Zobacz pełną wersję : Bezpłatne webinarium - Zarządzanie Barwą
Janusz Body
22-08-2011, 17:10
X-rite organizuje bezpłatne webinarium na temat zarządzania barwą. Poniżej wklejam maila
Często zastanawiamy się, czy możliwe jest uzyskanie zgodności barwy na monitorze, na wydruku z drukarki lub maszyny drukarskiej, na dużym banerze reklamowym lub na ekranie do prezentacji? Po wielu rozczarowaniach rezygnujemy, twierdząc, że jest to niemożliwe?
Prosimy nie rezygnować!
Jesteśmy, aby pomóc!
X-Rite wspólnie z jednym ze swoich ważnych partnerów, firmą Color Confidence organizuje serię bezpłatnych szkoleń internetowych dotyczących zarządzania barwą. Szkolenia – WEBINARIA – przeznaczone są dla początkujących i zaawansowanych.
Pierwsze bezpłatne WEBINARIUM „BASIC” w języku polskim dotyczyło będzie podstaw oraz nowych trendów w zarządzaniu barwą. Odbędzie się ono:
2 września 2011 roku (piątek), o godzinie 10:00
Zapraszamy do rejestracji!
(Przepraszamy, że ze względów technicznych formularz rejestracyjny jest w języku angielskim.)
Tomasz Lechowski – praktyk i entuzjasta zarządzania barwą, dyrektor i współwłaściciel działu DTP w krakowskiej agencji reklamowej Point4Art, Małgorzata Lososová Ungradová (X-Rite) oraz Krzysztof Skowron (Color Confidence) podzielą się z Państwem swoją wiedzą na temat:
° Wprowadzenie i podstawy teoretyczne zarządzania barwą
° Omówienie sposobów kalibracji i profilowania różnych urządzeń
° Narzędzia dla zmieniających się wymagań technicznych branży twórczej
Po prezentacji prowadzący odpowiedzą na pytania zadawane za pośrednictwem chatu internetowego.
Link do rejestracji: https://www1.gotomeeting.com/register/681616985
Da__FreaK
23-08-2011, 04:25
Fajnie, pieknie.. tylko ze o 10 rano to gro ludzi siedzi w robocie ...;-/
Fajnie, pieknie.. tylko ze o 10 rano to gro ludzi siedzi w robocie ...;-/
...na fejzbuku...
Da__FreaK
23-08-2011, 14:54
..nie kazdy ma fejzbuka, nk czy innego twitera ;]..
..nie kazdy ma fejzbuka, nk czy innego twitera ;]..No, to wtedy siedzi na C-B. ;)
powiedzcie jak takie coś wygląda, bo biedny rolnik z polskiej wsi widzi coś takiego pierwszy raz, to będzie coś na zasadzie konferencji grupowej na skype, czy jak?
To będzie jak filmik na jutupie z możliwościa czatu w jedną stronę :) Czyli oni tam widzą, ale ty nie widzisz, co kto napisał. I albo się odniosa na żywo do tego co napisałeś, albo się nie odniosą :D Dlatego lepiej pisac w jezyku, który rozumie prowadzący łebinarium.
Janusz Body
26-08-2011, 15:48
To będzie jak filmik na jutupie ....
Niekoniecznie filmik - raczej transmisja videło live wyświetlana w przeglądarce. Gazeta i TVN24 już tak przeprowadzają transmisje z Sejmu. Reszta j.w. Zooooobaczymy. Adobe na swoich webinariach tak robił.
Pisząc "jak filmik na jutupie" miałem na myśli, że wyglądać to będzie podobnie do tego: http://www.sekonic.com/Classroom/Webinars/live-control-light-part-1-portraiture-using-available-light.aspx
To jest juz zarchiwizowane wepinarium, które odbyło się dość dawno u Sekonica.
Większość ludzi będzie w pracy, więc przynajmniej im się przesył danych nie zapcha :P
..nie kazdy ma fejzbuka, nk czy innego twitera ;]..
Jak Cię nie ma na fejzbuku to nie istniejesz :-D
Jak Cię nie ma na fejzbuku to nie istniejesz :-D
To sie ciesze że mnie niema :twisted:
Zdecydowane NIE twarzoksiążce :x
Trudno nie obejrzę ....a może ktoś nagra i potem wrzuci na sieć :?:
Janusz Body
31-08-2011, 16:04
.....a może ktoś nagra i potem wrzuci na sieć :?:
To przecież naruszenie praw autorskich.
To przecież naruszenie praw autorskich.
Jeśli będzie takowe zastrzeżenie przez autora to tak.
Ale jeśli będzie to dopuszczone przez autora to będę wygrany.
ABSOLUTNIE nie namawiam i nie popieram nielegalności :evil:
Witam serdecznie.
Na fejsie (jak mawia moja starsza córcia) też mnie nie ma, ale to nie znaczy by nie popatrzeć.
Oczywiście, jako że będę wówczas w pracy... to popatrzę :shock: służbowo :grin:.
Do zobaczenia.
Janusz Body
01-09-2011, 16:25
Jeśli będzie takowe zastrzeżenie przez autora to tak....
Chyba odwrotnie. Musi być wyraźna zgoda autora na nagrywanie i rozpowszechnianie. Nie musi niczego zastrzegać podobnie jak autor książki nie musi "zastrzegać", że nie wolno kopiować. :-)
Ogólny problem czy tylko ja nie mogę się połączyć?
Janusz Body
02-09-2011, 10:35
U mnie też działa bez problemu.
To sie ciesze że mnie niema :twisted:
Zdecydowane NIE twarzoksiążce :x
Trudno nie obejrzę ....a może ktoś nagra i potem wrzuci na sieć :?:
Będzie udostępnione później w sieci do pobrania
W takim razie czekam na link. Nie wiem o co kaman z moim połaczeniem.
Fajne, tylko bardzo wstępne, czy kolejne, bardziej zaawansowane części też będą darmowe?
Podobne webinaria prowadzone przez X-Rite na świecie zawsze były darmowe, nie sądzę by w tym przypadku miało być inaczej.
Bardzo się cieszę, bo niestety musiałem nagle jechać na spotkanie. :(
MaciekSK
02-09-2011, 13:24
Co by tu napisać...
Hmmm...
Liczyłem raczej na praktykę a nie marketingową papkę. Moim zdaniem takie webinarium powinno wyglądać w ten sposób, że prowadzący działa na żywym organiźmie a nie pokazuje nam slajdy. Może następne będą już konkretne...
Poza tym użytkownik oczekuje, że pokaże mu się co i jak ustawić, gdzie nacisnąć w danym oprogramowaniu aby uzyskać to czy tamto a przy okazji wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej (i tu może być jakis wywód teoretyczny) w dodatku nie w oprogramowaniu dołączanym do najdroższych zestawów, tylko w tym dostępnym dla przeciętnego amatora.
Generalnie jestem rozczarowany ale liczy się chęć w ogóle zorganizowania czegoś takiego w języku polskim, oby jak najwięcej i jak najlepszej treści, której "głodni" są fotoamatorzy sfrustrowani kolorywmi niuansami :)
Bardzo się cieszę, bo niestety musiałem nagle jechać na spotkanie. :(
Webinarium jak zaznaczono w temacie dotyczyło elementarnych podstaw teorii oraz ogólnej prezentacji oferty aktualnych rozwiązań oferowanych przez X-Rite.
Janusz Body
02-09-2011, 14:02
Mam podobne wrażenia (co MaciekSK). Na dodatek zupełnie nie wiem po co toto było na żywo. Te prezentacje można było skrócić do 10 minut, nagrać, dobrze przygotować a tak to było jak było. Yyyyyyy.... eeeee..... yyyyyyyy... jakoś mało dobrze brzmi jak nie ma obrazu a jest pokaz slajdów. Jakby było nagrane to uniknięto by wpadki z tym drugim ekranem. Trochę stres zadziałał na wykładowców i słychać było, że to jest czytane z kartki. :-)
Na żywo mogły być pytania - no i oczywiście kamera w studio a nie gadanie do obrazu.
Ogólnie to bardzo mało istotnych informacji a sporo "papki".
Co by tu napisać...
Hmmm...
Liczyłem raczej na praktykę a nie marketingową papkę. Moim zdaniem takie webinarium powinno wyglądać w ten sposób, że prowadzący działa na żywym organiźmie a nie pokazuje nam slajdy. Może następne będą już konkretne...
Poza tym użytkownik oczekuje, że pokaże mu się co i jak ustawić, gdzie nacisnąć w danym oprogramowaniu aby uzyskać to czy tamto a przy okazji wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej (i tu może być jakis wywód teoretyczny) w dodatku nie w oprogramowaniu dołączanym do najdroższych zestawów, tylko w tym dostępnym dla przeciętnego amatora.
Generalnie jestem rozczarowany ale liczy się chęć w ogóle zorganizowania czegoś takiego w języku polskim, oby jak najwięcej i jak najlepszej treści, której "głodni" są fotoamatorzy sfrustrowani kolorywmi niuansami :)
Temat webinarium lojalnie uprzedzał, że będzie dotyczyło podstaw. Nad oprogramowaniem amatorskim nie ma się co rozwodzić, bo po prostu trzeba wykonywać polecenia i naciskać "OK" w odpowiedniej kolejności. Wywody teoretyczne wyjaśniające dlaczego tak a nie inaczej są w podobnych ramach czasowych mało realne, bo tematyka jest wyjątkowo zabagniona i byle bzdura wymaga elaboratu.
manfred1
02-09-2011, 14:24
Tak szczerze komu się przydał ten w dobrym słowa znaczeniu marketingowy bełkot?
Mam podobne wrażenia (co MaciekSK). Na dodatek zupełnie nie wiem po co toto było na żywo. Te prezentacje można było skrócić do 10 minut, nagrać, dobrze przygotować a tak to było jak było. Yyyyyyy.... eeeee..... yyyyyyyy... jakoś mało dobrze brzmi jak nie ma obrazu a jest pokaz slajdów. Jakby było nagrane to uniknięto by wpadki z tym drugim ekranem. Trochę stres zadziałał na wykładowców i słychać było, że to jest czytane z kartki. :-)
Na żywo mogły być pytania - no i oczywiście kamera w studio a nie gadanie do obrazu.
Ogólnie to bardzo mało istotnych informacji a sporo "papki".
Podobne webinaria zwykle tyczyły użycia konkretnych rozwiązań i prowadzący dokonywali on-line prezentacji jak posługiwać się daną aplikacją, tłumacząc z grubsza o co kaman. To spotkanie było wprowadzające, więc siłą rzeczy było mocno ogólnikowe, następne powinny już być bardziej konkretne.
Prowadzący mieli też trochę pecha z tymi ekranami, do tego mz. moderatorka niezbyt szczęśliwie wytypowała pytania do publicznej odpowiedzi - pozornie były podstawowe, w praktyce były potwornie zabagnione i współczuję prowadzącym, że musieli na nie odpowiedzieć w trzech słowach, bo tyczyły sakramencko skomplikowanych zagadnień. A tłumaczenie odnośnie skorelowanej temperatury barwowej światła dziennego było chyba trochę nie na temat...
Tak szczerze komu się przydał ten w dobrym słowa znaczeniu marketingowy bełkot?Ja nie widziałem, więc pozwolę sobie przedstawić własną opinię ;)
Zapewne, jak to często bywa takie darmowe prezentacje mają na celu kreowanie wśród potencjalnych odbiorców potrzeby posiadania określonych produktów. Komu się przydały? Producentowi oczywiście! Czy coś jest w tym złego? Skądże!
manfred1
02-09-2011, 14:38
Jak wcześniej powiedziałem w dobrym tego słowa znaczeniu. Mam nadzieję, że w następnych odcinkach zostanie pokazana magia używania ColorMunki Photo + ColorChecker Passport i wtedy szybciutko dokonam zakupu jakże potrzebnych narzędzi do fotografii .
Ogólnie to bardzo mało istotnych informacji a sporo "papki".Dziękuję za informację. Moje poczucie winy, że przegapiłem coś ciekawego, prysło :)
Podobne webinaria zwykle tyczyły użycia konkretnych rozwiązań i prowadzący dokonywali on-line prezentacji jak posługiwać się daną aplikacją, tłumacząc z grubsza o co kaman. To spotkanie było wprowadzające, więc siłą rzeczy było mocno ogólnikowe, następne powinny już być bardziej konkretne.
Prowadzący mieli też trochę pecha z tymi ekranami, do tego mz. moderatorka niezbyt szczęśliwie wytypowała pytania do publicznej odpowiedzi - pozornie były podstawowe, w praktyce były potwornie zabagnione i współczuję prowadzącym, że musieli na nie odpowiedzieć w trzech słowach, bo tyczyły sakramencko skomplikowanych zagadnień. A tłumaczenie odnośnie skorelowanej temperatury barwowej światła dziennego było chyba trochę nie na temat...
Pierwsze koty...
Mam nadzieję że organizatorzy (prowadzący) zabezpieczyli sobie konstruktywną krytykę i następne webinaria...
Pomysł zasadniczo super.
Do następnego Webinaria :oops: (odmiana poprawna?)
Jak ktoś namierzy gdzie to "leży" to poproszę o linka .
PS
Czułem że tak będzie :twisted:
Kopia webinarium ma być na stronie organizatorów (tak deklarowali).
Mnie trochę zmartwiło, że e1d2 NIE JEST obsługiwany przez nowe omawiane oprogramowanie :(. W związku z tym funkcje nowego programu specjalnie mnie nie iteresują - bo go raczej nie kupię. Jednocześnie trochę dziwi mnie deklarowanie przez prowadzących, że wyższą jakość profili generowanych przez nowy sprzęt/soft widać już na oko, bo z tego wynika, że poprzednie były nie za bardzo. No chyba, że się nie znam i od razu to powinno być widać...
manfred1
23-09-2011, 19:21
I kiedy ta druga część będzie...nigdy?