PDA

Zobacz pełną wersję : Raynox dcr250 - pytanie o montaż

biodar
11-08-2011, 14:58
Mam ochotę na ten konwerter ale chciałbym go montować głównie do tamrona 70-200 i tu jest problem, bo w specyfikacji przeczytałem, że nadaje sie tylko do max 67mm a ja mam 77

Ten gwint 43mm jest na zewnatrz czy od środka ?
Ma ktoś może fotkę tego konwertera od "tylniej strony" bo z przodu są w necie.

Pytanie - czy da się to jakoś zamontować typu pierścień redukcyjny/jakas inna przejściówka? Co z winietą ?

MC_
11-08-2011, 14:59
Teoretycznie możesz próbować przez pierścień redukcyjny, ale winieta raczej będzie spooora.

bob_
11-08-2011, 15:36
Ja używałem tego raynoxa na 70-200 4L - śr. gwintu 67 mm i tam nawet na krótkim końcu nie było tragedii, tym bardziej, że przy tej ogniskowej nastawiałem się na crop zdjęcia. Przy 100mm i wyżej właściwie brak winiety. Teraz na 70-200 2.8 nie próbowałem zapinać soczewki, więc nie wiem jakby to wyglądało. Zapewne trzeba by "odsunąć" się jeszcze dalej w ogniskowych żeby skupić kat widzenia, bo inaczej po prostu zobaczysz połowę tego plastiku wokół raynoxa ;-)
Chwilowo jestem bez puszki, ale w sobotę powinienem mieć już nową, zatem mogę spróbować jeśli kogoś to interesuje.

najeli
11-08-2011, 16:25
Generalnie to sie składa z soczewki wkręcanej w plastikowy "adapter". Adapter jest na kliki (coś ala niektóre dekielki), które się zaczepiają o wewnętrzną stronę gwintu filtra.

Mam to, mam też sigmę na 72mm, nie wpadłam na pomysł jak to połączyć.

biodar
11-08-2011, 19:43
[] Adapter jest na kliki (coś ala niektóre dekielki), które się zaczepiają o wewnętrzną stronę gwintu filtra.

Mam to, mam też sigmę na 72mm, nie wpadłam na pomysł jak to połączyć.

czyli jak mam 77 w tamronie to po prostu raynox "nie rozeprze" się w gwincie mojego obiektywu, bedzie duży luz. Mam taką redukcję 77 na 67, więc powinno styknąć. Te ząbki raynoxa rozpierają się o gwint obiektywu od wewnątrz ? Dobrze rozumiem ?

sbogdan1
11-08-2011, 20:18
Tak jest rozpierają się o gwint obiektywu.

biodar
11-08-2011, 21:02
[]
Chwilowo jestem bez puszki, ale w sobotę powinienem mieć już nową, zatem mogę spróbować jeśli kogoś to interesuje.

Jak możesz to sprawdź czy można to jakoś zamocować no i czy działa - podejrzewam, że tak. Co do winiety - to Ty masz chyba pełna klatkę a ja 60d, więc u mnie bedzie mniejsza ( a może wcale na długim końcu a ten najbardziej mnie interesuje;) )

a może ktoś w Lublinie (lub okolice) ma tego dcr'a i zechciałby na 5 minut udostępnić za przysłowiowego browara, żeby tylko sprawdzic sens takiego rozwiązania w makro :)

Narado
16-12-2011, 01:07
Witam
Można dostać pierścień redukcyjny 77/63 bez żadnego sztukowania mocujesz Raynox-a na obiektywie o średnicy 77mm. Poza tym mocowanie na pierścieniu jest pewniejsze niż te za pośrednictwem przejściówki Raynox-a.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam...oczywiście 77/43... atu jest link http://www.ebay.com/itm/Ra4377A-77mm-43mm-Step-Down-Adapter-Ring-/260892277971?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=ite mam nadzieje że komuś się przyda :)

KUBAwo
17-12-2011, 10:47
No jedyny sposób to szkło -> redukcja -> raynox.
Przed chwilą z ciekawości spróbowałem na 72mm i nie ma szans żeby zamontować bez kombinowania...
Moim zdaniem sobie daruj.
A tak btw, czemu nie pierścienie ?
pzdr

Narado
17-12-2011, 12:52
Na każdą średnicę obiektywu potrzebny jest odrębny reduktor- śr.ob./43. Obiektyw Raynox-a wkręcasz w redukcję bez tego uniwersalnego mocowania...żadne kombinowanie :)

siudym
17-12-2011, 16:13
Mozna zamowic jak nie bedzie w necie dostepnej redukcji 77-43, tylko trzeba znalezc sprzedawce/producenta. Kiedys zamowilem tak 58-43 nie bylo w ofercie, byla produkowana na zamowienie po cenie normalnej.

To dobre rozwiazanie, bo mamy szczelnosc zestawu. Kiedys czesto uzywajac snap-ona z raynoxa mialem soczewki zasyfione, bo wiadomo czesto sie po trawach/krzakach/przy ziemi robilo latem (soczewka obiektywu miedzy)