Zobacz pełną wersję : Czy jest różnica na jakiego rodzaju dysku trzymany jest katolog i previews?
System i programy mam na nieco juz zapchanym 60 gb dysku solid state. Katalog i podglady 1:1, mam na identycznym tyle ze osobnym dysku solid state. Czy jest sens trzymania katalogu i podgladow na solid state, czy moze to byc rownie dobrze zwykly talerzowy dysk ? Slyszalem ze 'data' przechodzi zawsze z ta sama predkoscia niezaleznie od rodzaju dysku. Czy informacje z katalogu beda traktowane podobnie?
Przemek_PC
14-08-2011, 20:20
Ludzie mówią, że SSD nie lubią dużej liczby zapisów bo można je najzwyczajniej zajechać. Nie wiem, nie sprawdzałem, powtarzam tylko to ludzie mówią a wedle tego SSD na system i programy jest ok ale dla danych gdzie występuje duża liczba zapisów już gorzej.
Ludzie mówią, że SSD nie lubią dużej liczby zapisów bo można je najzwyczajniej zajechać. Nie wiem, nie sprawdzałem, powtarzam tylko to ludzie mówią a wedle tego SSD na system i programy jest ok ale dla danych gdzie występuje duża liczba zapisów już gorzej.
Tak było z pierwszymi dyskami ssd nie wspierającymi funkcj TRIM w W7. Teraz dyski SSD pozostały tylko drogie, natomiast wszystko inne jest na duży plus.
No dobrze, ale co z ta predkoscia czytania i zapisu? Czy robi to roznice dla katalogu LR, na jakiego rodzaju dysku jest zainstalowany?
Różnica oczywiście jest w odczycie danych powiedzmy bardzo generalizując 2x szybciej. Pytanie czy LR jest w stanie to wykorzystać przy renderze - według mnie nie jakoś bardzo zauważalnie. Ja mam zwykłe Saty II talerzowe i jest bardzo OK, wątpię, że będzie dużo bardziej OK z SSD na Sacie.