PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 40D - matówka

Altair
09-08-2011, 11:56
Witam.

Chciałbym prosić was o poradę. Kupiłem ostatnio używanego Canona 40D z myślą o używaniu go z manualną optyką M42. Aparat przyszedł, działa dobrze. Problemem jest jednak pomiar światła. Zdjęcia dobrze naświetlone wg drabinki przy przysłonach w okolicach f/2.8 (wiadomo, że im bardziej zamknięte m42, tym większa korekcja in- musi być), w rzeczywistości są niedoświetlone. Histogram sięga od lewej krawędzi do maksymalnie połowy całego zakresu tonalnego.

Sytuacja ulega zdecydowanej poprawie, gdy w menu aparatu przestawie z matówki EF-A na EF-S. Wówczas pomiar światła do około f/4 nie wymaga żadnych korekcji, histogram jest ładnie wypełniony, wszystko działa poprawnie. Nie mam jednak pewności, czy oby jest do dobra metoda? Czy istnieje możliwość rozpoznania, czy w aparacie faktycznie została wymieniona matówka? W planach jest wymiana na EF-S, jednakże chciałbym się wcześniej upewnić, czy oby na pewno jest to konieczne (byc może już jest w środku). Niestety, nie mam możliwości porównania sprzętu z innym, "seryjnym" 40D.

janmar
09-08-2011, 12:01
IMHO.Poszukaj w internecie sklep foto .Wejdż w ofertę matówek Obejrzyj,porównaj.{Np.Fotozakupy .pl miewaja matówki}. Na stronach Canona w akcesoriach do 40D,pewnie znajdziesz równiez.

Altair
09-08-2011, 13:02
Sugerujesz, że na podstawie zdjęc w internecie będę wstanie określić jaka matówka jest zamontowana w moim egzemplarzu? Bo głównie do tego sprowadza się mój problem. Szukam możliwości by określić czy mam zamontowaną EF-A czy EF-S.

Leon007
09-08-2011, 13:56
Każda matówka ma oznaczenie, na jednej z "wypustek" (nie wiem jak to nazwać).
Z tego, co pamiętam, EF-A nie ma nic, a EF-S ma "s".
Niestety, nie mam w tej chwili dostepu do matówek i aparatu, ale w tym kierunku szukaj w necie.

Na zdjęciu na tej stronie widać miejsce oznaczenia
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page5.asp

janmar
09-08-2011, 16:10
Ta wypustka to miejsce za które nalezy chwycić uchwytem [lub pesetą z miękką koncówką] przy manipulacji matówką.Wymiana ,czyszczenie np.
Przy kupnie matówki dostajesz w pudełeczku ze stojakiem taki uchwyt.

Tak można porównać .Nie mam 40D więc piszę ogólnie.Na ogół podobne są dwie standard i precyzyjna.Architektoniczne ,z celownikami itp. odróżnisz b.łatwo.Mozesz zerknąc do innego body jesli znajdziesz w poblizu.

PioterD
09-08-2011, 16:34
Zdjęcia dobrze naświetlone wg drabinki przy przysłonach w okolicach f/2.8 (wiadomo, że im bardziej zamknięte m42, tym większa korekcja in- musi być), w rzeczywistości są niedoświetlone.

Po pierwsze co znaczy "dobrze naświetlone wg drabinki" Twoim zdaniem? Bo nie w każdych warunkach będzie to "zero".

Po drugie - mam 40D i mam 2 manuale - Planara 1,7/50 i Takumara 1.4/50 i z oboma automatyka pomiaru światła działa inaczej. Z takumarem gorzej - częściej nie można polegać na automatyce. Taki urok manuali m42 że lepiej posługiwać się trybem manualnym i pomiarem z jak najmniejszego obszaru.

I po trzecie - zdjęcia wychodzą lepiej naświetlone (bardziej naświetlone) po ustawieniu w menu na EF-S ponieważ wtedy aparat domyślnie daje dłuższe czasy. Np u mnie na ustawieniu EF-A aparat przy danym ustawieniu ekspozycji zapodaje 1/1000s, a po przestawieniu na EF-S - 1/400s. Mam matówkę EF-S.

Jutrzas86
14-08-2011, 07:24
Posiadam Canona 40D i obie matówki - standardową EF-A i precyzyjną EF-S.

Matówka EF-S jest bardziej drobnoziarnista od EF-A (na EF-A widać wyraźne ziarno szczególnie pod światło, a na EF-S bardzo słabo dostrzegalne).

Poza tym na matówce precyzyjnej obraz bardzo szybko ciemnieje wraz ze wzrostem przysłony, a na EF-A praktycznie w ogóle. Najłatwiej dostrzec efekt ściemniania podpinając zooma o zmiennym świetle i kręcąc pierścieniem do zmiany ogniskowej. Generalnie obraz na matówce EF-S jest ciemny powyżej przysłony F/2.8, a na F/5.6 to już jakby się oglądało go przez okulary przeciwsłoneczne ;-).

Ja używam tylko EF-S z racji posiadania stałek C 50/1.8 i C 85/1.8 - bardzo pomaga w ocenie sprawności systemu AF w gorszych warunkach, a ciemnicę w wizjerze na Sigmie 10-20mm f/4-5.6 i w kicie da się przeżyć.

janmar
14-08-2011, 07:39
Czy na którejś matówce są jakies symbole lub znaki?[na wypustkach]

Jutrzas86
14-08-2011, 08:35
Właśnie sprawdziłem - oznaczenie literką jest tylko na EF-S - 'S' na uchwycie.

janmar
14-08-2011, 09:35
Dzięki.[Brak oznaczenia,to też oznaczenie :) ].Autor wątku ma już odpowiedż na swoje wątpliwosci

MacGyver
13-12-2011, 23:26
Odgrzebię temat. Na stronie FAQ Canon Polska jest wykaz wymiennych matówek do poszczególnych lustrzanek cyfrowych:
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_60D.aspx?faqtcmuri=tcm:125-782627&page=1&type=faq

krzys41
10-07-2012, 18:57
a ja mam opisaną numerem 8 . czy podpowie ktoś co to za matowka EF-S czy moze EF-A,
przy przysłonie f 5,6 widoczna jest jak by kasza ktora utrudnia ostrzenie

axk
10-07-2012, 20:20
a ja mam opisaną numerem 8 . czy podpowie ktoś co to za matowka EF-S czy moze EF-A,
przy przysłonie f 5,6 widoczna jest jak by kasza ktora utrudnia ostrzenie

Do wyboru masz:

EF-A - Matówka standardowa dostarczana wraz z 40D.
EF-D - Z widoczną siatką (np. do fotografowania architektury).
EF-S - Do manualnego ostrzenia (posiada tzw. klin).

Leon007
10-07-2012, 22:42
Kasza wskazuje, że to jest raczej precyzyjna; szybko ciemnieje pole widzenia przy zamykaniu przysłony.
Przyjrzyj się jeszcze raz, może to "8" to "S"?
Sprawdź w linku podanym wyżej przez MacGyvera, co to może być dla Twojego aparatu.

krzys41
11-07-2012, 16:59
sprawdzałem pod lupą i jest to dokladnie cyferka 8 . a w wizjerze w srodku jest tylko kółko w ktorym jest centralny czujnik , i nie jest to klin
faktyczne szybko ciemnieje w niektórych sytuacjach ( gdy w wizjerze jest ciemnawo i przysłona f 4/5,6 ) ostrzenie jest wręcz niemożliwe , aparat kupilem używany w Komisie wiec nie ma pewnosci co kto wsadził .a nie chciał bym kupić takiej samej.

axk
12-07-2012, 18:08
...aparat kupilem używany w Komisie wiec nie ma pewnosci co kto wsadził .a nie chciał bym kupić takiej samej.

Być może założona jest jakaś "nieautoryzowana" matówka niewiadomego pochodzenia. Pytanie jakiej matówki potrzebujesz?