PDA

Zobacz pełną wersję : +/- 2000 zł

Ruhralle
05-08-2011, 22:58
Do rzeczy, posiadam HX1, ale czuję, że zaczyna mnie ograniczać. Przymierzam się do lustrzanki, swojej pierwszej, lecz do czynienia z DSLRami już miałem. Mam do wydania około 2000 zł. Zastosowanie? Głównie portrety, potem architektura, krajobraz. Dokładnie w tej kolejności. Zależy mi na ergonomii. Co bym chciał za to kupić? Miło by było dostać KITowy zestaw, bo na 50mm kasa pójdzie z innego budżetu, ale też nie od razu. Korpus raczej używany, bo w tej cenie czegoś fajnego ze sklepu raczej nie dostane. Jestem otwarty na propozycje, ma to być korpus raczej na lata. Nie zamierzam go szybko zmieniać, a fotografia to już wybrany przyszłościowo kierunek, to nie takie walenie fotek u cioci na imieninach.

Czapa
05-08-2011, 23:19
Temat powtarza sie po raz kolejny, ale z racji tego że odpowiedzieć nie trudno to proponowałbym Ci 450D albo 40D + tą 50tke 1.8 która w cenie powinna się zmieścić a jeżeli chodzi o portrety to tak najlepiej zacząć

Ruhralle
05-08-2011, 23:30
No właśnie, powtarza ; ) Tak to jest, każdy lubi jasno określić własne oczekiwania i dostać na tacy dokładnie dobrane rady do nich ^^ Tak to już jest. Wertowałem tematy o 40D już kupę czasu, ale zastanawiało mnie jak się do niej mają Pentaxy. Liczyłem, że ktoś jakiegoś zasugeruje, bo sam nie znam zbyt dobrze oznaczeń i półek tej firmy.

madc0w
06-08-2011, 00:17
40d/30d + tamron 17-50 2.8 + 50 1.8 troche wiecej niz 2k no ale to juz spoko zestaw

michael_key
06-08-2011, 07:39
40D (http://allegro.pl/listing.php/search?string=canon+40d&category=28190&sg=0&order=p&change_view=1) + 50 1.8
Spokojnie starczy na początek. Może uda Ci się jeszcze nawet 18-55 IS kupić.

Gringo997
06-08-2011, 09:13
dokladnie 40D+50/1.8+kit
albo 30D - za body ok 1200zl i zostaje CI 800 na obiektyw uzywana 50 kupisz spokojnie za 300 i zostaje Ci 500 mozesz kupić kita

Maver
06-08-2011, 11:07
Wejdz na allegro, wpisz w wyszukiwarce Canon, potem wybierz limit cenowy 2000pln i zobacz ktory najwyzszy model mozesz kupic.

Agrrrr....

Ruhralle
06-08-2011, 12:35
A kto powiedział, że interesuje mnie tylko Canon? Jest wiele innych firm, których oznaczeń nie znam, a skąd mam wiedzieć czy za te pieniądze nie znajdę jakiegoś interesującego korpusu od Pentaxa, Nikona,Sony etc ... Dobra, zakładajmy, że wpisuję dane w wyszukiwarce i? I skąd mam wiedzieć jaki model jest najwyższy, a potem jak on się ma do odpowiednika innej firmy. Gdyby to było takie łatwe to bym nie pisał -_-'
Tak czy siak chyba zostanę przy 40D, dzięki za pomoc.

Janusz Body
06-08-2011, 12:38
A kto powiedział, że interesuje mnie tylko Canon? ..... czy za te pieniądze nie znajdę jakiegoś interesującego korpusu od Pentaxa, Nikona,Sony etc ... .....

Pentax i Nikon maja swoje fora. Sony nie wiem.

Kolekcjoner
06-08-2011, 12:40
Pentax i Nikon maja swoje fora. Sony nie wiem.

Też ma :cool:.

dziobolek
06-08-2011, 12:44
A kto powiedział, że interesuje mnie tylko Canon?

Więc wybierz tylko limit cenowy... ;)

Pozdrówka!

Czapa
07-08-2011, 13:01
A kto powiedział, że interesuje mnie tylko Canon?

odpowiedź sama się nasuwa zakładając temat na forum Canona

Jeżeli sam nie wiesz dokładnie jaka marka Cie interesuje to proponuje założyć taki sam temat na bardziej ogólnym forum, chociażby cyberfoto.pl

Mimo wszystko na takim ogólnym forum odpowiedzi której Ci udzielą będą bardzo zróżnicowane, więc lepiej założyć że w takich markach jak Canon i Nikon w tym zakresie cenowym znajdziesz "zupełnie" to samo (różnica jest jedynie w ergonomii sprzętu, ale nie różni się raczej wnętrzem) i zdecydować czy wolisz określać się tytułem Canoniera czy Nikoniera.

Ale przed zakupem dla świętego spokoju i tak warto odezwać się na takim ogólnym forum
i czekać na odpowiedzi od tzw. Multiskillowców w zakresie marek ;-)

Maver
07-08-2011, 13:31
Jesli chodzi o Canony to zasada "poziomu profesjonalizmu" jest prosta:

xxxxD - najtanszy, najprostrzy
xxxD - przyzwoity, tanio wykonany
xxD - lepiej wykonany, lezy w rece i obsluguje sie jak prawdziwy aparat a nie zabawka
7D - jak wyzej, tylko bardziej wypasiona elektronika
5D - "polprofesjonalny", pelnoklatkowy (oczyiwscie 5D, 5D MkII)
potem masz 1D i 1Ds czyli serie profesjonalne.

ps. Nie pamietam czy przy 60D nie bylo jakiejs zmiany w numeracji, bo jak dla mnie odchylany ekranik to domena "tanich małpek" a nie porzadnych lustrzanek, wiec zakwalifikowal bym go raczej do tej seri tanszej xxxD

OrzelPiotr
07-08-2011, 13:53
ps. Nie pamietam czy przy 60D nie bylo jakiejs zmiany w numeracji, bo jak dla mnie odchylany ekranik to domena "tanich małpek" a nie porzadnych lustrzanek, wiec zakwalifikowal bym go raczej do tej seri tanszej xxxD

Wg "canon rumors" właśnie 1dmkV będzie miał ruchomy LCD, natomiast co do 60D to nie traktował bym go na równi z serią XXXD, chociażby ze względu na pryzmat.

Maver
07-08-2011, 13:56
Wg "canon rumors" właśnie 1dmkV będzie miał ruchomy LCD, natomiast co do 60D to nie traktował bym go na równi z serią XXXD, chociażby ze względu na pryzmat.

Mozliwe, nie zaglebialem sie jakos mocno w temat, ale na pierwszy rzut oka wydawal mi sie bardziej do xxxD podobny niz xxD, choc to tylko mocno subiektywne odczucie.

I paradoksalnie mogl bym bardziej zrozumiec ruchomy LCD w 1D, ktory jest czesto gesto uzywany przez fotoreporterow ktorzy robia "zdjecia z nad glowy", choc i tak szczerze watpie zeby ktorykolwiek z nich uzywal Live View.