PDA

Zobacz pełną wersję : Wydajność baterii alkalicznych w A70...?



kondzik
22-08-2004, 10:16
Witam.Byly juz podobne tematy, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Na jaki czas, ilosc zdjec, powinien wystarczyc nowy komplet baterii alkal. i co naprawde decyduje o skróceniu, badż wydłużeniu żywotności.
Osobiście robię 30 zdjęć na Duracelkach i od tego momentu zaczyna migac kontrolka,potem jeszcze 10 i koniec.Wszystkie z lampa i wlaczonym lcd. Czy mam uszkodzony aparat, ze aż tak połyka energię?

Voytas
22-08-2004, 12:04
a jakim aparatem robisz? sprawdz jakia pojemnosc maja te akumulatorki (ile mAh). W mojej kompaktowej Konice baterie tez "schodzą" niemiłosiernie, ale tylko przy włączonym LCD, dlatego zawsze wyłączam. W kompaktach duzo energi idzie tez na włącz/wyłacz oraz na robienie zblirzen (wysuwanie sie obiektywu).

[ Dodano: 22-08-2004 ]
aha A70 (sorki nie zauwazyłem w temacie) :)
sprawdz wiec pojemnosc akumulatorków, moze powinienesi sie zaopatrzyc w jakies lepsze, bardziej pojemne. Chociaz z drugiej strony Duracel to raczej dobre zrodlo energii :D

kondzik
22-08-2004, 12:58
W akumulatory to ja się dopiero wyposaże i to napewno dobre i powyżej 2000mAh. Takze nawet nie wiem jak aparat bedzie na nich chodzil. Chyba nie zwrociles uwagi, ale wyzej pisalem o bateriach alkalicznych.
No ale dzieki za wskazowki.

Vitez
22-08-2004, 13:49
Osobiście robię 30 zdjęć na Duracelkach i od tego momentu zaczyna migac kontrolka,potem jeszcze 10 i koniec.Wszystkie z lampa i wlaczonym lcd. Czy mam uszkodzony aparat, ze aż tak połyka energię?

To calkiem normalna ilosc. Baterie alkaliczne sa zupelnie niewydajne do aparatow cyfrowych. 30-40 zdjec i papa... w aparatach HP wytrzymuja ok 5 zdjec :twisted: .

kondzik
22-08-2004, 18:43
Bardzo dziękuje. W takim razie jak najszybciej kupię aku, ponoć 2300 mAh sa w sam raz. Oczywiscie wg. wczesniejszych wskazowek na forum, formowanie i te sprawy. No zobacze jak wtedy bedzie dzialal.
Czyli stad wniosek, ze kupowanie baterii alkalicznych to gorzej niz nieporozumienie.

Kostek
25-08-2004, 20:55
Czyli stad wniosek, ze kupowanie baterii alkalicznych to gorzej niz nieporozumienie.

Dokładnie tak. Nie ma sensu ich kupować bo po pewnym czasie przekroczysz koszt zakupu akumulatorów i ładowarki.

Pit_
26-08-2004, 08:02
Witam.Byly juz podobne tematy, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Na jaki czas, ilosc zdjec, powinien wystarczyc nowy komplet baterii alkal. i co naprawde decyduje o skróceniu, badż wydłużeniu żywotności.
Osobiście robię 30 zdjęć na Duracelkach i od tego momentu zaczyna migac kontrolka,potem jeszcze 10 i koniec.Wszystkie z lampa i wlaczonym lcd. Czy mam uszkodzony aparat, ze aż tak połyka energię?

mimo wszystko to trochę mało fotek jak na Duracelki, kup akumulatorki i zobaczymy co bedzie,
ja robie pomiedzy 300 a 400 zdjęć na akumulatorach HAMA 2300 - z tego część z błyskiem (może własnie z 30 klatek). Coś za dużo ciągnie, być może długo się bawisz z ustawieniami - a wiadomo LCD ciągnie.

egzor
26-08-2004, 13:56
Jest duża mnogość baterii alkaicznych a także ich typów i cen, więc ciężko jednoznacznie określić ile da się zrobić fotek na bateriach alkaicznych. Ja moim aparatem zrobię jakieś 40 fotek (wartość średnia). Przy założeniu iż dobra bateria alkaiczna kosztuje ok. 3,00 zł to 1 fotka kosztuje (3,00 zł x 4 baterie)/40 fotek = 0,30 zł za fotkę.
Ładowarka plus cztery akumulatory kosztuje 100,00 zł. Przyjmując iż można na nich zrobić przy jednym ładowaniu 150 zdjęć to: (100 zł/150 fotek)/0,30 zł = 2,2. Czyli po trzecim ładowaniu akumulatorów zwracają się koszty zakupu ładowarki+aku.

A wracając do tematu to nie masz się co obawiać ! Mój A60 też ŻRE baterie alkaiczne jak twój, ale na akumulatorach (ładowarka Trust + 4x2000 mAh za 99,00 zł) robię około 200 fotek (z tym że każde jest przeglądane wiele razy na LCD, niektóre kasowane, jakieś 1/3 z lampą)


W mojej kompaktowej Konice baterie tez "schodzą" niemiłosiernie, ale tylko przy włączonym LCD, dlatego zawsze wyłączam. W kompaktach duzo energi idzie tez na włącz/wyłacz oraz na robienie zblirzen (wysuwanie sie obiektywu).

Sorki ale wyłączać LCD to raczej chybiony pomysł !