PDA

Zobacz pełną wersję : Który tryb AF lepszy?

LukaszBDG
29-08-2011, 20:20
Chciałbym się dowiedzieć który tryb AF jest lepszy przy wykonywaniu zdjęć obiektów w ruchu. Lepiej mieć włączony ciągły AF, czy po prostu ostrzyć podczas wykonywania zdjęcia?

janmar
29-08-2011, 21:04
Jaki aparat,szkło?jakie obiekty? w jaki sposób się wobec aparatu przemieszczają? szybkość? jak mają wyglądac zdjęcia? zamrożony ruch czy przeciwnie?jak tło? panoramowanie czy ostre?Czy między obiektem a aparatem mogą pojawiać się przeszkody?,jakie jest światło ? itd,itd...

To podstawowe pytania dla podania odpowiedzi.Nie ma jednej recepty,jak zwykle.

LukaszBDG
29-08-2011, 22:09
Aparat to małpka z serii SX130 IS. Obiekty to pociągi. Wiadomo raz jadą 100/h a raz 40. Generalnie nie chodzi o to, aby obiekt był zamrożony a tło rozmyte. Po prostu chciałbym się dowiedzieć jakiego AF używać aby zdjęcia zawsze wychodziły ostre.

janmar
29-08-2011, 22:26
Hmm.Nie wiem jaką dobiegaczkę ma ten sprzęt.Ja bym spróbował po prostu krótkich czasów,ostrość na punkt wybrany w zależności od GO.Wyostrzyć i poczekać ,jak w TO wjedzie to strzał z wyprzedzeniem na działanie spustu..
Małpki mają duze opóznienie spustu.Na strzały w locie to lustrzanka.

stintrepid
18-09-2011, 12:07
Jeśli ma tryb Ciągły ja użył bym właśnie jego podczas strzału pojedynczego możne sie okazać ze ostrzysz na lokomotywę a na zdjęciu ostry jest pierwszy wagon.

BRS
19-09-2011, 09:58
ciagly - jesli chcesz rozmawac tlo (ale wiadomo, nie samym af'em to robisz, metoda prob
i bledow cie czeka z ustawianiem czasu)
pojedynczy - jesli chcesz zdjecie stawyczne (ale przy bardzo krotkich czasach)