Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D z FrontFocus ?

Cyborg
05-01-2006, 09:22
Witam serdecznie wszystkich na forum!

Ja od razu z problemem. Nabyłem dopiero co puszkę 5D i… zaczęły się problemy.
Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?

Podaję linki do przykładowych fotek:
www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0015.JPG (AF, FF)
www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0016.JPG (MF, "w punkt")

Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??

Pozdrawiam
Cyborg

gietrzy
05-01-2006, 09:56
Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.

Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
No i tu najprawdopodobniej jest problem. Lub inaczej: witaj w świecie cyfrowej foto. Przykro nam z powodu twoich wydatków :)

Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”?
Z każdym szkłem Canona powinna. Po kolei:

- podepnij inne szklo, wskazane tele 85/1.8 lub 135/2
- podepnij twoje szkło do innej puszki i sprawdź czy też wyjdzie kicha czy będzie OK.
- jeśli na innej puszce też wychodzi kicha oddaj szkło do kalibracji

Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??
Ja na 20D nie miałem.

BTW. Witaj na forum 8)

Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.foto.cyfrowa&aid=40048310

I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak. Twoja kasa, twoja sprawa. Ty potrzebujesz porady, nie pręgierza.

kocis
05-01-2006, 09:57
Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?

A za ile kupiłeś i gdzie?

kocis
05-01-2006, 10:45
Aby nie wychodzić na inspektora z US przyłączam się do życzeń udanych zakupów w przyszłości :grin:

darekp
05-01-2006, 10:51

Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?

Podaję linki do przykładowych fotek:
www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0015.JPG (AF, FF)
www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0016.JPG (MF, "w punkt")

Pozdrawiam
Cyborg

nie ma foli na wyswietlaczach - sprzedawca mówił prawde
twoim problemem nie jest ff/bf , jakość twojego szkła jest problemem, byleco przykręcone do do puszki bedzie dawać bylejaki obraz, to nie puszka robi zdjecia tylko szkło ( w uproszczeniu), kup lepsze szkło ( najlepiej L ) to polepszą sie fotki

pozdrawiam

Cyborg
05-01-2006, 10:59
Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej...

Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
Czy dobre szkła Nikona są dużo tańsze od dobrych szkieł Canona? Raczej nie.

witaj w świecie cyfrowej foto.
No, na powitania trochę za póżno ;-) Od ponad roku używam Pro1, i właśnie po doświadczeniach z tym sprzętem ostatecznie dojrzałem do zakupu dSLR i to FullFrame.

Z każdym szkłem Canona powinna.
Tak też myślę.

Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
THX. Nie omieszkam.

I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak.
Spoko ;-) Spodziewałem się takiej reakcji.
Co do FF/BF - rzeczywiście nie mam doświadczenia.

darekp
05-01-2006, 11:02

bardziej

iczek
05-01-2006, 11:05
duzo bardziej :)

mjastrzebski
05-01-2006, 11:15

No niestety ale tak. Matryca to nie nagatyw i z roznych wzgledow ktore z latwosci w sieci i archiwum znajdziesz ;-) uwypukla wady szkla (tak w wielkim uproszczeniu). Szukaj np. terminu telecentrycznosc. Plus wsrod uzyszkodnikow istnieje tradycja ogladania zdjec na monitorze powiekszonych do 100% czego w czasach analogowych tak latwo sie nie dalo zrobic. Ogladania i narzekania ktore skutkuje nieodparta potrzeba zakupu nowych, drozszych, potencjalnie lepszych szkiel. :-)

Nikon nie robi i poki co otwartym tekstem deklaruje ze nie bedzie robil pelnej klatki cyfrowej. Z racji 2x mniejszej matrycy, powyzsze problemy ze szklami wystepuja w mniejszym stopniu (szklo pracuje tylko srodkiem), plus wyprodukowali troche szkiel dedykowanych do APS'owej klatki cyfrowej, w ktorych przynajmniej starano sie wyeliminowac problemy wspolpracy z matryca (znow telecentrycznosc).
Czyli szlo dla N pracujace tak samo dobrze jak przy Canon FF mozna miec teoretycznie taniej.

Teoretycznie, poniewaz osobiscie uwazam ze predzej czy pozniej, bez wzgledu na marketing i polityke Nikona oraz to jak genialny, wszechstronny i wspanialy jest format DX beda musieli zrobic taki aprat. (bo fizyki nie zmienia). A wtedy wyznawcy Nikona obudza sie z reka w nocniku bo beda musieli wymienic polowe szkiel :-). Swoja droga skoro ten DX vel APS ma same zalety to czemu sie nie przyja w czasach analogowych?? He?? Z premedytacja napisalem "wyznawcy". Ostanio przegladaelm zolte forum i opinie o nowym D200, no i inaczej ich sie nie da nazwac :-/

Pozdrawiam,

Marcin

Theoo
05-01-2006, 11:53
APS to mial być extra zamiennik 35mm, ale tylko marketingowo by powiekszyć zyski :) ale jak to bywa życie skutecznie zweryfikowało założenia. Co do optyki i wymagań - ostatnio spotkałem się z przypadkiem narzekania na jakość RGB z KM7D - i co się okazało - panna nie miała sklibrowanego monitora:)

Arkan
05-01-2006, 12:06
No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej....
duuużo bardziej. w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności

Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.

Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem? Jeśli nie to powtórz test w lepszym oswietleniu (najlepiej dziennym), ISO 100, statyw, czasy ponad 1/125 i zdejmij kompensację expozycji.

Cyborg
05-01-2006, 13:21
w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności.
Hm..
1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.

Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.
Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD.

Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem?
Oczywiście.
ISO 100 czy 200: nie powinno być żadnej różnicy dla tej puszki (w takim teście). Skorygowałem trochę ekspozycję bo uznałem że naświetla zbyt ostrożnie i efekt będzie mniej widoczny.
Dodałem też zdjęcie porównawcze z MF i ostrość jest tam gdzie powinna.

Cyborg
05-01-2006, 14:00
Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?
No właśnie dlatego kupiłem :-). Mam 28-105 i okazyjnie korzystałem z 50/1.8 (akurat teraz, niestety nie mogę jej pożyczyć). A jakbym kupił puszkę z cropem 1.6 to nie miałbym pożytku nawet z tego. Kupować wtedy plasticzne EF-Sy czy normalne które by się po części marnowały? I co bym później zrobił ze szkłami dopasowanymi pod cropa? Na tele mi nie zależy.
Zakupy w przyszłości mnie niewątpliwie czakają, ale przynajmniej mam od czego zacząć puki co.
Chcę się tylko upewnić że puszka jest w 100% sprawna.

A za ile kupiłeś i gdzie?
11kzł z VAT na f-rę w Fotorimex.pl

Arkan
05-01-2006, 14:46
Hm..
1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
1. Nie zrozumieliśmy się - pisałem o telecentryczności, bo spytałeś o wymagania jakie stawia cyfra obiektywom. Jako argument podałeś slajd i film, gdzie zjawisko równoległości padania promieni jest bez znaczenia.
2. Więc tak, - przy obiektywach tele to praktycznie bez znaczenia, a jeśli chodzi o szerokie kąty to te doceniane szkła często lepiej spisywały się na analogu, niż na cyfrze. Wyjątek stanowi 17-40L, o którym się mówi, że Canon go poprawił pod cyfrę (crop 1.6). Jeśli chodzi o full frame, to nie ma u C wybitnych szkieł z wyjątkiem 35/1.4

Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD..
a to oznacza, że tak twierdzi marketing Canona i nic więcej.

bebop
05-01-2006, 15:24
Jeśli chodzi o full frame, to nie ma u C wybitnych szkieł z wyjątkiem 35/1.4

nie bluźnij ;-) - a 135L?

gietrzy
05-01-2006, 15:26
Ale chodzi o to, że nie ma poniżej 35mm.

Arkan
05-01-2006, 15:32
Sorry, mówiłem oczywiście o szerokich kątach :oops:

bebop
05-01-2006, 15:34
Sorry, mówiłem oczywiście o szerokich kątach :oops:

dlatego dla mnie szeroki zdecydowanie na średnim formacie. chociaż z tego co słyszę na tym forum, to Nikon ma lepsze szerokie kąty niż Canon.

inna sprawa, że przestałem odczuwać potrzebę szerszego kąta niż 24mm.

Arkan
05-01-2006, 15:37
no! ;-) dlatego szeroki zdecydowanie na średnim formacie.
kupiłem ostatnio trochę Velvi50, Mamijke 45/2.8 i Moskwe 5 (6x9), to możemy iść w plener - tylko niech się jakaś pogoda zrobi.

bebop
05-01-2006, 15:45
Ale chodzi o to, że nie ma poniżej 35mm.

wieeeem.

bebop
05-01-2006, 15:49
kupiłem ostatnio trochę Velvi50, Mamijke 45/2.8 i Moskwe 5 (6x9), to możemy iść w plener - tylko niech się jakaś pogoda zrobi.

ta 45/2.8 to do jakiego? 645?

Jac
05-01-2006, 15:51
wezcie ze sobe tez kilku cyfrowych ;-)

Arkan
05-01-2006, 15:52
ta 45/2.8 to do jakiego? 645?
Tak do 645, udało mi się trafić za dobra cene 45/2.8 i 150/3.5 :-)

Arkan
05-01-2006, 15:55
wezcie ze sobe tez kilku cyfrowych ;-)
w drodze wyjatku :lol: - ja na razie sprzedałem ds'a i nie kupiłem jeszcze nic nowego - więc póki co jestem skazany albo na analog, albo na pożyczanie 350-ki od żony :mrgreen:

Jac
05-01-2006, 16:01
wlasnie mialem pytac co to za '?' w podpisie... no i co bedzie w zamian 5D ;-)

bebop
05-01-2006, 16:02
w drodze wyjatku :lol:

przecież Jacek ma analogi [w stopce] :lol:

ja na razie sprzedałem ds'a i nie kupiłem jeszcze nic nowego - więc póki co jestem skazany albo na analog, albo na pożyczanie 350-ki od żony :mrgreen:

zdecydowanie to pierwsze. plener analogowy. tylko albo niech śnieg spadnie, albo niech totalnie przyjdzie wiosna. bo teraz to brudno jest.

bebop
05-01-2006, 16:03

D200 :lol: może jest przejściówka na szkła canona.

Jac
05-01-2006, 16:08
przecież Jacek ma analogi [w stopce] :lol:
Wszystkie na chodzie poza kodakiem retina reflex, a Kodak Brownie Starlet Camera moge wziasc to zobaczycie na czym polega fotografia :mrgreen:

zdecydowanie to pierwsze. plener analogowy. tylko albo niech śnieg spadnie, albo niech totalnie przyjdzie wiosna. bo teraz to brudno jest.
jak zwykle czekam na info :-)

D200 może jest przejściówka na szkła canona.

nie sadze :-)

Arkan
05-01-2006, 16:09
Chyba tak, choć nie jest to mój wymarzony sprzęt, a dodatkowo zrobiłem sobie krzywdę i poszedłem do BlueCity i pobawiłem się D200, co z kolei spowodowało, że 5d wypadł bardzo blado (mówię o ergomomi i takich tam, a nie o jakosci fotek). :-(

bebop
05-01-2006, 16:19
Chyba tak, choć nie jest to mój wymarzony sprzęt, a dodatkowo zrobiłem sobie krzywdę i poszedłem do BlueCity i pobawiłem się D200, co z kolei spowodowało, że 5d wypadł bardzo blado (mówię o ergomomi i takich tam, a nie o jakosci fotek). :-(

ja się z kolei pobawiłem 4x5, niestety ergonomia (wielkość i waga) mnie zniechęca. jakość obrazu niestety może to zrekompensować... pomijam T&S

kocis
05-01-2006, 16:22
11kzł z VAT na f-rę w Fotorimex.pl

To się już nie dziwię.
Ja też kupuję na fakturę VAT. Po odliczeniu podatków kwota netto jest już do przyjęcia.

I jeszcze jedno. Już do 20D lepiej kupować elki. Do 5D tym bardziej.

mjastrzebski
05-01-2006, 16:33

Wiesz, jesli ten przeciekniety Road Map Canona jest prawdziwy, to 1DsN bedzie kosztowal 5K$. A to znaczy ze uzywki 1DsMKII musza kosztowac ponizej tej kwoty. Moze warto poczekac do konca lutego. (Drogo zona bierze za wyporzyczanie 350-tki?? ;-)) Diabli go wiedza co tam Cwanon wymysli. Moze dostali po tylkach sprzedaza D2x i faktycznie tak drastycznie obniza cene??

Marcin

bebop
05-01-2006, 16:38
To się już nie dziwię.
Ja też kupuję na fakturę VAT. Po odliczeniu podatków kwota netto jest już do przyjęcia.

ja to sobie upraszczam odliczeniem 40% z ceny brutto (vat+dochodowy)

Arkan
05-01-2006, 16:43
Wiesz, jesli ten przeciekniety Road Map Canona jest prawdziwy, to 1DsN bedzie kosztowal 5K$. A to znaczy ze uzywki 1DsMKII musza kosztowac ponizej tej kwoty. Moze warto poczekac do konca lutego. (Drogo zona bierze za wyporzyczanie 350-tki?? ;-)) Diabli go wiedza co tam Cwanon wymysli. Moze dostali po tylkach sprzedaza D2x i faktycznie tak drastycznie obniza cene??

Marcin
Chciałem kupić coś lżejszego. Miałem 1ds mkI, który jest świetnym aparatem, ale po ostatniej podróży zagramanicznej, stwierdziłem, że chcę mieć plecak ważący ok 5kg, a w przypadku ds-a to samo body i zapasowe akumulatory to prawie 4kg. Dodatkowo ładowarka wielkości pudełka na buty. Bardzo mało mobilne rozwiązanie. Idealnym dla mnie aparatem byłby D200 z CMOS DigicII, ale coż...życie to sztuka kompromisów.

bebop
05-01-2006, 16:49
Chciałem kupić coś lżejszego. Miałem 1ds mkI, który jest świetnym aparatem, ale po ostatniej podróży zagramanicznej, stwierdziłem, że chcę mieć plecak ważący ok 5kg, a w przypadku ds-a to samo body i zapasowe akumulatory to prawie 4kg. Dodatkowo ładowarka wielkości pudełka na buty. Bardzo mało mobilne rozwiązanie. Idealnym dla mnie aparatem byłby D200 z CMOS DigicII, ale coż...życie to sztuka kompromisów.

rozumiem, że 5D nie wchodzi w grę? niewiele większy/cięższy niż 20D, FF.

Arkan
05-01-2006, 17:01
I pewnie tak to się skończy, że kupię 5d. Pewnie z czasem się do niego przyzwyczaję ;-)

bebop
05-01-2006, 17:02
miałeś 10D, trochę odświeżysz pamięć, zapomnisz o bajerach z 1Ds, będzie dobrze :-)

iczek
05-01-2006, 17:05
off-topic!

a propos zakupow na fakture - ja szukam "jelenia" co kupi mi aparat na fakture i sobie wezmie ten VAT, a mnie odliczy :):)? chetni ? :)

Arkan
05-01-2006, 17:07
off-topic!

a propos zakupow na fakture - ja szukam "jelenia" co kupi mi aparat na fakture i sobie wezmie ten VAT, a mnie odliczy :):)? chetni ? :)
a już się zdecydowałeś co kupujesz?

mjastrzebski
05-01-2006, 17:07
No toz pisal.
Ze pod wzgledem jakosci zdjec to tak. Ale jak wzial w lapy D200, to okazalo sie ze ergonomia 5tki, to o kant tylka rozbic :/

Marcin

Jac
05-01-2006, 17:10
No toz pisal.
Ze pod wzgledem jakosci zdjec to tak. Ale jak wzial w lapy D200, to okazalo sie ze ergonomia 5tki, to o kant tylka rozbic :/

Marcin
tylko ze ergonomi na zdjeciach nie widac. i to jest bol... sredni format tez nie jest super wygodny a ludzie uzywaja... cos za cos

mjastrzebski
05-01-2006, 17:20
tylko ze ergonomi na zdjeciach nie widac. i to jest bol... sredni format tez nie jest super wygodny a ludzie uzywaja... cos za cos

Calkowicie sie zgadzam. Ale twierdze tez, ze od czasu do czasu zdjecie w jakichs ciezkich lub nietypowych warunkach, lepsza ergonomia moze zostac czy to uratowane, czy zrobione lepiej, szybcie, tudziez wogole.
Tymbardziej mnie dziwi, ze Cwanon moglby niewielkim nakladem, bo w sporej wiekszosci programowo, wprowadzic troche bardzo przydatnych udogodnien!! Ktore by ich nie kosztowaly duzo!! Tylko by na tym zyskali "wyznawcow". Zobaczymy w lutym :-)

Marcin

iczek
05-01-2006, 17:42
a już się zdecydowałeś co kupujesz?

no wiesz co...:) mam za duzo zaplecza aby teraz cos zmieniac... zobaczymy...

Arkan
05-01-2006, 17:54
no wiesz co...:) mam za duzo zaplecza aby teraz cos zmieniac... zobaczymy...
jak kupisz d200 to sie do Ciebie przejadę na testy, jak d2x to nie pojadę ;-)

iczek
05-01-2006, 18:31
You're welcome :)

Cyborg
09-01-2006, 02:45
Dla tych, co jeszcze pamiętają, od czego zaczął się ten wątek ;-) słowo wyjaśnienia:
Zrobiłem, jak mi radził gietrzy. Sprawdziliśmy moją puszkę z różnymi szkłami, w tym: 17-40/4L, 85/1.8, Sigma 75-300 APO, a także moje szkło z innymi puszkami no i ewidentnie moje szkło jest walniete a 5D ostrzy "w punkt" z każdym innym :grin:
Jeszcze raz dzięki za pomoc.