PDA

Zobacz pełną wersję : Pomuszcie - Jaki - Jaki

KOKO74
04-01-2006, 11:39
Szanowni użytkownicy forum, wrócił problem stary jak świat j a posiadam korpus 20D. a mój znajomy 350D. i obaj szykujemy się do kupienia obiektywów do naszych korpusów bo jak na razie posiadamy same 18-55 kit.
Ja do swojej dwudziestki zamierzałem w najbliższym czasie kupić

Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM
A w puźńiejszym czasie
Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM

wszystkich natomiast kolega posiadający 350D. zamierza zakupić

Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO DG IF HSM
A pużńiej
Sigma 28-70mm f/2,8 EX DG Macro

Oby dwoje jesteśmy zupełnymi amatorami I dlatego zwracamy się z prośbą do ludzi tuzy wiedzą o wiele więcej nisz my razem wzięci // Pomóżcie nam wybrać – jaka kombinacja do jakiego aparatu – podobno nic niepokorna jasnego obiektywu o stałym świetle – a z drugiej strony obiektywy EF-S podobno niesamowicie focą chociaż z pozoru są ciemne.
Czy może ktoś kiedyś z szanownych państwa robił jakiś test w ciemniejszym pomieszczeniu np. w kościele gdzie raczej panuje półmrok – ciekawe jaka różnica byłaby między fotkami takiej Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO DG IF HSM a ciemnego Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM – czy naprawdę stabilizacja działa i czy można robić na 300mn z ręki i fotki wychodzą nie poruszone ????
Może ktoś ma takie fotki albo ma możliwości chęć wykonać taki test .

Przeglądając wcześniejsze wątki na forum zauważyłem ze osobnik ( TYTUS )
Posługuje się takim samym sprzętem jaki zamierzam kupić a jestem pod dużym wrażeniem pana galerii w szczególności makro fotografii i pytam pana czy może któraś z fotografii makro była wykonywana sprzętem 20d. -
Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM- Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM jezeli tak I oczywiście jezeli zechce pan odpowiedzieć mi to proszę podać link do takiej fotografii .

Dziękuje i pozdrawiam wszystkich !!!!!

Jac
04-01-2006, 11:46
obiektywy dobiera sie do rodzaju fotografi a nie do aparatu, powiedz co chesz fotografowac, czym sie interesujesz w fotografi to ci doradzimy...

KOKO74
04-01-2006, 12:11
O tusz tak naprawdę chyba kręci mnie wszystko a kumpla podobnie do tej pory miałem kompakcik Canon PowerShot A75 A to link do stronki gdzie można kilka moich fotek

http://foto.moon.pl/user.php?id=1129&cat=all

dziękuje i pozdrawiam

gwozdzt
04-01-2006, 12:19
Pomuszcie - Jaki - Jaki
Ja do swojej dwudziestki zamierzałem w najbliższym czasie kupić
Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM
w puźńiejszym czasie
Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM

natomiast kolega posiadający 350D. zamierza zakupić
Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO DG IF HSM
A pużńiej
Sigma 28-70mm f/2,8 EX DG Macro

Pomóżcie nam wybrać – jaka kombinacja do jakiego aparatu – podobno nic niepokorna jasnego obiektywu o stałym świetle... czy naprawdę stabilizacja działa
Zdecydowanie bardziej podoba mi się zestaw kolegi do 350D niż te "ciemności" do dwudziestki.
Stabilizacja owszem, działa, ale zwróć uwagę, że działa tylko wobec nieruchomych obiektow zdjęć. Natomiast gdy są to obiekty ruchome, to stabilizacja nic Ci nie pomoże, zaś jaśniejszy obiektyw być może pozwoli uratować zdjęcie dzięki krótszemu czasowi migawki.
Ponadto jaśniejszy obiektyw w trudnych warunkach oświetleniowych ułatwia pracę układom AF oraz daje jaśniejszy obraz w wizjerze.
IMHO moglibyście z kolegą jeszcze zwrócić uwagę na Sigmy 18-50/2,8 i 100-300/4 oraz Canona 70-200/4L i starszego, uzywanego 80-200/2,8L
Niestety 300mm ze światłem 2,8 czy nowy Canon 70-200/2,8 to juz inna "półka" cenowa.

Kubaman
04-01-2006, 12:21
Po pierwsze to nie to forum - tujest Baza wiedzy, a ten post jej nie poszerza. Powinieneś postować w Obiektywy i lampy błyskowe.

Po drugie w Bazie wiedzy masz czytania na kilka tygodni, więc się postaraj opanować tę wiedzę, zanim zaczniesz pytać.

ripek
04-01-2006, 13:34
Chyba masz problemy z odnalezieniem opcji EDYTUJ - to taka WIELKA ikonka po prawej stronie.

Na przyszłość - sposób w jaki piszesz jest współmierny do tego czy szanujesz forumowiczów i czy chcesz zeby Ciebie szanowali.

Co do szkieł. Skoro jesteś amatorem - to czy rzeczywiście chcesz rzucać się na tak "drogą" wodę? Nie podałeś limitu kwoty którą chcesz wydać na sprzęt i co chcesz fotografować.

muflon
04-01-2006, 13:41
Dyskósja o ortografji wycienta. Wontek zostaje f piaskofnicy (bo odpowiedzi morzna znaleść f fyszókifarce), ósófam go z Obiektywy i Lampy - KOKO74, proszem nie dóplikój wontkuf.

Edit: proszem nie komentować ortografji ani innych postuf, bo bendem kasował. Dyskósja jest o objektywah

PatriX
04-01-2006, 16:37
Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM nie radze tego modeliku kupować bo przepłacisz a zadowolony nie bedziesz. Też uwazam że Twój qmpel wybrał lepszy zestaw :)

A co do Was chłopaki to co się tak czepiacie ;) Zapytać siejuż nic nie można ? mamy sobie pomagać chyba co :D:D

PoZdrO 4ALL

pazurek
04-01-2006, 16:49
A co do Was chłopaki to co się tak czepiacie ;) Zapytać siejuż nic nie można ? mamy sobie pomagać chyba co :D:D

Posiedzisz tutaj tyle co my i zobaczysz te same pytania zadane 10-tysieczny raz to zrozumiesz dlaczego sie czepiamy.

Jac
04-01-2006, 16:51
pewnie ze sie mozna pytac tylko dobrze by bylo zeby pytanie bylo konkretne wtedy mozna cos odpowiedziec a tak to mozna sobie 'popychac glupoty' przez 100 postow i nic z tego nie wyjdzie

a wracajac do tematu to kupcie sobie 'uniwersalne' b.dobre tamrony 28-75/2.8 porobcie troche zdjec i sie odezwijcie w tym watku za 2 miechy mowiac czego wam brakuje.. ale na 99% wam wystarczy

EDIT: pazurek ma racje - przed nastepnym pytaniem uzyjcie [szukaj], bo bedziemy zli :twisted: