Zobacz pełną wersję : Nowości od Nikona 2011/12?
strideer
06-01-2012, 22:18
24 PC-E jest przecież. 85 1.2 vs/ 1.4 różnica w optyce kosmetyczna, lepsze brzegi w Nikkorze + dużo lepszy AF.
PC-E Nikkor 24mm zdaje się mechanicznie odpowiada pierwszej wersji TS-E 24mm, czyli nie można niezależnie ustawiać przesuwu i pokłonu (oś pokłonu jest zawsze o 90 stopni obrócona względem kierunku przesuwu).
Jedno stało się faktem - korpusy Canona i Nikona mocno się wyrównały. Można śmiało powiedzieć, że według specyfikacji D4 i 1dX to jest identyczna półka.
Oby to, co dzieje się w cieniach również się wyrównało...
Może to nie do końca wątek na tego typu pytanie ale D4 to póki co jedyny aparat obsługujący karty XQD więc: czy ktoś wie czy w kartach tych zastosowano styki podbne jak w kartach SD czy może znane z CF piny? Wszedzie pokazują tylko zdjęcie karty od frontu więc nie da się tego zobaczyć.
Karta ta ma być oparta na specyfikacji standardu PCI Express. A PCI-E to połączenie punkt-punkt. Wątpię żeby do uzyskania tak dużej prędkości wystarczyło im tak mało połączeń jak na SD czy MemoryStick lub podobnych, dlatego obstawiam piny. Na piny wskazywały by także wymiary XQD (38,5 x 29,8 x 3,8 mm), czyli z długości i szerokości troszkę więcej jak SD, ale na wysokość sporo więcej od SD (2,1 mm), a nawet trochę więcej od CF (3,3 mm).
Albo po prostu zajrzeć w slot Nikona D4 i zobaczyć jak to wygląda ;p
Kolekcjoner
07-01-2012, 00:51
A wracając do ISO - to IMO dobrze zrobiłaby ta firma, któa zamiast pierdyliona ISO dała 50 albo 25 natywnie :)
Ale spokojnie, cosię odwlecze... To tak samo, jak z megapikselami.
Teraz już coraz trudniej pozycjonować puszki więc z czasem może pojawią się maszynki typowo studyjne właśnie z niskimi natywnymi iso. Pytanie czy marketingowo dla takich firm jak C będzie to miało sens, bo są na rynku korpusy, które spełniają ww warunki (średni format).
Oby to, co dzieje się w cieniach również się wyrównało...
Oby nie, bo nie wszyscy lubią w cieniach blur :wink::mrgreen:.
PS. Chrzanić szumy, mnie nie interesuje właściwie nic powyżej używalnego 1600. Wystarczająco niskie szumy to miał już bodaj 20d.Mów za siebie :) Mi jeszcze tak ze 2EV w stosunku do piątki brakują. Oczywiście przy założeniu, że szkła 1.4. A fajnie by było, jakby zamiast 6 szkieł 1.4 można było wziąć 12-24,24-105 i 100-400 na wycieczkę, na której planuje się robić zdjęcia nie tylko za dnia ;)
@KUBAwo nikkor 35 1.8 jest dx
ta 35 kryje FX z malutka znosna winieta ;)
Tak. Oczywiście. Jasne 8-) ;-) :D :-P :mrgreen:
Przypadkiem w 1Dx te 14 fps nie jest tylko w zapisie JPG ? :smile: Więc Canon-12 fps, Nikon-11 fps.
Jak tam w D1x z czułością tych punktów AF, które nie są krzyżowe ? Najbardziej jestem ciekawy porównania właśnie AF w obu modelach (oczywiście w realu).
W realu servo d700 kopie tylek 1d4. W nikonie servo dopiero zaczyna sie mylic czasami w warunkach: 1/500, 2.8, ~iso16000-20000. Nie spodziewalbym sie jakiejs rewolucji ;)
Nikon D4 ma miec 24fpsy przy 2.5MP (zrodlo dpreview). Co bez kropowania luzem wystarczy na okladke gazety i za to kocham nikona.... niby zbedne nikomu niepotrzebne funkcje, ktore pozniej masakrycznie ulatwiaja zycie w terenie.
Nie ma co sie oszukiwac, ze Canon obecnie stoi tylko ladniejszymi kolorami z aparatu i większym wyborem wśród stałek.
W realu servo d700 kopie tylek 1d4. W nikonie servo dopiero zaczyna sie mylic czasami w warunkach: 1/500, 2.8, ~iso16000-20000.
Spora cześc ludzi ma jednak bardzij realne i mniej ideologiczno -> nikonowskie podejscie do tego;) Mówisz podobnie jak mój szef, jest sprzet ptofesjonalny NIKON i reszta:D
Porównywanie czegoś na papierze to trochj wróżenie z fusów. Fajne tryby filmowania ma ten nikon, gdyby dalei podobne do D800 bedzie niezła konkurencja dla 5D, bo D4 troch drogi i nie jest bez znaczenia ze ma wbudowanego gripa.
No dla wielu idealną wręcz pod śluby :)
Panowie, troche sie rozkreciliscie, wiec musialem zrobic kosi-lapci. za wiele to do watku o nowosciach Nikona nie wnosi, a klimat na forum psuje mocno...
prosze o nie kontynuowanie dyskusji o wyzszosci rurek bialych nad czarnymi badz vice versa. ani ilosci tych czy owych na zawodach sportowych... dziekuje!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W realu servo d700 kopie tylek 1d4.
(...)
Nie ma co sie oszukiwac, ze Canon obecnie stoi tylko ladniejszymi kolorami z aparatu i większym wyborem wśród stałek.
w szczegolnosci prosze o dojrzalsze formulowanie opinii w tego typu watkach, bez nonszalanckiego szafowania opiniami subiektywnymi podawanymi jako fakty przenajprawdziwsze...
inaczej moderacja bedzie musiala prewencyjnie wystawiac kartki za podzeganie do klotni. odnosi sie to do wszystkich, chociaz uzytkownik Andrus jest tu szczegolnie proszony o umiar...
allxages
07-01-2012, 21:03
micles, przespales premiere Canona? ;-)
allxages
07-01-2012, 21:22
Chodziło raczej o wątek w którym to się toczy....jak mniemam.
micles, przespales premiere Canona? ;-)No tak, 1dx "to już to". To przez to że mam zakodowane w głowie czekanie na puchę z lepszym video. Przepraszam. ;)
To kiedy będą mogli zrobić jakieś bezpośrednie porównania? Ktoś widział jakieś daty?
nikt nie wkleil, wiec dorzucam sample nieoficjalne: http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#!i=1661291650&k=VdDqgDb
Nie za bardzo rozumiem cięcia akurat w tym przypadku. Proporcje C:N są bezpośrednio związane z nowościami(...)
ciecie wyniklo glownie z charakteru, ktory zaczynal (niepotrzebnie) przybierac ten watek. wycielem wszystkie posty, ktore w mojej opinii dolewaly oliwy do ognia. jesli bylo w nich cos wiecej niz dolewanie - szkoda, ale nie chodzi w tym tez o to, zeby moderacja edytowala poszczegolne odpowiedzi...
na ile dyskusja o proporcjach w sprzecie nalezy do takich watkow - nie mnie oceniać. rozchodzi się tylko o nie napedzanie klotni...
Kwapiszon
07-01-2012, 22:08
....Chrzanić szumy, mnie nie interesuje właściwie nic powyżej używalnego 1600. Jestem ciekaw, czy te cudowne matryce będą coś nowego wnosiły pod względem DR. Wystarczająco niskie szumy to miał już bodaj 20d.
.........
Święte słowa Panie Cichy, święte słowa.
Sergiusz
07-01-2012, 22:10
Byłem na konferencji prasowej Nikon jak pojawił się D3x i sam Nikon podkreślał na konferencji wyścig w liczbach popartą listą nazwisk co to zmienili system. Ten wyścig wpisany jest chyba na stałe w ich nowości. Nie mniej jestem pełen obaw kolejnych. Martwi mnie to co robi zdjęcie zanim jeszcze naciśniesz na migawkę. Obawiam się, że efekt może być podobny jak ktoś zrobi zanim spuści portki. Ale to na marginesie.
nikt nie wkleil, wiec dorzucam sample nieoficjalne: http://www.bezergheanu.com/TestNikon/Nikon-D4Nikkor-8518-af-s/20915871_LhHTdj#!i=1661291650&k=VdDqgDb
Wow wow wow!
ISO 25 400 jest ekstra, 50 800 ujdzie, a 101 600 niewiele gorsze. Jakieś dziwne wartości jak dla mnie, ale ważne, że działa. Mam nadzieję, że podobnie fajna matrycka jest też w 1DX i że będą je powoli wkładać do mniej zaawansowanych modeli.
Ja tu roznic miedzy D3s nie widze raczej... W 1:1 podobnie, D4 zyskal przy tej jakosci 16 zamiast 12 mpix.
6400 i to przy 1/1000.
http://www.nikon.com.hk/tmp/AYl/lMj/yoT/9xP/Gsa/Cn0/yoT/gVE/Zob.jpg
Mam fotki , ktore mialem okazje zrobic D3s przy swietle 1/40 na 6400 i widze mniejszy szum nawet...
Panowie. Porównywanie sampli zrobionych nową puszką w dniu jej premiery do starego, wypróbowanego na wszelkie sposoby D3s nie ma sensu.
W D4 najniższe ISO to "już" 100 a nie 200. Niemożliwe w nikonie ? ;) A jednak :D Raczej niewiele osób liczy na znaczną poprawę obrazka. Nie ma rewolucji tylko ewolucja. Na dzień dzisiejszy sprzęty topowych firm są bardzo porównywalne jakościowo. Dostępność D4 zapowiadana na luty więc już niedługo :)
Ja tu roznic miedzy D3s nie widze raczej... W 1:1 podobnie, D4 zyskal przy tej jakosci 16 zamiast 12 mpix.
Dokładnie jest jak mówisz ;) jest nawet troche gorzej. Nalezy pamietac, ze to puszka przed produkcyjna pewnie. Trzeba czekac na pierwsze sample po zakupach napalencow/szczesliwcow na pierwszych miejscach w kolejce w NPS.
Kolekcjoner
08-01-2012, 04:30
Tak pobieżnie przejrzałem różne fora i widzę jednak ogólnie jęki zawodu. Największą wadą tej premiery jest to, że nie jest to Canonkiller 8-). Oczywiście większość "talibów" spod znaku jedynie słusznego systemu ;) twierdzi, że Nikon jest lepszy i nawet jak na papierze słabszy to znaczy że na pewno u Canona to tylko marketing, a w praktyce nie będzie to dobrze działało ;). Jednak w podtekście gdzieś tam zawsze tli się to ziarnko goryczy, że "jak Nikon ta mógł zawieść" 8-).
Najlepiej spodobał mi się komentarz (chyba na jakimś nikonowym forum) że "Canon raczkuje z wielopolowym rozbudowanym AF-em, a Nikon rozwija to co ma już od kilku lat" :lol: /cytat z pamięci więc oddaje tylko sens wypowiedzi/. Cóż miłość do jedynie słusznej marki zabija czasem zdrowy rozsądek zupełnie 8-).
Nikoniarze znów dostali zapewne doskonałe narzędzie pracy będące ewolucją dotychczasowych rozwiązań. I pewnie nie było celem konstruktorów Nikona jakieś wielkie współzawodnictwo, bo na tym rynku jest już wszystko od dawana poukładane. Sens zmian systemu ze względu na detale w puszce jest obecnie zerowy. Temu pewnie takie, a nie inne podejście.
U Canona jest inaczej bo ze względu choćby na zmianę rozmiaru matrycy iX to swego rodzaju rewolucja i tu musiało być inaczej. Po za tym migracja była raczej z C -> do N więc musieli uderzyć z grubszej rury. Do tego pewnie już gotowe prototypy C300 też musiały wpłynąć na niezbyt mocne rozwijanie filmowania w tej puszce. Ot inna strategia firmowa ale znów nie ma tu miejsca na żadne wojny systemowe czy zabijanie jednej firmy przez drugą jakby się to niektórym marzyło.
Prawda jest taka, że są na rynku profesjonalnej fotografii reporterskiej dwa praktycznie porównywalne systemy o trochę różniących się możliwościach dając przez to wybór.
Panowie. Porównywanie sampli zrobionych nową puszką w dniu jej premiery do starego, wypróbowanego na wszelkie sposoby D3s nie ma sensu.
Hehe czesto sie to slyszy - wersja przedprodukcyjna i nie nalezy oceniac jakosci. Ale jak sie to konczy wiadomo. D3s moze wyprobowany na wszelkie sposoby, ale ISO (RAW) od premiery stoi w miejscu ;)
Wiadomo, ze sam szum to nie wszystko, ale to jedna z najwazniejszych reczy w nowych korpusach, a juz PRO zdecydowanie. To cos nowe na wiele lat - kazdy by chcial zmian sporych pod tym wzgledem.
W sumie juz wiadomo po samplach, dlaczego natywnie zatrzymalo sie na 12800.
Hehe czesto sie to slyszy - wersja przedprodukcyjna i nie nalezy oceniac jakosci. Ale jak sie to konczy wiadomo. D3s moze wyprobowany na wszelkie sposoby, ale ISO (RAW) od premiery stoi w miejscu ;)
W sumie juz wiadomo po samplach, dlaczego natywnie zatrzymalo sie na 12800.
Tak. To straszne 8-) :D
Jeszcze parę takich wpisów i zacznę wierzyć w koniec świata w 2012 roku ;) :-P
Dlaczego tak bardzo narzekali na AF w EOS 1Dx ? Bo był to model przedprodukcyjny ? :smile:
Nie wiem ;) Moze tak.
Ja tam nic do nowego D3sx nie mam :P Oceniam co widze. :]
Kolekcjoner
12-01-2012, 04:11
Ja tu roznic miedzy D3s nie widze raczej...
I chyba nie zobaczysz. Tzw. dobrze poinformowane źródła (w tym przedstawiciel Nikona) są bardzo ostrożne i raczej dość "okrągło" wypowiadają się o przewadze D4 w szumach. Ergo raczej będzie jak było w D3s.
hubert12125
13-01-2012, 12:50
NIkon kazal dlugo czekac na D4 i sadze ze bedzie warto choc 16mp to nie jest rewolucja ale 91.000 pixeli do pomiaru swiatla robi wrazenie(choc tak naprawde to nie wiem do czego im tyle skoro D3 mial ich 1000 i byl swietny)
Nikon w puszkach FX zdaje się iść w nieco inną stronę, niż to sobie wyznaczył wcześniej przy d3/d700. D800 ma atakować obszar, zajęty przez 5dmkII. Tyle, że mówi się bardzo dużo o lekko szalonych cenach.
Zwróćcie też uwagę na to, co się dzieje na rynku wtórnym z cenami takiego d700. Poniżej 6,5kPLN raczej nie kupi się niczego. Nowy nadal trzyma te 8,7 kPLN. Strasznie drogo...
Polecam chętnym obejrzenie
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-cztery-razy-d4-10337.html
edekmucha
24-01-2012, 17:04
PS. Chrzanić szumy, mnie nie interesuje właściwie nic powyżej używalnego 1600. Jestem ciekaw, czy te cudowne matryce będą coś nowego wnosiły pod względem DR. Wystarczająco niskie szumy to miał już bodaj 20d.
nie wiem czy te wykresy są coś warte ale warto zerknąć (z NikonRumours):
http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/FX_Read_Noise_Comparison.htm
PS. myślicie, że matryca zastosowana w Nikonie J1/V1 będzie wykorzystywana przez innych producentów, np. w kompaktach? marzy mi się Fuji X10 z czymś takim, może GO byłaby znośna.
My tu pitu pitu, a tymczasem D800 się pojawił :)
http://nikonrumors.com/2012/02/06/nikon-d800-official-pictures-leaked.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29
Kolekcjoner
06-02-2012, 23:45
Czyli ciągle zdjęcia, a nie realny produkt - może nie ma co wprowadzać ludzi w błąd.
Czyli ciągle zdjęcia, a nie realny produkt - może nie ma co wprowadzać ludzi w błąd.
Jest press release, oficjalne zdjęcia, potwierdzenie na konferencji rano, jaki to nie jest realny produkt ? :) Tamron też dzisiaj pokazał zdjęcie, a nie realny produkt.
https://canon-board.info/imgimported/2012/02/D800ztopcom_br4-1.jpg
źródło (http://ztop.com.br/wp-content/uploads/2012/02/D800-ztop.com_.br-4.jpg)
Wszystko się potwierdziło, 36Mpx, 4fps, ISO 100-6400, CF/SD.
Kolekcjoner
07-02-2012, 04:08
Cichy dobrze rozumiesz o co mi chodzi. I nie jest to zarzut. Po prostu będzie oficjalna premiera to wtedy napiszesz, że jest i tyle 8-).
Słitaśny, jak każdy Nikon :)
http://www.dpreview.com/previews/nikonD800/page4.asp
36mpix to iso800 powinno pociągnąć w miarę, szkoda tylko że filozofia obrazowania Niokna zupełnie mi nie odpowiada :/
BTW. Ciekawe jak Canon przełknie cenę D800 ;) Albo 5DIII będzie tani albo.... (nie nie spodziewam się lepszej specyfikacji ;))
Cichy dobrze rozumiesz o co mi chodzi. I nie jest to zarzut. Po prostu będzie oficjalna premiera to wtedy napiszesz, że jest i tyle 8-).
Ale to nie jest oficjalny wątek o D800, tylko ogólnie o nowościach Nikona, czyli również plotki i przecieki.
pawelbara
07-02-2012, 08:49
No to jeszcze link dla tych polskojęzycznych :D
http://dfv.pl/wiadomosci/articles/10487.html
Jakby nie było.... mnie osobiście nikon zaskoczył i to dosyć mocno... 36mpx.... wiem, że było w ploteczkach ale jednak jak się patrzy na d700 to jest różnica :D
Parametry całkiem dobre. Wiele nowości z flagowego D4. Co do wyglądu to D800 już może się ubiegać o palmę pierwszeństwa w brzydocie :D Całe szczęście, że od designu nie zależy jakość zdjęć :)
Potwierdziły się też dwie wersje Nikona: D800 i D800 E.
http://www.optyczne.pl/4637-nowość-Nikon_D800_i_Nikon_D800E.html
Po parametrach widać, że oddech konkurencji dobrze robi naszym firmom :)
Co do wyglądu to D800 już może się ubiegać o palmę pierwszeństwa w brzydocie :D
Co za głupoty niektórzy wypisują. Po 1, to nie konkurs piękności, a po drugie, jak na moje oko to całkiem zgrabna mała puszeczka jak na FF.
Co za głupoty niektórzy wypisują. Po 1, to nie konkurs piękności, a po drugie, jak na moje oko to całkiem zgrabna mała puszeczka jak na FF.
Co to jest "głupota" ? Napisałem wyraźnie, że wygląd nie ma znaczenia na jakość zdjęć. Mi się D800 nie podoba. Łącznie ze specyfikacją 8-) :D
Dobrze, że nie potrzebuję tego body.
Fajny korpus! Dosyć ciekawy ruch ze strony Nikona, okroił D700 z funkcji przydatnych reporterom i zrobił ciekawy aparat do studio.
Ciekawe jak z kolorami? :mrgreen:
flankerp
07-02-2012, 11:02
Jest opis i zdjecia na optycznych:
http://www.optyczne.pl/4637-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D800_i_Nikon_D800E.html
Mi się z designu najbardziej podoba kółko nastaw z dodatkowymi dusiami ;)
Bardzo ciekawy pomysł designerski. Napewno bardziej rewolucyjny niż blokada kółka w Canonie ;)
https://canon-board.info/imgimported/2012/02/59008_d800_7-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/59008_d800_7.jpg)
W B&H można już zamawiać pre-order:
2999$
http://www.bhphotovideo.com/c/buy/NID800*/Ntt/NID800*/N/0
http://www.bhphotovideo.com/indepth/nikon/announcements/just-out-%E2%80%93-nikon-d800-d800e
Ciekawe ile będzie u nas kosztował.
Wygląda na to, że zrobili małą zgrabną puszeczkę z ograniczonymi funkcjami. Ciekawy skok. Jeżeli dużo ludzi zauważy taką "kwaskę" to D700 zostanie przy cenie 8,7k i nikoniarze się taniego FF nie doczekają ;)
i nikoniarze się taniego FF nie doczekają ;)
A Canoniarze to się niby doczekają? Mam poważne wątpliwości, MkIII będzie moim zdaniem droższy od tego Nikona.
czy to ustrojstwo bedzie mnialo sRAW? bo za pliki JPG 20mb to ja dziekuje. d700 nie potanieje.
Niestety obawiam się ze 5d3 będzie miał tez za dużo MPix... pozostaje tylko 1dx:)
A Canoniarze to się niby doczekają? Mam poważne wątpliwości, MkIII będzie moim zdaniem droższy od tego Nikona.
5d1 jest wg mnie nadal najlepiej obrazującą puszka canona....
Ja mam wrażenie, że ludzie na tym forum robią tylko zdjęcia ślubne..
Jak dla mnie 36mp jest ok, a to że plik duży.. masakra..eh..na prawdę nie ma na co narzekać ;)
Wygląda na to, że zrobili małą zgrabną puszeczkę z ograniczonymi funkcjami. Ciekawy skok. Jeżeli dużo ludzi zauważy taką "kwaskę" to D700 zostanie przy cenie 8,7k i nikoniarze się taniego FF nie doczekają ;)
Nikt tego nie zauważy. Nie wiesz co się teraz dzieje na forum Nikona - amok, histeria, ogólne obślinienie. D700 już przestało robić zdjęcia, D800 jużpokazał miejsce w szeregu średniakom Hasela itd, a w dziale giełda już byłby wysyp nerek gdyby nie to, że regulamin zezwala na wystawianie tylko sprzętu Nikona.
Ja osobiście nie rozumiem nikogo, kto kupił D700 a teraz chce zmienić na D800, znaczy to bowiem że zamiast D700 powinien on był kupić uprzednio 5D mk2. D700 to zupełnie inne body i z innym przeznaczeniem, w kontekście którego niemal każdy parametr nowego D800 jest krokiem wstecz.
Ja osobiście nie rozumiem nikogo, kto kupił D700 a teraz chce zmienić na D800, znaczy to bowiem że zamiast D700 powinien on był kupić uprzednio 5D mk2.
na forum sasiednie nie zagladam od jakiegos czasu, ale zywiolowa reakcja mnie nie dziwi. rowniez zmiany frontu z "CMOS jest do d*", "komu w ogole potrzeba FF?", "na czorta pierdylion megapikseli jak 12 wystarczy", itd. itp. ;) w kazdej grupie fanboyow takie rzeczy maja miejsce, na CB tez...
D700 to zupełnie inne body i z innym przeznaczeniem, w kontekście którego niemal każdy parametr nowego D800 jest krokiem wstecz.
rowniez mam takie wrazenie...
"ok. 4 kl/s w formacie FX i trybami przycinania" o co chodzi ?
"k. 6 kl/s w trybie przycinania w formacie DX podczas używania opcjonalnego wielofunkcyjnego pojemnika na baterie MB-D12." - canon wreszcze też by mógł cos takiego dodać do 5D ;)
Nikt tego nie zauważy. Nie wiesz co się teraz dzieje na forum Nikona - amok, histeria, ogólne obślinienie. D700 już przestało robić zdjęcia,
Nie wiem z jakiej racji wrzuciłeś tych wszystkich ludzi do jednego worka. Rewolucji D800 nie wnosi, a jego prawa strona wraz z pokrętłem tylnym przypomina stronę D3000. Po rozmowie z zawziętym nikoniarzem, doszliśmy do wniosku, że rewolucja w d800 jest, ale pod konkretne wymogi. Jeśli o znajomego chodzi, to dalej będzie dążył do nabycia D700.
D700 to zupełnie inne body i z innym przeznaczeniem, w kontekście którego niemal każdy parametr nowego D800 jest krokiem wstecz.
W tym przypadku zgadzam się w 100%. Czego najbardziej zazdroszczę D700, to ten szybszy AF. Szkoda, że szklarnia pod FF nikona jest naprawdę droga.
Drogi Merde, przeczytaj jeszcze raz w jakim kontekście napisany jest mój tekst. Jeżeli nie jesteś w stanie zrozumieć, to już Ci tłumaczę.
W Canonie mamy taki korpus jak 5Dmk1, którego cena buja się w granicach 3000-3500 złotych. Wielu nikoniarzy spodziewało się obrotu spraw w sposób taki, iż wchodzący D800 obniży cenę D700 do poziomu 4000złotych, tworząc z niego tanią FF pod nikonem. ;-)
Drogi Merde, przeczytaj jeszcze raz w jakim kontekście napisany jest mój tekst. Jeżeli nie jesteś w stanie zrozumieć, to już Ci tłumaczę.
W Canonie mamy taki korpus jak 5Dmk1, którego cena buja się w granicach 3000-3500 złotych. Wielu nikoniarzy spodziewało się obrotu spraw w sposób taki, iż wchodzący D800 obniży cenę D700 do poziomu 4000złotych, tworząc z niego tanią FF pod nikonem. ;-)
Nigdzie nie pisałeś, że masz na myśli tani FF z drugiej ręki, więc twój sarkazm jest nie na miejscu.
Producenta ceny na rynku wtórnym interesują tyle, co zeszłoroczny śnieg.
Nie wiem z jakiej racji wrzuciłeś tych wszystkich ludzi do jednego worka. Rewolucji D800 nie wnosi, a jego prawa strona wraz z pokrętłem tylnym przypomina stronę D3000. Po rozmowie z zawziętym nikoniarzem, doszliśmy do wniosku, że rewolucja w d800 jest, ale pod konkretne wymogi. Jeśli o znajomego chodzi, to dalej będzie dążył do nabycia D700.
Opisałem ogólnie panującą tendencję, wiadomo że są wypowiedzi bardziej umiarkowane, ale giną w natłoku euforii. Zajrzyj zresztą na forum Nikona...
Wygląda na to, że zrobili małą zgrabną puszeczkę z ograniczonymi funkcjami. jakie ograniczenia? Ja widze jedno - fps.
.Ciekawe jak z kolorami? :mrgreen:matryce D3, (D700) i D300, (D90) zapracowały na nienajlepszą opinię. Ale opinie należy zmeiniać :) wraz z nowym sprzetem. Na kolor w D3x nie ma co narzekać. W D4 i D800 tez będzie sądzę dopracowane to dobrze.
na forum sasiednie nie zagladam od jakiegos czasu, ale zywiolowa reakcja mnie nie dziwi. rowniez zmiany frontu z "CMOS jest do d*", "komu w ogole potrzeba FF?", "na czorta pierdylion megapikseli jak 12 wystarczy", itd. itp. ;) w kazdej grupie fanboyow takie rzeczy maja miejsce, na CB tez....Pomieszałeś wypowiedzi, wiec sprostuję. Komu potrzeba FF ? - to nie pisali użytkownicy (co najwyżej ich część - nie wszyscy potrzebują FF) a podobno szefostwo nikona wieki temu. Ale nigdzie nie mozna znaleźć linka do takich wypowiedzi.
CMOS jest do d... ? Gdzie to pisano? Pisano, że CCD daje ładniejszy kolor. I pisano o mniejszych szumach CMOSa, sporo osób przeszło do canona z tego powodu. Więc pisali, że do d... i kupowali?
Co do 12 Mpx - a ty nie uważasz że "normalnemu" fotografowi tyle nie wystarczy?
Co do D800 vs D700 - co najmniej połowa userów jest zawiedziona za dużą ilością Mpx i tylko 4 fps w FX (W D700 z gripem było 8 fps! ). W dodatku przez to nie dostana jakis super wysokich ISO.
Należy czytac nie tylko jeden watek ale przeglądac większą część forum by sobie wyrobić zdanie o tym co sądza userzy. Ja tam widzę więcej malkontentów niż fanboyów.
Co do fanboyów - większośc osób jest rozczarowanych także D4, bo będzie tylko trochę lepszy od D3s. A miał być niby jakiś przełom? Nie nalezy się sugerowac tym co pisza, tylko samemu wyciagac wnioski.
A co do D800 - jestem ciekaw wersji E, bez filtra AA. Piszą, że oprogramowanie na kompie będzie miało opcje softowego usuwania mory. Jak takie oprogramowanie radzi sobie z morą, która czasami sie pojawia w 5D (i nie tylko) ?
...
Nie no komu jak komu ale Tobie taka oczojebna ilosc detalu z D800E powinna sie raczej podobać:
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample02/img_05_l.jpg
reszta tu:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample02.htm
jakie ograniczenia? Ja widze jedno - fps.
O, tutaj sam nawet zauważyłeś drugie:
W dodatku przez to nie dostana jakis super wysokich ISO.
Pomieszałeś wypowiedzi, wiec sprostuję. Komu potrzeba FF ? - to nie pisali użytkownicy (co najwyżej ich część - nie wszyscy potrzebują FF) a podobno szefostwo nikona wieki temu. Ale nigdzie nie mozna znaleźć linka do takich wypowiedzi.
ja akurat pamietam dosc dobrze cala litanie przepychanek tu czy na Waszym forum, gdzie format DX w D2X podowczas byl chwalony jako najlepsze rozwiazanie, gdzie 5D mkI bylo, delikatnie mowiac, przedstawiane w niepozytywnym swietle, jako FF dla bidakow. z obowiazkowa litania jak to FF ma same wady w kontekscie optyki...
CMOS jest do d... ? Gdzie to pisano? Pisano, że CCD daje ładniejszy kolor. I pisano o mniejszych szumach CMOSa, sporo osób przeszło do canona z tego powodu. Więc pisali, że do d... i kupowali?
no to po prostu inne rzeczy pamietamy...
Co do 12 Mpx - a ty nie uważasz że "normalnemu" fotografowi tyle nie wystarczy?
wiem co mnie osobiscie wystarczy i nie upieram sie, ze moje osobiste potrzeby sa takie same jak innych fotografow. sam mam obecnie 5D mkI, dobrze mi z nim i nie pali mi sie do zmiany. ale jakbym mial 21Mpix to by mi bylo jeszcze lepiej.
ponownie podkresle, to moje osobiste potrzeby. nie zabraniam nikomu 21Mpix czy 36Mpix jesli dany ktos potrzebuje badz po prostu chce tyle. ani 12Mpix jesli ktos woli tyle w zamian za inne ficzery...
wypowiedzi do ktorych sie odnosilem to byly objawienia pokroju "na co komu wiecej niz 12 Mpix", bez tego elementu subiektywnej opinii. i owszem, pamietam takie dosc dobrze...
Należy czytac nie tylko jeden watek ale przeglądac większą część forum by sobie wyrobić zdanie o tym co sądza userzy.
(...)
Ja tam widzę więcej malkontentów niż fanboyów.
(...)
Co do fanboyów - większośc osób jest rozczarowanych także D4, bo będzie tylko trochę lepszy od D3s. A miał być niby jakiś przełom? Nie nalezy się sugerowac tym co pisza, tylko samemu wyciagac wnioski.
jestem w 100% swiadom, ze opiniami fanboyow nie nalezy sie sugerowac ani ich nadmiernie ekstrapolowac na innych uzytkownikow. na kazdym forum, bo i na tym to zjawisko wcale nie ma mniejszej skali. i nie jest w zadnym stopniu reprezentatywne dla normalnych uzytkownikow.
z tymi wyrwanymi "prawdami objawionymi" o megapikselach czy FF-ie chodzilo mi wlasnie o tych fanboyow. w taki sam sposob na tym forum robie sobie beke z prawd objawionych o robieniu z aparatu kamery, czy ekstazy na temat czerwonych paskow, bo w gruncie rzeczy o to samo chodzi.
A co do D800 - jestem ciekaw wersji E, bez filtra AA. Piszą, że oprogramowanie na kompie będzie miało opcje softowego usuwania mory. Jak takie oprogramowanie radzi sobie z morą, która czasami sie pojawia w 5D (i nie tylko) ?
pozyjemy, zobaczymy. z dobrym szklem poziom szczegolow moze byc sakramencki i tylko sie cieszyc, ze sa dzis takie mozliwosci. tylko kase na to trzeba miec...
Nie no komu jak komu ale Tobie taka oczojebna ilosc detalu z D800E powinna sie raczej podobać:
podobac, podoba mi sie. natomiast nie jest mi potrzebna, pomijajac nawet kontekst cenowy. dolaczajac kontekst cenowy... (rowniez sloiczkow, bo nie tylko zakretki do nich :) ... owszem, mam bogata zone i dobra etatowa prace, ale to nadal daleeeko od mojego budzetu na hobby :-D
podobac, podoba mi sie. natomiast nie jest mi potrzebna, pomijajac nawet kontekst cenowy. dolaczajac kontekst cenowy... (rowniez sloiczkow, bo nie tylko zakretki do nich :) ... owszem, mam bogata zone i dobra etatowa prace, ale to nadal daleeeko od mojego budzetu na hobby :-D
Rozumiem ze czekasz na kryzys wieku sredniego... ;)
Rozumiem ze czekasz na kryzys wieku sredniego... ;)
a nie, to to juz chyba mam - przynajmniej sadzac po reakcji malzonki na "kupilbym sobie gitare" i na moja wzmozona aktywnosc na polu "sporty zespolowe" ;)
ale nie no... tak serio to kryzys, kryzysem, ale tyle kasy co D800 z nareczem sloiczkow... to juz hipoteke wole predzej splacic i na moj domek emerytalny nad Adriatykiem odkladac.
PS. jakby ten OT sie dalej rozciagnal, to z gory zastrzegam sobie prawo do wyczyszczenia. nie chcem, ale muszem :)
jakie ograniczenia? Ja widze jedno - fps.
To spójrz z innej strony ;) Jak spoglądam na D3000 i D800 to tylna część jest taka sama. Rozumiem zmniejszanie puszek i zaokrąglanie rogów, ale bez przesady. Nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na to jaki jest "chwyt" w D800 (jak wejdzie to się upewnię), ale wydaje mi się, że jest gorszej jakości niż w D700 i strasznie wpływa to na wygodę użytkowania.
FPS - owszem, bo D700 była bardzo fajną puszką FF na początki z REPO, a D800 jest okrojona z tejże funkcji, co skutkuje stałą ceną dla D700.
Duża ilość Mpx ma gonić hassele? No i brak wysokich ISO, coś jeszcze mam zaznaczyć? Czy jeszcze dodać, że ten aparat to czysty marketing?
Nigdzie nie pisałeś, że masz na myśli tani FF z drugiej ręki, więc twój sarkazm jest nie na miejscu.
Przecież D700 miało być wycofane jak pojawi się D800, więc można było się z treści domyślać. Nie jestem w stanie rysować Ci strzałeczek co? gdzie? i do czego?
allxages
07-02-2012, 17:03
to juz hipoteke wole predzej splacic i na moj domek emerytalny nad Adriatykiem odkladac.
Ekhem, jakieś zmiany? Jak mnie pamięć nie myli, to palcem na mapie byłeś ciągle w Portugalii na starość? :twisted:
Ekhem, jakieś zmiany? Jak mnie pamięć nie myli, to palcem na mapie byłeś ciągle w Portugalii na starość? :twisted:
po przejsciach z TAP-em w 2009 jestem wciaz zdania, ze w tym kraju balaganiarzy i kanciarzy moja noga wiecej nie postanie...
na dzien dzisiejszy Slowenia albo Katalonia. ale z wyborem sie nie pali - jeszcze 32 lata zapylania... ;)
PS. no to czyszcze...
O, tutaj sam nawet zauważyłeś drugie:Zakres ISO jest taki jak w D700, nie gorszy. na cropach może i nie będzie lepiej. Ale na wydruku w konkretnym formacie to lepiej powinno być.
Canonierzy najlepiej powinni to wiedzieć. czy 5Dmk2 ma gorsze wysokie ISO od mk1. Nie pytam o cropy, ale o wydruki. Crop służy tylko podniecaniu się. Mnie interesuje gotowy format zdjęcia.
D800 po resize do 12 Mpx nie będzie gorszy od D700, zapewniam.
.Duża ilość Mpx ma gonić hassele? No i brak wysokich ISO, coś jeszcze mam zaznaczyć? Czy jeszcze dodać, że ten aparat to czysty marketing? 6400 to takie strasznie niskie ISO ? Sporo fotografujesz na wyższych?
Czy ten aparat to czysty marketing - nie wiem, nie dla świadomych fotografów, ja opisuje go nie jako laik. A że sprzedawca w MM go komuś wciśnie bo ma 36 Mpx - nie mój problem. Za to wiem, że niektórzy czasem w swojej pracy potrzebują dużo detalu. I jestem w kuriozalnej sytuacji, bo piszę ludziom, że nie potrzebują 36 Mpx i zarazemże ja chcę 36 Mpx, wysyłam jakieś sprzeczne sygnały. No ale właśnie jestem specyficznym klientem :) bo jestem "studyjniakiem" i czasem chcę wiele Mpx.
Kolekcjoner
07-02-2012, 18:45
Mnie się ten aparat bardzo podoba - z wyglądu :mrgreen: i to by było właściwie na tyle 8-).
Mi się coś takiego bardzo podoba - mała puszka z FF, dająca wręcz nieprzyzwoitą ilość detalu, do tego dobry AF i możliwość przypięcia całkiem fajnych obiektywów. To za cenę 11.000, gdy jego jedyna konkurencja - 5DII kosztuje 7500, a 1DsIII czy D3x - pół domu :-)
Poproszę coś takiego z bagnetem EF i kółkami w "rozsądnych" miejscach :-)
Kolekcjoner
07-02-2012, 20:35
Tak i komp do obróbki w gratisie :lol:.
BTW: "mała puszka FF" - no cóż kwestia gustu - dla nie to megakloc - tak samo jak i 5D :D.
Sergiusz
07-02-2012, 20:41
To, który kupić 800 czy 800E? Może oba?
seweryn1
07-02-2012, 20:56
A że sprzedawca w MM go komuś wciśnie bo ma 36 Mpx - nie mój problem. Za to wiem, że niektórzy czasem w swojej pracy potrzebują dużo detalu. I jestem w kuriozalnej sytuacji, bo piszę ludziom, że nie potrzebują 36 Mpx i zarazemże ja chcę 36 Mpx, wysyłam jakieś sprzeczne sygnały. No ale właśnie jestem specyficznym klientem :) bo jestem "studyjniakiem" i czasem chcę wiele Mpx.
Jednego nie jestem w stanie zrozumieć, ciągłego czepiania się sprzedawców w MM. Ja się do nich również zaliczam, i wasze obligatoryjne wciskanie przez nas czegoś komuś jest nudne. Wcisnąć to można kompakt za 300pln a nie "profi" puszkę komuś kto wie czego chce. Ale chyba, że macie tak niskie mniemanie o chcących kupić d800? Ja bym chciał taką puszkę do spólki z puszką reporterską, dlaczego bo robię ślubniaki i mam swoje studio. czyli d700 + d800 byłoby super jest tylko mały szkopuł. Mam 5dmk2 i służy mi do obydwu zastosowań.
Tak i komp do obróbki w gratisie :lol:.
BTW: "mała puszka FF" - no cóż kwestia gustu - dla nie to megakloc - tak samo jak i 5D :D.
co do małej puszki FF niestety się nie sprawdziło, kolejny kilogramowy klocek wielkości D700/5DII :-)
Niemniej jednak, razem z 24-120/4 to może być rewelacyjny sprzęt do podróży i widoczków. Najbardziej chyba cieszy cena - Canon za coś takiego zawołałby spokojnie 15K, jak nie lepiej :-)
A co do komputerków, do przyjemnej pracy z plikami z 5DII wystarcza podstawowy iMac z 2010 roku, z leciwym prockiem C2D 3,06Ghz, 8gb RAM'u i grafiką 256mb. To już staruszek, i nie kosztuje wielkich pieniędzy, zarówno w wersji z jabłkiem, jak i okienkiem. A same komputerki się też wymienia - obecnie są na rynku modele z i5 3,1Ghz quad core, z grafiką 1gb czy 2gb, kieszenią na dysk SSD i już chyba każdy komputerek wspiera 16gb RAM. Nawet laptopy. :-)
Przy czym w wyniku końcowym mamy mega dużo detalu, robienie z takich plików wydruków powyżej A4 to czysta przyjemność. Pliki z 5DII pod wydruki A3 trzeba interpolować, do ~30mpix, właśnie :-)
Puszka fajna, tylko z ceną gripa troszkę przesadzili ponad 600 $
jacek_73
07-02-2012, 21:22
Jednego nie jestem w stanie zrozumieć, ciągłego czepiania się sprzedawców w MM...
Sprzedawca w MM to już jest archetyp wciskacza wszystkiego wszystkim i w takim sensie należy takie wypowiedzi rozumieć :) Jak w bydgoskim MM był jeszcze lab to pracowały w nim bardzo sympatyczne dziewczęta, co fffcale nie zmieniło stereotypów gdyż te były, są i będą.
Pozdrawiam :grin:
Kolekcjoner
07-02-2012, 21:54
Niemniej jednak, razem z 24-120/4 to może być rewelacyjny sprzęt do podróży i widoczków. Najbardziej chyba cieszy cena - Canon za coś takiego zawołałby spokojnie 15K, jak nie lepiej :-)
Wiesz tylko po kiego grzyba do takich zastosowań targać takiego kloca, który jeszcze wypuszcza pliki do których trzeba mieć torbę kart. Wybacz ale dla mnie to zaprzeczenie sprzętu do podróży.
A co do komputerków, do przyjemnej pracy z plikami z 5DII wystarcza podstawowy iMac z 2010 roku, z leciwym prockiem C2D 3,06Ghz, 8gb RAM'u i grafiką 256mb. To już staruszek, i nie kosztuje wielkich pieniędzy, zarówno w wersji z jabłkiem, jak i okienkiem. A same komputerki się też wymienia - obecnie są na rynku modele z i5 3,1Ghz quad core, z grafiką 1gb czy 2gb, kieszenią na dysk SSD i już chyba każdy komputerek wspiera 16gb RAM. Nawet laptopy. :-)
Tylko że po co w normalnym użytkowaniu wciąż kupować nowe kompy?
Przy czym w wyniku końcowym mamy mega dużo detalu, robienie z takich plików wydruków powyżej A4 to czysta przyjemność. Pliki z 5DII pod wydruki A3 trzeba interpolować, do ~30mpix, właśnie :-)
Mogę zrozumieć że dla własnej satysfakcji czy przyjemności jak piszesz to może mieć sens ale w codziennym użytkowaniu to jakiś szczyt onanizmu twierdzenie,że taka rozdzielczość się przyda. Nie piszę o tym, że Ty tak twierdzisz ale takie zdania już dziś czytałem.
Ja zawsze bardzo kibicuję temu co wypuszcza konkurencja ale ta premiera osobiście mnie zupełnie nie przekonuje i jakoś ciężko mi teraz uwierzyć, że Canon będzie się musiał mocno postarać w nowym 5D.
Nie wiem czy ludzkie oko jest w stanie dostrzec "pikselozę" przy 300dpi. Taka gęstość druku wystarczy na półmetrowe (dł. bok) obrazki z 5dII. A3 to chyba 42/30? ;).
Z D800 można dostać ok. 10-12cm więcej po długość. Tylko, że na podobnie upakowanej matrycy D7000 nawet Zeissy zaczynają dostawać zadyszki (według testów na "Photozone"). Trzeba poczekać do testów to się okaże ile zyska D800 względem 5DII
Wiesz tylko po kiego grzyba do takich zastosowań targać takiego kloca, który jeszcze wypuszcza pliki do których trzeba mieć torbę kart. Wybacz ale dla mnie to zaprzeczenie sprzętu do podróży.
Z tego co widziałem, D800 chodzi na SD. A te są małe, tanie, z dużymi pojemnościami i jeszcze wszędzie dostępne. Do tego można kupić eye-fi z gps-em do geo-lokalizowania fot. Oczywiście zależy o jakich podróżach mówimy, ale na wyjazd stricte fotograficzny, gdzie raczej siłą rzeczy bierzemy laptopa, to nie problem. :)
Tylko że po co w normalnym użytkowaniu wciąż kupować nowe kompy?
Bo się zużywają, psują, nowe oprogramowanie wymaga lepszych bebechów, albo... kupujemy nowy aparat. Jak przechodziłem z 40D na 5DII to też musiałem wymieniać sprzęt na nowy :-)
Mogę zrozumieć że dla własnej satysfakcji czy przyjemności jak piszesz to może mieć sens ale w codziennym użytkowaniu to jakiś szczyt onanizmu twierdzenie,że taka rozdzielczość się przyda. Nie piszę o tym, że Ty tak twierdzisz ale takie zdania już dziś czytałem.
To zależy co robimy. Do street-photo nam na cholerę potrzebna taka rozdzielczość, do nocnej fotografii również, ale do wszystkich zabaw w drukowanie, czy edytowanie, każdy piksel więcej jest miło przyjmowany :-)
Ja zawsze bardzo kibicuję temu co wypuszcza konkurencja ale ta premiera osobiście mnie zupełnie nie przekonuje i jakoś ciężko mi teraz uwierzyć, że Canon będzie się musiał mocno postarać w nowym 5D.
Nie wiem czy będzie musiał, czy nie - jeśli wypuszczą taką puszkę to będzie to w 100% to, czego chciałbym od lustrzanki cyfrowej. Już 5DII, ze swoimi fokusami czy szumami jest świetna, a takie coś to byłby mniód :mrgreen: Jeszcze jakby było trochę mniej klocowate :-)
Tak i komp do obróbki w gratisie :lol:.Do analoga dawali ciemnię w gratisie?
Mogę zrozumieć że dla własnej satysfakcji czy przyjemności jak piszesz to może mieć sens ale w codziennym użytkowaniu to jakiś szczyt onanizmu twierdzenie,że taka rozdzielczość się przyda. .Czasami fajnie sobie popatrzeć na fotę w 100% :) Codzienne zastosowania poza wydrukami wielkoformatowymi? Zdjęcia grupowe (klasowe, studniówkowe, ślubne, ...)
Nie wiem czy ludzkie oko jest w stanie dostrzec "pikselozę" przy 300dpi. Taka gęstość druku wystarczy na półmetrowe (dł. bok) obrazki z 5dII. A3 to chyba 42/30? ;).
Z D800 można dostać ok. 10-12cm więcej po długość. Tylko, że na podobnie upakowanej matrycy D7000 nawet Zeissy zaczynają dostawać zadyszki (według testów na "Photozone"). Trzeba poczekać do testów to się okaże ile zyska D800 względem 5DII
To nie jest na zasadzie zrobić, albo nie zrobić, bo i z 12mpix można zrobić dobrą odbitkę 100x70, jeśli tylko zdjęcie jest fajne. Po prostu z takiej matrycy da się lepiej, z większą ilością szczegółu. No i praca na plikach o większej rozdzielczości jest przyjemna, przy retuszu czy zwykłej obróbce na maskach. :-)
morlight
07-02-2012, 23:07
http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d800/img/sample02/img_05_l.jpg
reszta tu:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample02.htm
Data zrobienia zdjęcia 2011-09-15 ...
Jak widać procedura testowa wymaga czasu :)
Widzę, że nikon uznał, że do reporterki (z niższej półki) D700 jest na tyle wystarczający, że uderzył w sektor klientów branży ślubnej, mody i krajobrazów... i myślę, że jest to bardzo dobry ruch. Sukces 5DmkII Canona udowodnił, że lustrzanka bez filmowania nie będzie sukcesem marketingowym. Widzieliście nowy film z D800? http://vimeo.com/36326055 Nie przypadkowo zrobili go w nocy, przy bardzo niedoświetlonych kadrach.
Jacek_Z zadał dobre pytanie o możliwości oprogramowania nikona do usuwania mory. Też chciałbym to wiedzieć, bo miałem podobny problem już kilka razy. Co do ceny, chyba nie spodziewaliście się, że będzie kosztował 9000 tys, przy obecnej cenie D700? Nikon uznał, że D700 to dobry aparat i trzeba zrobić trochę inny ;) i nie spodziewajcie się szybkiego spadku ceny D700 tak jak nie będzie szybkiego spadku ceny 5DmkII po wejściu na rynek 5DmkIII albo jakiegoś 5DX ;)
kadrach-scenach
Cytat:
Napisał Łukasz Gniadek
Nie do końca. D800 ma 100% pole w wizjerze zamiast 90% w D700.
Gdyby D700 nie był tak wykastrowany, nie jest pewne, czy zmieniłbym system na C.
A jak Ty podróżujesz? Bo mnie wydaje się, że wielu podróżujących fotografów przemieszcza się z notebookiem i przynajmniej jednym przenośnym dyskiem :)
Jednego nie jestem w stanie zrozumieć, ciągłego czepiania się sprzedawców w MM. Ja się do nich również zaliczam, i wasze obligatoryjne wciskanie przez nas czegoś komuś jest nudne. Wcisnąć to można kompakt za 300pln a nie "profi" puszkę komuś kto wie czego chce. Ale chyba, że macie tak niskie mniemanie o chcących kupić d800?
Przepraszam za powtarzanie stereotypu, ale naprawde w takim razie jestyeś wyjątkiem. Bo jaki sprzedawcy nie pracują raczej tam hobbyści-fotografowie. Do mnie zwracają sie ludzie po porady w sprawie zakupów. I jak to jest konfrontowane z tym co radzą sprzedawcy z MM czy Saturna to .... szkoda gadać. Naprawdę. Nie chce zanudzać długimi przykłądami, ale takie są fakty.
Gdyby D700 nie był tak wykastrowany, nie jest pewne, czy zmieniłbym system na C.90 % to wykastrowanie? Ja cie zdziwie, ale twierdzę, że to.... zaleta. I mógłbym przytoczyć trochę argumentów za tym. Poczynając od prehistori, że laby analogowe obcinały brzegi kadru z negatywów, że ramki przykrywają brzegi slajdu, że to zbawienna rezerwa dla tych co przyzwyczajeni do ciasnego kadrowania (np ze slajdów) czasem obetną milimetr z brzegu (i to na cyfrze). 90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji. :)
Gdyby D700 nie był tak wykastrowany, nie jest pewne, czy zmieniłbym system na C.
Dlatego napisałem "niemal każdy".
A jeśli zmieniłeś system dla "studyjnego" body którego wizjer ma 98 % pokrycia kadru, dla tego że "reporterskie" body wcześniejszego systemu miało wizjer o pokryciu 95 % kadru, to pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji. :)Mi się przy 5dmarkdwa'owych 98% przy spokojniejszych tematach zdarza robić większość zdjęć, które później właśnie o te 2% muszę kadrować w Lightroomie, ale owszem - nie widzę w tym żadnej wady, bo i tak każde zdjęcie oceniam pod względem kadru, a w razie co - jest backupowe 2% w razie by gdzieś komuś paluchy od ręki wyszły, albo stopa, albo poziom nie taki jak trzeba.
Grzesiek_PL
08-02-2012, 01:11
Co do usuwania mory to nowy ACR będzie miał taką funkcję, więc może nie tylko nikon pozbywa się filtra AA ? :D
Dlatego napisałem "niemal każdy".
A jeśli zmieniłeś system dla "studyjnego" body którego wizjer ma 98 % pokrycia kadru, dla tego że "reporterskie" body wcześniejszego systemu miało wizjer o pokryciu 95 % kadru, to pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
Miałbyś rację z tym uśmiechem, gdyby tak było, ale tak nie było :). To znaczy, nie tylko dlatego, oczywiście. Ale w całym procesie decyzji jakąś część to pokrycie kadru ważyło.
(I sprostuję tu ponownie te marketingowe 95% i 98% - są to pokrycia w pionie i poziomie, więc faktycznie przekłada się to na ok. 90% POLA kadru w D700 i ok. 96% w 5Dm2. To już brzmi inaczej, prawda?
Jako rzadko zauważaną ciekawostkę podam przy tym, że generowane w 5Dm2 jpgi są "ścinane" do wymiarów wizjera - takie sztuczne 100% pokrycie - i dopiero te generowane z cr2 mają faktyczne wymiary rejestrowane przez sensor.)
90 % to wykastrowanie? Ja cie zdziwie, ale twierdzę, że to.... zaleta. I mógłbym przytoczyć trochę argumentów za tym. Poczynając od prehistori, że laby analogowe obcinały brzegi kadru z negatywów, że ramki przykrywają brzegi slajdu, że to zbawienna rezerwa dla tych co przyzwyczajeni do ciasnego kadrowania (np ze slajdów) czasem obetną milimetr z brzegu (i to na cyfrze). 90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji. :)
Cóż, każdemu według potrzeb :).
Ja nie potrzebuję na zdjęciach więcej niż widzę, co potem skutkuje koniecznością przycinania niewidzianej stopy. Co więcej, ideałem byłaby dla mnie możliwość śledzenia całego otoczenia z obrysem tylko wskazującym, jaką część zarejestruje sensor - czyli technicznie jakiś wizjer pokazujący minimum 120% kadru. Stąd 100% pokrycie kadru w D800 traktuję jako duży plus - może jakiś Japończyk przeczytał moje bluzgi 3 lata temu i wziął je sobie do serca? ;)
allxages
08-02-2012, 01:59
Co więcej, ideałem byłaby dla mnie możliwość śledzenia całego otoczenia z obrysem tylko wskazującym, jaką część zarejestruje sensor - czyli technicznie jakiś wizjer pokazujący minimum 120% kadru. Stąd 100% pokrycie kadru w D800 traktuję jako duży plus - może jakiś Japończyk przeczytał moje bluzgi 3 lata temu i wziął je sobie do serca? ;)
Dokładnie! W dalmierzach to jest cudowne. Np. w Leica przy podpiętym obiektywie 50mm mamy 100% na jakiś 50% powierzchni wizjera. RE WE LA CJA
Sergiusz
08-02-2012, 02:39
A czasem w tym celowniku nie widać też tej 50?
allxages
08-02-2012, 02:42
Nie wiem czy dobrze pytanie zrozumiałem, ale odpowiedź znasz. Bo to dalmierz.
Sergiusz
08-02-2012, 02:57
A mi się zdaje, że w porównaniu z D800 jakość M9 bardzo zblednie. Nawet jak będzie trzeba kupić te dwa D800 i 800E to i tak wyjdzie taniej...
.. Co więcej, ideałem byłaby dla mnie możliwość śledzenia całego otoczenia z obrysem tylko wskazującym, jaką część zarejestruje sensor - czyli technicznie jakiś wizjer pokazujący minimum 120% kadru. ..Tak jest w profesjonalnych kamerach TV. Ale to dlatego by obserwować akcję, co wchodzi w kadr itp. D800 to nie puszka reporterska.
Zresztą - w FF nigdy nie będzie więcej niż 100% w wizjerze optycznym, w LV też nie, bo to by znaczyło obcinanie FF, czyli byłby crop a nie FF.
Zresztą te metode pracy w nikonie już opanowano jakiś czas temu, cropując pełen dostępny format (D2xs maskował cropa 2x). To co poza cropem jest bardziej szare. Jak jesteś reporterem lubiącym tele to się przypatrz D3, D3s, zapewne też D4 - w cropie to body będzie miało wystarczająco Mpx.
Kolekcjoner
08-02-2012, 03:28
Bo się zużywają, psują,
Ok. choć mój się jakoś od pięciu lat nie ma ochoty ani zużyć a nie zepsuć :D.
To zależy co robimy....
Znaczy się..... nie bardzo wiem co chciałeś dalej powiedzieć no bo chyba o tym samym co ja ;):cool:.
Nie wiem czy będzie musiał, czy nie
No to widzisz teraz już wiesz, że nie będzie musiał :cool:.
Do analoga dawali ciemnię w gratisie?
Co miałeś na celu zadając to pytanie?
A jak Ty podróżujesz?
Ostatnio ze względu na permanentny brak czasu praktycznie głównie za pomocą google maps :lol:.
Bo mnie wydaje się, że wielu podróżujących fotografów przemieszcza się z notebookiem i przynajmniej jednym przenośnym dyskiem :)
I jedynym ich marzeniem jest zapychanie go zbędnymi informacjami :cool:.
Kolekcjoner
08-02-2012, 06:38
Tak jeszcze mię ;) jedna refleksja naszła - chyba d3x-a to przestaną robić - jakoś nie widzę dalszego bytu dla tego body.
Tak jeszcze mię ;) jedna refleksja naszła - chyba d3x-a to przestaną robić - jakoś nie widzę dalszego bytu dla tego body.
Na rynku wtórnym IMHO straci na wartości dramatycznie.
allxages
08-02-2012, 11:13
A mi się zdaje, że w porównaniu z D800 jakość M9 bardzo zblednie. Nawet jak będzie trzeba kupić te dwa D800 i 800E to i tak wyjdzie taniej...
Myślę, że jak ktoś kupował M9 dla ostrości tylko to, albo miał bardzo specyficzne potrzeby, albo rzeczywiście kupił go dla onanistycznych-lansowych pobudek.
M9 to raczej kupuje się z innych powodów.
Na rynku wtórnym IMHO straci na wartości dramatycznie.
Potem wspomną o braku wsparcia i skończy się zabawa dla D3x. To są największe bolączki w większości systemów. Braki w gwarancji, że bardzo dobrego sprzętu już nie naprawisz.
Czasami fajnie sobie popatrzeć na fotę w 100% :)
By po ślubie pannie młodej w dekolt zajrzeć czy aby na pewno coś tam było. Wtedy sprawa śmiechów, chichów się wyjaśni :mrgreen:
Ja mam wrażenie, że ludzie na tym forum robią tylko zdjęcia ślubne..
Jak dla mnie 36mp jest ok, a to że plik duży.. masakra..eh..na prawdę nie ma na co narzekać ;)
Jeśli pisałeś do mnie to własnie stad moje pytanie o sRaw.
36Mpix jest super itp itd ale czasem za duże. Bo poza studiem tez czasem chciałoby się sprzętu użyć
luc_october
08-02-2012, 12:57
1 RAW 36mpix = 75mb i do tego brak sRAW... Strzał w kolano moim zdaniem.
Jak otwieram folder pełnych raw'ów z 5DmkII to mi kompa zamula, także przy samej edycji tych 21mpix. 4x 2,8 ghz 4g ramu dyski w Raid0.
Gdy jest kilkaset zdjęć do przerobienia pojawia się problem.
Do takiego aparatu trzeba by kompa stuningować i dokupić kilogram kart pamięci.
Jak otwieram folder pełnych raw'ów z 5DmkII to mi kompa zamula, także przy samej edycji tych 21mpix. 4x 2,8 ghz 4g ramu dyski w Raid0.
nie wiem co za proc, ale to nie ma prawa zamulac, przynajmniej w LR/ACR.
na i5-2500k, 8GB RAM LR mi smiga az milo, nawet przy automatycznej korekcie szkiel i intensywnym odplamianu fot, a to sa dosc intensywne procesorowo operacje...
opoznienie na dyskach? bez jaj. jeden RAW z 5D mkII to ile jest? 25MB? toz to nawet z pozycjonowaniem glowicy kwestia nawet nie 1 sekundy, a na kolekcji 100 RAW-ow moze 15-20 sekund. jesli LR zaglada do pelnych fot, bo z reguly nie, tylko do cache'u i/lub katalogu LR.
luc_october
08-02-2012, 13:19
nie wiem co za proc, ale to nie ma prawa zamulac, przynajmniej w LR/ACR.
na i5-2500k, 8GB RAM LR mi smiga az milo, nawet przy automatycznej korekcie szkiel i intensywnym odplamianu fot, a to sa dosc intensywne procesorowo operacje...
opoznienie na dyskach? bez jaj. jeden RAW z 5D mkII to ile jest? 25MB? toz to nawet z pozycjonowaniem glowicy kwestia nawet nie 1 sekundy, a na kolekcji 100 RAW-ow moze 15-20 sekund. jesli LR zaglada do pelnych fot, bo z reguly nie, tylko do cache'u i/lub katalogu LR.
Może przesadziłem mówiąc "zamula", ale np. RAWy z 50D albo sRAW z 5D dużo przyjemniej się obrabia, zwłaszcza w dużych ilościach. 21mpx już trochę laguje, a mając folder kilkuset RAWów z D800?
36Mpixow i brak sRAW'a? Masakra! Nie dla mnie.
Jak wracam z calodniowych slubow to mam czasem 30gb do zgrania! Przy tym aparacie bylo by ze 120-150GB!
Szokda ze nie stac mnie na 1dx.
Może sRAW do zrobienia firmwarem i nie ma się czym aż tak przejmować?
luc_october
08-02-2012, 14:00
Powinni zrobić jakąś funkcję łączenia pikseli w pary 2x 18 mpix dla zwiększenia czułości lub dynamiki, ale to nie fuji :D
2 to by wyszło krzywo. Lepiej 4. I niekoniecznie muszą je odpalać w różnych czułościach - grupowanie wystarczy - fajnie redukuje szum (vide C300).
skad sie w ogole bierze pomysl, zeby kupowac korpus z duza iloscia megapikseli do zastosowan, w ktorych kluczowa jest szybkosc przetwarzania?
znaczy, doceniam chec kotleciarzy, zeby kupowac wszystko co sie na rynku pojawia, lub przynajmniej oceniac z wlasnej perspektywy, ale specyfikacja D800 (parametry + cena) chyba nie pozostawiaja wielu watpliwosci, ze ten korpus nie zostal zaprojektowany do takich zastosowan. do studio, czy tez dla tego 0,5% landszafciarzy (a moze promila) ktorzy cos zarabiaja - jak najbardziej. ale dla ludzi, ktorzy generuja foty na ilosc... Leo, why?
ktorzy generuja foty na iloscA ja myślałem, że liczy się fotograf, a nie FPSy :D
A ja myślałem, że liczy się fotograf, a nie FPSy :D
ale mowimy o fotografii normalnej, czy o kotlecie?
O każdej. Dostrzegam pewne poziomy zaawansowania. W tym niższym, ludzie ratują się FPSami, a ci powyżej zazwyczaj i tak wiedzą kiedy nacisnąć i mogliby przeżyć bez serii. Pomijając sporty, w których przewidywalność ruchów sportowca dąży do zera.
ale tak w ogole, to ja nie pisalem w zadnym momencie o fps-ach... chodzilo mi wylacznie o narzekanie, ze korpus jest zly "bo generuje duzo danych i to trzeba obrabiac" w sytuacji, w ktorej ewidentnie ten korpus jest zaprojektowany do innych zastosowan...
Przy komputerze za 3000zł czas wywoływania 21mpix rawów jest znacznie mniejszy od czasu "operacji ludzkich", chyba że ktoś oddaje 1500 zdjęć wywoływanych z rawów z presetem "vintage wedding colours" albo "autoall"
Kolekcjoner
08-02-2012, 19:42
Może sRAW do zrobienia firmwarem i nie ma się czym aż tak przejmować?
Chyba nie jest to jednak tak prosta sprawa, bo póki co nikt oprócz Canona tego nie daje. Więc albo to nie jest tylko sprawa softu (może na matrycach Sony się tego zrobić nie da) albo jest na to jakiś patent.
skad sie w ogole bierze pomysl, zeby kupowac korpus z duza iloscia megapikseli do zastosowan, w ktorych kluczowa jest szybkosc przetwarzania?
znaczy, doceniam chec kotleciarzy, zeby kupowac wszystko co sie na rynku pojawia, lub przynajmniej oceniac z wlasnej perspektywy, ale specyfikacja D800 (parametry + cena) chyba nie pozostawiaja wielu watpliwosci, ze ten korpus nie zostal zaprojektowany do takich zastosowan. do studio, czy tez dla tego 0,5% landszafciarzy (a moze promila) ktorzy cos zarabiaja - jak najbardziej. ale dla ludzi, ktorzy generuja foty na ilosc... Leo, why?
I jesteś pewien, że ten korpus kupią wyłącznie studyjni i te 0.5% landszafciarzy , bo ja nie bardzo 8-). Pewnikiem D700 zaraz pójdzie już do muzeum i z nowych "tanich" FF w Nikonie zostanie tylko D800. No chyba że zostawią D3x i będą sprzedawać w promocji ;):-D.
Co takim głupim pomysłem by nie było ;)
Wiadomo coś kiedy będzie 5DkmIII, Nikon ma już dwie premiery za sobą działających urządzeń ;).
jacek_73
08-02-2012, 19:51
...Pewnikiem D700 zaraz pójdzie już do muzeum i z nowych "tanich" FF w Nikonie zostanie tylko D800. No chyba że zostawią D3x i będą sprzedawać w promocji ;):-D.
Jak myślisz ile % fotograficznej populacji musi mieć najnowsze modele 2, 3, a może 5?
Kolekcjoner
08-02-2012, 20:01
Jak myślisz ile % fotograficznej populacji musi mieć najnowsze modele 2, 3, a może 5?
Nie wiem ale wiem też że jest całkiem spora grupa osób, która robi zdjęcia półamatorsko (lub półprofesjonalnie) że tak powiem i właśnie dla nich relatywnie tani FF był idealny (sam znam 3 takie osoby). Otóż korpusy mają tak, że się zużywają (padają migawki, płyty główne, uszkadzają się mechanicznie, odklejają się gumy ;) etc.) i teraz taki człowiek chcąc kupić coś nowego może mieć problem. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt że do ich pracy (jak sami mówią) 12mpx było aż nadto wystarczające.
Natomiast zgodzę się z tym, że jeśli weźmiemy pod uwagę target (o którym wspominał akustyk) to dla nich taki korpus to miód malina :D. W szczególności tu może być interesujący ten 800E.
Swoją fotograficzną przygodę zaczęłam z Nikonem.
Do Canona przekonał mnie obrazek, kolory, plastyka.
Obrabiam teraz zdjęcia bez grzebania w kolorach. Po zakupie C 135 F2 myślałam, że już nigdy nie wrócę do Nikona.
Ale trochę brakuje mi tego AF, 51 pól, śledzenia ostrości...
Raczej mało prawdopodobne, żebym zdecydowała sie na zmianę systemu, głównie z powodu wyżej wymienionego obiektywu.
Ale bardzo jestem ciekawa, czy w D800 te kolorki będą choć trochę poprawione, bardziej naturalne...
:lol:
Czy ktoś rozważa zmianę systemu po tej premierze u "żółtych" ? :grin:
a po co ? niebawem 5Dx i 5DIII ;)
tak, tylko zapewne AF będzie ten sam :/
To nie jest tak, że na niego jakoś specjalnie narzekam, bo nie.
Ale jakby nie patrzeć, przydałoby sie więcej pól AF i lepsze servo. To chyba pozostanie w nowych puszkach bez zmian...
MariusWA
11-02-2012, 14:59
tak, tylko zapewne AF będzie ten sam :/
przydałoby sie więcej pól AF i lepsze servo. To chyba pozostanie w nowych puszkach bez zmian...
To nie może pozostać bez zmian bo Canon nie ma już nic czym mógłby szachować...ni matrycy z pierdylionem Mpx, ni stałek których w nikonie nie było a już są, ni też kręcenia filmów
AF musi być lepszy...po prostu musi...
Kolekcjoner
11-02-2012, 17:15
To nie może pozostać bez zmian bo Canon nie ma już nic czym mógłby szachować...ni matrycy z pierdylionem Mpx, ni stałek których w nikonie nie było a już są, ni też kręcenia filmów
AF musi być lepszy...po prostu musi...
Obyś miał rację ale jak sobie przypomnę zaklęcia sprzed premiery 5DmkII to mnie ciarki przechodzą.
Swoją fotograficzną przygodę zaczęłam z Nikonem.
Do Canona przekonał mnie obrazek, kolory, plastyka.
Obrabiam teraz zdjęcia bez grzebania w kolorach. Po zakupie C 135 F2 myślałam, że już nigdy nie wrócę do Nikona.
Ale trochę brakuje mi tego AF, 51 pól, śledzenia ostrości...
Raczej mało prawdopodobne, żebym zdecydowała sie na zmianę systemu, głównie z powodu wyżej wymienionego obiektywu.
Ale ty już przecież zmieniałaś system parokrotnie, prawda?
Powinnaś już znać na tyle wady i zalety obu systemów, żeby nie mieć wątpliwości przy którym pozostać.
Ale bardzo jestem ciekawa, czy w D800 te kolorki będą choć trochę poprawione, bardziej naturalne...
Jeśli nowa matryca to ta sama technologia co w D7000, to powinno być lepiej, lecz...
nie wiem ile w tym prawdy (w końcu to fake Chuck Westfall i należy na jego wypociny patrzeć z dużą rezerwą), ale z obrazkiem może być problem:
http://fakechuckwestfall.wordpress.com/2012/02/09/the-nikon-d800-is-fucked/
http://fakechuckwestfall.wordpress.com/2012/02/07/nikon-d800-vs-canon-eos-1dx-image-quality/
Czy ktoś rozważa zmianę systemu po tej premierze u "żółtych" ? :grin:
A po co? Żeby się przekonać, że u sąsiada jednak trawa nie jest zieleńsza?
IMHO nie ma się co napalać, tylko spokojnie czekać na ruch Canona.
A potem jeszcze z pół roku, aż wyjdą wszystkie choroby wieku dziecięcego w obu puszkach (dodatkowy bonus: więcej niż prawdopodobny spadek cen).
Obyś miał rację ale jak sobie przypomnę zaklęcia sprzed premiery 5DmkII to mnie ciarki przechodzą.
No dobra tylko, że Canon puścił 1DX i stwierdził, że jest on następcą i 1DIV i 1DsIII naraz.
Wypuszczanie 5D z matrycą podobną jak w Nikonie ale cały czas z tym samym kijowym AFem to by był strzał we własne kolano i jawne plucie w twarz niektórym użytkownikom (posiadacze 1DsIII mieliby niezłego nerwa, że nie ma jedynki z większą matrycą niż do tej pory, tylko piątka z okrojonym AF i mogliby się z tego powodu przerzucić na zółtych system), chyba że wypuścili by też takiego 1DsX ale wtedy pod znakiem zapytanie staje krok pt.: "koniec aps-h"
IMHO ta uliczka akurat jest ślepa.
Jak będzie czy duża matryca, czy mała i ile fpsów to już sam nie wiem.
Ale AF i lag muszą poprawić i basta.
Rozdzielenie linii 5D w obecnej sytuacji wydaje się bardzo sensowne.
Ja już nie wiem sam. Poczekamy to się dowiemy :D
AF 5d2 mi nie przeszkadza - a jeśli wiadomość o 5dX się potwierdzi i rzeczywiście na starcie będzie to coś ponad 3k$ to czekam pół roku i szukam dobrej oferty ;)
Ale ty już przecież zmieniałaś system parokrotnie, prawda?
Powinnaś już znać na tyle wady i zalety obu systemów, żeby nie mieć wątpliwości przy którym pozostać.
Dwa razy zmieniałam system.
Wcale nie twierdzę, że chcę zmieniać, na chwilę obecną wiem na pewno, że dobrze jest jak jest ;).
Lubię canonowski obrazek i canonowskie stałki ;), a szczególnie lubię C135 F2 :D. To oznacza, że chcę pozostać w systemie Canona, nie mam ku temu wątpliwości. Niemniej, jeśli Nikon miałby w swojego D800 włożyć matrycę taką jak ma Canon w 5dmII, zapewne zacząłby mnie kusić, bo jak napisałam, brakuje mi w Canonie nikonowskiego AF.
Pomijam już inne kwestie, możliwości, ustawienia, parametry, bo są one mniej istotne. Na pewno patrząc na swoje zdjęcia w swoim archiwum, wiem na pewno, że zdjęcia z Canona podobają mi sie bardziej :D
ThomasVoland
12-02-2012, 02:15
a szczególnie lubię C135 F2 :D.
Aż takie dobre? Ja w jak miałem zdecydować N vs C to właśnie 135 zaważyła o wyborze, tylko że ja wybrałem odwrotnie :). Nikona z jego 135 2D Dc. Teraz wydaje mi się że to w sumie bez znaczenia co się wybierze, ale ciekaw jestem Twojej opinie jeśli chodzi o 135 N vs C.
Też mi się kurcze bardziej podobają foty z Canona, niż z Nikona, choć w Nikonie czułem się dobrze. Nie odważyłbym się powiedzieć, że coś jest lepsze, czy gorsze.
Co do nowych puszek Nikona, ogłoszenie d800 przyjąłem z lekkim uśmieszkiem, raz cena, dwa ta masakryczna matryca 36 MPX i RAW po 70 MB. Nie na to czekałem...... Przy potkach o nowym 5d mam podobnie- co do wersji z zilionem pikseli, bo to kurcze lekkie przegięcie jest, w sensie- ok, rozumiem, że tak wielkie pliki do obrobienia teraz musza pchnąć wszystkich użytkowników w inwestycje w sprzęt komputerowy, szybkie dyski, etc. Ale to 5d z wieloma punktami AF wygląda smacznie. I bardziej rozsądnie od ostatnich ruchów Nikona. Będzie czytelniej.
Aż takie dobre? Ja w jak miałem zdecydować N vs C to właśnie 135 zaważyła o wyborze, tylko że ja wybrałem odwrotnie :). Nikona z jego 135 2D Dc. Teraz wydaje mi się że to w sumie bez znaczenia co się wybierze, ale ciekaw jestem Twojej opinie jeśli chodzi o 135 N vs C.
Dla 135 wybrałbym albo Nikona, albo Playstation. To w Canonie jest fantastyczne, ale Nikkor i Zeiss są po prostu ciekawsze :mrgreen:. W canonie IMO najfajniejszymi szkłami jest 50L i 85L.
ThomasVoland
19-02-2012, 01:38
No więc właśnie stąd moje pytanie, ale Daga coś zniknęła bez odpowiedzi :)
Ja nigdy nie miałam w ręku nikkora 135mm ;).
Miałam N24-70, miałam 50tkę 1.4G, coś tam jeszcze podobnego.
I nie zmieniałam systemu dla C135. Po prostu kupiłam ten obiektyw mając Canona. Jestem z niego bardzo zadowolona i uważam (w czym nie jestem chyba odosobniona), że to jedna z lepszych stałek w tej stajni i żal byłoby sie jej pozbyć. Ot tyle :-D
MaciejDlugosz
26-02-2012, 00:10
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14482&roadshow-nikon-d4-i-d800-ruszaja-zapisy
Od 6 marca będzie można "pomacać" Nikona D800 i D4! Ja się już zapisałem! Trzeba wypełnić formularz, liczba wolnych miejsc jest ograniczona. Ciekaw jestem czy będzie można zabrać próbki zdjęć do domu (na wszelki wypadek wezmę swoją kartę pamięci).
http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?roadshow ---> tu jest formularz zgłoszeniowy
hubert12125
27-02-2012, 01:08
Co to jest "głupota" ? Napisałem wyraźnie, że wygląd nie ma znaczenia na jakość zdjęć. Mi się D800 nie podoba. Łącznie ze specyfikacją 8-) :D
Dobrze, że nie potrzebuję tego body.
No tak jak sie ma D700 to ciezko sie odkochac
Mam Canona a wczesniej mialem N 105mm DC i ciezko wskazac zwyciezce ale dla mnie jakosc bokehu i specyficzny mikrokontrast na korzysc Nikona ale to przemyslenia zakochanego w Nikonie.
Może to nie do końca wątek na tego typu pytanie ale D4 to póki co jedyny aparat obsługujący karty XQD więc: czy ktoś wie czy w kartach tych zastosowano styki podbne jak w kartach SD czy może znane z CF piny? Wszedzie pokazują tylko zdjęcie karty od frontu więc nie da się tego zobaczyć.
Są i frontowe!
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40792818&message=latest
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11674-12366
Są RAWy z D800 i D800E http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?n=14580&p=1
Zdjęcia kiepskie jak to na fp ale jakbym robił głównie landszafty, czy portrety to D800e byłby już mój.
Zaraz...przecież ja robię tylko landszafty i portrety :twisted: :shock:
Mialem juz system Nikona teraz mam Canon i jak na razie nie zaluje choc przyznam ze d800 jest dla mnie kuszace,gdyz najbardziej w moim 5dMKII bbrakuje mi szykiego AF;za to 135L rekompensuje mi to wsymienitym obrazkiem ;)
najbardziej w moim 5dMKII bbrakuje mi szykiego AF;za to 135L rekompensuje mi to wsymienitym obrazkiem ;)To może 5d3?
To może 5d3? Nie wykluczone ,ale jesli bedzie tak dorgi to juz lepiej dolozyc i kupic 1DX ?;)
Kolekcjoner
16-03-2012, 18:44
Są RAWy z D800 i D800E http://nikond4d800.fotopolis.pl/index.php?n=14580&p=1
Zdjęcia kiepskie jak to na fp ale jakbym robił głównie landszafty, czy portrety to D800e byłby już mój.
Zaraz...przecież ja robię tylko landszafty i portrety :twisted: :shock:
Zgaduję, że teraz się okaże że to najlepszy aparat na ziemi, a kto tego nie widzi ten jest talibem sprzętowym ........ - tu można wpisać dowolną markę poza N oczywiście :mrgreen:.
Zgaduję, że teraz się okaże że to najlepszy aparat na ziemi, a kto tego nie widzi ten jest talibem sprzętowym ........ - tu można wpisać dowolną markę poza N oczywiście :mrgreen:.
A nie jest? ;)
jacek_73
16-03-2012, 19:06
A nie jest? ;)
Nie - lepsze są Hasselblady serii H...:twisted:
Kolekcjoner
16-03-2012, 19:38
A nie jest? ;)
Wiesz to zależy od forum jakie czytasz :cool:.
Wiesz to zależy od forum jakie czytasz :cool:.
A jak czytasz nie jedno a kilka ;)
jacek_73
16-03-2012, 20:56
to nic nie zmienia - ewentualnie możesz kręćka dostać :mrgreen:
Kolekcjoner
16-03-2012, 21:50
Ja tam czytam tylko jedno ;).
Sergiusz
17-03-2012, 02:49
To jak pentium jeden. Jedno wie jedno nie. A tak na marginesie to chyba Nikon zdeklasował Canona. Tym bardziej, że nie pokazali jeszcze modelu flagowego następcy D3x a Sony następcy A900. Ciekawym czy na 36 Mega się skończy?
Kolekcjoner
17-03-2012, 21:31
Chyba zdekalesonował
No biorąc pod uwagę, że mają matryce od kaleSony to jest to jak najbardziej słuszna koncepcja :-D.
oskarkowy
17-03-2012, 21:43
To jak pentium jeden. Jedno wie jedno nie. A tak na marginesie to chyba Nikon zdeklasował Canona. Tym bardziej, że nie pokazali jeszcze modelu flagowego następcy D3x a Sony następcy A900. Ciekawym czy na 36 Mega się skończy?
Sergiusz, pewnie, że zdeklasował, całe lata temu.. Już wtedy, jak opowiadałeś tutaj jakieś bzdury, że AF w 5II nie trafia w studio, ja Ci osobiście udowodniłem, że nie ma najmniejszego problemu (sam sprawdzałeś), a Ty później wypisywałeś dalej te same herezje.. Po co Ci te dyskusje? Czujesz się dzięki temu ważniejszy? Zdjęcia Ci zaczną od tego wychodzić?
Zdjęcia Ci zaczną od tego wychodzić?
To raczej nie grozi.
Kolekcjoner
17-03-2012, 22:37
Ej.... Panowie - było śmiesznie, a zaczyna się nieprzyjemnie - bardzo proszę zaprzestać.
Do tego w tym co napisał Sergiusz nie ma nic co prowokowałoby do tak osobistych ataków. Mało tego uważam że jest w tym sporo racji, że Nikon cały czas pokazuje klasę i dobrze - dzięki temu mamy 5D mkIII, a nie kolejną wydmuszkę 8-).
oskarkowy
17-03-2012, 22:46
Ej.... Panowie - było śmiesznie, a zaczyna się nieprzyjemnie - bardzo proszę zaprzestać.
Do tego w tym co napisał Sergiusz nie ma nic co prowokowałoby do tak osobistych ataków. Mało tego uważam że jest w tym sporo racji, że Nikon cały czas pokazuje klasę i dobrze - dzięki temu mamy 5D mkIII, a nie kolejną wydmuszkę 8-).
Się nie poczuwam do tych "osobistych ataków". Po prostu była taka krzywa sytuacja, to ją opisałem. Po czymś takim ciężko poważnie traktować takie wypowiedzi. I to nie atak, tylko próba ustalenia obiektywizmu rozmówcy.
Sam jestem bardzo zadowolony z osiągnięć konkurencji, dzięki temu ja będę miał wygodniejsze narzędzia do pracy. Tak było zawsze, jest i mam nadzieję, że zawsze będzie.
Sergiusz
17-03-2012, 22:52
Moja sytuacja jest taka, że na dzień dzisiejszy nie mam ani jednego ani drugiego. Nikonem starego typu D100 robiłem zdjęcia przez kilka lat i nie powiem aby czasem nie ustawił ostrości. A za każdym razem jak wezmę do ręki 5dm2 to mi nie ustawia ostrości. Ostatnio wynajmowałem studio wziąłem do ręki i pudło. Bzyk, bzyk i nic. Tych egzemplarzy trochę było. Ostatnio robiłem coś A 900 i jak mi ten aparat nie pasuje i za nim nie przepadam to też nie było problemu. Ale ostrość jest poprawiona. Wydaje mi się ( być może piszę głupoty ) ale Nikon wprowadzając dwa modele pod jednym szyldem z rozdzielczością wiadomą zrobił spory postęp. Może zdeklasował to złe słowo i o deklasowaniu będzie można mówić za jakiś czas. A zdjęcia to już takie pewnie pozostaną.
oskarkowy
17-03-2012, 23:40
A za każdym razem jak wezmę do ręki 5dm2 to mi nie ustawia ostrości. Ostatnio wynajmowałem studio wziąłem do ręki i pudło. Bzyk, bzyk i nic. Tych egzemplarzy trochę było.
To ja Ci przypomnę, bo widzę, że demencja to jednak straszna rzecz.
Pamiętasz, jak przywiozłem do Ciebie Pudziana? Był ostro posiniaczony po jakichś przygotowaniach do którejś walki. Ania długo walczyła z limami, mieliśmy czas na rozmowy. Właśnie wtedy wciskałeś mi te banialuki, właśnie wtedy wetknąłem Ci aparat do ręki i właśnie wtedy przyznałeś mi rację, że nie ma najmniejszych problemów.. Ponieważ nie pamiętasz, to dorzucę tylko, że reklama z tej sesji była powiększana do formatu 10x7m, jeździ sobie na tirach i innych sporych nośnikach.. Wiesz.. Gdyby zdjęcia były nieostre, to w tym formacie raczej by to było widać..
Aha, mam też z tej sesji Twoje zdjęcie z Mariuszem.. Chcesz to wrzucę, niech inni ocenią, czy wyostrzyło.. Przy okazji zrobimy konkurs na spostrzegawczość: który to Sergiusz.. :mrgreen:
Sergiusz
17-03-2012, 23:51
Ależ pamiętam doskonale. Ja nie piszę, że 5dm2 robi nieostre zdjęcia tylko, że czasem nie ustawia ostrości. Nie bo nie. Nie wiem czemu. A to jest różnica. Jak ustawi to jest OK.
Jak była premiera Nikona F5 i dostałem na targach egzemplarz do ręki to też mi nie ustawiał ostrości. Może to wina rąk?
oskarkowy
18-03-2012, 10:17
Ależ pamiętam doskonale. Ja nie piszę, że 5dm2 robi nieostre zdjęcia tylko, że czasem nie ustawia ostrości. Nie bo nie. Nie wiem czemu. A to jest różnica. Jak ustawi to jest OK.
Jak była premiera Nikona F5 i dostałem na targach egzemplarz do ręki to też mi nie ustawiał ostrości. Może to wina rąk?
Najpierw piszesz "za każdym razem nie ustawia", później "czasem nie ustawia"..
Jeszcze ze dwa posty i wyjdzie jaka jest prawda.. 8-)
jacek_73
18-03-2012, 12:07
Też jestem ciekaw co będzie na końcu :grin:
bucefal14
18-03-2012, 12:13
ale dalej to chyba już w pralni...
jacek_73
18-03-2012, 12:17
Dlaczemu:?:
To może być przełom w pojmowaniu faktów: ręce fotografa a precyzja działania układu AF w 5Dm2.
Kolekcjoner
18-03-2012, 13:30
Dlaczemu:?:
To może być przełom w pojmowaniu faktów: ręce fotografa a precyzja działania układu AF w 5Dm2.
Tyle że ten wątek jakby nie o tym 8-).
Sergiusz
18-03-2012, 13:59
A za każdym razem jak wezmę do ręki 5dm2 to mi nie ustawia ostrości. Ostatnio wynajmowałem studio wziąłem do ręki i pudło. Bzyk, bzyk i nic. Tych egzemplarzy trochę było. .
Za każdym razem to dwa, trzy razy w roku aby zrobić jedno zdjęcie przeważnie na warsztatach.
oskarkowy
18-03-2012, 14:09
Za każdym razem to dwa, trzy razy w roku aby zrobić jedno zdjęcie przeważnie na warsztatach.
No i mamy happy end.. Szkoda tylko, że selektywnie zapamiętujesz tylko te epizody, w których Twoim zdaniem coś jest nie tak..
Wiesz, raz jechałem mercedesem SLS 63AMG. Twardy, niewygodnie się wsiadało, zbyt agresywnie reagował w stosunku do mojego na ruchy przepustnicy i kierownicą. Do niczego ten samochód, w dodatku kluczyków do niego nie dają a w bagażnik zwykła torba foto się nie mieści.. Widzisz analogię?
Napisałbym wprost, że zwyczajnie g..no wiesz, ale pewnie dostałbym wtedy słuszne czerwone ostrzeżenie..
Sergiusz
18-03-2012, 14:38
Masz rację. Tylko samochody redakcjom dają do testowania na np.: 30 000 km. A aparat dostaniesz na góra kilka dni. Ja dostałem 5dm2 z obiektywem od Canona ale jakoś nie pasował. Zerknij na test D 800 na fotopolis. Ale co oni mogli zrobić w 3 dni? Nie mniej biorę do ręki też aparaty innych marek. Ale na markę zerkam jak nie zrobię zdjęcia. Wiesz, pytam czy może robię coś nie tak? Ale nie raczej wszystko robię OK. po prostu tak jest.
MaciejDlugosz
18-03-2012, 14:42
Nie wiem czy ktoś z was zapisał się na "jazdę próbną" Nikonem D800(E) oraz D4? W Rzeszowie te aparaty będą za 2 dni.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40946408 - gość pisze, że o mało nie pogiął pinów w CF, kiedy po omacku chciał włożyć do aparatu kartę XQD. Mnie ostatnio SD się zaklinowała w gnieździe CF, ale do pinów nie dotarła...
oskarkowy
18-03-2012, 20:36
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40946408 - gość pisze, że o mało nie pogiął pinów w CF, kiedy po omacku chciał włożyć do aparatu kartę XQD. Mnie ostatnio SD się zaklinowała w gnieździe CF, ale do pinów nie dotarła...
Za niemowlęctwa nie miałeś takich domków z klockami, gdzie każdy klocek można było włożyć tylko w jedną dziurkę? Widać założyli, że to dość popularna zabawka i użytkownicy obarczeni taką wiedzą z przeszłości powinni dać sobie teraz radę :mrgreen:
Za niemowlęctwa nie miałeś takich domków z klockami, gdzie każdy klocek można było włożyć tylko w jedną dziurkę? Widać założyli, że to dość popularna zabawka i użytkownicy obarczeni taką wiedzą z przeszłości powinni dać sobie teraz radę :mrgreen:
Za niemowlęctwa opowiadali mi taki dowcip: Na 100 milicjantach przeprowadzono test polegający na włożeniu foremek o różnych kształtach do takich właśnie domków.
100% zdało test: 5% wykazało się niepospolitą inteligencją, a 95% niepospolitą siłą.
Tu chodzi o pewną zasadę inżynierską, stosowaną w dobrej elektronice (i w projektowaniu samolotów też), którą dowcipnie sformułował Murphy: "jeśli coś może się nie udać, to na pewno w końcu się nie uda".
Więc... Ty pewnie jesteś wśród tych 5%, ale 95% być nie musi.
No i tak jak myślałem w DXO Mark Nikon zniszczył wszystko dookoła. Ponad 14EV DR i wynik low light prawie 2x większy od 5D mk2:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Nikon/D800
A i cena bardzo atrakcyjna :)
A i cena bardzo atrakcyjna :)
Już mniej: http://www.dpreview.com/news/2012/03/26/nikon-uk-d4-d800-price-rise
Pewnie więc i nasze asy nie stanieją...
Kolekcjoner
26-03-2012, 20:03
Podnieśli pierwotną cenę :shock:? Nieźli są.
Już widzę uśmiech na twarzach księgowych Canona.
Właśnie widziałem info o podwyżce na Nikona FF :shock: :mrgreen:
"Internal System Error" - przebija nawet Print Button case :lol:
D4+500 funtów
D800 + 200 funtów
P.S. chciałbym zobaczyć minę pana/pani od sprzedaży albo marketingu który na zarządzie pokazuje cenę Canona, potem porównanie Mpix obu marek i w końcu wnioskuje podwyżkę już ustalonej ceny...:oops::oops::oops:
jacek_73
27-03-2012, 20:40
Podnieśli pierwotną cenę :shock:? Nieźli są.
Już widzę uśmiech na twarzach księgowych Canona.
Już słyszę jęk zawodu użytkowników obu marek :razz:
No i tak jak myślałem w DXO Mark Nikon zniszczył wszystko dookoła. Ponad 14EV DR i wynik low light prawie 2x większy od 5D mk2
To ja poproszę (skoro tolerowany jest OT o Canonie) podobny test z 5D3; będę szukał struktury nie ilości szumu oraz ile zostało koloru w kolorze.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41036238&changemode=1
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41036238&changemode=1
Aż mi się nie chce w to wierzyć.
Bardzo słaby filtr AA już w D800, co będzie w 800E? Jak było to przepraszam.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41025978
Bardzo słaby filtr AA już w D800, co będzie w 800E?
Sam sobie odpowiem ;)
czerwona kropka to obrobione nefy, reszta jpg prosto z puszki
http://tinyurl.com/7yljuza
Konkret maszynka:
ISo 3200
http://horshack.smugmug.com/photos/i-cmZ7B33/0/O/i-cmZ7B33-O.jpg
ISo100 +5EV
http://horshack.smugmug.com/photos/i-7q9mD9k/0/O/i-7q9mD9k-O.jpg
Wyciąg z konta dla 100:
Exposure + 4 stops; Fill Light+26; Black=0; Brightness=55; Contrast=61; Highlights+54; Lights+20
Pierwsze miejsce w DXO to jednak nie marketing. Może nikoniarze nie będą aż tak narzekać na ten korpus ;-)
Sam sobie odpowiem ;)
czerwona kropka to obrobione nefy, reszta jpg prosto z puszki
http://tinyurl.com/7yljuza
krotko powiem: moc.
Na poziomie pikselowym, mam wrazenie ze 5D mk2 dalej ma lepszy mikrokontrast, a poza tym na niskich iso jednak widac pokazny szumik w cieniach.
Swego czasu porownywalem 5d II oraz d3x i na poziomie pikseli Canon dalej byl WYRAZNIE lepszy. Obraz z Nikona pozbawiony byl tych najdrobniejszych mikrodetali i mial nieco kompaktowy "look" przez mocne obwodki powodowane prawdopodobnie ostrzeniem z wiekszym promieniem. Napewno duza tu zasluga DPP i jego specyficznego algorytmu wyostrzajacego, ale mimo wszytsko pod wzgledem technicznym przynajmniej do niedawna najlepszym zestawem byl korpus canona i obiektyw nikona ;)
Tu mocno licze na d800E... mysle ze na poziomie pikseli w koncu osiagnie poziom szczegolowosci 5-ki i nie bedzie juz akwarelek na odleglej trawie, czy delikatnej teksturze lisci.
Recepta na wypychanie z cienii bez fioletowej poświaty ze wzmacniaczy sygnału.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41060158
Wynik
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41059442
Gwoli podsumowania nt. D800/E:
1. puszka oficjalnie uzyskała akcept akustyka
2. lag tylko 42 ms -> oł je!
:mrgreen:
aaaa... te linki to juz bylo E... :)
no to dalej 5-ka chyba lepsza. Trzeba czekac na wiecej testow.
aaaa... te linki to juz bylo E... :)
no to dalej 5-ka chyba lepsza. Trzeba czekac na wiecej testow.
Jak dla mnie, wykorzystując metodę "na fiolet darka" oraz 50/1.4G granica użytecznego zakresu to max. zaproponowany przez Nikona. Nie ma śladu "7D czy chociażby kapkę 5D2".
Kultowa puszka, imho. Nawet jak trzeba będzie wgrać kilka poprawek.
Swego czasu porownywalem 5d II oraz d3x i na poziomie pikseli Canon dalej byl WYRAZNIE lepszy. Obraz z Nikona pozbawiony byl tych najdrobniejszych mikrodetali i mial nieco kompaktowy "look" przez mocne obwodki powodowane prawdopodobnie ostrzeniem z wiekszym promieniem. To bardzo dziwne, bo ja niczego takiego na D3x nie widziałem. Sam obrabiałeś materiały i miałeś identyczne ujęcia z canona? Bo ja tak (z 1Dsmk3, nie z piątki). D3x miał co najmniej tyle samo detalu, jak nie więcej. Na optycznych wyniki pokazują jednak, że obie matryce rejestrują właściwie podobną liczbę linii i te canonowskie 21 Mpx jest porównywalne z nikonowskim 24. Elastyczność (DR) matrycy z D3x jednak bije na głowe top
co można dostać z canona. I ta zalezność lepszego DR jak widzę staje się wyróżnikiem nikona, D800 to kolejny postęp, 5DMk3 - chyba postępu brak. Zaraz się pokaże test na dxo, ale dostępne rawy nie pozostawiają złudzeń.
1. puszka oficjalnie uzyskała akcept akustyka
mnie, do szpiku kosci czerwonego fanboya, w wrazy oboz mieszac? ;) to sa wyjete z kontekstu wypowiedzi i chcialem je zdementowac...
ale tak z innej bajki... takie 36Mpix jest potezne pod wzgledem ilosci szczegolow. z checia sobie, na oko za jakies 5-6 lat, kupie cos takiego z kompatybilnym z wykorzystywanym w danym momencie mocowaniem szklarnii, i oczywiscie w cenie znacznie blizszej mojemu normalnemu budzetowi na przyjemnosci...
ale 5-6 lat to jest szmat czasu. mniej wiecej tyle ile dzis dzieli od ery, kiedy focilem 10D + Sigma 18-125 a kupno FF to byl, nawet dla niezle stojacego finansowo pasjonata fotografii, bardzo mokry sen ;)
mnie, do szpiku kosci czerwonego fanboya, w wrazy oboz mieszac? ;) to sa wyjete z kontekstu wypowiedzi i chcialem je zdementowac
Wiedziałem, że mi się dostanie :mrgreen: Tyś już Zielony jest. Wiesz ile miałbyś więcej wiatraka w wiatraku z takiego - OMG - 50 MB E-rawa ;)
Ta puszka aż się prosi o 200/4VRII micro.
Wiesz ile miałbyś więcej wiatraka w wiatraku z takiego - OMG - 50 MB E-rawa ;)
Ta puszka aż się prosi o 200/4VRII micro.Szczyt humoru typowo canon-boardowego :) Kocham was!
Skoro tu na żółto to warto wiedzieć, że w Texasie zniknęło ponad dwadzieścia puszek D800 z Brązowego Magazynu także uważać na okazje i żądać papierów, nawet za kilka lat.
Skoro tu na żółto to warto wiedzieć, że w Texasie zniknęło ponad dwadzieścia puszek D800 z Brązowego Magazynu także uważać na okazje i żądać papierów, nawet za kilka lat.
Coś często ostatnio tego biednego Nikona okradają.
Piątek nikt kraść nie chce - za słabe są :p
To bardzo dziwne, bo ja niczego takiego na D3x nie widziałem. Sam obrabiałeś materiały i miałeś identyczne ujęcia z canona?
/ciach/
D800 to kolejny postęp, 5DMk3 - chyba postępu brak.
Jeśli nie widzisz postępu w MkIII, to pozwolę sobie odpowiedzieć cytatem: "Sam obrabiałeś materiały?" ;-)
co to jest 20 puszek ? przecież to żadna ilość... jakby kontener zniknął ale 20 sztuk :mrgreen:
D800@800, szkoda, że nie na 6400 :mrgreen:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41061727
D800@800, szkoda, że nie na 6400 :mrgreen:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41061727
Ten wrzut bardziej pasuje do tego wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82307) :)
To bardzo dziwne, bo ja niczego takiego na D3x nie widziałem. Sam obrabiałeś materiały i miałeś identyczne ujęcia z canona? Bo ja tak (z 1Dsmk3, nie z piątki). D3x miał co najmniej tyle samo detalu, jak nie więcej. Na optycznych wyniki pokazują jednak, że obie matryce rejestrują właściwie podobną liczbę linii i te canonowskie 21 Mpx jest porównywalne z nikonowskim 24. Elastyczność (DR) matrycy z D3x jednak bije na głowe top
co można dostać z canona. I ta zalezność lepszego DR jak widzę staje się wyróżnikiem nikona, D800 to kolejny postęp, 5DMk3 - chyba postępu brak. Zaraz się pokaże test na dxo, ale dostępne rawy nie pozostawiają złudzeń.
Kolega ma d3x i czasem podsylal mi rawy np. z 14-24... kiedys tez podpialem do 5dII 14-24... i to byl nasz wspolny wniosek, ze 5d ma wiecej mikrodetali...
Tylko jak pisalem, nie wiem na ile to zasluga DPP... bo tylko on daje taki szczegolowy obraz, a sila rzeczy RAW-a z nikona nim nie wywolam.
Moc D800* w praktyce.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41098616
Odpowiedź na kwestie poruszone przez ekspertów w praktycznym wątku 5D3; tam byłby to OT.
Przed
http://horshack.smugmug.com/photos/i-CsfhSzj/0/O/i-CsfhSzj-O.jpg
Po
http://horshack.smugmug.com/photos/i-fxDz2mb/0/O/i-fxDz2mb-O.jpg
BTW. Podobne kwiatki mam z Klasyka (Digic II - złote czasy EOS :miss you: ) jak byłem w Niagarze
http://horshack.smugmug.com/photos/i-vCTPR9p/0/O/i-vCTPR9p-O.jpg
* - szkło 50mm f/1.8G
BTW. Podobne kwiatki mam z Klasyka (Digic II - złote czasy EOS :miss you: ) jak byłem w Niagarze
http://horshack.smugmug.com/photos/i-vCTPR9p/0/O/i-vCTPR9p-O.jpg
Kolorystycznie Twoje kwiatki z klasyka zmiażdzyły to co wypluł D800, tak więc jednym słowem, nie D800 nie powalił mnie na kolana, jak zwykle pod względem kolorystyki zdjęć.
Kolorystycznie Twoje kwiatki z klasyka zmiażdzyły to co wypluł D800, tak więc jednym słowem, nie D800 nie powalił mnie na kolana, jak zwykle pod względem kolorystyki zdjęć.
Te linkowane kwiatki były właśnie z D800, to nie był sampel gietrzy.
Te linkowane kwiatki były właśnie z D800, to nie był sampel gietrzy.
To sorry, nie zrozumiałem postu G3. Cofam zatem opinie.
.. Cofam zatem opinie.Ale to nie znaczy, że nie można nic pozytywnego napisać o nikonie ? ;)
Tornvald
02-04-2012, 11:57
Przeciez cofnieta opinia byla dla nikona niepochlebna :P
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Przeciez cofnieta opinia byla dla nikona niepochlebna :P
Panowie, ale trzeba oddać, że arra nie skorzystał z edycji. Jak przypomnę sobie na którym Paszporcie mam tą fotkę to wrzucę - btw. z 24-105LIS i 580EX.
Ale to nie znaczy, że nie można nic pozytywnego napisać o nikonie ? ;)
Ależ proszę, gdyby nie moja walka z kolorami w de czysta, to już bym po raz kolejny zmieniał system, bo imho d800 jest dla mnie zdecydowanie lepsza puszką od 5d3. Oprócz kolorów boli brak cenowego odpowiednika 17-40.
nie bardzo rozumiem co mają kwiatki do zdjęć w knajpie i jak można porównywać te zdjęcia
luc_october
02-04-2012, 16:46
Niestety w Nikonie nadal pracują daltoniści. Nawet w moim kompakcie samsunga jest lepsze odwzorowanie kolorów. Druga sprawa... gdzie są mRaw'y i sRAW'y? No i na koniec ergonomia chyba stworzona dla kosmitów, bo raczej nie dla ludzi.
Taka piękna matryca, taki mały shutter lag, ta rozdzielczość i zakres tonalny, no ale musieli coś spieprzyć :D
Niestety w Nikonie nadal pracują daltoniści. Nawet w moim kompakcie samsunga jest lepsze odwzorowanie kolorów.
Nie cierpię generalizowania. Wydaje się, że właśnie oddanie koloru już w jpg bardzo poprawiono w nowej puszce. By napisać coś muszę jednak mieć możliwość porobić samemu zdjęcia. Bo wtedy wiem jakie mam światło itd.
Wydaje się, że właśnie oddanie koloru już w jpg bardzo poprawiono w nowej puszce.
Też mam takie wrażenie (choć odnośnie rawów), nie jest to już taka kaszana jak D90, D300 i D700.
luc_october
02-04-2012, 17:22
http://youtu.be/8jKspoynL0o
Na filmie porównawczym z Digital Rev widać jak dziwne kolorki wypluwa d800.
Najlepiej widać gdy wchodzi fragment filmowany d800.
Nie zapominajmy, że kolor zalezy od tego jaki profil podepniemy (w filmowaniu to też jest wykonalne).
Ja w D700 miałem wgrane profile fabryczne - D2x mode 2 oraz portrait i na kolory zupełnie nie narzekałem. W D800 jest lepiej już w ustawieniu standard, nie widziałem na razie co wypluwają interesujące mnie profile. Portret - wgrany juz od razu w puszkę a picture style są wyciągnięte bezpośrednio na guzik, bez wchodzenia w menu.
Mówiąc o kolorze wszyscy chyba maja bardziej na mysli to czy łatwo dostać to co się chce ruszając suwaczkami czy nie.
aj tam z tymi kolorami...
Miałam Canona, miałam Nikona i w jednym wychodziło mi czasem za dużo czerwonego, w drugim za dużo żółtego.
Patrząc na swoje zdjęcia sprzed lat, zdecydowanie ciekawsze są te z Nikona.
Lepszy AF sprawiał, że z przyjemnością brałam aparat ze sobą wszędzie, na spacery, na urlopy, itd. A kolory ? - czasem sprawiały trudności, nie wiedziałam którym suwakiem mam je ustawiać, ale dzisiaj chyba podchodzę do tego inaczej, może mam większą wiedzę i doświadczenie ?
Wróciłam do Nikona i śmiać mi sie chce z tego ile do powiedzenia mają ci, którzy nie mieli w rękach ani nowego nikona, ani nowego canona. Jednocześnie krytykują, wydają opinie i spędzają godziny nad siedzeniem w sieci i szukaniem sampli zrobionych nie wiadomo przez kogo i nie wiadomo jak ;).
Poczekajmy na jakieś w miarę wiarygodne testy i porównania, a ci, którzy nie mają zamiaru zmieniać sprzętu, niech robią zdjęcia ;).
Wróciłam do Nikona i śmiać mi sie chce z tego ile do powiedzenia mają ci, którzy nie mieli w rękach ani nowego nikona, ani nowego canona.
A twój powrót do Canona po czasowym romansie z Nikonem to czym był spowodowany, skoro to taki fajny system? ;-)
Każdy z systemów ma swoje wady i zalety.
O powodach zmian nie chcę pisać. Musiałabym długo pisać.
Muszę jednak zaznaczyć, że zmiana na canona nie była związana z wadami nikona czy jego systemu. Były inne powody, mało związane z samą fotografią :).
Narzeczony z Canonem? Mam nadzieję, że mnie system z wybranką nie poróżni, bo z natury rzeczy facetowi wypada ustąpić, a Nikona na pewno nie tknę :)
Masz rację, nikony gryzą :).
a Nikona na pewno nie tknę :)
Nie wiesz co tracisz. Świetny sensor Sony w mega precyzyjnej obudowie :twisted:
PS. Ja też nie tknę, obiecałem to sobie i żonie ;)
Kolekcjoner
03-04-2012, 16:12
http://youtu.be/8jKspoynL0o
Na filmie porównawczym z Digital Rev widać jak dziwne kolorki wypluwa d800.
Najlepiej widać gdy wchodzi fragment filmowany d800.
Nie jest wykluczone, że coś za coś. Natomiast w kwestii ergonomii to byłbym ostrożny z takim generalizowaniem i bym mocno polemizował ze stwierdzeniem "ergonomia dla kosmitów". To rzecz indywidualna i dla wielu właśnie taką ma Canon dla innych Pentax, a dla jeszcze innych każda inna firma 8-).
luc_october
03-04-2012, 17:49
filmik odnośnie ergonomii:
http://youtu.be/f7I9Y37sYg4
Canon pasuje w dłoni jak pad od Playstation (moim zdaniem najlepszy pad) a Nikon jak pad od Xboxa :D
strideer
03-04-2012, 17:52
Canon pasuje w dłoni jak pad od Playstation (moim zdaniem najlepszy pad) a Nikon jak pad od Xboxa :D
Są tacy, którzy twierdzą, że kontroler xboxowy jest najlepszy na świecie. Ale ja też stoję po tej czarnej stronie (jako były użytkownik PS2 i PS3) :-D
oskarkowy
03-04-2012, 18:04
Bardzo ryzykowne stwierdzenie. Mnie d3s klei się w ręku aż miło. Inna rzecz, że guziki to umieszczali na chybił trafił, ale sam aparat trzyma się wygodnie. Reszta to już kwestia przyzwyczajenia.
Ludzie, zaprzestańcie tej wojny, który lepszy. Boicie się tego, że pojawiły się na rynku bezkompromisowe narzędzia i teraz już nie będzie wymówki, dlaczego zdjęcia znów nie wychodzą? 8-)
Jak się czyta niektóre wypowiedzi, to wydaje się, że niedługo nawet ta wyższa cena Canona będzie faniejsza od niższej Nikona ;)
Kolekcjoner
03-04-2012, 19:44
A czegóż to ma dowieść - dla mnie to takie ględzenie o niczym.
wypowiedź niczym rosyjskiego konstruktora maszynek do golenia - tych co pasują do każdej twarzy ... już po pierwszym goleniu
Ja tam się cieszę, że wyszły 2 porównywalne puchy, które mogą ze sobą śmiało rywalizować. Nie tak jak 3 lata temu - z jednej strony upośledzony af, którego ułomność została dostrzeżona przez wielu użytkowników tego forum dopiero po premierze najnowszego marka. Z drugiej z strony auto WB, dzięki któremu słowa piosenki "chodź pomaluj mój świat ..." nabierały czasami zupełnie nowego znaczenia.
co do sRAW z nowego d800 - to zabijcie mnie śmiechem, ale może da się to softem załatwić? W sumie nie wiadomo co tam w nim zakopali ;)
tak żeby było jasne od wielu lat fotografuję canonem, żeby jakiś nadgorliwiec z żółtym beretem zaraz nie wyskakiwał
HDR z jednego .nef pliku
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41166725
Również D4 i D800 zaprojektował (tradycyjnie?) zespół Giorgetto Giugiaro:
http://www.italdesign.it/project/nikon-d800-eng
http://www.italdesign.it/project/nikon-d4-eng
Kolekcjoner
10-04-2012, 19:14
Również D4 i D800 zaprojektował (tradycyjnie?) zespół Giorgetto Giugiaro:
http://www.italdesign.it/project/nikon-d800-eng
http://www.italdesign.it/project/nikon-d4-eng
Hmmm.... jakoś tego nie widać IMHO.
strideer
10-04-2012, 19:16
Żebym nie wyszedł na systemowego zrzędę i fanboja Canona, ale tyłek D800 od początku jak go zobaczyłem kojarzył mi się z zabawką, a nie profi aparatem. I niestety ciągle mam to wrażenie.
Żebym nie wyszedł na systemowego zrzędę i fanboja Canona, ale tyłek D800 od początku jak go zobaczyłem kojarzył mi się z zabawką, a nie profi aparatem. I niestety ciągle mam to wrażenie.
Ale przyznać trzeba, że postęp jest - w sensie, że z tymi krągłościami są coraz bardziej podobne do "naszych"...
D800 aka Szatan*
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41205167
* - post w obronie pana z A900/5D2 w stopce.
Grzesiek_PL
13-04-2012, 14:04
Szkoda tylko, że nie ma mocowania EF :-D
read and weep...
http://www.dpreview.com/news/2012/04/19/Nikon-28mm-F1p8
f/1.8 za 700 USD.
porownac do:
f/2.8 za 800 EUR i MTF-ami bynajmniej nie urywajacymi tylka...
(http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1624821/canon-ef-28mm-f28-is-usm.html)
read and weep...
http://www.dpreview.com/news/2012/04/19/Nikon-28mm-F1p8
f/1.8 za 700 USD.
porownac do:
f/2.8 za 800 EUR i MTF-ami bynajmniej nie urywajacymi tylka...
(http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1624821/canon-ef-28mm-f28-is-usm.html)
hmmm .. w canonie od dawna przeciez jest takie cos .. i af ma sprawny nawet, z rozdzialka jest roznie w rogach. A co tak na prawde potrafi nikkor to zobaczymy jak sie pokaze - w kazdym razie canon tanszy.
W sumie nikon odrabia lekcje ze sloikow i chyba do zrobienia zostaly mu 70-200F4, 135/2 i TSE 17mm .. reszta chyba ma odpowiedniki ..
Dokładnie, zobaczymy jak będzie. Ale Nikon sprawnie zaczął braki likwidować w szklarni.
EF28/1,8 jest już stary i jeśli chodzi o własności optyczne to troche kuleje.
Dokładnie, zobaczymy jak będzie. Ale Nikon sprawnie zaczął braki likwidować w szklarni.
EF28/1,8 jest już stary i jeśli chodzi o własności optyczne to troche kuleje.
wg mnie bardziej kuleje 50/1.4 i 35/2 .. jakby oba zrobili na poziomie 85/1.8 (af + mtf) to ...
Nikon ostro bije sie takze o entry level. 24 Mpix, lakier metalik!, dokladany modul wifi, poprawiony ekran, filmy w Full HD.
http://www.dpreview.com/news/2012/04/19/Nikon-D3200-with-WiFi-Option
read and weep...
f/1.8 za 700 USD.
porownac do: f/2.8 za 800 EUR
I na f/2.8 znajdzie się nie jeden... nie napiszę bo dostanę czerwoną.
Tym szkłem (28/1.8) - imho w zasadzie N odjechał Canonowi konkretnie. Mają lepszą - pamiętamy cały czas imho - puszkę dla Kowalskiego, mają trzy, kluczowe, nowe - TANIE - JASNE szkła. Dziękuję.
A zawodowcy mogą sobie porównywać MTF'y czy ceny stabilizowanych zumów f/2.8.
wg mnie bardziej kuleje 50/1.4 i 35/2 .. jakby oba zrobili na poziomie 85/1.8 (af + mtf) to ...
Nowe szkła to większa cena a Jen mocny a target tych budżetowych słoików liczy każdego centa. Będą ciągnąć to do... nie bez znaczenia jest też fakt, że liczba MPx w 5D3 nie wzrosła, czyli nie ma formalnych przeszkód by wietrzyć magazyny z 24-70L i nadal tłuc ile wlezie pierwszą odsłonę 24-105. Dodatkowo fakt, że nowa srebrzanka 28/2.8 jest w IS jednoznacznie wskazuje, że powoli budują ofertę dla wideo i jak przyjdzie czas (decydujące słowo będzie mieć Sony jako producent matryc w Nikonach) po prostu... obniżą/urealnią cenę, ale szkła już będą (pod kolejne, już tanie EOS c).
Dwie różne filozofie/strategie sprzedaży. Z jednej strony trzy "kluczowe" stałki, z kolei z drugiej jest 24-105/4IS i 70-200/4IS, które z matrycą 5D3 spokojnie wystarczą do zdjęć nocnych.
imho w zasadzie N odjechał Canonowi konkretnie. Mają lepszą - pamiętamy cały czas imho - puszkę dla Kowalskiego, mają trzy, kluczowe, nowe - TANIE - JASNE szkła. Dziękuję.
Ten lens już wcale taki tani nie jest, u nas to będzie pewnie 3kzł.
Ten lens już wcale taki tani nie jest, u nas to będzie pewnie 3kzł.
Polskie ceny mnie nie interesują, ale rozumiem twój/innych punkt widzenia.
Za B&H (imported jeśli jest)
Canon: $1005; wszystkie szła to stare konstrukcje
Nikon: $1416; wszystkie szkła to najnowsze konstrukcje
BTW. Canon 28/1.8 jest tylko dwie $tówki tańszy od Nikkora.
Kolekcjoner
19-04-2012, 13:54
Nikon ostro bije sie takze o entry level. 24 Mpix, lakier metalik!, dokladany modul wifi, poprawiony ekran, filmy w Full HD.
http://www.dpreview.com/news/2012/04/19/Nikon-D3200-with-WiFi-Option
Nie no super tylko po kiego grzyba 24 mpx :rolleyes:.
Dla super fajnych 12-16 MPx?
Dla super fajnych 12-16 MPx?
Superfajne będzie 6mpx. Innymi słowy D40 AD 2012...
Superfajne będzie 6mpx. Innymi słowy D40 AD 2012...
Raczej nie.
24MPix to czystej wody marketing .. ale jakosc obrazka powinna tak czy tak byc fajna(ISO 3200 zadowalajace - na poziomie 6400 z ichniego 16Mpix).
Ten wifi mimo ze fajny (choc dla mnie mocowanie niefortunne)to zupelnie nie wiem po co w tej klasie..
Ale co to komu szkodzi?
Pewnie bedzie jakis odpowiednik sRawow, ktory da cudne 10,15,18 mpix. Tym bardziej przy nizszym iso, bo nie kazdy potrzebuje noktowizora.
A poza tym nikon ostatnio pokazal, ze potrafi zrobic niezle 34 mpix na FF, dlatego mysle, ze nawet nie downscalowane 24 mpix na cropie bedzie znosne.
Kolekcjoner
19-04-2012, 15:05
Ale co to komu szkodzi?
Szkodzi - pewnie że nie. Szczególnie firmom produkującym nowe kompy, karty pamięci itd. :cool:, a przeciętny użytkownik przy druku bilboarda do ogrodu to będzie miał jak znalazł :lol:.
Postep musi byc - czytaj... jakos to sie wszystko musi krecic :)
Świadomy uzytkownik kupi sobie takie 24 mpix i jakos tam z nich skorzysta.
nieswiadomy... tez kupi, bedzie zadowolony przez jakis czas ze ma "najwiecej" ;) i przy okazji da zarobic producentom kart, dyskow, itd.
Czyli wszyscy zadowoleni! Sytuacja idealna ;)
Thomason2005
19-04-2012, 16:56
jakim cudem tyle mieszczą mpix na niepełnej klatce? 7D z 18mpix miał bardzo poważne problemy. Jak się im uda ta matryca (albo Sony), to kolejny szacun dla nich :)
Matt_K-K
19-04-2012, 22:33
Pewnie ta sama co w NEX 7. Co znaczy, że jeśli szkło nie jest dobre, to jakość obrazu będzie marna.
Kolekcjoner
19-04-2012, 22:38
Jeśli tak to nie ma się co spodziewać cudów ale może to celowe żeby w entry level nie dawać takiej samej jakości jak w wyższych modelach.
Sony o ile pamiętam wsadziło tę matrycę do A77 - wynik jest raczej mizerny = szumofon.
Grzesiek_PL
20-04-2012, 13:25
Pierwsze sample (jpg więc wiele powiedzieć nie można)
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d3200/sample.htm
Rawy będą mieć 12bit, jakieś ograniczenie dla najtańszej serii?
Pierwsze sample
Pociągnąłem to, wrzuciłem to pse10 a tam: resize do 33% (akurat by puszczać slajdy na TV 1080p, bic sharper), wyostrzyłem 500; 0.3 i nie mam pytań a to przecież są (przeostrzone, wygładzone) jotpegi. Pozostaje mieć nadzieję na: szybki spadek ceny, zestaw body only lub 35/1.8DX.
Na fotce kwiatka można nawet dać 500; 0.4.
Grzesiek_PL
20-04-2012, 15:47
To może tak teraz wersja D3200E ? :mrgreen:
Grzesiek_PL
24-04-2012, 18:58
Sample d3200, kit chyba nie jest najlepszym przykładem do pokazania możliwości tej matrycy ;)
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d3200-review/gallery
Są też sample na dpreview. Wygląda to nieźle, zwłaszcza ISO 3200, chociaż zdjęcia robione kitem, więc o rozdzielczości trudno coś powiedzieć. Chętnie zobaczyłbym taką matrycę u Canona. Swoją drogą, ciekawe jaka będzie odpowiedź Canona, który przecież raczej sam dyktował wyścig megapikselowy przez ostatnie lata, a teraz został zepchnięty do narożnika...
Są też sample na dpreview. Wygląda to nieźle, zwłaszcza ISO 3200, chociaż zdjęcia robione kitem, więc o rozdzielczości trudno coś powiedzieć. Chętnie zobaczyłbym taką matrycę u Canona. Swoją drogą, ciekawe jaka będzie odpowiedź Canona, który przecież raczej sam dyktował wyścig megapikselowy przez ostatnie lata, a teraz został zepchnięty do narożnika...
Marzenia ściętej głowy ;)
Wg plotek Canon zapowiedział nową matrycę nie procesor :evil: dopiero w 7D2.
Odpowiedź Canona masz w 5D3 - Digic Zamiatacz V, teraz 17 razy szybszy od swojego taty...
Powracając do Nikona: w sklepie na My pojawiła się nowa, niższa o 500 zł od ostatniej, cena. Mega fajna oferta, jak komuś się nie chce kupować większych kart (a potem to zmniejszać na kompie). To jest czas D5100.
Marzenia ściętej głowy ;)
Wg plotek Canon zapowiedział nową matrycę nie procesor :evil: dopiero w 7D2.
To tylko plotki, mało wiarygodne. 7d to produkt prawie niszowy, dla Canona jest o wiele ważniejsza konkurencja w segmencie Rebel / Nikon d5x00/ d3x00