Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Astrofotografia przy 17mm

pfkusu
16-08-2011, 13:37
Witam. Mam problemy przy ustawianiu ostrości na gwiazdy, jak miałem jeszcze 1000D było dość prosto - włączałem LV x10 i elegancko można było ustawiać. W 5dmk1 niestety tej opcji już nie ma, próbowałem ustawiać ręcznie ale przy 17mm mija się to trochę z celem bo w wizjerze prawie ich nie widać. Próbowałem także ustawiać ostrość na księżyc ale to też się nie sprawdzało, po zrobieniu fotki testowej było nieostro po prostu. Jak sobie radzicie z ustawianiem ostrości na niebo? Macie jakieś pomysły?
Myślałem nad matówką do precyzyjnego ostrzenia ale nie jestem pewien czy to by się sprawdziło, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.

y3k
16-08-2011, 14:44
A co dokładnie rozumiesz przez astrofotografie? Przy zdjęciach z gwiazdami na niebie ostrzysz na nieskończoność, jeśli obiektyw nie ma skali to w domu jakoś sobie zaznaczyć nieskończoność i potem w plenerze ustawić.

pfkusu
16-08-2011, 15:10
To była jedna z pierwszych rzeczy jaką próbowałem, wychodziło nieostro.

simarik
16-08-2011, 15:14
No nie jest tak prosto jak myślisz - gwiazdy niestety nie mają ostrości na nieskończoność - a ciut wcześniej. Być może przy 17mm to nie jest jakiś większy problem z ustawieniem ostrości - ale na dłuższych ogniskowych rzeczywiście kłopot może być ogromny. Ja robię to tak.
- Jeśli aparat ma LV to sprawa prosta jak drut - bo na ekranie przy maksymalnym powiększeniu można wyregulować idealnie.
- Jeśli w body brak LV to ja podpinam aparat kabelkiem bezpośrednio do laptopa i po zrobieniu zdjęcia sprawdzam na laptopie czy ostrość dobra. Jeśli nie to koryguje delikatnie i tak aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Jest parę programów do bezpośredniego wyświetlania zdjęcia na ekranie laptopa (choćby ten z płytki z zestawu).
Nie jest to może zbyt komfortowy czy mobilny zestaw ale daje najlepsze efekty.

Jeśli ma być mobilnie i bez klamotów to jedyne wyjście po każdej klatce sprawdzać a maksymalnym powiększeniu na wyświetlaczu i ewentualnie korygować aż będzie dobrze.

Jak będziesz miał jakąś fotkę to pochwal się

janmar
16-08-2011, 15:17
Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.Dlatego ostrość na nieskończoności jest w zimę lub lato gdzieś obok znacznika.Najlepiej skorzystać z pojęcia odległosci hiperfokalnej i złapać niebo w GO.Lub bracketing ustawien w okolicach znacznika .

airhead
16-08-2011, 15:51
wydaje mi się, że da radę nastawić ostrość środkowym na którąś z gwiazd, a potem wyłączyć AF i zapomnieć o problemie

pfkusu
17-08-2011, 01:51
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dzisiaj i tak nie będę miał okazji nic z podanych propozycji przetestować - niebo zachmurzyło się jak na złość.

@airhead Próbowałem też, nawet na najjaśniejszej autofocus nie dawał rady.

@simarik Osobiście uważam że na dłuższych ogniskowych jest znacznie łatwiej ustawić ostrość, przy 70 mm można elegancko ostrzyć ręcznie na oko.

Jak się rozchmurzy niebo i uda mi się zrobić coś ładnego to wrzucę fotki.

Znalazłem jeszcze ciekawy program, jednak fakt że działa na małej ilości smartfonów z androidem..., ale dla posiadaczy sgs'a II - czemu nie.Link (http://www.youtube.com/watch?v=lnxvFYza6Y4)

rOOmak
18-08-2011, 00:10
Mnie to fotografowanie gwiazd bardzo nie kręci, ale raz się ustawiłem na drogę mleczną.
Pkt 9 regulaminu forum
Ostrość ustawiłem gdzieś na to drzewo mniej więcej.
24mm f/2.8 15s iso4000
przy 17mm@f/4 masz hiperfocalną od 2,5m
Ustraw ostrość na coś co jest dalej niż 2,5m i gwiazdy będą ostre. No i czas nie dłużej niż 35s ale to pewnie wiesz ;)

No i radze naprawde daleko odjechac od jakiej kolwiek wsi lub miasta.
Nic nie widziałem w tej okolicy, poza gwiazdami i świetlkiami, a na zdjęciu światła z miasta dotarły.

pfkusu
18-08-2011, 08:55
@rOOmak - Niezłe zdjęcie. :)

Jeśli do nocy utrzyma się taka pogoda jak teraz będę mógł spróbować wg. tego co mówisz.

Bangi
18-08-2011, 09:20
tu masz w razie czego kalkulator hiperfoklanej
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

rOOmak
18-08-2011, 19:37
Umieściłem za małe zdjęcie więc poprawiam:
Nie żeby było się czym chwalić, bo zdjęcie mierne, ale żeby był sens w poprzednim poście ;)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/1782/mg1392new.jpg)

pfkusu
18-08-2011, 20:20
@rOOmak - Robiłeś coś z kolorami przy niebie? Czy takie Ci wyszło od razu?

Pelson
18-08-2011, 21:05
@rOOmak - Robiłeś coś z kolorami przy niebie? Czy takie Ci wyszło od razu?

Również jestem ciekaw, zawsze mnie to zastanawiało w tego typu zdjęciach czy dość znanych time lapsach z ruchem gwiazd...

rOOmak
18-08-2011, 21:10
Tak. Jest podkręcona saturacja i krzywa w LR3. Potem odrobinę poprawione levele w PS. Oryginalnie niebo było "przymglone" bo światło z miasta docierało, a na Florydzie jest duża wilgotność powietrza, co nie pomaga.
Wkleiłem to zdjęcie dla przykładu, że jak ustawisz ostrość na plan kilka metrów od siebie to gwiazdy będą ostre (będą w GO). Możesz też wcześniej ustawić w domu ostrość na coś 2,5m (dla f/4)od aparatu. Potem nakleić kawałek papieru na "okienko" na obiektywie i zaznaczyć gdzie wskazuje znacznik "L" . Jak będziesz na miejscu to z latarką przywołasz to ustawienie i masz optymalną GO.
Fajne zdjęcie drogi mlecznej:
http://www.peterlik.com/photography/35mm-horizontal

pfkusu
18-08-2011, 22:36
Spróbowałem przed chwilą tak jak mi radziliście i wyszło idealnie, dzięki wielkie wszystkim za pomoc. :)
Mimo to będę musiał poczekać aż księżyc będzie w nowiu bo już przy 30 sek jego blask zabarwiał całe niebo.

Witos
19-08-2011, 12:45
http://astropolis.pl/ jedno z najlepszych forum o tej temoatyce.

Pelson
19-08-2011, 20:51
Znacznik nieskończonośc na skali obiektywu ma świadomie ustawioną przez producenta niedokładnośc.Wynika ona z potrzeby kompensowania różnej temperatury w jakiej znajdzie sie obiektyw.

Po czasie naszło mnie takie pytanie... masz może informacje jaka jest więc temperatura wzorcowa dla obiektywów? Tzn biorąc pod uwage to co napisałeś - w jakiej temp. nieskończoność wypada rzeczywiście na znaczniku?

janmar
19-08-2011, 21:25
Nie, szczegóły justacji i konstrukcji konkretnego szkła to wiedza panów konstruktorów czy serwisantów.
Zwróć uwagę że znacznik nieskończonośc informuje czy GO to caly obszar do horyzontu jest ostry,czy tez tylko jakiś pas w pewnej odległości od nas.To nie jest do ostrzenia na punkt na horyzoncie.Podobnie 1m czy 2m.to wartość z pewnym przybliżeniem.Obiektyw nie jest dalmierzem.Zauważ jak wygląda skala odległosci na obiektywie.
Piszac te słowa patrżę na standard 50/1,2 L.
miedzy 1,5 a3.5 jestokoło 1,5 CM odległosci a wiec 2m.
między 3,5 a nieskonczoność na skali jest 1cm.
Między 3,5 m a horyzontem [nieskończonoscią] jest powiedzmy 8000 m.
Jak to wpisać ,a jeszcze dokładnie.
Popatrz na skalę obiektywu i spróbuj sobie wyobrazic taka konstrukcję.
Pomyśl ile na skali oznacza 100m To~~1/80 cm
Ale fajnie ze dociekasz.Pozdrawiam

Kolaj
19-08-2011, 21:29
Po czasie naszło mnie takie pytanie... masz może informacje jaka jest więc temperatura wzorcowa dla obiektywów? Tzn biorąc pod uwage to co napisałeś - w jakiej temp. nieskończoność wypada rzeczywiście na znaczniku?Niezależnie od temperatury i tego, gdzie ta kreseczka się znajduje, trzeba pamiętać, że różne długości fal świetlnych różnie się załamują. Zatem nieskończoność będzie w innym miejscu dla czerwieni, inna dla niebieskiego, inna dla fioletu i jeszcze inna dla UV. Nie ma jedynego właściwego ustawienia.

janmar
19-08-2011, 21:33
Oczywiscie prawa optyki także istnieją.Niemniej oczekiwanie ze nastawimy na szkle 100,200 czy nieskonczonosc jest nierealne ze wzgledów konstrukcyjnych równiez
.Przy duzych odległosciach szczególnie.

Pelson
19-08-2011, 22:48
Ale panowie sie zapędzili ;) po prostu na co dzień mam do czynienia z takim pojęciem jak "warunki normalne" co do temperatury i ciśnienia... zastanawiałem sie jakie wartości obowiązują jako takie warunki dla konstruktorów optyki...

Leon007
19-08-2011, 23:28
Najprawdopodobniej wartości wymyślone, a raczej obliczone i zmierzone, przez producenta w warunkach jego techniki i technologii.

Kolaj, to dla tzw. cienkiej soczewki z podręcznika do fizyki.
To co opisałeś - w odniesieniu do obiektywu z kilkunastu soczewek, z powłokami super-duper, szkłami o niskiej dyspersji i kto wie czym tam jeszcze - nazywa się aberracja chromatyczna. :idea:

rOOmak
21-08-2011, 21:22
73f/23c