Zobacz pełną wersję : bezprzewodowa 580EX i czas reakcji
fotomoto
03-01-2006, 21:22
Jak wygląda w praktyce wyzwalanie zdalnej 580EX drugą na aparacie w terenie czyli np. ciemny las , konkretnie chodzi mi o max odległość i czas wyzwolenia migawki po wciśnięciu spustu.( interesuje mnie czy da się wykorzystać taki układ przy sportach motorowych bo moje próby z systemem nikona się nie powiodły gdyż w bezprzewodowym błysku z SB800 lampa na aparacie wysyłała przedbłyski kontrolne trwające koło 2sek. i dopiero wyzwalała migawkę co jak dla mnie trwało stanowczo za długo - może canon robi to szybciej?)
Robiłem 420EX na statywie wyzwalana przez 580EX na korpusie - ustawienie ostrości na podstawie wzorku rzucanego przez 580EX i strzał - nie zauważyłem istotnych opóźnień...
KuchateK
03-01-2006, 21:42
Z opisu w instrukcji do 550'tki o ile pamietam bylo cos takiego ze po zmianie ustawien nalezy docisnac przycisk do polowy, okolo 6 sekund wysyla sygnaly do lamp. A potem chyba juz mozna focic bez problemu...
fotomoto
03-01-2006, 21:43
Właśnie 420EX jako drugą zamierzam nabyć a nie chciałbym niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy ,jeśli się to potwierdzi to świetnie ,może taki układ przyda się też w okolicznościach imprezowo-weselnych - ciekawe tylko czy nie przeszkadza światło dzienne.
fotomoto
03-01-2006, 21:46
no to dalej nic nie wiem : bez opóźnień czy 6 sek :)
Poczekaj moment - zmontuję ten zestaw to Ci napiszę napewno.
Dobra - sprawdziłem
Opis: 20D z 580EX ustawioną jako Master (lampa sterująca), 420EX na stopce gdzieś z boku, ustawiona jako Slave (lampa podporządkowana, sterowana przez Master).
Wycelowuję, naciskam spust, aparat ustawia ostrość, następuje strzał, obie lampy błyskają równocześnie - to wszystko trwa może 1s, może 0,5s. Nie ma żadnego zbędnego opóźnienia.
fotomoto
03-01-2006, 22:08
a czy ten układ dział również przy świetle dziennym?
Nie robiłem z takiego zestawu zdjęć na dworze - zawsze w pomieszczeniach, czasami kiepsko oświetlonych, czasami nieco lepiej (porównywalnie z szarym dniem). Nie powinno być różnicy, nawet powinno być lepiej bo AF zwykle szybciej przy dobrym świetle chodzi :) Więc całość zajmie jeszcze krócej. Najlepiej umów się gdzieś w sklepie niech Ci taki zestaw zmontują to się przekonasz "organoleptycznie"...
fotomoto
03-01-2006, 22:22
Dzięki za sprawdzenie i odpowiedź,chyba się zdecyduję i poszukam na alegro jakiejś taniej,sponiewieranej 420EX i zobaczę jak się sprawdzi w praktyce.
no to dalej nic nie wiem : bez opóźnień czy 6 sek :)
przecież Kuchatek napisał, że jeśli zmienisz ustawienia (np. korelację siły błysku lampy A i lampy B itp.) to musisz przytrzymać po zmianie 6sek aby master przesłał te ustawienia do slave'a. A później juz normalnie.
easyrider
07-01-2006, 23:19
Nic podobnego... po naciśnięciu spustu migawki do połowy na 6 sekund blokowana jest tylko możliwość sprawdzenia komunikacji między lampami - czyli mówiąc po ludzku nie działa przycisk PILOT... (dla tych co nie wiedzą - naciśnięcie tego przycisku na lampie MASTER powoduje błyskanie co pół sekundy po kolei wszystkich lamp - jest to test czy lampy "się widzą").
Wszystkie nastawy dla lamp SLAVE są wysyłane podczas dociśnięcia migawki do końca - lampa MASTER zamiast jednego robi serię przedbłysków - trwa to trochę dłużej niż pojedynczy błysk, ale niewiele.
Tak na oko mniej niż 0,1 sek... a na pewno nie 2 sekundy!!!
ps. Wbrew pozorom lampa SLAVE powinna być silniejsza niż MASTER...