Zobacz pełną wersję : 20D i ekspozycja 00 (problem?)
Witam !
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z następującą sytuacją:
Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
"Problem" mija po wyjęciu i wsadzeniu spowrotem baterii.
Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...
Proszę o opinie.
Pozdrowienia !
przeczysc styki obiektywu/aparatu
Witam !
Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...
Proszę o opinie.
Pozdrowienia !
jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...
ale ostatnio ustąpiło jakoś...
jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...
:shock: :shock: :shock:
w ponad rocznym uzytkowaniu aparatu mialem jedynie ~3 err99 smiga az milo..
ale ostatnio ustąpiło jakoś...
Mam 20d miesiąc. Jak dotąd tylko raz miałem e99 i to chyba z mojej winy - trzymałem za pierścień ostrości, kiedy AF ją ustawiał - tak mi się wydaje, że właśnie stąd wyskoczył taki błąd :)
Myślę ze to wina zasilania. W moim aparacie też się to pojawia (na szczęście nie zbyt często) ale tylko wtedy gdy w gripie mam 6 akumulatorów AA. Przy używaniu akumulatora z wyposażenia aparatu problemu nie ma.
To już drugi grip, pierwszy był ze srebrnymi stykami - z tej wadliwej serii i wtedy wogóle nie dało się korzystać z akumulatorów AA. Okazuje się że ten, który miał działać dobrze też nie jest tak do końca w porządku.
Dodam, ze pojawia się to zarówno przy oryginalnym akumulatorze Canona jak i zamienniku...
Witam !
Proszę o opinie.
Pozdrowienia !
używałem taki aparat 11 miesięcy - ani razu nie miałem jakichkolwiek problemów, firmware zmieniałem 2 razy, bateria oryginalna, szkła wyłacznie canon
pozdrawiam
Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
Przy zmianie obiektywu wyłanczaj aparat.
KuchateK
04-01-2006, 17:34
Nie wylaczam aparatu przy zmianie/wypinaniu obiektywow, nie mam tez errorow...
Obstawiam raczej syf na stykach...
Janusz Body
04-01-2006, 20:04
Jak się zalozy cokolwiek na przejściowce M42 albo np. Zenitara z bagnetem EF to pojawia się to "00". Czyli to raczej typowy objaw braku info z obiektywu - brak kontaktu na stykach.
J.
Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje. Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
Według moich obserwacji (350D) stan aparatu nie ma najmniejszego znaczenia. Obiektyw i tak dostaje napięcie zasilające elektronikę oraz body i tak gada z obiektywem po jego zapięciu nawet wtedy, gdy jest wyłączone.
Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
Ale... masz jakies wsparcie? :roll:
Od czasu pierwszej lustrzanki (2 lata) praktycznie nigdy nie wylaczalem aparatu przy zmianie obiektywow i nic takiego mi sie nie dzialo.
"Ekspozycje" 00 mam przy podpietym szkle M42.
Err99 mialem raz, dawno temu - tuz po wlaczeniu sprzetu... z Tamronem 28-75 :roll: . Wylaczenie wszystkiego, odpiecie szkla, wyjecie, wlozenie baterii, podpiecie szkla, wlaczenie - i juz smiga.