PDA

Zobacz pełną wersję : 20D i ekspozycja 00 (problem?)

jrock7
04-01-2006, 09:51
Witam !

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z następującą sytuacją:
Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
"Problem" mija po wyjęciu i wsadzeniu spowrotem baterii.
Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...

Proszę o opinie.
Pozdrowienia !

Jac
04-01-2006, 10:21
przeczysc styki obiektywu/aparatu

Tytus
04-01-2006, 11:02
Witam !

Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...

Proszę o opinie.
Pozdrowienia !

jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...

ale ostatnio ustąpiło jakoś...

Jac
04-01-2006, 11:12
jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...

:shock: :shock: :shock:
w ponad rocznym uzytkowaniu aparatu mialem jedynie ~3 err99 smiga az milo..

chuckyy
04-01-2006, 12:22

ale ostatnio ustąpiło jakoś...

Mam 20d miesiąc. Jak dotąd tylko raz miałem e99 i to chyba z mojej winy - trzymałem za pierścień ostrości, kiedy AF ją ustawiał - tak mi się wydaje, że właśnie stąd wyskoczył taki błąd :)

mapa
04-01-2006, 12:56
Myślę ze to wina zasilania. W moim aparacie też się to pojawia (na szczęście nie zbyt często) ale tylko wtedy gdy w gripie mam 6 akumulatorów AA. Przy używaniu akumulatora z wyposażenia aparatu problemu nie ma.
To już drugi grip, pierwszy był ze srebrnymi stykami - z tej wadliwej serii i wtedy wogóle nie dało się korzystać z akumulatorów AA. Okazuje się że ten, który miał działać dobrze też nie jest tak do końca w porządku.

jrock7
04-01-2006, 14:29
Dodam, ze pojawia się to zarówno przy oryginalnym akumulatorze Canona jak i zamienniku...

darekp
04-01-2006, 15:50
Witam !

Proszę o opinie.
Pozdrowienia !

używałem taki aparat 11 miesięcy - ani razu nie miałem jakichkolwiek problemów, firmware zmieniałem 2 razy, bateria oryginalna, szkła wyłacznie canon
pozdrawiam

fotna
04-01-2006, 16:15
Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
Przy zmianie obiektywu wyłanczaj aparat.

KuchateK
04-01-2006, 17:34
Nie wylaczam aparatu przy zmianie/wypinaniu obiektywow, nie mam tez errorow...

Obstawiam raczej syf na stykach...

Janusz Body
04-01-2006, 20:04
Jak się zalozy cokolwiek na przejściowce M42 albo np. Zenitara z bagnetem EF to pojawia się to "00". Czyli to raczej typowy objaw braku info z obiektywu - brak kontaktu na stykach.

J.

piast9
04-01-2006, 20:42
Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje. Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
Według moich obserwacji (350D) stan aparatu nie ma najmniejszego znaczenia. Obiektyw i tak dostaje napięcie zasilające elektronikę oraz body i tak gada z obiektywem po jego zapięciu nawet wtedy, gdy jest wyłączone.

Vitez
04-01-2006, 20:44
Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.

Ale... masz jakies wsparcie? :roll:

Od czasu pierwszej lustrzanki (2 lata) praktycznie nigdy nie wylaczalem aparatu przy zmianie obiektywow i nic takiego mi sie nie dzialo.

"Ekspozycje" 00 mam przy podpietym szkle M42.
Err99 mialem raz, dawno temu - tuz po wlaczeniu sprzetu... z Tamronem 28-75 :roll: . Wylaczenie wszystkiego, odpiecie szkla, wyjecie, wlozenie baterii, podpiecie szkla, wlaczenie - i juz smiga.