Zobacz pełną wersję : Który tryb AF lepszy?
LukaszBDG
29-08-2011, 20:20
Chciałbym się dowiedzieć który tryb AF jest lepszy przy wykonywaniu zdjęć obiektów w ruchu. Lepiej mieć włączony ciągły AF, czy po prostu ostrzyć podczas wykonywania zdjęcia?
Jaki aparat,szkło?jakie obiekty? w jaki sposób się wobec aparatu przemieszczają? szybkość? jak mają wyglądac zdjęcia? zamrożony ruch czy przeciwnie?jak tło? panoramowanie czy ostre?Czy między obiektem a aparatem mogą pojawiać się przeszkody?,jakie jest światło ? itd,itd...
To podstawowe pytania dla podania odpowiedzi.Nie ma jednej recepty,jak zwykle.
LukaszBDG
29-08-2011, 22:09
Aparat to małpka z serii SX130 IS. Obiekty to pociągi. Wiadomo raz jadą 100/h a raz 40. Generalnie nie chodzi o to, aby obiekt był zamrożony a tło rozmyte. Po prostu chciałbym się dowiedzieć jakiego AF używać aby zdjęcia zawsze wychodziły ostre.
Hmm.Nie wiem jaką dobiegaczkę ma ten sprzęt.Ja bym spróbował po prostu krótkich czasów,ostrość na punkt wybrany w zależności od GO.Wyostrzyć i poczekać ,jak w TO wjedzie to strzał z wyprzedzeniem na działanie spustu..
Małpki mają duze opóznienie spustu.Na strzały w locie to lustrzanka.
stintrepid
18-09-2011, 12:07
Jeśli ma tryb Ciągły ja użył bym właśnie jego podczas strzału pojedynczego możne sie okazać ze ostrzysz na lokomotywę a na zdjęciu ostry jest pierwszy wagon.
ciagly - jesli chcesz rozmawac tlo (ale wiadomo, nie samym af'em to robisz, metoda prob
i bledow cie czeka z ustawianiem czasu)
pojedynczy - jesli chcesz zdjecie stawyczne (ale przy bardzo krotkich czasach)