Zobacz pełną wersję : Zmniejszanie zdjęć na potrzeby www, a jakość ?
Witajcie,
Przy obróbce zdjęć pracuję na najnowszym Lightroomie. Do tej pory nie miałem potrzeby zmniejszania rozmiarów zdjęcia ale myślę o stworzeniu własnej strony internetowej i chciałbym prosić o pomoc doświadczonych użytkowników jaka jest kolejność postępowania przy zmniejszaniu zdjęcia do rozmiaru 900x600 czy 750x450 tak aby jego jakość była jak najlepsza. Czy powinno się najpierw obrobić zdjęcie, na końcu wyostrzyć, a następnie zmniejszyć do rozmiaru np 750x450 i zapisać jako jpg. Następnie otworzyć to zmniejszone i tylko wyostrzyć po zmniejszeniu ? Bardzo prosiłbym o pomoc jaka powinna być przy tym kolejność. Z góry przepraszam jeśli już było ale nie mogłem odszukać.
Dziękuję
Ostrzy się docelowy rozmiar zdjęcia a wszystkie szczegóły znajdziesz w dziale Tips & Tricks w poradnikach Janusza Body...
a jak podzielisz krawędzie zdjęcia przez liczbę całkowitą to w zasadzie możesz nie ostrzyć.
Ostrzenie przeprowadza się zawsze jako ostatnie z przekształceń obrazu, po zmianie rozmiaru. Ostrzenie jest czynnością, którą trudno ściśle zdefiniować co do doboru optymalnej metod i zakresu dla konkretnego obrazu. Trzeba próbować rożnych metod, aż subiektywnie uzyska się optymalny lub zadowalający efekt. A w wielu wypadkach po zmniejszaniu obrazu rzeczywiście ostrzenie nie jest w zasadzie potrzebne.
Pozdrawia Leopold
Tezet-gdynia
22-08-2011, 14:42
Skoro obrabiasz w LR to moim zdaniem kolejnosc taka:
1) obrobka na rawie (ewentualnie jpg full res)
2) wyostrzenie w LR (to przy opcjach wyostrzenia i odszumiania)
3) export z opcja: resize na dluzszym boku xxx px + sharpen for web, tez w opcjach exportu :)
Dzieki temu zalatwiasz wszystko w LR. Dodatkowo jesli stosujesz znak wodny, to w LR tez jest mozliwosc dodania go automatycznie przy exporcie :)
jeszcze można użyć "Limit File Size To ...... K" w File Setings eksportu
np. tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg23/scaled.php?server=23&filename=przykad9550071.jpg&res=medium)
Wielkie dzięki,
Będę próbował. Chodziło mi właśnie o tego typu wskazówki. Sam jestem samoukiem jeśli chodzi o obróbkę ale w pewnych kwestiach wolę zapytać i polegać na bardziej doświadczonych użytkownikach bo jednak zależy mi na tym aby zdjęcia na stronie www po zmniejszeniu ich rozmiaru prezentowały się jak najlepiej.
Tezet-gdynia,
Ja w swoim Lightroomie w opcjach exportu mam sharpen to screen, nie ma tam web. Nie korzystałem z tej opcji sharpen to screen przy zmniejszaniu ale spróbuję.
3) export z opcja: resize na dluzszym boku xxx px + sharpen for web, tez w opcjach exportu :)
Hejka,
czy nie byłoby jednak lepiej unikać podwójnego ostrzenia? Może lepiej jest tak: zmniejszyć, odszumic jeśli trzeba (zmniejszanie to też odszumiacz), i dopiero ostrzyć?
Pozdraiwa minimalistyczny Leopold
Tezet-gdynia
23-08-2011, 02:15
Tezet-gdynia,
Ja w swoim Lightroomie w opcjach exportu mam sharpen to screen, nie ma tam web. Nie korzystałem z tej opcji sharpen to screen przy zmniejszaniu ale spróbuję.
Dokladnie o to mi chodzilo :) sharpen to screen, czyli dla ekranu. Czyli jakby nie patrzec do internetu czyli weba :) Z pamieci pisalem i zrobilem skrot myslowy :)
Hejka,
czy nie byłoby jednak lepiej unikać podwójnego ostrzenia? Może lepiej jest tak: zmniejszyć, odszumic jeśli trzeba (zmniejszanie to też odszumiacz), i dopiero ostrzyć?
Pozdraiwa minimalistyczny Leopold
Zauwaz ze wyostrzenie na duzym pliku powoduje wyostrzenie na wielu pikselach. Czyli jest to tak jakby podniesienie kontrastu na krawedziach. Nie ma tam jeszcze "mydla" z ewentualnego zmniejszenia przez dany mnoznik pikseli. Jesli zmniejszysz z 1600 na 800 to zmniejszasz przez pelna wartosc piksela. Jesli zmniejszasz z 1600 na 1024 to jest to zmniejszasz przez 1,65 czyli niepelne piksele. Wtedy moze powstac lekkie mydlo, efekt braku ostrosci, dlatego na koncu jest sharpen for screen.
Przynajmniej ja to tak rozumiem i tak stosuje. Zreszta na forum jest naprawde super artykul Janusza Body o ostrzeniu. Opisuje tam wszystkie zdaje sie ze 3 kroki, oraz chyba jest genialna akcja do shopa :) Polecam
A co w sytuacji gdy mam zdjęcia obrobione i podostrzone do oglądania w pełnej rozdzielczości i później chcę wrzucić do sieci.
Na stronie umieszczę mały rozmiar zdjęcia z możliwością wyświetlenia (link) na pełny ekran, czyli dwa różne zdjęcia.
Zgodnie z tym co zostało napisane wcześniej muszę od początku zdjęcia obrabiać pod kątem sieci na mały obrazek i duży, czy jest jakiś sposób na skróty?
Janusz Body
23-08-2011, 09:58
A co w sytuacji gdy mam zdjęcia obrobione i podostrzone do oglądania w pełnej rozdzielczości i później chcę wrzucić do sieci.
Na stronie umieszczę mały rozmiar zdjęcia z możliwością wyświetlenia (link) na pełny ekran, czyli dwa różne zdjęcia.
Zgodnie z tym co zostało napisane wcześniej muszę od początku zdjęcia obrabiać pod kątem sieci na mały obrazek i duży, czy jest jakiś sposób na skróty?
W "pełnej rozdzielczości" to jest w jakiej. Monitory mają z reguły nie więcej niż 1920x1200 więc robienie większych niż ekran zupełnie nie ma sensu. Chyba, że ktoś lubi oglądać 100% co też jest bujdą na resorach bo jpg jest skompresowany i tak naprawdę żadnych 100% nie oglądamy. Te 1920 to też więcej niż dużo. Zdjęcia są przy wyświetlaniu zmniejszane przez wyświetlający je program, z reguły ten program też wyostrza po zmniejszeniu. Oglądamy potem coś w pomniejszeniu np. 73.3% - bezsensu. To jest dość szeroki problem bo chyba nikt nie wie na jakim monitorze, z jaką rozdzielczością zdjęcie będzie finalnie oglądane.
Nie ma dróg "na skróty" choć w większości przypadków zmniejszenie z 6000x4000 do 800x600 jest bezbolesne i nawet ostrzyć nie trzeba. Każde zdjęcie jest inne a obwódki od przeostrzeń wyglądają wyjątkowo paskudnie.
Skoro obrabiasz w LR to moim zdaniem kolejnosc taka:
1) obrobka na rawie (ewentualnie jpg full res)
Dzieki temu zalatwiasz wszystko w LR. Dodatkowo jesli stosujesz znak wodny, to w LR tez jest mozliwosc dodania go automatycznie przy exporcie :)
Dzisiaj spróbowałem twój sposób i jest naprawdę dobrze. Tak jak napisałeś wszystko robi się przy eksporcie. Już wcześniej eksportując zmniejszałem tam rozmiar zdjęcia ale przyznam, że opcję wyostrzania zawsze pomijałem. Jednak teraz rzeczywiście jest przydatna i do tego jeszcze można wybrać 3 stopnie ostrości tak więc po zmniejszeniu automatycznie zdjęcie można wyostrzyć.
Dziękuję i będę z ciekawości próbował też innych sposobów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
piszczal
23-08-2011, 11:07
Nie wiem jak teraz, ale z tego co słyszałem, czytałem, wiem, LR nie jest dobrym narzędziem do ostrzenia. Przynajmniej ja w LR mam zaznaczone opcje ostrzenia na zero, zarówno przy obróbce, jak i przy eksporcie, natomiast w PS obowiązkowy tryb postępowania mam następujący:
1. do 16 bit
2. Ostrzenie wstępne: unsharpmask 300 / 0,3 / 0
3. Obróbka zasadnicza
4. Zmniejszenie docelowe do netu
5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body lub inteligentne ostrzenie)
6. Do 8 bit i sRGB
7. Zapisz, zamknij
W przypadku przygotowania do druku
4. Zmniejszenie do rozmiaru wydruku
5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body)
6. Ostrzenie do druku (plik wygląda na przeostrzony przy 100% jest ok przy 25% a więc i przy wydruku)
7. Do 8 bit i profilu papieru.
8. Zapisz zamknij
Sprawdziłem w LR zmniejszanie zdjęć + wyostrzanie (opcja przy eksporcie) na potrzeby www, wcześniej wyostrzonych zdjęć też w LR (opcja wyostrzanie i odszumianie) i nie zauważyłem negatywnych objawów, zrobiłem to dla różnych wielkości obrazka.
Nie wiem jak teraz, ale z tego co słyszałem, czytałem, wiem, LR nie jest dobrym narzędziem do ostrzenia. Przynajmniej ja w LR mam zaznaczone opcje ostrzenia na zero, zarówno przy obróbce, jak i przy eksporcie, natomiast w PS obowiązkowy tryb postępowania mam następujący:
1. do 16 bit
2. Ostrzenie wstępne: unsharpmask 300 / 0,3 / 0
3. Obróbka zasadnicza
4. Zmniejszenie docelowe do netu
5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body lub inteligentne ostrzenie)
6. Do 8 bit i sRGB
7. Zapisz, zamknij
W przypadku przygotowania do druku
4. Zmniejszenie do rozmiaru wydruku
5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body)
6. Ostrzenie do druku (plik wygląda na przeostrzony przy 100% jest ok przy 25% a więc i przy wydruku)
7. Do 8 bit i profilu papieru.
8. Zapisz zamknij
Przepraszam za odkopanie, ale mam pytanie w którym miejscu wcisnąć odszumianie, jeśli zdjęcie było robione na wysokim iso? Do tej pory używałem modułu odszumiania z ACR, ale może wg was są do tego lepsze narzędzia?