PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mkII - problem z matycą.

beeliende
05-09-2011, 20:55
Witam,

Proszę o poradę. Byłem ostatnio nagrywać przez dłużą chwilę film moim Canonem 5d na jakości HD. Pomieszczenia były ciemne, oświetlone intensywnymi kolorami światła (czerwień, fiolet) - kojarzy mi się określenie oczoje..e lub fluorescencyjne.

Nie wiem czy to miało znaczenie, ale od tego momentu mój aparat robi zdjęcia (co piąte, co siódme) wygląda tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://matphoto.pl/matryca.jpg)

Albo jest w większości szare albo ma pasek innego koloru przez środek zdjęcia. Większości RAWów w ogóle się nie da zgrać na dysk.
Pomocy, możecie mi coś doradzić? Czy czeka mnie wymiana matrycy? Z tego co wiem to nie tania naprawa :(

Boli... :/

janmar
05-09-2011, 21:00
Wykluczasz kartę pamięci? Coś ze zgrywaniem? bo na awarię matrycy to mi nie wygląda.Migawka?

colinSTi
05-09-2011, 21:02
Najpierw sprawdź czy to nie karta. Po USBie zrób sobie parę zdjęć, jeśli te nie będą uszkodzone to albo karta albo coś z jej kontrolerem w aparacie...

pawko
05-09-2011, 21:02
moim zdaniem może to być wina karty pamięci. próbowałeś na innych kartach ?
pozdrawiam
Paweł

wiktor2323
05-09-2011, 22:27
Na kartach Preteca pojawiały się takie kwiatki i był to błąd zapisu na karte.

george
05-09-2011, 22:29
Tak jak poprzednicy piszą - najlepiej najpierw wykluczyć błąd karty, później można próbować, ja kiedyś restartowałem do fabrycznych ustawień np.
Może przetestuj samą kartę/zrób zdjęcia na innej karcie i ten tryb przez usb będzie najlepszą metodą na sprawdzenie błędów samego aparatu.
Jeśli nie możesz zgrać RAWów z karty to nie wydaje mi się, żeby to była wina matrycy (ale serwisantem nie jestem), natomiast wielokrotnie widziałem pouszkadzane jpg z kart i właśnie podobnie wyglądały. Powodzenia

beeliende
06-09-2011, 00:01
Błąd pojawiał się na dwóch kartach, ale spróbuję na pozostałych jutro, sprawdzę USB itd.
Obyście mieli rację panowie...

Em Es
06-09-2011, 00:04
wyjmij baterie na parę godzin - ale nie tylko tą główną ale także "pastylkę" od podtrzymania

arturs
06-09-2011, 00:08
to jeszcze czytnik sprawdź.. ale stawiam na kartę.. to typowy objaw..

Em Es
06-09-2011, 00:55
a jak na różnych kartach jest problem - może uszkodzeniu uległ jeden z "drucików" złącza w samym aparacie ? nie da się tam zaświecić i spojrzeć czy wszystko proste i na swoim miejscu ?

wiktor2323
06-09-2011, 12:02
Ja miałem raz takiego kwiatka na rawie po wrzuceniu do C1. Ponowny upload usunął ten błąd. Może to z tym problem?

beeliende
06-09-2011, 13:19
No właśnie to mnie zastanowiło bo miniaturki na aparacie wyglądają ok, dopiero po zgraniu zdjęcia pojawiają się "kwiatki". Tylko czy na aparacie po zrobieniu foty wyświetlane są zdjęcia czy miniaturki z EXIF'a?

Spróbuję wszystkiego o czym piszecie dzisiaj wieczorem.

PS. witkor - Co masz na myśli mówiąc żebym zrobił "ponowny upload"?

wiktor2323
06-09-2011, 13:51
Wykasuj je z pamięci programu i otwórz je jeszcze raz:)

Goomis
06-09-2011, 17:37
No właśnie to mnie zastanowiło bo miniaturki na aparacie wyglądają ok, dopiero po zgraniu zdjęcia pojawiają się "kwiatki". Tylko czy na aparacie po zrobieniu foty wyświetlane są zdjęcia czy miniaturki z EXIF'a?

Spróbuję wszystkiego o czym piszecie dzisiaj wieczorem.

PS. witkor - Co masz na myśli mówiąc żebym zrobił "ponowny upload"?

Aparat a także niektóre programy nie wyświetlają RAW ale zaszyty JPG.
Spróbuj potraktować RAWy programem: instant JPEG from RAW jeżęli RAWy są uszkodzone to ten program może wyciągnąc z nich pliki JPG - będziesz miał chociaż to.
Wg. mnie to błąd albo samej karty albo zapisu na kartę lub błąd przy zgrywaniu (czytnika, karty, portu usb...)

beeliende
06-09-2011, 19:23
Ufff, mój czytnik kart nie daje rady gdy na karcie są duże JPG 21MB i duże RAWy. Dzięki wielkie za pomoc, o mało co nie zszedłem...

Szkoda tylko że straciłem fajne zdjęcia, bo formatowałem karty ;/ Ale coż, lepsze to niż zepsute body ;)

Bruinen
06-09-2011, 20:40
Dodam jeszcze że mogą być proste a jeden może być po prostu wciśnięty do środka o 3mm, albo oderwany od gniazda. Jakby Ci się psuła matryca zupełnie inaczej by to wyglądało, więc możesz być stosunkowo spokojny (o ile 3 stówy za naprawę gniazda to powód do spokoju...).

wiktor2323
06-09-2011, 20:46
Spróbuj odzyskać jakimś programikiem te zdjęcia ;) Jak nie było nic nadpisane na tych kartach to powinno się udać ;)

arturs
06-09-2011, 21:03
kup sobie czytnik np. sandiska parę dych więcej ale sen spokojny.. a ja tylko sformatowałeś karty to bez problemu odzyskasz z nich zawartość.. na forum jest parę wątków na ten temat to sobie potestuj polecane programy..

Goomis
07-09-2011, 17:02
Niebieski częściowo transparentny Hama 35in1 - niezawodny od 3lat, prędkości bdb.

_igi
07-09-2011, 18:46
Ja polecam Sandisk All In One. Z moimi kartami (teraz używam serii Ultra, Extreme, Extreme III i Extreme HD Video.) śmiga bez problemu, i działa już chyba drugi rok. Wcześniej musiałem zmieniać czytniki co ok. pół roku... Zdecydowanie warto wrzucić nieco kaski więcej i mieć później spokój. Do tego dobra karta 16gb i można zapomnieć o tego typu inwestycjach na następne kilka lat. Przy okazji jest spokój, bo kartę w zasadzie wyjmuje się tylko w domu ;)

Bolek02
07-09-2011, 19:54
Również używam tego SanDiska od dawna i jest bardzo dobry - godny polecenia.

Lisor
07-09-2011, 21:45
... skoro mowa o czytnikach to mogę polecić I-TEC / USB 3,0 /. Kopiowanie z karty na dysk RAW-ów - np 2 GB zajmuje 50 sekund.