Zobacz pełną wersję : [minitest] lampa YONGNUO YN565EX
Witam :)
Jakoś ostatnio posucha w obiektywach i nie ma co testować, więc podjąłem się zopiniować nowy produkt chińskiej firmy Yongnuo - lampę 565EX.
Nie jestem jakimś wielkim specem od lamp błyskowych, więc ograniczę się tylko do ogólnej opinii, która powstała po krótkim zapoznaniu się z produktem i zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć.
Budowa lampy
Biorąc do ręki lampę YN656EX ma się nieodparte wrażenie, że trzyma się jakąś podróbę 580 EX. Kształt lampy i niemal identyczny tylni panel naśladują bowiem dość bezczelnie Canonowski oryginał :) No ale cóż, nie moje to zmartwienie, tylko Canona (a raczej Chińczyków, chociaż oni kopiują niemal w 100% samochody, więc w sumie...).
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/yn565-1.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/yn565.jpg)
Zacznijmy od tego, co w pudełku. No więc znajdujemy tutaj bardzo fajny futerał, ze schowkiem w środku na stopkę (która również jest w zestawie), lampę no i instrukcję, która niestety (póki co) jest po chińsku i angielsku.
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/yn565a-1.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/yn565a.jpg)
Skupmy się na lampie. Wykonana jest naprawdę solidnie! Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest... lepiej wykonana niż oryginał ! Wszystko spasowane bardzo ciasno, nic nie skrzypi, głowica obraca się i podnosi dość ciasno. Nie ma tutaj przycisku blokady głowicy, ale w zupoełności to nie jest potrzebne, bo głowica ma jak wspomniałem spory opór i ciężko ją przestawić z określonej pozycji. Chropowaty plastik i gumowa wstawka (w miejscu blokady głowicy) dodają jej wrażenie solidności.
Stopka lampy jest metalowa, mocowania tradycyjnym "kółkiem" na gwincie. Z tyłu wita nas układ przycisków niemal identyczny z Canonowskim oraz bardzo dobrej jakości wyświetlacz ciekłokrystaliczny z bursztynowym podswietleniem.
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/yn565e-2.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/yn565e.jpg)
W boku pod klapką wejście Synchro oraz zasilające. Szkoda, że producent nie przewidział aktualizacji oprogramowania (jak w Metzach). Oczywiście palnik zaopatrzony jest w nasadkę rozpraszającą (14mm) oraz odbłyśnik. Klapka komory baterii trzyma również poziom, nie odnoszę wrażenia żeby byłą podatna na wyrobienie się w przyszłości.
Za budowę lampie daję szczerą ocenę BDB +.
Główne parametry i współpraca z Canonem.
Najważniejsze parametry lampy z punktu widzenia przeciętnego użytkownika:
- Liczba przewodnia: 58 (ISO100, 105 mm)
- Zoom (14) 24-105
- tryby pracy M, TTL, Multi
- współpraca w trybie bezprzewodowym Canona (jako lampa Slave)
- sterowanie lampą z poziomu MENU aparatu
- liczba błysków do 1500 z jednego kompletu baterii
- sygnalizacja dźwiękiem
- błysk na drugą kurtynę
- regulacja 1/1 - 1/128
- funkcja Energy Saving
Wykonałem lampą troszkę zdjęć (5d mkII i 60d) w trybie TTL i manualnym. Generalnie lampa pracuje dość stabilnie, nie zdarzyły się żadne przekłamania w pomiarze światła. Sterować lampą można w zupełności z menu aparatu, ale i operowanie za pomocą przycisków na lampie jest bardzo proste i intuicyjne. Co tu dużo gadać - wykonanie lampy jest na tyle dobre, że w ogóle nie ma się wrażenia, że to nie jest Canon 580 EX.
Kolejny duży pozytyw - wspomaganie AF. Gdzieś w komentarzach na optycznych wyczytałem, że ktoś zauważył, że jest tylko jedna dioda doświetlająca więc musi być kupa. o, nic bardziej mylnego. Wspomaganie diodowe AF w tej lampie to mistrzostwo świata :) Lampa generuje w 'obrębie' pól AF taki oto obrazek:
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/afassist-2.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/afassist.jpg)
Może to zdjęcie tego tak nie oddaje, ale wygląda to na doświetlenie laserowe a nie diodowe. Ani w Canonie, ani w Metzu nie ma tak dobrze :) Chyba Nikony mają równie dobre wspomaganie AF, ale pewności nie mam.
Zoom lampy chodzi szybko i co najważniejsze - cicho.
W trybie Slave wyzwalałem YN z Metza 58 Af1 bez żadnych problemów. Trzeba więc przypuszczać, że i z lampami Canonowymi nie będzie najmniejszego kłopotu.
Lampa nie posiada synchronizacji z krótkimi czasami (HSS). Jeśli komuś to potrzebne - lampy nie kupi. Ja szczerze mówiąc nie korzystam z HSS w ogóle, ale różne są potrzeby :)
Moc lampy, temperatura błysku
Jak już testy zdołały nas przyzwyczaić - Yongnuo często oszukiwało na liczbach przewodnich. Tutaj GN lampy to 58, cvzyli tyle samo co Metza 58 i Canona 580. Jako, że mam tego pierwszego porównałem obydwie lampy na pełnej mocy. Oto efekt:
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/yn565d-2.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/yn565d.jpg)
Jak widać, Metz jest odrobinę mocniejszy na pełnej mocy, ale różnica to +- 1/3 EV, czyli niedużo. Generalnie Yongnuo to mocna lampa :) Temperatura błysku jest podobna.
Przy ustawieniu palnika na wprost i trybie automatycznym lampa błyska jak już wspomniałem bardzo stabilnie, nie zdarzyło jej się prześwietlić. Wypełnienie kadru błyskiem uważam za dobre.
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/yn565b-2.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/yn565b.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/yn565c-2.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/test/yongnuo565/yn565c.jpg)
Podsumowanie
Kupując YN565EX dostajecie do ręki naprawdę solidny produkt za niewielką kasę (ok. 690 zł z polskiej dystrybucji z 2 letnią gwarancją). Zakładając, że lampa nam nie strzeli / nie rozleci się i że będzie działała tak, jak na początku powinno być dobrze :) Produkt jak na taką chińszczyznę (do tej pory miałem do czynienia tylko z wyzwalaczami tej firmy i raczej moja opinia jest średnia) jest wykonany wprost rewelacyjnie. Co prawda nie jestem jej użytkownikiem i trudno powiedzieć, jak będzie się sprawowała w czasie, ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Niestety nie dane mi było błyskać na tyle długo, żeby sprawdzić żywotność baterii. Ale póki co się nie wyładowały, więc chyba tragedii nie będzie...
++ zdecydowany pozytyw za wykonanie i materiały
++ doświetlenie wspomagające AF
+ jakość wyświetlacza LCD + podświetlenie
+ pełna współpraca z Canonem w TTLu
+ sterowanie lampą z menu aparatu
+ tryb bezprzewodowy Slave
+ stabilny błysk i dobry pomiar
+ duża moc
+ szybkie ładowanie
+ odpowiednik 580EX za bardzo niską cenę
- brak możliwości pracy w trybie Master (ale kto dziś używa trybu bezprzewodowego w dobie wyzwalaczy radiowych)
- zbyt głośny dźwięk (na szczęście można wyłączyć)
- brak HSS
Potwierdzam (zresztą po raz kolejny) - przyzwoita lampa, wygląda na wartą swojej ceny. W trybie bezprzewodowym /slave/ z 60D działa prawidłowo. Jakość wykoniania także moim zdaniem jest całkiem przyzwoita jak na klasę światową a nie Chiny. Jedyne, co mnie nieco drażniło, to trudne odłączanie podstawki do lampy (najłatwiej wyciskać kciukiem z podstawki - trzeba zrobić raz, by wiedzieć jak). Jak trochę więcej z nią popracuję to pewnie opiszę kolejne wrażenia.
dziobolek
03-09-2011, 00:37
Wielkie dzięki...
Pozdrówka!
Mam YN460II i jestem mega zadowolony, a chinole w przeciwienstwie do wielu "wielkich" firm nie stoja w miejscu i co chwile udoskonalaja swoje twory :) Wiec nie dziwi mnie, ze nowsze YN sa jeszcze lepsze.
A czy ktoś ma możliwość sprawdzenia czy działa z wyzwalaczami PIXEL Knight TR-332. Z tego co wiem starsze modele nie działają poprawnie.
undisputed
03-09-2011, 14:49
działać napewno bedzie, tylko pytanie czy w ttl'u?...
gadget_zary
03-09-2011, 15:45
Wygląda naprawdę ciekawie jako alternatywa Speedlite'ów. Z tym że brak hss boli ;/
dziobolek
03-09-2011, 19:50
...Z tym że brak hss boli ;/
Myślę, że to tylko kwestia czasu.. ;)
Pozdrówka!
gadget_zary
03-09-2011, 21:36
No patrząc na to jak się te lampki YN zmieniły od 1 modelu do teraz i w jak krótkim czasie to całkiem możliwe :) Póki co C-Speedlite a w przyszłości zobaczymy
--RUMIANY--
04-09-2011, 23:45
Witam, tez dolaczam sie do pytania czy dziala Ettl z wyzwalaczami PIXEL Knight TR-332.
niechcemisie
05-09-2011, 17:34
Szkoda, że brak HSSu... :/
Janusz Body
06-09-2011, 13:19
a jak cenowo się kształtuje?
Kolega uparł się pobić rekord ilości postów w jeden dzień? Ostrzeżenia na PW nie pomagają?
Cichy,
jak się nudzisz, zrób test Canona 200/2.8L.
Nawet na image res. nie ma (o optycznych nie wspomnę).
Wszyscy kupują 70-200L, a to szkło sobie leży w niezłej cenie.
jak się nudzisz, zrób test Canona 200/2.8L.
Hm, jakoś nie uważam, żeby krótka recenzja tego dość ciekawego budżetowego produktu była wynikiem nudy...
Cena lampy niestety idzie w górę o 10%. Nowa dostawa po nowym kursie...
Będzie dostępna u Ciebie ? jest sens ściągania jej z hongkongu za 450 ,- ? :)
Będzie dostępna u Ciebie ? jest sens ściągania jej z hongkongu za 450 ,- ? :)
Kto chciał to już kupił :)
to znaczy, że ominęła mnie jakaś zorganizowana akcja ? :shock:
nie będę rzucał linkami, ale chyba łatwo znaleźć (allegro > szukaj)
nie no pewnie tylko czy warto kupować w Polsce z 50-cio procentową przebitką :) ?
Jeśli się ktoś woli bujać z przesyłką z Azji, ryzykować czas i kasę, a potem gwarancję - to czemu nie ?
....na że dostaniesz fvat z azji też nie licz :), czasem jednak opłaca się kupić w kraju. tym bardziej ze obecnie cena dolara jest i tak wysoka.
ryzykować czas i kasę,Akurat z kasą to ryzyko takie samo jak w Polsce.
No to zależy gdzie się kupuje...
sluzalekmichal
19-09-2011, 12:29
Słyszałem, że po zdjeciu lampy z body błysk w trybie Multi - błysk stroboskopowy pojawia się tylko raz i lampa siada. W 580EX 2 działa cały czas. Czy to jedna z wad tej lampy?
Niestety nie mam jak sprawdzić, bo lampy się sprzedały. Dostawa będzie za tydzień.
A porównując z 430EX II? Cena nowego YN i prawie nowego Canona są podobne. Na korzyść YN przemawia większa moc i odbłyśnik a na korzyść Canona HSS i pewność współpracy z aparatami/wyzwalaczami i... polski serwis? Nie jestem przekonany czy warto...
Ja myślę, że z lampami to jest podobnie, jak ze szkłami. Dylemat, czy brać np. Tamrona 70-200 2.8, czy Canona f/4 :)
forestowy
05-10-2011, 14:05
Moje spostrzeżenia co do lampy http://forys.net/test-yongnuo-yn565ex/,
a jak by ktoś był na kupnie pixel rook do tego to http://forys.net/test-pixel-rook/
grzegorzki
25-10-2011, 07:04
Witam :)
- współpraca w trybie bezprzewodowym Canona (jako lampa Slave)
W trybie Slave wyzwalałem YN z Metza 58 Af1 bez żadnych problemów. Trzeba więc przypuszczać, że i z lampami Canonowymi nie będzie najmniejszego kłopotu.
Wyzwalam YN565EX jako slave z 580 EXII i jest dla mnie pewna niespodzianka.
YN565EX na 450D - 1/250
Transmiter na 450D, receiver z YN565EX - 1/250
580EXII master na 450D, YN565EX slave - 1/200
Transmiter na 450D, receiver z 580EXII master, YN565EX slave - 1/120
Witam wszystkich - minęło trochę czasu i chciałbym zapytać użytkowników tej lampy jak z działaniem, czy objawiły się jakieś wady, czy też działa raczej bezproblemowo ?
grzegorzki
23-11-2011, 05:55
Transmiter na 450D, receiver z 580EXII master, YN565EX jako singiel - 1/250
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam wszystkich - minęło trochę czasu i chciałbym zapytać użytkowników tej lampy jak z działaniem, czy objawiły się jakieś wady, czy też działa raczej bezproblemowo ?
Sorry, ale nuuuda. Działa. Ostatnio odpalałem EX580 II przez transmitter/receiver, YN565 EX, przez fotocelę, Bowensy przez fotocelę. Nuuuda. Więc odpaliłem lampę wbudowaną w Fuji S8000fd, dalej przez fotocelę YN565 EX i Bowensy - znowu nuuuda.
Nie ma o czym pisać, to co ta lampa oferuje to działa.
Dziękuję Grzegorzki, na takie informacje czekam :-D
Poważnie rozważam zakup tej lampy i ostatnio obserwuje wszystkie watki z nią związane. U mnie ma być pierwszą i jedyną. Jedyne nad czym sie zastanawiam to brak HSS - nie robie sportowych ale czasami przydałoby się w slońcu, niestety nie wiem jak z rzeczywistą przydatnością - czy spadek mocy nie zniweczy błysku w krótkim czasie ?
Hss naprawdę się przydaje.
Poważnie rozważam zakup tej lampy i ostatnio obserwuje wszystkie watki z nią związane. U mnie ma być pierwszą i jedyną.
Więc ma być dobra.Ba,najlepsza.
Więc ma być dobra.Ba,najlepsza.
Idąc tym tropem to jednak systemowa Canona, ale ta cena ! Czy w realiach jest duża różnica w mocy pomiędzy 430 a 580, czy w amatorskim użytkowaniu różnice są zauwazalne, czy też sprawdzi się w 99% sytuacji ?
Szedłem tropem tego YN, gdyż na pierwszy rzut oka poza ceną i brakiem HSS właściwie prawie nie ma różnic.
Na ile lat starcza Ci lampa? W tej perspektywie cena nie różni się znacznie.
Rózni się bardziej niż ceną :).
Ściągnij instrukcje,poczytaj ,znajdż różnice.Trudno za Ciebie to zrobić pisząc w postach.
Idąc tym tropem to jednak systemowa Canona, ale ta cena ! Czy w realiach jest duża różnica w mocy pomiędzy 430 a 580, czy w amatorskim użytkowaniu różnice są zauwazalne, czy też sprawdzi się w 99% sytuacji ?
Szedłem tropem tego YN, gdyż na pierwszy rzut oka poza ceną i brakiem HSS właściwie prawie nie ma różnic.
Możesz sobie pozwolić na kupno systemowej 580, to kup. Jeśli nie możesz, szukaj zamiennika. Jeśli masz stracić przez zbieranie kasy jakieś ciekawe ujęcia, czy warto czekać. Pozostają jeszcze lampy używane, ale ich ceny nie spadają zbytnio. Niestety realia finansowe nas ograniczają i trzeba się z nimi liczyć.
janmar i rysib, macie rację, szukałem, przegladałem instrukcje, tyle, że nigdy nie poslugiwałem się zewnętrzną lampą więc czytam je jako laik. Sam siedze w innej technicznej branży i też obserwuje jakie głupoty opowiadaja ludzie po przeczytaniu instrukcji czy katalogu. Pytam i prosze o pomoc praktyków, bo taka pomoc jest nieoceniona, wiem, że każdy stosuje do czego innego, ma inne przyzwyczajenia itd. Ale wyciagając sedno z wielu wypowiedzi mozna sobie wyrobić opinię i cos wywnioskować. Za tę pomoc serdecznie dziękuję. Co do kasy - wiadomo - w razie decyzji na droższa sie dozbiera, albo weźmie w kredycie, jednak nie lubię mieć potem poczucia, że kasa wydana, sprzęt niewykorzystany, mozna bylo kupić coś tańszego a różnicę gdzie indziej przeznaczyć... To takie dylematy biednych bogatych. Bogatych bo chca kupować, a biednych bo nie mogą tego co sie wymarzy...:wink:
Jasne.
Niestety nikt ani Ty sam ,nie moze powiedzieć jak to ocenisz w przyszłości.
Ja wychodzę z założenia że jeśli raz ,to dobrze.
Jeśli zmienisz zdanie to sprzedać możesz i jedno i drugie.Zamienniki maja to do siebie że trudno przewidzieć ich przydatność w dłuższej perspektywie.
Kierując się tzw.ekonomicznym podejściem ,w przeszłości kupowałem szkła niezależnych producentów.Z czasem stawały się niekompatybilne.niepopularne lub po prostu rozpadały.Firma główna sprzętu jaki masz, rzadziej wycina takie numery.
Wystarczy zmiana w oprogramowaniu żeby pojawił sie problem z nie firmówką.
Ale to moje zdanie ,oparte na moich doświadczeniach oczywiście.
Muszę przyznać janmar, że Twoje słowa mnie coraz bardziej przekonują, chyba masz rację, chyba muszę mocno przekalkulować i zastanowić się nad firmową C. Z informacji od innych kolegów wynika też, że startowac od razu w 580 co sie spłaci efektami, bedzie trzeba pozbierać, sprzedać starą 400d i dołożyć do lampy
Dziękuję i pozdrawiam.
chawison
26-11-2011, 12:48
Akurat z kasą to ryzyko takie samo jak w Polsce.
kupujac lampe w polsce przez internet od dystrybutora, a nie cwaniaka sprzedajacego sprzet z prywatnego importu na portalu aukcyjnym przysluguje Ci prawo zwrotu w terminie 10 dni .... nie wspominam o 2 letniej gwarancji
do lampy sprowadzanej z azji musisz doliczyc : koszt przesylki , clo i podatek
pozdrawiam - nie mozesz jej zwrocic i nie masz gwarancji ..
kupujac lampe w polsce przez internet od dystrybutora, a nie cwaniaka sprzedajacego sprzet z prywatnego importu na portalu aukcyjnym przysluguje Ci prawo zwrotu w terminie 10 dni .... nie wspominam o 2 letniej gwarancji
Cło dla towarów o wartości do 150EUR nie jest naliczane, a przesyłka z HK jest w większości darmowa, podatków też się nie płaci. Lampa ta ma średnią cene 150 USD - Co jest oczywiście kwotą MNIEJSZĄ od 150EURO. Proszę więc nie wprowadzać ludzi w błąd. To samo tyczy się gwarancji. Ponadto twój nick sugeruje reklame sklepu, a twoje działania sprawiają wrażenie mało uczciwych.
rabarbar
29-11-2011, 21:05
Ale troche racji ma, na miejscu przynajmniej masz szanse wymienic, oddac, zareklamowac itd.
jeff.lebowski
05-12-2011, 22:18
Zachęcony pozytywnymi opiniami o tej lampie zdecydowałem się zaryzykować i ją kupić. Zamówiłem przez eBay u sprzedawcy z Hong Kongu - cena £93 z gratisowym dyfuzorem :wink: i przesyłką do UK. Zdziwiłem się, że tak szybko się wyrobili - zamawiałem 30 listopada a 5 grudnia listonosz już przyniósł!
Jest to moja pierwsza lampa, więc nie za bardzo mogę ją porównać do innych. Wcześniej tylko raz miałem podpiętą 430EX II ale wcześniej wolałem zabawę jasnymi szkłami oraz światłem zastanym. Jak dla laika w tych sprawach lampa robi naprawdę pozytywne wrażenie. To wszystko o czym pisał autor tego wątku.
Mam tylko pytanie odnośnie wspomagania af. Po założeniu na aparat i dokręceniu lampa wciąż ma pewne luzy i te czerwone punkty wspomagania af nie sa idealnie ustawione w stosunku do punktów af które widzę w wizjerze aparatu. Muszę lekko ruszyć lampę w prawo lub w lewo aby się w miarę dokładnie pokryły. I również piszę tu o punkcie środkowym bo punkty boczne aparatu nawet nie pokrywają się z tym czerwonym wzorkiem emitowanym przez lampę.
Czy ten typ tak ma czy trafiłem na lekko wadliwy egzemplarz?
Jak to wygląda w przypadku 580EX II canona?
Jeszcze raz podkreślam, że to moja pierwsza lampa i dopiero kilka godzin ją testowałem więc proszę o wyrozumiałość.
przeczytałem Twojego posta i sam się zastanowiłem jak to jest, podpiąłem swoją 565 i faktycznie jest tak jak mówisz ale nawet nie mogę sobie przypomnieć jak to było w 430stce bo zazwyczaj używałem na środkowym punkcie af i nie zwracałem specjalnie na to uwagi ,)
Więc tyle Ci tylko powiem, że nie jesteś z tym sam :)
grzegorzki
10-12-2011, 12:52
Mam tylko pytanie odnośnie wspomagania af. Po założeniu na aparat i dokręceniu lampa wciąż ma pewne luzy i te czerwone punkty wspomagania af nie sa idealnie ustawione w stosunku do punktów af które widzę w wizjerze aparatu.
Czy ten typ tak ma czy trafiłem na lekko wadliwy egzemplarz?
Jak to wygląda w przypadku 580EX II canona?
1. Link (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74710&page=4)
2. U mnie -450D- lampa YN565EX ma luzy identyczne jak 580EX II.
Cło dla towarów o wartości do 150EUR nie jest naliczane, a przesyłka z HK jest w większości darmowa, podatków też się nie płaci.
Fakt nie płacenia VAT wymaga doprecyzowania. Może jakiś paragraf na to...
Bo inaczej to wylądujemy na poziomie ceny w Polsce.
czyli lampa max synchro do 1/250s ??
czyli lampa max synchro do 1/250s ??
Pytasz o rzeczy oczywiste, zostało to napisane kilkukrotnie w tym temacie, jak i w samym teście, że lampa NIE OBSŁUGUJE HSS.
grzegorzki
14-12-2011, 03:39
Fakt nie płacenia VAT wymaga doprecyzowania. Może jakiś paragraf na to...
:!: Zgodnie z art.23 rozporządzenia (WE) Nr 1186/2009 ustanawiającym wspólnotowy system zwolnień celnych (wersja ujednolicona) zwolnione z należności celnych przywozowych są przesyłki zawierające towary o niewielkiej wartości wysyłane bezpośrednio z państwa trzeciego do odbiorcy znajdującego się we Wspólnocie. Ta niewielka wartość to 150 euro. Zwolnienie dotyczy towarów handlowych. Powszechnie stosowane zwolnienie do 45 euro na każdy jeden przedmiot w paczce dotyczy towarów niehandlowych (tzn. za które nie pobrano opłaty), przesyłanych od osoby fizycznej do osoby fizycznej, nie dotyczy osób prowadzących działalność handlową, sprzedających do Polski (art.25 i nast. cyt. rozporządzenia). Wyjątki obejmują również towary jak alkohol, perfumy, tytoń. :!:
Wydaje mi się, że nie zmienił się poniższy zapis:
art. 51 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.)
"zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro."
Czyli naliczany jest VAT.
grzegorzki
15-12-2011, 04:22
Gnębiąc temat dalej zapodaję kolejny cytat (http://www.epodatnik.pl/index.php/home/s-news/132-s-newsy/1321-zakup-sprzedaz-spoza-ue-bez-cla-vat) : :)
W efekcie ugruntował się pogląd – niesłuszny – że 150 euro to zwolnienie z cła ale z obowiązkiem rozliczenia VAT, a 45 euro to zwolnienie z cła i VAT. To pogląd słuszny, jednak nie do końca.
Zgodnie z literą prawa zwolnienie generalne dotyczące wszystkich towarów w przesyłce do 22 euro łącznej wartości wszystkich (art.51 ust.1 cyt. ustawy). Dotyczy to również przesyłek sprzedawanych i wysyłanych do Europy, takich jak Wasze.
Mamy jednak szereg innych zwolnień, np.: art.50 ustawy o VAT import towarów stanowiących zwykłe wyposażenie pokoju studenta lub ucznia.
Jeżeli jednak towar nie mieści się w podanej wartości zwolnienia (czy nie jest szczególnego charakteru), to trzeba zapłacić podatek VAT (dotyczy to również nabywców – osób fizycznych). Ale nie płaci go sprzedawca.
Sprzedawcy nie interesuje sposób rozliczenia zakupu, może sobie oznaczać przesyłki jak chce, w sumie może nawet podać wartość zaniżoną, bo on sam w ogóle na tym nie korzysta i nie popełnia żadnego czynu niezgodnego z prawem polskim.
Obowiązkiem nabywcy, który otrzyma przesyłkę nie skontrolowaną przez urząd celny z powodu małej wartości, jest zgłoszenie jej do oclenia i naliczenia VAT. A czy to zrobi, to już jego sprawa.
koszt przesylki: FREE Standard Shipping
clo: :D read above
VAT: masz prawo się opodatkować
zwrot:30 days money back, buyer pays return shipping
link (http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=yongnuo+565&_sacat=See-All-Categories)
Witajcie, stary wątek, ale mam nadzieję, ze ktoś tu zagląda i może mi pomoże: mam Canona 50D i lampę YN 565EX - mam wrażenie, że nie działa oświetlenie wspomagające AF, czyli to "czerwone światełko". Próbowałem w warunkach kiepskiego oświetlenia, na różnych programach, aparat i lampa mają włączone opcje oświetlenia wspomagającego...
Albo lampa jest "walnięta", albo ja robię coś nie tak - może podrzucić jakies sugestie co i jak jeszcze ustawić/sprawdzić?
grzegorzki
18-12-2011, 00:34
Możesz sprawdzić też bez aparatu. Lampa w trybie Slave i +- co sekundę lampa wyświetla wzorek.
Dzięki, ustawiłem lampę w trybie slave i ... nic :cry:
Dodatkowo z pożyczonym zestawem 450D i 430EX robiłem testy na "krzyż" i niestety YN nie chce doświetlać żadnego aparatu, a 430-stka dopala każdy z nich.
Czyli niestety z bólem zwracam YN do sprzedawcy...
grzegorzki
20-12-2011, 22:05
Czytajac watek o ST-E2 widac ze ludziom zdarza sie rowniez zakupic wadliwy egzemplarz innego produktu Yongnuo, ale nikt nie wzmiankowal zeby byly jakies trudnosci z wymiana, czego i Tobie zycze :)
Faktycznie nie było problemu - lampa poszła 20/12 z KRK do Wwy a 23/12 przyszła paczka z nowym egzemplarzem :!: - i ta kolejna błyska jak złoto :D
Jeszcze raz dzięki za wsparcie!
janmar i rysib, macie rację, szukałem, przegladałem instrukcje, tyle, że nigdy nie poslugiwałem się zewnętrzną lampą więc czytam je jako laik. Sam siedze w innej technicznej branży i też obserwuje jakie głupoty opowiadaja ludzie po przeczytaniu instrukcji czy katalogu. Pytam i prosze o pomoc praktyków, bo taka pomoc jest nieoceniona, wiem, że każdy stosuje do czego innego, ma inne przyzwyczajenia itd. Ale wyciagając sedno z wielu wypowiedzi mozna sobie wyrobić opinię i cos wywnioskować. Za tę pomoc serdecznie dziękuję. Co do kasy - wiadomo - w razie decyzji na droższa sie dozbiera, albo weźmie w kredycie, jednak nie lubię mieć potem poczucia, że kasa wydana, sprzęt niewykorzystany, mozna bylo kupić coś tańszego a różnicę gdzie indziej przeznaczyć... To takie dylematy biednych bogatych. Bogatych bo chca kupować, a biednych bo nie mogą tego co sie wymarzy...:wink:
jestem przekonany, że jeśłi to twoja pierwsza lampa zew to na pewno nie jest cipotrzeba 580-ka. Spokojnie wystarczy 430, a ta jest znacznie tańsza (ok. 900 zł), wiec różnic a do YO juz nie taka duża. 580-ka to lampa dla prof., no, chyba że chcesz robić zdjęcia w ciemnych kościołach to wtedy 430 może faktycznie nie dawać czasem rady. W innych wypadkach 430 bardzo sprawdza się w niemal każdym zastosowaniu, a dodatkowo jest sporo mniejsza i poręczniejsza.
Jasne.
Niestety nikt ani Ty sam ,nie moze powiedzieć jak to ocenisz w przyszłości.
Ja wychodzę z założenia że jeśli raz ,to dobrze.
Jeśli zmienisz zdanie to sprzedać możesz i jedno i drugie.Zamienniki maja to do siebie że trudno przewidzieć ich przydatność w dłuższej perspektywie.
Kierując się tzw.ekonomicznym podejściem ,w przeszłości kupowałem szkła niezależnych producentów.Z czasem stawały się niekompatybilne.niepopularne lub po prostu rozpadały.Firma główna sprzętu jaki masz, rzadziej wycina takie numery.
Wystarczy zmiana w oprogramowaniu żeby pojawił sie problem z nie firmówką.
Ale to moje zdanie ,oparte na moich doświadczeniach oczywiście.
Każdy orze jak może... najlepszym tego przykładem był ostatnio na forum wątek, gdzie koleś zaoszczędził w 2006 r. trochę ponad 300 zł na zakupie lamoy Sigmy w zamian za C. w tym roku zminił puszkę i okazało się, że ta lampa nie kulała z nowym aparatem. Koniec końców musiał wysłać lampę do serwisu i zmienić oprogramowanie w niej co go kosztowało z przesyłką 330 zł...
greg1981
05-01-2012, 11:08
Drodzy forumowicze, czy ktoś z was nabył już tą lampę, aby podzielić się jakąś opinią wywodzącą się z własnego użytkowania?
kajtek19891
05-01-2012, 17:18
Kupiłem pod koniec września. Do tej pory wszystko działa tak jak w dniu odebrania paczki.
Kupiłem tą lampę poprzez ebay, dotarła do mnie chyba na początku października. Jeśli chodzi o plusy i minusy to zostały już opisane wcześniej (i to wszystko jest prawdą), ja ze swej strony powiem że trzeba się do niej przyzwyczaić i "dostroić" na swoją modłę. Do pierwszego używania podszedłem z marszu i niestety zaskoczyło mnie to że lampa jakoś "dziwnie" zachowywała się błyskając, a następnie niespodziewanie się wyłączając. Okazało się że fabrycznie ustawione było oszczędzanie baterii które wyłączało lampę po jakimś tam czasie. Cóż trzeba czytać instrukcję i śledzić ustawienia. Drugą sprawą jest znaczenie kolorowej diody z tyłu. Gdy świeci na czerwono to wszystko jest ok, lampa naładowana. Natomiast jak ta dioda zaświeci na zielono to oznacza, że albo baterie siadły, albo jeszcze lampa się nie naładowała. Dla mnie osobiście odwrotna kolorystyka byłaby bardziej logiczna.
greg1981
06-01-2012, 01:48
Pieknie dziękuję forumowiczom za powyższe odpowiedzi i jakoś skuszę się na nią i zobaczymy co będzie. W razie czego w torbie leży Canonik. Pozdrawiam
skylight
20-03-2012, 10:52
Sorry, za odkopanie wątku, ale właśnie testuje Yongnuo i zainteresował mnie ten temat.
Faktycznie to bardzo fajnie wykonana lampa, przede wszystkim palnik chodzi bardzo fajnie, no i faktycznie wszystko się trzyma kupy (bynajmniej nie wypada to gorzej od systemowych lamp w moim odczuciu). Fajnie reaguje na sygnał w pracy z wbudowaną lampą, zestaw odpala z kilku metrów z każdej strony bo to zwłaszcza poszło pod testowanie głównie
Faktycznie brakuje HSS, ale z drugiej strony czy to się faktycznie przydaje? Bynajmniej różnica cenowa dla systemowej alternatywy jest na tyle duża, że... trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie.
A działał tym ktoś w trudniejszych warunkach, na jakiś weselach czy cuś takiego?
kajtek19891
20-03-2012, 15:01
Faktycznie brakuje HSS, ale z drugiej strony czy to się faktycznie przydaje
Jeżeli ktoś fotografuje w warunkach w których jest niezbędny wtedy brakuje go, wszystko zależy od tego do czego potrzebna Ci lampa. Ja zdecydowałem się na YN565 bo HSS mi niepotrzebny, choć kilka razy by się przydał. Jak to mówią lepiej mieć niż nie mieć (również kilka stówek zaoszczędzonych w kieszeni).
A działał tym ktoś w trudniejszych warunkach, na jakiś weselach czy cuś takiego?
Na weselu może nie używałem, ale w kościele, w klubach itd.
TTL jest i przede wszystkim działa. Z 5D brak jakichkolwiek problemów z 450D również.
Kiedyś do 450D miałem Nissina di622 mki i powiem tak: różnica w działaniu automatyki kolosalna.. na korzyść 565.
trzeszcz6
21-03-2012, 00:42
W trudniejszych warunkach widać, że gorzej sobie radzi z zarządzaniem energią (długo się ładuje i dużo mniej razy błyska) jednak 580ex II rozpieszcza :D Ale za tą cenę uważam, że warto :) Jest moją zapasową lampą i w tej roli jest znakomita. A i bardzo mnie irytuje to, że palnik w jedną stronę odchyla się tylko o 90 st to jest irytujące (co pewnie jak ktoś wcześniej nie miał canona nie będzie mu przeszkadzało)
pozdrawiam!
A i bardzo mnie irytuje to, że palnik w jedną stronę odchyla się tylko o 90 st to jest irytujące (co pewnie jak ktoś wcześniej nie miał canona nie będzie mu przeszkadzało)
żeby doprecyzować - w poziomie odchyla się 180 stopni w lewo i 90 w prawo, ale jest to dokladnie tak samo, jak w Canonowskim modelu 430 :)
skylight
21-03-2012, 10:55
dzięki za odpowiedzi :)
No ja się właśnie zastanawiam nad tą opcją jako za drugą/zapasową lampą, więc obejdzie się bez HSS i przeboleje jakoś niewielki spadek wydajności przy intensywnym pstrykaniu, bo pewnie zazwyczaj nie zauważę nawet różnicy. Chyba nie ma się nad czym zastanawiać :) ...a dodatkowo da się ją wyzwolić z Nikonem, a to może mi się czasem przydać wbrew pozorom.
jellyeater
22-03-2012, 08:13
a dodatkowo da się ją wyzwolić z Nikonem, a to może mi się czasem przydać wbrew pozorom.
Podłączyłem ostatnio do Nikona D50 dziewczyny. I trochę dziwnie to działało. Nie dało się na przykład korygować siły błysku z lampy. Zdjęcia były naświetlane zbyt obficie (ale bez przepałów jeszcze). Na moim 5D korekta z lampy działa. Za to chodziło wyzwalanie na drugą kurtynę.
Ergonomię zestawu D50 i tej lampy pominę milczeniem.
Samą lampę polecam. Dobrze wykonana.
Bo stopki w lampach dedykowanych do Canona i Nikona sa nieco inne, nawet jesli maja te same rozmiary. Mysle ze koledze skylight chodzilo o mozliwosc wyzwalania bezprzewodowo z obu systemow.
skylight
22-03-2012, 10:25
koleżance Zader :) Widziałeś to różowe kółeczko z krzyżykiem? Spoko nie chowam urazy :D
Tak dokładnie chodziło mi o wyzwalanie lamp przy pomocy innego systemu - tj. sama lampa jako 2 lub 3 będzie tak samo współpracowała z systemem canona jak i nikona, to się przydaje zwłaszcza jak możesz dzielić sprzęt z kimś kto ma inny system
Oj przepraszam, pisalem z komorki i tutaj sie zadne koleczka z krzyzykami nie pokazuja :(
A ta lampa ma tez wbudowana fotocele, wiec jezeli jakies body nie moze sie komunikowac bezprzewodowo (ustalic sile blysku itp.), to i tak lampe mozna blyskiem wyzwolic.
skylight
23-03-2012, 10:29
no można, ale jeśli chcesz wyzwolić lampę po za sankami, a nie chcesz mieć na "fotografowanym obiekcie" światła z wbudowanej lampy (a czasem to może być mocno niepożądane, no nie?) to przyda się zdalnie wyzwolić.
Witam wszystkich użytkowników aparatów marki Canon i nie tylko. Śledzę Wasze forum ponieważ sam od dawna jestem związany tylko z tą marką. Mam jednak dylemat związany z właśnie testowaną lampą.
Wykonuję obecnie zdjęcia aparatem (eos40D) wyzwalanym z modułu do rejestrowania bardzo szybkich ujęć konkretnie zwierząt przecinających wiązkę lasera (high speed photography). Posiadam już lampę 580 EX. W tego typu zdjęciach wymagane są nastawy lampy 1:128. Ponieważ pracuję z obiektywem 2,8/100 czyli sporo odsuniętym od obiektu, a przysłona musi byś mocno przymknięta zachodzi potrzeba domontowania dodatkowego źródła światła. I właśnie tu pojawia się pytanie czy musi to być druga 580EX czy też wystarczy testowana Yongnuo 565. Wygląda zachęcająco (jak każda kopia za 1/3 ceny oryginału).
Warunek jest następujący:
- musi być zamontowana na statywie tak samo jak lampa canon,
- ma być nią sterowana - nie aparatem
oraz powinna mieć nastawioną moc 1:128.
Aparat ma długi czas naświetlania gdyż zdjęcia są wykonywane w całkowitej ciemności.
Bardzo proszę szanownych forumowiczów o podzielenie się sugestiami czy Yongnuo będzie współpracowała z 580 EX w takim zakresie jak opisałem. Czy brak funkcji HSS w tym przypadku ma jakieś znaczenie. Z góry dziękuję.
trzeszcz6
26-04-2012, 20:54
Jeżeli tylko nie potrzebujesz do zdjęć krótszej migawki niż 1/200 to spokojnie wystarczy Yongnou :)
grzegorzki
30-04-2012, 03:12
Warunek jest następujący:
- musi być zamontowana na statywie tak samo jak lampa canon,
- ma być nią sterowana - nie aparatem
oraz powinna mieć nastawioną moc 1:128.
- Mocowanie niemal identyczne tzn hot shoe, tyle ze zamiast docisku suwaka Canona, jest gwint i kolko dociskowe. Do mocowania na statywie bez roznicy.
- Moze byc uruchamiana z lampy 580 jako slave oraz przez fotocele.
- Moc lampy w trybie manual regulowana od 1 do 1/128.
skylight
30-04-2012, 09:31
jak zauważył grzegorzki jest wszystko czego jest potrzeba (po za HSSem), a jeśli chodzi o wygląd i jakość wykonania to trzymając YN i Canon w ręku jednocześnie zastanawiałam się, która jest lepiej wykonana. Canon ma ładniejsze guziczki i pokrętełko... no chyba tyle z moich odczuć ^^ Aaaaa i klapka od baterii w Canonie jakaś tak, że zawsze jak otwieram, to nie wiem czy nie połamię, akurat to w YN jest znacznie lepiej rozwiązane.
A czy ktoś z użytkowników tej lamy miał problem z 'zawieszeniem'- można ją tylko włączyć i wyłączyć. Na lampie pali się cały czas zielona dioda, czyli tak jakby w ogóle się nie ładowała. Zaznaczę tylko, że stało się to nagle przy pracy, lampa nie spadła ani nic podobnego. Jakieś pomysły co może być przyczyną?
... Na lampie pali się cały czas zielona dioda, czyli tak jakby w ogóle się nie ładowała. ..... Jakieś pomysły co może być przyczyną?
Klasyczny objaw rozładowania / słabych akumulatorów (baterii) - załóż jakieś porządne.
Mam pytanie czy ta lampa będzie działać z canonem 20D.
czy są jakieś nowe i aktualne opinie odnośnie tej lampy? trafiła mi się okazja i nie wiem czy brać ją na 100%
Ja uzywalem takich do czasu kiedy YN wypuscilo 568EX. Dla mnie ta lampa (565) ma tylko jedna wade, brak Hss.
Przy ograniczonych funduszach 565 to dobry wybor, jezeli to bylbby Twoja jedyna lampa to warto dozbierac do hss (568)
Dzieki. No fundusze miałam ograniczone. Kupiłam 565 :)