PDA

Zobacz pełną wersję : TTL w 430 EX II

volvo
07-08-2011, 22:24
Witajcie,
prosze o pomoc w wyjasnieniu pewnego dylematu:

jestem posiadaczem lampy 430 EX II i nie potrafię w niej uruchomić innych trybów pracy jak tylko M lub ETTL :(
Jak włączyć zwykły TTL (który wchodząc w np. sterowanie lampą z menu aparatu mam niektywny)?

Używałem bardzo długo systemu Nikona i mam teraz pewne trudności z opanowaniem funkcji w Canonie więc proszę o wyrozumiałość.

W lampie Nikon SB900 miałem funkcje A (Automatyka), M (Manual), TTL BL(doświetlanie - błysk zrównoważony wypełniający), TTL

i właśnie... najczęściej korzystałem z TTL BL lub TTL

jaka jest różnica w Canonie pomiędzy ETTL a TTL?

Czy Canon ma odpowiednik nikonowskiego TTL BL?

Jak włączyć w mojej lampie standardowy tryb TTL? :(

Bangi
07-08-2011, 23:08
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

volvo
08-08-2011, 07:30
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

W temacie nie znalazłem odpowiedzi na dwa pozostałe pytana:

* Czy Canon ma odpowiednik nikonowskiego TTL BL?

* Jak włączyć w mojej lampie standardowy tryb TTL?

Bangi
08-08-2011, 07:44
to może jeszcze to http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3785
nie jestem pewien ale stadardowego TTL to chyba nie da się włączyć, albo masz M albo TTL, tzn. ETTL

volvo
08-08-2011, 08:22
to może jeszcze to http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3785
nie jestem pewien ale stadardowego TTL to chyba nie da się włączyć, albo masz M albo TTL, tzn. ETTL

To by było bardzo dziwne ponieważ w menu aparatu jest taka funkcja tylko nie jest podświetlona jako aktywna...

a czy jest jakiś odpowiednik błysku wypełniającego (doświetlania) dla nikonowskiego TTL BL ?

janmar
08-08-2011, 08:32
Aparat ma możliwośc współpracy z różnymi lampami.Nie tylko dedykowanymi.

Bangi
08-08-2011, 08:46
jeśli dobrze rozumiem isntrukcję, porady forum i moje dotychczasowe doświadczenia, to doświetlenie działa w trybach T oraz A "z automatu" w przyapdku gdy masz ustawiony wielosegmentowy pomiar, ale może bardziej doświadczeni błyskacze się wypowiedzą :)

volvo
08-08-2011, 08:57
to było by bardzo dziwne żeby nie można bylo wymusić tej funkcji w trybie M aparatu
... chyba, że wszystkie te funkcje są dostepne dopiero w modelu 580 ?

w sumie to porównuję 430 do fagowego modelu (systemu Nikon) SB 900 ... jak jest w 580?

Bangi
08-08-2011, 09:17
no ale w trybie M co do zasady wszystko ustawiamy maunulanie, wiec de facto fotograf musi ocenić, czy dany błysk będzie stanowił doświetlenie, czy też zdominuje scenę

volvo
08-08-2011, 09:23
no ale w trybie M co do zasady wszystko ustawiamy maunulanie, wiec de facto fotograf musi ocenić, czy dany błysk będzie stanowił doświetlenie, czy też zdominuje scenę

taaak ale nie do końca, mam na mysli tryb M aparatu, który może działać z automatycznymi trybami błysku lampy czyli manualnie ustawiasz tylko wszystkie funkcje aparatu

sylwek2k
09-08-2011, 11:46
Witajcie,

jestem posiadaczem lampy 430 EX II i nie potrafię w niej uruchomić innych trybów pracy jak tylko M lub ETTL :(
Jak włączyć zwykły TTL (który wchodząc w np. sterowanie lampą z menu aparatu mam niektywny)?

Używałem bardzo długo systemu Nikona i mam teraz pewne trudności z opanowaniem funkcji w Canonie więc proszę o wyrozumiałość.

W lampie Nikon SB900 miałem funkcje A (Automatyka), M (Manual), TTL BL(doświetlanie - błysk zrównoważony wypełniający), TTL

a) ten 'nieaktywny tryb TTL' to zapewne tryb MASTER lampy blyskowej (430EX nie ma trybu MASTER, wiec jest on nieaktywny w body)
b) w ustawieniach aparatu, masz mozliwosc wyboru, jak ma dzialac lampa blyskowa - jako glowne zrodlo swiatla, jezeli migawka ma ustawiony staly czas synchronizacji (1/160s-1/250s w zaleznosci od body), lub jako swiatlo wypelniajace (jezeli czas synchro jest zalezne od swiatla zastanego)
c) 'zwykly tryb TTL' dziala na starych aparatach, ktore nie obsluguja trybu ETTL (wowczas dziala jego starsza Canonowska wersja, czyli ATTL - a na wyswietlaczu lampy pojawia sie tylko symbol TTL)

Bangi
09-08-2011, 12:38
jak w M lampe zostawisz "samą sobie" to też błyśnie... w sumie nie zastanaiwałem się nad tym mocniej i akurat nie ma przy sobie instrukcji, ale przy M jak się kilka razy bawiłem (w pomieszczniu) to w zależności od ustawień przysłony i czasu lampa błyskała i miałem "prawidłowe" ekspozycje, więc zakładam, że wtedy jest jako glówne źródło światła... w sumie skłoniłeś mnie volvo do głębszej refleksji tematu, jak wrócę do domu to przejrzę instrukjcę raz jeszcze, a Ty nie masz instrukcji?

sylwek2k
09-08-2011, 15:34
jak w M lampe zostawisz "samą sobie" to też błyśnie... w sumie nie zastanaiwałem się nad tym mocniej i akurat nie ma przy sobie instrukcji, ale przy M jak się kilka razy bawiłem (w pomieszczniu) to w zależności od ustawień przysłony i czasu lampa błyskała i miałem "prawidłowe" ekspozycje, więc zakładam, że wtedy jest jako glówne źródło światła... w sumie skłoniłeś mnie volvo do głębszej refleksji tematu, jak wrócę do domu to przejrzę instrukjcę raz jeszcze, a Ty nie masz instrukcji?

W trybie M podajesz w body, jak ma byc naswietlone tlo (sterujac przeslona/czasem/ISO). Lampa ma za zadanie prawidlowo naswietlic 'pierwszy plan' /bazujac miedzy innymi, na aktywnych punktach AF/.

volvo
09-08-2011, 21:54
dzwoniłem na infolinie techniczną Canona i do E-CSI Foto. Wszyscy byli jednomyslni: "proszę odesłać lampę do serwisu bo nie powinna tak działać" :|
tryb TTL powinien być dostępony tak jak jest w instrukcji obsługi, skoro nie pomógł reset ustawień lampy w menu aparatu to muszę wysłać ją na serwis...
W poniedziałek za tydzień wysyłam więc jak będę miał ekspertyzę serwisu to napiszę conieco w tym temacie

Bangi
09-08-2011, 22:10
Teraz to już zgłupiałem...
Jaki masz aparat marki Canon???
Czy czytałeś całą str. 2 instrukcji PL do 430ex II, szczególnie dolne partie tej strony???

axk
15-08-2011, 09:13

Tryb pracy TTL dostępny jest wyłącznie przy współpracy 430EX II z korpusami EOS typu B:

EOS 600, 620, 630, 650, RT
EOS 700, 750, 800
EOS 1
EOS 10/10S/10QD
Rebel S, EOS 1000, Rebel II, Rebel X, XS/EOS 500/Kiss
EOS Elan/100
EOS A2(E)/5
EOS 1N, 1NRS
EOS 3000/88, 5000/888
EOS DCS3, DCS1 (pierwszej generacji)

Tak więc jeżeli posiadasz korpus typu A to tryb TTL u Ciebie nie zadziała. Tryb pomiaru światłą jest funkcją korpusu a nie lampy.

Bangi
15-08-2011, 09:37
Otóż to, więc gratuluję infolinii Canona i do E-CSI Foto, potwierdza to niestety regułę, że na infoliniach pracują mało kompetentne osoby, które w 90% przypadków uprawiają "spychalizm" no nie wiem jak inaczej nazwać radę, którą otrzymał volvo... sorry za OT

janmar
15-08-2011, 09:54
Do powyzszego refleksja.:idea:
Instrukcje do posiadanego sprzętu np lamp,też się starzeją.Wychodzi nowy sprzęt współpracujący, tak jak w tym wypadku aparaty itd.
Z tego mozna wyciągnąć wniosek że jesli w posiadanej przez nas instrukcji nie znajdujemy rozwiązania problemu ,warto sprawdzić update .

BTW,Bardzo często w wypadku lamp i aparatów myla się użytkownikom funkcje zależne od aparatu z funkcjami lampy.Od zrozumienia tych zależności należałoby rozpocząć "współżycie" z lampą.

axk
20-08-2011, 02:37
kupiłem jeszcze 580EXII i działa tak samo jak 430 czyli ETTL, M i coś tam jeszcze czego nie ma przy współpracy z 580 ale jak by nie było TTL nie działa...

A do jakiego korpusu podłączasz te lampy?

Zenek
20-08-2011, 08:19
W swojej książce Neil van Viekierk napisał że pomiar matrycowy lampy w ettl jest najbliższy nikonowskiego światła wypełniającego (lampa ma jeszcze pomiar uśredniony do wyboru)

axk
20-08-2011, 17:33
np. 7D

Tak więc w tym przypadku nie uda Ci się załączyć trybu TTL ponieważ 7D go nie obsługuje (korpus typu A).

Bangi
21-08-2011, 19:20
im bardziej śledzę ten wątek tym bardziej przestaję rozumieć co autor ma na myśli, a właściwe w czym problem, lampy canona nie mają jako tako oddzielnego trybu na doświetlanie jak to jest w nikonie i w sumie tyle w tym temacie, wszystko dobywa się w automacie, zgodnie z tym co jest w instrukcji, ewentualne ruchy co do mocy to tylko przez kompensację lampy lub w trybie M,

Nozanu
23-08-2011, 08:36
Witajcie,

Odpowiednikiem SB900 jest 580EXII .
-E-TTL II to zaawansowana automatyka błysku sterowana przez aparat.Dostępna w dwóch wersjach:
Pomiar centralnie ważony uśredniony
Pomiar wielo segmentowy
co stanowi odpowiedniki Nikonowskiego "doświetlanie zrównoważone i wypełniające"

- Zwykły TTL jest wykonywany przez lampę zewnętrzną. W 580EXII jest dostępny (i to w 3 wersjach) po wejściu w nastawy C.Fn lampy.

- 430EX II nie ma własnego czujnika do zwykłego TTL