w rękawicach lateksowych zwykły silikon łazienkowy przezroczysty, i na to sprejem wodę by uzyskać kropelki.