Zobacz pełną wersję : Jaki filterek szary połówka ??
Witam wszystkich grupowiczów mam pytanie jaki najleiej kupić filtr albko kilka filtrów połówkowych szarych do zdjęć krajobrazów i zachodów słońca ;-) ?? na obiektyw 58mm, zastanawiałem się nad filtrami prostokątnymi tylko jeśli ten uchwyt do tch filtrów się nakreci na obiektwy EFS 18-55mm to podczas ostrzenia bedzie się on przekręcał czy wogole taki uchwyt nadaje się do tego obiektywu ??
GrzesiekK
05-01-2006, 00:53
Uwazaj co kupujesz bo moze się okazac ze zamiast polowki szarej ( wydluzanie ekspozycji) dostaniesz filtr efektowy szary ;) ( jak zolte, zielone, niebieskie itd.)
Hama cos takiego stosuje chyba
PS
popros moda o przesienie wątku do odpowiedniego działu.
Robson01
05-01-2006, 01:33
Uwazaj co kupujesz bo moze się okazac ze zamiast polowki szarej ( wydluzanie ekspozycji) dostaniesz filtr efektowy szary ;) ( jak zolte, zielone, niebieskie itd.)
Hama cos takiego stosuje chyba
PS
popros moda o przesienie wątku do odpowiedniego działu.
Połówkowy szary to raczej nie służy do wydłużania ekspozycji, bardziej neutralny szary.
jeśli ten uchwyt do tch filtrów się nakreci na obiektwy EFS 18-55mm to podczas ostrzenia bedzie się on przekręcał czy wogole taki uchwyt nadaje się do tego obiektywu ??
Bedzie sie przekrecal i nie bardzo sie nadaje... chyba ze jedna reka mozesz trzymac sam filtr przed obiektywem 8)
kurde to jaki filtr polowkowy do tego obiektywu kupic bo wsumie nakrecany tez bedzie sie przekrecal ;-(
Albo bedziesz go nakręcał po ustawieniu ogniskowej i ostrości, co jest mało wygodne. Albo kupisz obiektyw z IF.
Internal Focusing czyli, że przy ostrzeniu obiektyw nie "kreci mordką" czyli... a, domyślisz się
kurde wsumie ten moj kit jest z USM i na niego nie nazekam troche kupa ze nie mozna na niego tej polowki zalozyc o tak to albo niebo albo reszta bedzie przeswietlona/niedoswietlona :P
Naświetlaj raz na niebo potem drugi raz na resztę i sobie połączysz potem elegancko w PS
no tak ale wtedy moze ie nie trafic idealnie w ten sam kadr ;-(
rob tak zeby dalo sie zlozyc i scropowac w PSie , znaczy z jakims tam marginesem, npo szerzej itd...
a ktory obiektyw canona ma IF ;-//
Robson01
06-01-2006, 20:58
a ktory obiektyw canona ma IF ;-//
Praktycznie wszystkie L-ki, oraz:
20-35 f3.5-4.5,
24-85 f3.5-4.5,
28-105 f3.5-4.5,
28-135 f3.5-5.6 IS,
70-300 f4.5-5.6 IS,
100-300 f4.5-5.6
oraz większość stałek.
PORTER : od czego mamy format RAW ? robisz zdjecie , otwierasz Rawa 3 razy ( 0 ; +1 ; -1) , i laczysz w jedno
no wiem ze mozna na raw operowac EV ale jak juz cykne i niebo sie przeswietli to i tak **** blada bo nie bedzie szczegolow na niebie. No nic trzeba poprostu korzystac z usrednionego i jakos cykac ;-) a ta stalka canona 50 ?? ma IF ?
Nie mam kitowego 18-55 ale zaskczyliście mnie tym, że on się kręci i nie da się założyć szarej połowki wsuwanej.
Ja tego uzywam z Tamronem i Canonowską 70-200 i 17-40 i mogę ten zestaw każdemu polecić.
no wiem ze mozna na raw operowac EV ale jak juz cykne i niebo sie przeswietli to i tak **** blada bo nie bedzie szczegolow na niebie.
Ja to robie tak ze pomiar mam ustawiony na partial i przed zrobieniem zdjecia decyduje gdzie chce miec naswietlenie/szczegoly - tam mierze. Reszte - wyciagam z RAWa.
To niestety musi byc kompromis jesli sie nie chce/nie ma czasu czy mozliwosci (ruchomy kadr) zrobienia kilku klatek z roznym naswietlaniem - kompromis wyboru ktore miejsce kadru ma miec najwiecej szczegolow.
A co do RAW to z cieni RAWow Canonowych naprawde wiele mozna wydobyc, dlatego lepiej naswietlac tak by nie przepalic i miec najwiecej szczegolow w swiatlach.
no wiem ze mozna na raw operowac EV ale jak juz cykne i niebo sie przeswietli to i tak **** blada bo nie bedzie szczegolow na niebie. No nic trzeba poprostu korzystac z usrednionego i jakos cykac ;-) a ta stalka canona 50 ?? ma IF ?
zawsze mozna przed zrobieniem zdjecia zrobic kilka pomiarow spotem (niebo/trawa/jezioro/inne ) przejsc na manuala i zrobic dla kazdego w oddzielnych ustawieniach - pozniej laczysz
Dobry statyw wskazany
powiedzcie mi czy kitowy obiektyw w D70 ma IF czy nie ??
zapytanie nie na to forum kolego... :mrgreen:
a gdzie wogole pisza czy obiektyw ma IF czy nie bo jak patrze na stronie canona to oni nic takiego nie pisza albo nei widze o tej porze juz dorbze ;-/
http://www.canon.pl/kategorie/kategoria,Obiektywy_zoomy,k,18.html
ogólnie to przyjmij do wiadomości że witryna www.canon.pl to jakieś nieporozumienie; o kant **** to to można roztrzaskać...
niewiem, najlepiej zapytaj wujka googla...
Tak
Obecnie sa 2 kitowe obiektywy :
18-70 mm f/3.5-4.5 oraz 18-200mm f/3.5-5.6 VR
Oba maja IF
a gdzie wogole pisza czy obiektyw ma IF czy nie bo jak patrze na stronie canona to oni nic takiego nie pisza albo nei widze o tej porze juz dorbze ;-/
Weź do serca to co napisał :mrgreen: o stronie canon.pl. A informacji poszukaj w dowolnym sklepie netowym tam napewno sie chwala jak jakiś obiektyw ma IF. Napewno Tamron 28-75 ma
Robson01
11-01-2006, 10:26
http://www.canon.pl/kategorie/kategoria,Obiektywy_zoomy,k,18.html
A o jakieś konkretne obiektywy Ci chodzi ?
A o jakieś konkretne obiektywy Ci chodzi ?
zdaje się, że kolega pytał o 50mm
Robson01
11-01-2006, 10:52
zdaje się, że kolega pytał o 50mm
Zgodnie ze "specyfikacją" nie ma. Kręci mordką że aż miło :-D
hehe a co do PS CS2 z tym wyciaganiem cieni i świateł to chodzi o ta funkcje
Obrazek/dopasuj/Cien-Siwatło???
a jak w PS laczy się zdjęcie w panorame ??
Zgodnie ze "specyfikacją" nie ma. Kręci mordką że aż miło :-D
Jezeli chodzi o 50/1,8 to "mordka" sie wysuwa, ale sie nie kreci.
czyli na 50mm/1,8 ;-) mozna smialo zalozyc poloweczke <LOL>