PDA

Zobacz pełną wersję : 1d mkII -zacięte lustro

Amok
14-08-2011, 11:07
ostatnio na wyjezdzie zdarzylo mi sie takie cos...

zrobilem zdjęcie-z tego co usłyszałem-migawka opadła normalnie, natomiast lustro zacielo się w górnym położeniu...

ktoś miał taka akcje? wie co się mogło"zaciąć" i ile takie cuś będzie kosztować?
stawiam na mechanizm podnoszenia lustra...

z gory dzieki ; )

janmar
14-08-2011, 11:13
Czy sprawdziłeś ustawienia aparatu.np: ",przywrócenie fabrycznych ustawień,"miror lock up",pozbawienie zasilania aparatu przez wyjecie baterii itp.

Amok
14-08-2011, 11:13
Czy sprawdziłeś ustawienia aparatu.np: ",przywrócenie fabrycznych ustawień,"miror lock up",pozbawienie zasilania aparatu przez wyjecie baterii itp.

zapomniałem dodać- err 99 ; )) czyli nie można zrobić nic w menu itp.

janmar
14-08-2011, 11:15
Przy kazdym obiektywie?Baterie wyjąć mozna.

Amok
14-08-2011, 11:16
Przy kazdym obiektywie?Baterie wyjąć mozna.

przy włączeniu aparatu od razu pojawia się err 99-po prostu cały czas lustro jest w górnym położeniu-zablokowało się.

podpinanie obiektywu nie ma tu nic do rzeczy ; )

oczywiscie wkładanie aku tez nic nie daje

janmar
14-08-2011, 11:19
Nie piszesz o wyjęciu baterii?? Wyjmowałeś?
Niektóre obiektywy moga zablokować lustro.Error 99 najczęsciej dotyczy współpracy z obiektywem ,chociaz nie tylko.

oops..nie doczytałem że wkładałeś czyli tez wjąłeś.U mnie przy errorze 99 wyjęcie aku przywracało body do normy.
Jesli to mechaniczne zaciecie ,to pozostaje uważnie obejrzeć kraweż lustra od przodu,byc może wysuneła sie tłumiaca gąbeczka. wiecej nie przychodzi mi dogłowy,ale stawiam na elektronikę i zawieszemie przez nią spowodowane.

Amok
14-08-2011, 11:21
Nie piszesz o wyjęciu baterii?? Wyjmowałeś?
Niektóre obiektywy moga zablokować lustro.Error 99 najczęsciej dotyczy współpracy z obiektywem ,chociaz nie tylko.

jasne, że wyciagałem i wkładałem... to było pierwsze co zrobiłem... myślałem że po wyciągnięciu lustro opadnie-niestety...

podczas zrobienia foty nie miałem żadnego podpiętego słoika na body, po prostu nacisnąłem spust migawki-bez podpiętego szkła i sie zacięło...

Janusz Body
14-08-2011, 11:43
A baterię podtrzymującą pamięć? "Pastylkę" też dobrze było by wyjść na chwilę.

Amok
14-08-2011, 11:49
A baterię podtrzymującą pamięć? "Pastylkę" też dobrze było by wyjść na chwilę.

tak odkręciłem i wyciągnąłem... na całą noc aparat był bez aku i bez pastylki

Janusz Body
14-08-2011, 12:32
Bateria główna ma kilka styków - spróbuj przeczyścić albo użyj innej baterii. To samo ze stykami w aparacie. Jakiś elektro-cleaner na waciku. Jesteś absolutnie pewien, że główna bateria jest OK?

EDIT: Nie wiem jak w 1d Mk2 - w moim jest aż 6 styków. :-)

Przemek_PC
14-08-2011, 12:40
W 1D mkII bateria ma tylko dwa styki.

Amok
14-08-2011, 12:46
W 1D mkII bateria ma tylko dwa styki.

dokładnie, mam 2 styki

Bateria główna ma kilka styków - spróbuj przeczyścić albo użyj innej baterii. To samo ze stykami w aparacie. Jakiś elektro-cleaner na waciku. Jesteś absolutnie pewien, że główna bateria jest OK?

EDIT: Nie wiem jak w 1d Mk2 - w moim jest aż 6 styków. :-)

niezaleznie jakie aku podepne-zawsze wyskakuje err 99

Janusz Body
14-08-2011, 12:47
No to chyba już tylko serwis został :-(

Amok
14-08-2011, 12:56
No to chyba już tylko serwis został :-(

no też tak mi się wydaje.

próbowałem takze podpiąć spust migawki na kabelku do body-z nadzieją że jak zewre styki to może powróci do swojego stanu-ale wydaje mi się, że jak coś się dzieje z aparatem-to może mieć podczas err 99 odcięcie napięcia, w razie bezpieczenstwa.

no cóż pakujemy aparacik, i staramy sie organizowac jakies tygodniowe wakacje.

jak to się skończyło dam znać, mam nadzieje, że nie pójdzie mi na to cała wypłata-chyba, że ktoś wymieniał mechanizm podnoszenia lustra w 1d i pamięta ile to kosztowało?

Naprawiacz
14-08-2011, 14:06
Obawiam się, iż sam Mirror Box do tego modelu kosztuje 700-900zł, a robocizny przy jego wymianie jest dużo, więc będzie droga...
Można mieć tylko nadzieję, iż będzie to inne uszkodzenie, o dużo mniejszym "wagomiarze".

Amok
14-08-2011, 14:31
Obawiam się, iż sam Mirror Box do tego modelu kosztuje 700-900zł, a robocizny przy jego wymianie jest dużo, więc będzie droga...
Można mieć tylko nadzieję, iż będzie to inne uszkodzenie, o dużo mniejszym "wagomiarze".

brakowło mi takiej informacji w trakcie wakacji ; (

Naprawiacz
14-08-2011, 14:40
W razie większych problemów napisz, może da radę pomóc dużo taniej.

Amok
14-08-2011, 14:47
W razie większych problemów napisz, może da radę pomóc dużo taniej.

najpierw zadzwonie we wtorek i dowiem sie co może być... chociaz pewnie będą chcieli zeby wysłąć i zrobic ekspertyze i wycene.

cóż..

wyśle i dam znać co napisali ; )

pozdrawiam : )