Zobacz pełną wersję : 430 EX II nie rozpoznaje rodzaju matrycy
andre1978
16-08-2011, 14:01
Witam,
Proszę o poradę, zakupiłem tę lampkę do 60D, zgodnie z instrukcją powinna ona automatycznie wykryć rodzaj matrycy i zoom. Jednak tak się nie dzieje, w górnym prawym rogu wyświetlacza LCD lampy nie pojawia się żaden prostokącik a w miejscu zoom mam dwie kreski. Może ten typ nie tak ma i nie rozpoznaje sześćdziesiątki.
Z góry dziękuję za wszelkie informacj.
Pozdrawiam
wysuń i wsuń jeszcze raz, sprawdź czy jest dobrze założona. Ja mam 60kę i 24-105 zoom na lampie pracował poprawnie
Kąt pochylenia lampy nie ma wpływu?IMHO ma .Kąt obrotu też.Instrukcja nie wspomina? Bo 430 pewnie ma tak jak580 EXII. sądzę.
a co jak masz ustawione w momecie właczenia tego całego tandemu?
powinno wszystko śmigać... po właczeniu, plug&play :)
kąt pochylania lampy ma taki wpływ, że tylko na wprost działa autozoom, a jak dasz w górę to chyba się ustawia automatycznie na 50mm
Dokładnie tak.Jak w bok to te kreseczki kolegi:)
andre1978
17-08-2011, 07:42
Dziękuję za porady.
Wczoraj jeszcze raz sprawdziłem, działa ale tylko z palnikiem ustawionym na wprost. W instrukcji nie znalazłem o tym słowa, to że kreseczki będą to już, gdzieś doczytałem, jednak myślałem, że obrazem z rozpoznaniem matrycy mimo wszystko powinien się pokazać.
Pozdrawiam.
Gdy lampa jest pod innym kątem niż "przód,poziom" zmienia sie odległość między obiektem a palnikiem.Często bardzo.Czujnik mierzy tylko przed siebie w poziomie mierząc poprawnie tylko w tym ustawieniu.
jestem pewien, że na 99% jest to w instrukcji (akurat nie mam przed sobą), albo tu na forum to wyczytałem, ale tak czy owak, jest OK to najważaniejsze :)
jestem pewien, że na 99% jest to w instrukcji...
Jest, trzeba ją tylko uważniej przeczytać.
Witam,
Proszę o poradę, zakupiłem tę lampkę do 60D, zgodnie z instrukcją powinna ona automatycznie wykryć rodzaj matrycy i zoom. Jednak tak się nie dzieje, w górnym prawym rogu wyświetlacza LCD lampy nie pojawia się żaden prostokącik a w miejscu zoom mam dwie kreski. Może ten typ nie tak ma i nie rozpoznaje sześćdziesiątki.
Z góry dziękuję za wszelkie informacj.
Pozdrawiam
Automatyczne ustawianie palnika dziala tylko jesli lampa jest skierowana na wprost, jesli dasz jak w dol albo gore to mozesz co najwyzej recznie ustawic sobie palnik.